Page 40 - GlutenFRI 0121
P. 40
Motivasjonen bak produktutviklingen som trenger glutenfri mat. Man skal slippe men av og til må man jo kose seg.
har Monica funnet i eget liv. å kjøpe en masse ingredienser som man Da jeg fikk diabetes forsøkte jeg å finne
– Du kan si det har vært ting jeg og kanskje bare trenger litt av. Posen er fer- løsninger med kunstig søtning, men jeg
familien har savnet. Når jeg ikke har fun- dig blandet, og du trenger bare å tilsette liker virkelig ikke smaken. Så jeg bruker
net det, har jeg laget det, ting sønnen min noen få og vanlige ingredienser som du sukker, men forsøker å redusere sukker-
kunne ha i matboksen, ta med seg i burs- har hjemme. Og så har hun en kjepphest: mengden, sier Monica.
dager og på hyttetur. Men nå må jeg si det – Mat skal være mer enn medisin. Mat – Favorittkake?
er ikke så komplisert lenger å ha cøliaki, skal være godt og en glede. Det er viktig – Åh, bare én? Det er jo så mange og det
fordi produktene og utvalget er mye bedre for meg, sier Monica J. Hellmann, som nå er jo litt forskjellig etter sesong og råva-
enn da jeg fikk diagnosen. er aktuell med sin splitter nye kokebok rer. Men lemoncurd-kaken er farlig god.
Også Monicas ene sønn har cøliaki, så «Det glutenfrie kjøkken». Mmmm… også er muffinsene med bær og
kostholdet hjemme hos familien har i all crumble. Mine to sønners favoritt er kryd-
hovedsak vært glutenfritt, selv om både ET SØT-GEN I FAMILIEN derkake med appelsinmarmelade.
sønn og stesønn tåler gluten. Ekteman- – Hva er det enkleste å bake glutenfritt?
nen lever også glutenfritt, grunnet hvete- – Jeg husker første gang jeg forsøkte ARVET CØLIAKIEN
allergi. meg på rullekake. Det var faktisk lett. Men – Da jeg fikk cøliakidiagnosen, ble jeg også
– Så av og til tar jeg turen innom et kanskje også proteinrundstykker med gjort oppmerksom på at dette er arvelig,
bakeri for å kjøpe en skikkelig digg kanel- stort sett bare frø og Cottage cheese. De og ble anbefalt å teste barna mine. Begge
bolle eller annen saftig hvetebakst, kun er både enkle, mettende, gode og sunne, testet positivt på genet, men bare den eld-
for å glede en som kan spise det. Og det svarer gründeren. ste har fått diagnosen.
settes det pris på! – Du er kanskje mest kjent for brød, men i – Hvordan var det for deg?
boken byr du på herlig søtbakst også. – Jeg fikk skikkelig dårlig samvittighet
MAT ER MER ENN MEDISIN – Jeg har alltid hatt en hang til søtsaker, da sønnen min fikk påvist cøliaki. Man vil
– Hva er det mest utfordrende med å bake glu- så det er kanskje ikke så rart at det ble en jo det beste for barna sine, og da Filip fikk
tenfritt? del kakeoppskrifter med i boken, ler hun. diagnosen som 13-åring ble det en slags
– Det må være gjærbakst – også for meg. I tillegg har Monica arvet et søtt gen fra sorg at han skulle få en slik belastning.
Uten tvil! svarer hun momentant. morssiden. Både moren hennes og mor- Men han har taklet det veldig bra.
– Å få deigen til å heve, bli saftig og moren er ihuga kakebakere. Nå har han flyttet til Bergen og sen-
smake godt kan være en utfordring. Mine – Mormor har vært en stor stor inspira- der meg Snapchat-videoer hvor han viser
favoritter i dag må være eltefritt brød og sjonskilde til kakebakst. Hver sommer dro frem brødene han baker, sier hun stolt
surdeigsbrød, tror Monica. vi til Trondheim hvor mormor og morfar – Hva er det beste med å ha fått cøliaki?
– Men uansett hva du skal lage – det bodde. Vi gledet oss alltid til det og jeg tror – Hmmm. Vanskelig spørsmål. Det
handler om å ikke gi opp. Når du først får mormor også gledet seg, for når vi kom beste med å ha cøliaki er at jeg nok aldri
diagnosen tenker man at det er så utrolig dit hadde hun fylt opp både kakebok- hadde startet min egen bedrift hvis jeg
mye man ikke kan spise, men egentlig er ser og det gammeldagse spiskammerset. ikke hadde hatt cøliaki. Jobben er så utro-
det utrolig mye man kan spise. Og så er Jeg husker så godt lukten når jeg gikk inn lig meningsfull for meg. At jeg kan gjøre
det en del som må tilpasses. dit… Hun sukker ved minnet. hverdagen bedre for oss med en slik diag-
Noe av Monicas poeng med å lage fer- – Og mamma slekter på moren sin. nose, er en god følelse. At jeg kan gjøre en
digmikser er å gjøre livet enklere for folk Det er alltid store kakebord når familien forskjell for andre. Tilbakemeldingene er
møtes, og hun har bestandig med seg kake supre. Folk sier at jeg har gjort livet deres
når vi møtes. Mannen min ler godt av det, enklere, at jeg inspirerer dem, at de nå tør
for hun har med kake – uansett om jeg å bake og lage mat. Mange har vært rause
også har bakt. med tilbakemeldingene og det gir meg
Jeg tror det at jeg fikk være med på kjøk- mye, forteller gründeren.
kenet og bake har gjort noe med meg. Den – Og det verste?
hyggen, kosen og nærheten som skapes – Det verste med å ha cøliaki er at du
når man baker sammen er viktig. Et fami- alltid må være forberedt. Du må alltid ha
liebånd, nikker hun. tilgang på noe glutenfritt. Men, jeg har jo
også diabetes og da må jeg også ha noe
DIABETES OG KAKER insulinregulerende med meg, så nå er det
En annen ting de har felles, er diabetes. blitt en ryggmargsrefleks, sier hun og trek-
Faktisk har både mormor, mor, Monica og ker på skuldrene.
broren diabetes type 1. Og faren har dia- – Hva er du mest stolt av?
betes type 2, selv om han er en utrolig – Familien! sier hun med et stort smil.
spreking man aldri ser uten løpeskoene – Men også det å ha skapt min egen
på, sier Monica og fortsetter: arbeidsplass, en jobb som betyr noe for
– Vi er en sporty familie, kanskje fordi vi folk og gjøre en forskjell. Og så done-
er så glade i søte saker også. Vi rett og slett rer «Det Glutenfrie Verksted» penger til
må trene – for å kunne kose oss med litt forskning på cøliaki. Det er jeg faktisk drit-
kake. For vi spiser ikke så mye kaker, altså, stolt over.
40 Nr. 1/ 2021