Page 33 - GlutenFRI 0121
P. 33

LIVET MED CØLIAKI




         Tarmveggene var glatte som marmor



          – Selv om det kunne ha vært så mye verre, opplevdes
          det som en sorg å få diagnosen, sier Mette
          Klingenberg. Da hun fikk cøliaki for 21 år siden, var det
          knapt noen som visste hva det var. I dag spiser hun
          naturlig glutenfritt og har gått over på lavkarbo.



          Mette Klingenberg (57) fikk konstatert cøliaki i år 2000 etter to år
          med oppblåst mage og diare.
           – Jeg hadde ikke de vanlige symptomer som magesmerter,
          kvalme og ubehag. At jeg hadde kronisk diaré, ble nærmest en    – Jeg vet hva det innebærer om jeg får i meg gluten, så det frister ikke
          vane. På den tiden var jeg hjemmeværende og stort sett alltid   lenger med boller og bakevarer, sier Mette Klingenberg fra Råholt.
          nær en do, så det tenkte jeg ikke så mye over. Jeg reagerte heller   (Foto: Privat/May Klingenberg)
          ikke på at kiloene raste av og at jeg følte meg mye sliten. Som
          nybakt tobarnsmor, var det sikkert bare å forvente.   – Noe av det første jeg gjorde var å melde meg inn i cøliaki-
           –  Det var tvillingsøsteren min som til slutt fikk meg til å rea-  foreningen og etter hvert bli med på bakekurs. Siden Google
          gere. Da hun hørte jeg hadde gått med diaré i to år, fikk hun meg   knapt var oppfunnet, kjøpte jeg det jeg kom over av bøker for å
          raskt til legen. Vi mistet moren vår i kreft da vi var 18 år. Jeg hadde   lese meg opp. Å gå ut og spise var poengløst. Menyen var som rib-
          ikke tenkt på at symptomene den gang startet med kronisk diaré,   bet for glutenfrie retter.
          forteller Mette Klingenberg.                          – Reaksjonen til venner og familie var at de syntes voldsomt
                                                              synd på meg. Det gjorde jeg i grunnen selv også, sier hun og ler.
          EN LITEN SORG                                         – Heldigvis er situasjonen en helt annen i dag.
          Fastlegen forsto heldigvis straks hva det var, og fikk sendt henne
          videre til en gastroskopisk undersøkelse. Det var ingen tvil.   EN ENORM UTVIKLING
           – Ifølge legen så tarmen min ut som marmorvegger. Alle tarm-  Da jeg fikk cøliaki var det ingen rundt meg som visste hva det innebar.
          tottene var borte.                                  Alle syntes det var kjempetrist. I dag er første reaksjonen hos folk:
           –  Hvordan var det å få beskjed om at du hadde cøliaki og skulle leve   «Åh, har du det?» Litt sånn «ferdig snakket», nå vet de hva det vil si.
          glutenfritt resten av livet?                          Vareutvalget er også blitt enormt mye større og bedre. Nå får du jo
           – Det var en liten sorg, samtidig kunne det ha vært så mye   kjøpt glutenfrie alternativer til det aller meste som smaker helt OK.
          verre. Jeg har alltid vært glad i mat og spist hva jeg ville. Nå   Selv om Mette etter noen måneder ble bedre av å spise gluten-
          måtte jeg plutselig begynne å studere innholdsfortegnelsen på   fritt, følte hun seg aldri helt bra, og kunne fremdeles slite med
          alle varer. Jeg husker det var en liten hylle i butikken med noen få   oppblåst og stinn mage.
          glutenfrie produkter og brød som smakte sagflis.      – På tross av at jeg spiste lite glutenfritt mel, var det tydelig at
                                                              kroppen jobbet hardt. De siste to årene har jeg derfor gått over
                                                              til lavkarbo og spiser minimalt med annet mel enn mandel- og
                                                              nøttemel som jeg maler selv. Nå er jeg blitt så vant til å leve med
                                                              cøliaki at jeg tenker ikke så mye over det, men jeg har blitt veldig
                                                              ensidig i matveien. Det blir mye salat, sier Mette.
                                                                – Det behøver ikke å være kjipt å leve med cøliaki. Noen ganger
                                                              tenker jeg at det er lettere å ha det enn andre kroniske sykdom-
                                                              mer. Vi vet hva det innebærer, og før kunne jeg gjerne ha tatt meg
                                                              en tur innom bakeren og kjøpt meg en bolle eller et saftig skole-
                                                              brød. Den lysten er blitt borte. Nå som jeg vet hva det vil inne-
                                                              bære, er det ikke lenger attraktivt.


                                                              METTES RÅD TIL DEG SOM ER NY MED CØLIAKI:
                                                              •  Meld deg inn i Norsk cøliakiforening hvor det er mye hjelp å få.
                                                              •  Jeg er ikke selv på Facebook, men det finnes egne grupper
                                                                for cøliaki for å utveksle erfaringer.
                                                              •  Sjekk nettet: Det finnes masse bra tips og oppskrifter.
                                                              •  Bli med på bakekurs og kjøp deg gjerne en egen brødmaskin.
                                                              •  Ring i forkant om du er invitert bort og hør hva det er som
          Energien er for lengste tilbake hos den aktive 57 åringen. I dag tenker     skal serveres. Ta eventuelt med egen mat.
          hun knapt på sykdommen.(Foto: Privat/May Klingenberg)                                                  ⏩


                                                                                                     glutenFRI  33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38