Page 53 - GlutenFRI 0121
P. 53
GR
A
ÅDET
F
REPORTASJE
Vibeke H. Telle-Hansen, helseeffekter av et glutenfritt kost-
førsteamanuensis i hold og hvordan man kan optima-
ernæring ved OsloMet – lisere dette for å redusere risiko for
storbyuniversitetet. ikke-smittsomme sykdommer. I tillegg
til å undersøke helseeffekter av kos-
– Jeg forsker på hvordan kosten påvir- ten på gruppenivå, har jeg også fokus
ker helsen vår, og har spesielt fokus på individuelle forskjeller i respons
på fett og fiber og metabolsk regule- på maten, og hvordan persontilpas-
ring. Forskningsfokuset mitt er å for- set ernæring kan benyttes forebyg-
stå mer av de underliggende mekanis- gende og behandlende. Jeg har erfa- resseorganisasjoner og privat sektor.
mene relatert til fedme og ikke-smitt- ring fra privat sektor (matvareindus- For alle med cøliaki er ernæring og
somme sykdommer som hjerte- og trien) og er opptatt av behovet for og helse viktig, og jeg ser frem til å bidra
karsykdommer og type 2 diabetes. En betydningen av tverrfaglig samarbeid, med min kompetanse i arbeidet til
del av forskningen min handler om inkludert mellom akademia, inte- NCF sammen med fagrådet.
Christian Riddervold Kahrs, PhD medisin
Linn Anne
Bjelland Brunborg, – Jeg jobber til daglig som overlege ved Barne-
PhD ernæring og ungdomsklinikken ved Sykehuset Østfold, og
driver mest med mage- og tarmsykdommer hos
– Jeg er til daglig Leder for ernæring, barn. Jeg tok doktorgraden min på cøliaki og infek-
forskning og ny vekst i Orkla Foods sjoner, hvor vi så på risikofaktorer for å utvikle
Norge og jobber med maten mange cøliaki. Studiene som ble gjennomført i samar-
nordmenn spiser hver eneste dag. Vi beid med Folkehelseinstituttet, viste sammen-
ønsker å bidra til en bedre folkehelse heng mellom virusinfeksjon tidlig i livet og utvik-
i Norge, og gjør derfor grep på hver- ling av cøliaki. (Studien ble omtalt i glutenFRI nr 1 2019. Red. anm.)
dagsfavorittene til mange nordmenn, – Jeg synes det hørtes ut som en spennende oppgave å delta i Fagrådet
ved å senke mengden salt, sukker og i og med at jeg er interessert i cøliaki hos barn, og over tok etter min
mettet fett, men samtidig sikre god tidligere veileder, Ketil Størdal.
smak. Jeg har en doktorgrad i ernæ-
ring fra Universitetet i Bergen og Hau-
keland Universitetssykehus der jeg
jobbet med mage- og tarmbetennel-
sessykdommer. En av professorene
jeg jobbet med var ekspert i cøliaki og Birgitte-Elise G. Emken, spesialist i
derfor begynte jeg å interessere meg Indremedisin og fordøyelsessykdommer.
for glutenfritt kosthold. Jeg synes det
er viktig å bidra til et sunt glutenfritt – Jeg jobber til daglig som overlege ved Medisinsk
kosthold som er enkelt for folk flest klinikk, Seksjon for fordøyelsessykdommer ved
å følge, og synes av NCF gjør en bra Haukeland Universitetssykehus. Vi behandler
jobb for sine medlemmer. Derfor var voksne med alle former for sykdommer i mage-
det en stor glede å få lov til å være del tarm-systemet, men jeg jobber mest med pasi-
av det kompetente Fagrådet til NCF! enter som har forskjellige typer autoimmune
tarmsykdommer, som f.eks. Mb. Crohn, ulcerøs kolitt og cøliaki. Jeg har
hatt medansvar for cøliakipoliklinikken og undervist på vårt cøliaki-
kurs for pasienter, nesten siden jeg begynte som lege på Haukeland
Universitetssykehus i 2005.
Jeg har vært med i NCF sitt fagråd i noen år allerede og synes det er
veldig interessant å få være med og bidra i arbeidet som blir gjort for
NCF sine medlemmer og alle som lever med cøliaki i Norge. Gjennom
faglige diskusjoner med de andre medlemmene i Fagrådet som også
interesserer seg spesielt for problemstillinger rundt cøliaki og gluten-
fritt kosthold, har jeg også fått nyttige innspill som jeg kan bruke i mitt
arbeid med cøliakipasienter på sykehuset.
enFRI
glut
glutenFRI 53 53