Page 50 - GlutenFRI 0121
P. 50

Fungerer glutenfri diett





                                       godt nok?






               Lav grad av betennelse kan være til stede til tross for glutenfri kost, viser ny norsk forskning.
                       Det kan forklare hvorfor noen cøliakere reagerer raskere på gluten enn andre.

                                 ✎  Jorunn Stamnæs, forsker ved K. G Jebsen senter for cøliakiforskning, Universitetet i Oslo
                                       Tegninger: Jorunn Stamnæs. Opprinnelig publisert på Coeliac UK sine nettsider.



               etennelse i tarmen kontrolleres av  T-celler som gjen-  NY AVANSERT METODE
               kjenner gluten. Hos personer  med cøliaki vil en feil-  Hvorfor noen raskt får tarmskade av glutenprovokasjon og andre
         B slått immunrespons mot gluten gi betennelse i tarmen.   ikke, har jeg og andre forskere ved K.G. Jebsen senter for cøliaki-
         Immunceller angriper gluten som om dette var et virus eller en   forskning (Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus) prøvd
         bakterie. Denne immunaktiveringen, hvor T-celler som gjenkjen-  å svare på. For å finne ut av dette har vi brukt en ny metode for
         ner gluten fører an, gir betennelse og tarmskade. Ved undersø-  analyse av tarmprøver. Fra små tarmbiopsier som man vanlig-
         kelse i mikroskopet av vevsbiter fra tarmslimhinnen ser man at   vis undersøker i mikroskopet, kan vi måle type og mengden av
         de fingerlike tarmtottene er borte hos cøliakere – de har fått det
         man kaller en «flat» tarm. Heldigvis er tarmen utrolig god til å
         reparere seg selv. Etter en stund med glutenfri kost vil T-cellene
         gå i dvale. Tarmen vil da leges. Som oftest vil tarmvevet til velbe-
         handlete cøliakere se helt normalt ut i mikroskopet.

         REAGERER ULIKT PÅ GLUTEN
         Dersom en cøliaker begynner å spise gluten, vil sykdommen igjen
         blusse opp. T-cellene som hadde gått i dvale våkner opp, og ska-
         den i tarmen kommer tilbake. Hvor mye gluten man tåler, og hvor
         fort man blir syk og får symptomer eller betennelse/skade i tar-
         men, kan variere fra person til person. Å kunne gi en kontrollert
         mengde gluten (glutenprovokasjon) til cøliakere som står på glu-
         tenfri kost er et kjempeviktig verktøy i cøliakiforskningen. Ofte
         gjør man dette ved utprøving av legemidler for å vurdere om de
         kan hindre eller bremse den gluten-aktiverte betennelsen. Men,
         også under slike kontrollerte forhold, vet vi at noen cøliakere rea-
         gerer raskt og kraftig på gluten, og andre ikke.


         50   Nr. 1/ 2021
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55