Page 35 - GlutenFRI 0121
P. 35
LIVET MED CØLIAKI
Savner å kjøpe lunsj i farta!
– Så sant du lærer deg å bake selv, går det helt fint å leve At dette var noe jeg skulle leve med resten av livet, var en skikke-
med cøliaki, sier Christoffer Gnolden Bjerke. 28-åringen lig nedtur, sier Christoffer.
har innført fast bakedag hvor fryseren fylles opp med SLUTT PÅ MAT I FARTA
boller, horn og rundstykker til ukens lunsjer. Å få stilt I dag har han for lengst knekt koden ved å bake glutenfritt og har
diagnosen var imidlertid en lang og vond prosess. full oversikt over hva som finnes av glutenfritt øl.
– Heldigvis er jeg glad i å lage mat, så det går greit. Vi pleier å
legge inn en bakedag i uken. Da er selv to-åringen vår med, forteller
Det tok mer enn ett år før Christoffer Gnolden Bjerke fra Fredrik- han. Boller og skolebrød går ned på høykant hos oss alle tre, men det
stad fikk svar på hvorfor han ikke klarte å holde på maten. må spises ferskt eller puttes rett i fryseren. Det blir fort tørt.
– Først ble jeg sjekket for kreft og dødelige sykdommer. Så ble – Hva savner du mest ved å ha cøliaki?
jeg innkalt til legesenteret for å ta blodprøver. De tok mer enn 30 Svaret kommer kontant: – Det er å kunne kjøpe med meg lunsj
prøver uten at det ga noe tegn verken på cøliaki eller andre mat- i farta. Du kan ikke lenger bare stikke innom bensinstasjonen å
sykdommer, forteller Christoffer. ta med deg en pose boller. Alle måltider må planlegges.
Mens tiden gikk, raste vekten nedover. På mindre enn et halvt år – Det er også kjedelig at mange ikke er klar over hva cøliaki inne-
hadde jeg gått fra 80 til 63 kilo, og fryktet det aller verste. Til slutt bærer. Mange vet ikke at det er en sykdom og ikke et kosthold.
var jeg så utmagret at jeg ikke lenger klarte å jobbe. Etter å ha vært Hvis jeg får i meg gluten, må jeg kanskje sitte på do en uke etterpå.
sykmeldt et halvt år, foreslo fastlegen å kutte ut alt hvetemel.
TAR MED EGET PÅLEGG
PÅ RETT VEI – Det går stort sett greit i sosiale settinger. Er vi på hyttetur med
– Det hjalp! Jeg husker ikke hvor lang tid det gikk, men etter en andre, passer jeg alltid på å ta med eget pålegg. Det er jeg som
stund på glutenfri kost, merket jeg tydelig tegn på bedring, fort- pleier å være kokken, så middagene er heller ikke noe problem.
setter han. Det gjelder å være flink til å spørre og informere. Er vi invitert i
For å få riktig effekt av en gastroskopisk undersøkelse og for å selskap, ringer jeg i forkant og spør om jeg kan ta med mat eller
få sjekket hvordan tarmtottene reagerte, måtte han imidlertid til- en kake.
bake på vanlig kost igjen. Dermed fulgte to nye måneder med den – Så sant du lærer deg å bake selv, går det helt fint å leve med
samme runddansen med oppkast og dobesøk for den unge gutten. cøliaki. Etter hvert har det også blitt et stort utvalg av glutenfrie
– Hvordan var det å få diagnosen og beskjed om at du hadde fått en produkter i butikkhyllene. Det gjelder bare å være god til å plan-
kronisk sykdom? legge, understreker han.
– Jeg var bare 21 år og hadde smakt på masse godt øl og spist
mye god mat. Noe av det første jeg tenkte, var: Skal jeg ikke få
drikke øl lenger eller spise pizza, burgere og ordentlig mat? Ingen
i familien har cøliaki, så jeg visste knapt hva diagnosen innebar. CHRISTOFFERS TIPS TIL DEG SOM ER NY MED CØLIAKI:
• Skaff deg en god kjøkkenmaskin og gjør bakedagen til en
av ukens hyggelige aktiviteter.
– Sett av en dag i uken • Hold det rent på kjøkkenet, ha din egen glutenfrie sone.
og gjør bakingen til en
hyggelig aktivitet, sier • Kjøp din egen brødrister, vaffel- og toastjern hvis du bor
Christoffer G. Bjerke (28) sammen med andre.
som gjerne har datteren
Evelina (2) med på laget.
(Foto: Privat)
– Det kan fint ta to år før kroppen din fungerer normalt igjen, sier
Christoffer Gnolden Bjerke. (Foto: Privat)
glutenFRI 35