Page 39 - GlutenFRI 0121
P. 39

NY KOKEBOK








          – Det er bare å gønne på!





                             – Mat skal være mer enn medisin. Mat skal også være en glede,
                     sier grûnder Monica J. Hellmann i  «Det glutenfrie verksted». Med både diabetes
                   og cøliaki har hun virkelig måttet ta tak i eget kosthold og hun beskriver det første
                                    møtet med glutenfrie butikkvarene som et sjokk!


                                                 ✎ Tjodunn Dyrnes     Line Dammen




                 onica J. Hellmann i «Det Gluten-  diagnosen ble konstatert i 2008. Jeg kaller   var fullt av sukker og stivelse. Utrolig
                 frie Verksted» ble både overras-  denne perioden for «hengeøre-perioden».   usunt, sukker Monica.
         Mket og glad da forlaget Gylden-   Magen min hadde alltid vært litt i ulage,   Var dette maten hun skulle leve på
          dal foreslo at hun skulle skrive kokebok.   så det tenkte jeg egentlig ikke over som   resten av livet? Det nektet hun rett og
          Etter de første samtalene rundt hva boken   noe uvanlig. Det var det lave energinivået   slett å godta, og la ut på en reise på jakt
          skulle inneholde, var det bare å kaste seg   som gjorde at jeg ble utredet. Cøliaki gjør   etter god glutenfri mat og da særlig brød.
          ut i det sammen med fotograf, eller som   at tarmen ikke tar opp næringsstoffer – og   Hun prøvde seg frem med glutenfri bakst
          Monica selv sier:                 hva skjer da? Man blir rett og slett veldig   hjemme, og hun tok kostholdskurs.
           –  Da var det bare å gønne på!   sliten.»                             At det var hun selv som skulle lage
           Resultatet har blitt en riktig godbit. Det   Å få konstatert cøliaki var en lettelse,   morgendagens produkter for butikkmar-
          er lett å la seg begeistre av lekre kaker og   men ikke bare det.    kedet, var ikke det første hun tenkte på.
          deilige brød på boksidene. Men hvordan   – Det å få diagnosen er som en sorg, sier   Men etter hvert modnet tanken, og i mai
          går hun egentlig frem for å utvikle nye   Monica.                    2014 startet hun sin egen bedrift «Det Glu-
          oppskrifter?                                                          tenfrie Verksted».
           – Jeg jobber mye med utvikling av nye                                 – Det startet med at jeg forsøkte å lage
          produkter til «Det Glutenfrie  Verksted»,   «Det er mitt beste råd hvis du skal   et godt glutenfritt brød. Jeg ønsket at brø-
          men jeg baker også mye som bare hav-  bake glutenfritt – vær tålmodig!»  det i tillegg til å smake godt skulle være
          ner på Instagram og Facebook. Jeg lar meg                             sunt. Jeg testet ut mange råvarer. Bakte,
          inspirere på sosiale medier, men den vik-                             feilet og forsøkte igjen.
          tigste inspirasjonen finner jeg nok likevel i                          Det er mitt beste råd hvis du skal bake
          min egen hverdag og min egen søken etter   – Først ser du bare begrensningene. Alt   glutenfritt – særlig gjærbakst – vær tålmodig.
          den beste smaken og det beste resultatet   du ikke kan spise. Problemene i sosiale set-  Og ikke vær redd for å prøve igjen! tipser
          hvor alt er glutenfritt, så klart, forteller   tinger. Det å gå ut og spise – det skal jo bare   Monica.
          Monica.                           vært hygge og kos, men kan lett bli usikker-
                                            het og bekymring. Er det virkelig glutenfritt   ONE WOMAN SHOW
                                            eller er det ikke? forklarer Monica.  Nå er det syv år siden hun startet «Det
          DOBBEL DIAGNOSE                     Mange kjenner seg nok igjen i det.  At   glutenfrie verksted» og sendte fire bake-
          Som mange med autoimmun sykdom i   man sliter og blir deppa når man får cølia-  mikser: Brød, pizza, vafler og cookies,
          kroppen har hun ikke bare én, men flere.   kidiagnosen.              nærmest fra kjøkkenbenken og ut i ver-
          I sin nye bok skriver Monica: «Det er jo litt   – Og det er bare så lov! Uansett hvor du   den. I dag teller sortimentet imponerende
          ironisk at jeg jobbet i Coca-Cola da jeg fikk   beveger deg, så er det: Nei, det kan jeg nok   30 ulike produkter som finnes i både de
          diabetes, og i Freia da jeg noen år senere   ikke ha. Nei, det tåler jeg dessverre ikke…   store dagligvarekjedene, i spesialbutikker,
          igjen begynte å føle meg dårlig. Jeg stor-  Man blir jo helt satt ut.  samt i egen nettbutikk.
          trivdes i jobben som produktsjef for blant   Det er faktisk lov å bli forbanna også!!!   – Firmaet er i hovedsak et ekte «one woman
          annet melkesjokolade, og etter hvert også   På situasjonen, altså, klargjør Monica.  show»?
          for Freias bakeprodukter, men jeg begynte                              – Ha ha. Ja, jeg gjør alt selv. Sønnene
          likevel å kjenne meg uforklarlig tappet for   USUNN PAPPMAT          min Felix (21) og Filip (22) har også vært
          energi. Etter hvert ble energien og formen   Med  både  diabetes  og  cøliaki  har  grün-  flinke til å hjelpe til. Og mannen min har
          enda dårligere, og jeg ble sendt til gastro-  deren virkelig måttet ta tak i eget kost-  en slags back office-funksjon og er en stor
          skopi for å sjekke om det kunne være   hold. Møtet med de glutenfrie butikkva-  støtte. Ellers kjøper jeg tjenester til nett-
          cøliaki.                          rene beskriver hun som et sjokk.   butikk med lager, konseptutvikling etc,
           Det måtte to runder og noen år til før   – Det smakte bare papp! Og det meste   forklarer hun.
                                                                                                                 ⏩

                                                                                                     glutenFRI  39
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44