Page 39 - GlutenFRI 0121
P. 39
NY KOKEBOK
– Det er bare å gønne på!
– Mat skal være mer enn medisin. Mat skal også være en glede,
sier grûnder Monica J. Hellmann i «Det glutenfrie verksted». Med både diabetes
og cøliaki har hun virkelig måttet ta tak i eget kosthold og hun beskriver det første
møtet med glutenfrie butikkvarene som et sjokk!
✎ Tjodunn Dyrnes Line Dammen
onica J. Hellmann i «Det Gluten- diagnosen ble konstatert i 2008. Jeg kaller var fullt av sukker og stivelse. Utrolig
frie Verksted» ble både overras- denne perioden for «hengeøre-perioden». usunt, sukker Monica.
Mket og glad da forlaget Gylden- Magen min hadde alltid vært litt i ulage, Var dette maten hun skulle leve på
dal foreslo at hun skulle skrive kokebok. så det tenkte jeg egentlig ikke over som resten av livet? Det nektet hun rett og
Etter de første samtalene rundt hva boken noe uvanlig. Det var det lave energinivået slett å godta, og la ut på en reise på jakt
skulle inneholde, var det bare å kaste seg som gjorde at jeg ble utredet. Cøliaki gjør etter god glutenfri mat og da særlig brød.
ut i det sammen med fotograf, eller som at tarmen ikke tar opp næringsstoffer – og Hun prøvde seg frem med glutenfri bakst
Monica selv sier: hva skjer da? Man blir rett og slett veldig hjemme, og hun tok kostholdskurs.
– Da var det bare å gønne på! sliten.» At det var hun selv som skulle lage
Resultatet har blitt en riktig godbit. Det Å få konstatert cøliaki var en lettelse, morgendagens produkter for butikkmar-
er lett å la seg begeistre av lekre kaker og men ikke bare det. kedet, var ikke det første hun tenkte på.
deilige brød på boksidene. Men hvordan – Det å få diagnosen er som en sorg, sier Men etter hvert modnet tanken, og i mai
går hun egentlig frem for å utvikle nye Monica. 2014 startet hun sin egen bedrift «Det Glu-
oppskrifter? tenfrie Verksted».
– Jeg jobber mye med utvikling av nye – Det startet med at jeg forsøkte å lage
produkter til «Det Glutenfrie Verksted», «Det er mitt beste råd hvis du skal et godt glutenfritt brød. Jeg ønsket at brø-
men jeg baker også mye som bare hav- bake glutenfritt – vær tålmodig!» det i tillegg til å smake godt skulle være
ner på Instagram og Facebook. Jeg lar meg sunt. Jeg testet ut mange råvarer. Bakte,
inspirere på sosiale medier, men den vik- feilet og forsøkte igjen.
tigste inspirasjonen finner jeg nok likevel i Det er mitt beste råd hvis du skal bake
min egen hverdag og min egen søken etter – Først ser du bare begrensningene. Alt glutenfritt – særlig gjærbakst – vær tålmodig.
den beste smaken og det beste resultatet du ikke kan spise. Problemene i sosiale set- Og ikke vær redd for å prøve igjen! tipser
hvor alt er glutenfritt, så klart, forteller tinger. Det å gå ut og spise – det skal jo bare Monica.
Monica. vært hygge og kos, men kan lett bli usikker-
het og bekymring. Er det virkelig glutenfritt ONE WOMAN SHOW
eller er det ikke? forklarer Monica. Nå er det syv år siden hun startet «Det
DOBBEL DIAGNOSE Mange kjenner seg nok igjen i det. At glutenfrie verksted» og sendte fire bake-
Som mange med autoimmun sykdom i man sliter og blir deppa når man får cølia- mikser: Brød, pizza, vafler og cookies,
kroppen har hun ikke bare én, men flere. kidiagnosen. nærmest fra kjøkkenbenken og ut i ver-
I sin nye bok skriver Monica: «Det er jo litt – Og det er bare så lov! Uansett hvor du den. I dag teller sortimentet imponerende
ironisk at jeg jobbet i Coca-Cola da jeg fikk beveger deg, så er det: Nei, det kan jeg nok 30 ulike produkter som finnes i både de
diabetes, og i Freia da jeg noen år senere ikke ha. Nei, det tåler jeg dessverre ikke… store dagligvarekjedene, i spesialbutikker,
igjen begynte å føle meg dårlig. Jeg stor- Man blir jo helt satt ut. samt i egen nettbutikk.
trivdes i jobben som produktsjef for blant Det er faktisk lov å bli forbanna også!!! – Firmaet er i hovedsak et ekte «one woman
annet melkesjokolade, og etter hvert også På situasjonen, altså, klargjør Monica. show»?
for Freias bakeprodukter, men jeg begynte – Ha ha. Ja, jeg gjør alt selv. Sønnene
likevel å kjenne meg uforklarlig tappet for USUNN PAPPMAT min Felix (21) og Filip (22) har også vært
energi. Etter hvert ble energien og formen Med både diabetes og cøliaki har grün- flinke til å hjelpe til. Og mannen min har
enda dårligere, og jeg ble sendt til gastro- deren virkelig måttet ta tak i eget kost- en slags back office-funksjon og er en stor
skopi for å sjekke om det kunne være hold. Møtet med de glutenfrie butikkva- støtte. Ellers kjøper jeg tjenester til nett-
cøliaki. rene beskriver hun som et sjokk. butikk med lager, konseptutvikling etc,
Det måtte to runder og noen år til før – Det smakte bare papp! Og det meste forklarer hun.
⏩
glutenFRI 39