Page 40 - GlutenFRI 0121
P. 40

Motivasjonen bak produktutviklingen   som trenger glutenfri mat. Man skal slippe   men av og til må man jo kose seg.
         har Monica funnet i eget liv.      å kjøpe en masse ingredienser som man   Da jeg fikk diabetes forsøkte jeg å finne
           – Du kan si det har vært ting jeg  og   kanskje bare trenger litt av. Posen er fer-  løsninger med kunstig søtning, men jeg
         familien har savnet. Når jeg ikke har fun-  dig blandet, og du trenger bare å tilsette   liker virkelig ikke smaken. Så jeg bruker
         net det, har jeg laget det, ting sønnen min   noen få og vanlige ingredienser som du   sukker, men forsøker å redusere sukker-
         kunne ha i matboksen, ta med seg i burs-  har hjemme. Og så har hun en kjepphest:  mengden, sier Monica.
         dager og på hyttetur. Men nå må jeg si det   – Mat skal være mer enn medisin. Mat   – Favorittkake?
         er ikke så komplisert lenger å ha cøliaki,   skal være godt og en glede. Det er viktig   – Åh, bare én? Det er jo så mange og det
         fordi produktene og utvalget er mye bedre   for meg, sier Monica J. Hellmann, som nå   er jo litt forskjellig etter sesong og råva-
         enn da jeg fikk diagnosen.         er aktuell med sin splitter nye kokebok   rer. Men lemoncurd-kaken er farlig god.
           Også Monicas ene sønn har cøliaki, så   «Det glutenfrie kjøkken».   Mmmm… også er muffinsene med bær og
         kostholdet hjemme hos familien har i all                              crumble. Mine to sønners favoritt er kryd-
         hovedsak vært glutenfritt, selv om både   ET SØT-GEN I FAMILIEN       derkake med appelsinmarmelade.
         sønn og stesønn tåler gluten. Ekteman-  – Hva er det enkleste å bake glutenfritt?
         nen lever også glutenfritt, grunnet hvete-  – Jeg husker første gang jeg forsøkte   ARVET CØLIAKIEN
         allergi.                           meg på rullekake. Det var faktisk lett. Men   – Da jeg fikk cøliakidiagnosen, ble jeg også
           – Så av og til tar jeg turen innom et   kanskje også proteinrundstykker med   gjort oppmerksom på at dette er arvelig,
         bakeri for å kjøpe en skikkelig digg kanel-  stort  sett bare  frø  og  Cottage  cheese.  De   og ble anbefalt å teste barna mine. Begge
         bolle eller annen saftig hvetebakst, kun   er både enkle, mettende, gode og sunne,   testet positivt på genet, men bare den eld-
         for å glede en som kan spise det. Og det   svarer gründeren.          ste har fått diagnosen.
         settes det pris på!                  – Du er kanskje mest kjent for brød, men i   – Hvordan var det for deg?
                                            boken byr du på herlig søtbakst også.  – Jeg fikk skikkelig dårlig samvittighet
         MAT ER MER ENN MEDISIN               – Jeg har alltid hatt en hang til søtsaker,   da sønnen min fikk påvist cøliaki. Man vil
         – Hva er det mest utfordrende med å bake glu-  så det er kanskje ikke så rart at det ble en   jo det beste for barna sine, og da Filip fikk
         tenfritt?                          del kakeoppskrifter med i boken, ler hun.   diagnosen som 13-åring ble det en slags
           – Det må være gjærbakst – også for meg.   I tillegg har Monica arvet et søtt gen fra   sorg  at  han  skulle  få  en  slik  belastning.
         Uten tvil! svarer hun momentant.   morssiden. Både moren hennes og mor-  Men han har taklet det veldig bra.
           –  Å få deigen til å heve, bli saftig og   moren er ihuga kakebakere.   Nå har han flyttet til Bergen og sen-
         smake godt kan være en utfordring. Mine   – Mormor har vært en stor stor inspira-  der meg Snapchat-videoer hvor han viser
         favoritter i dag må være eltefritt brød og   sjonskilde til kakebakst. Hver sommer dro   frem brødene han baker, sier hun stolt
         surdeigsbrød, tror Monica.         vi til Trondheim hvor mormor og morfar   – Hva er det beste med å ha fått cøliaki?
           – Men uansett hva du skal lage – det   bodde. Vi gledet oss alltid til det og jeg tror   – Hmmm.  Vanskelig spørsmål. Det
         handler om å ikke gi opp. Når du først får   mormor også gledet seg, for når vi kom   beste med å ha cøliaki er at jeg nok aldri
         diagnosen tenker man at det er så utrolig   dit hadde hun fylt opp både kakebok-  hadde startet min egen bedrift hvis jeg
         mye man ikke kan spise, men egentlig er   ser og det gammeldagse spiskammerset.   ikke hadde hatt cøliaki. Jobben er så utro-
         det utrolig mye man kan spise. Og så er   Jeg husker så godt lukten når jeg gikk inn   lig meningsfull for meg. At jeg kan gjøre
         det en del som må tilpasses.       dit… Hun sukker ved minnet.        hverdagen bedre for oss med en slik diag-
           Noe av Monicas poeng med å lage fer-  – Og mamma slekter på moren sin.   nose, er en god følelse. At jeg kan gjøre en
         digmikser er å gjøre livet enklere for folk   Det er alltid store kakebord når familien   forskjell for andre. Tilbakemeldingene er
                                            møtes, og hun har bestandig med seg kake   supre. Folk sier at jeg har gjort livet deres
                                            når vi møtes. Mannen min ler godt av det,   enklere, at jeg inspirerer dem, at de nå tør
                                            for hun har med kake – uansett om jeg   å bake og lage mat. Mange har vært rause
                                            også har bakt.                     med  tilbakemeldingene  og  det  gir  meg
                                              Jeg tror det at jeg fikk være med på kjøk-  mye, forteller gründeren.
                                            kenet og bake har gjort noe med meg. Den   – Og det verste?
                                            hyggen, kosen og nærheten som skapes   – Det verste med å ha cøliaki er at du
                                            når man baker sammen er viktig. Et fami-  alltid må være forberedt. Du må alltid ha
                                            liebånd, nikker hun.               tilgang på noe glutenfritt. Men, jeg har jo
                                                                               også  diabetes  og da må  jeg også ha noe
                                            DIABETES OG KAKER                  insulinregulerende med meg, så nå er det
                                            En annen ting de har felles, er diabetes.   blitt en ryggmargsrefleks, sier hun og trek-
                                            Faktisk har både mormor, mor, Monica og   ker på skuldrene.
                                            broren diabetes type 1. Og faren har dia-  – Hva er du mest stolt av?
                                            betes type 2, selv om han er en utrolig   – Familien! sier hun med et stort smil.
                                            spreking man aldri ser uten løpeskoene   – Men  også det  å ha  skapt min  egen
                                            på, sier Monica og fortsetter:     arbeidsplass, en jobb som betyr  noe for
                                              – Vi er en sporty familie, kanskje fordi vi   folk  og  gjøre  en  forskjell.  Og  så  done-
                                            er så glade i søte saker også. Vi rett og slett   rer «Det Glutenfrie  Verksted» penger til
                                            må trene – for å kunne kose oss med litt   forskning på cøliaki. Det er jeg faktisk drit-
                                            kake. For vi spiser ikke så mye kaker, altså,   stolt over. 
         40   Nr. 1/ 2021
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45