Page 53 - GlutenFRI 0121
P. 53

GR
                                                                                                    A
                                                                                                         ÅDET
                                                                                                   F
                                                                                                 REPORTASJE


               Vibeke H. Telle-Hansen,         helseeffekter av et glutenfritt kost-
               førsteamanuensis i              hold og hvordan man kan optima-
               ernæring ved OsloMet –          lisere dette for å redusere risiko for
               storbyuniversitetet.            ikke-smittsomme sykdommer. I tillegg
                                               til å undersøke helseeffekter av kos-
               – Jeg forsker på hvordan kosten påvir-  ten på gruppenivå, har jeg også fokus
               ker helsen vår, og har spesielt fokus   på individuelle forskjeller i respons
               på fett og fiber og metabolsk regule-  på maten, og hvordan persontilpas-
               ring. Forskningsfokuset mitt er å for-  set ernæring kan benyttes forebyg-
               stå mer av de underliggende mekanis-  gende og behandlende.  Jeg har erfa-  resseorganisasjoner og privat sektor.
               mene relatert til fedme og ikke-smitt-  ring fra privat sektor (matvareindus-  For alle med cøliaki er ernæring og
               somme sykdommer som  hjerte- og   trien) og er opptatt av behovet for og   helse viktig, og jeg ser frem til å bidra
               karsykdommer og type 2 diabetes. En   betydningen av tverrfaglig samarbeid,   med  min  kompetanse  i  arbeidet  til
               del av forskningen min handler om   inkludert mellom akademia, inte-  NCF sammen med fagrådet.







                                                                        Christian Riddervold Kahrs, PhD medisin
                Linn Anne
                Bjelland Brunborg,                                    – Jeg jobber til daglig som overlege ved Barne-
                PhD ernæring                                          og  ungdomsklinikken  ved  Sykehuset  Østfold,  og
                                                                      driver  mest  med mage- og  tarmsykdommer  hos
                – Jeg er til daglig Leder for ernæring,               barn. Jeg tok doktorgraden min på cøliaki og infek-
                forskning og ny vekst i Orkla Foods                   sjoner, hvor vi så på risikofaktorer for å utvikle
                Norge og jobber med maten mange                       cøliaki. Studiene som ble gjennomført i samar-
                nordmenn spiser hver eneste dag. Vi                   beid med Folkehelseinstituttet, viste sammen-
                ønsker å bidra til en bedre folkehelse                heng mellom virusinfeksjon tidlig i livet og utvik-
                i Norge, og gjør derfor grep på hver-  ling av cøliaki. (Studien ble omtalt i glutenFRI nr 1 2019. Red. anm.)
                dagsfavorittene til mange nordmenn,    – Jeg synes det hørtes ut som en spennende oppgave å delta i Fagrådet
                ved å senke mengden salt, sukker og    i og med at jeg er interessert i cøliaki hos barn, og over tok etter min
                mettet  fett, men samtidig  sikre god   tidligere veileder, Ketil Størdal.
                smak. Jeg har en doktorgrad i ernæ-
                ring fra Universitetet i Bergen og Hau-
                keland Universitetssykehus der jeg
                jobbet med mage- og tarmbetennel-
                sessykdommer. En av professorene
                jeg jobbet med var ekspert i cøliaki og   Birgitte-Elise G. Emken, spesialist i
                derfor begynte jeg å interessere meg   Indremedisin og fordøyelsessykdommer.
                for glutenfritt kosthold. Jeg synes det
                er viktig å bidra til et sunt glutenfritt   – Jeg jobber til daglig som overlege ved Medisinsk
                kosthold som er enkelt for folk flest   klinikk, Seksjon for fordøyelsessykdommer ved
                å følge, og synes av NCF gjør en bra   Haukeland Universitetssykehus.  Vi behandler
                jobb for sine medlemmer. Derfor var    voksne med alle former for sykdommer i mage-
                det en stor glede å få lov til å være del   tarm-systemet, men jeg jobber mest med pasi-
                av det kompetente Fagrådet til NCF!    enter som har forskjellige typer autoimmune
                                                       tarmsykdommer, som f.eks. Mb. Crohn, ulcerøs kolitt og cøliaki. Jeg har
                                                       hatt medansvar for cøliakipoliklinikken og undervist på vårt cøliaki-
                                                       kurs for pasienter, nesten siden jeg begynte som lege på Haukeland
                                                       Universitetssykehus i 2005.
                                                        Jeg har vært med i NCF sitt fagråd i noen år allerede og synes det er
                                                       veldig interessant å få være med og bidra i arbeidet som blir gjort for
                                                       NCF sine medlemmer og alle som lever med cøliaki i Norge. Gjennom
                                                       faglige diskusjoner med de andre medlemmene i Fagrådet som også
                                                       interesserer seg spesielt for problemstillinger rundt cøliaki og gluten-
                                                       fritt kosthold, har jeg også fått nyttige innspill som jeg kan bruke i mitt
                                                       arbeid med cøliakipasienter på sykehuset.


                                                                                                        enFRI
                                                                                                     glut
                                                                                                     glutenFRI  53 53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58