Page 34 - GlutenFRI 0121
P. 34
Sevastianos og pappa Yiannis Filolias,
som startet glutenfri matblogg da sønnen
fikk cøliaki. (Foto: Privat)
– Ta med deg glutenfri mat på tur hvis du ikke er sikker på å få
glutenfri mat, oppfordrer Sevastianos Carlsen-Filolias. (Foto: Privat)
Trist å spise annen mat enn venner
– Det er ikke vanskelig å leve med cøliaki, men noen – Det er ikke så mange av mine venner som vet hva det er. De
ganger er det litt kjedelig å ikke kunne spise det samme synes det er kjipt for min del, men mange av dem har også aller-
gier mot melk, egg og nøtter, så de fleste vet hva det vil si å ikke
som vennene mine, sier Sevastianos Carlsen-Filolias (12). kunne spise akkurat det du vil. Bestevennen min er allergisk mot
nøtter, og det er verre.
Da mamma Elisabeth så at klærne fra sommeren før fremdeles
passet sønnen og at han ikke hadde vokst så mye som han skulle, RUSTET MED BOLLER OG PIZZABUNN
bar det rett til en spesialist. – Tipset når du er bedt i bursdager eller skal være med andre på
– Jeg hadde mye vondt i magen og var veldig mye kvalm, spesi- overnattingstur, er å ta med egen mat selv som du liker, og som
elt etter trening. I tillegg hadde jeg blå ringer under øynene og var du tror de andre vil få servert. Eller spør om maten kan tilpasses.
veldig mye slapp og sliten – og litt sur. Blodprøvene hos spesialis- Vi har alltid boller og pizzabunn i fryseren i tilfelle jeg må ha med
ten viste at jeg hadde cøliaki, forteller Sevastianos. noe eget. Siden pappa lager masse glutenfri mat, har jeg stort sett
– Jeg var bare åtte år da jeg fikk diagnosen, og visste ikke så mye alt jeg trenger. Det er ikke vanskelig å leve med cøliaki. Noen gan-
hva det var eller kom til å innebære for min del. Det var kjedelig ikke ger er det bare litt kjedelig.
å kunne spise det samme som før, men det ble jeg fort vant til. Pappa
er heldigvis flink til å lage mat. Da jeg fikk diagnosen bestemte han
seg for å lage mat uten gluten som var like god som den med, og
opprettet bloggen «Pappa uten gluten» hvor han la ut oppskriftene.
SEVASTIANOS TIPS TIL DEG SOM ER NY MED CØLIAKI:
KJEDELIG IKKE Å KUNNE SPISE SOM DE ANDRE • Du kommer til å bli vant til det, noen ganger tar det bare litt
– Den største utfordringen ved å ha cøliaki, er at jeg ikke kan lenger tid.
spise eller kjøpe akkurat det jeg har lyst på i en butikk. Dessuten • Ha med egen glutenfri mat i bursdag eller på tur med
er det litt kjipt at maten min ofte er dyrere enn vanlig mat, sier skolen, koret eller fotballaget. Jeg har alltid med glutenfrie
Sevastianos. vafler på skøytedagen, for da får de andre kjøpt vafler i kiosken.
En annen ting som av og til er kjedelig er å være hos venner • Husk at du kan lage samme gode mat som før, men tilpass
eller på restaurant og ikke kunne spise det samme som de andre. den med f.eks. glutenfri pasta.
– Hvordan reagerer venner når du sier at du har cøliaki, og vet de • Lær deg å bake glutenfritt
hva det innebærer?
34 Nr. 1/ 2021