Page 33 - GlutenFRI 0121
P. 33
LIVET MED CØLIAKI
Tarmveggene var glatte som marmor
– Selv om det kunne ha vært så mye verre, opplevdes
det som en sorg å få diagnosen, sier Mette
Klingenberg. Da hun fikk cøliaki for 21 år siden, var det
knapt noen som visste hva det var. I dag spiser hun
naturlig glutenfritt og har gått over på lavkarbo.
Mette Klingenberg (57) fikk konstatert cøliaki i år 2000 etter to år
med oppblåst mage og diare.
– Jeg hadde ikke de vanlige symptomer som magesmerter,
kvalme og ubehag. At jeg hadde kronisk diaré, ble nærmest en – Jeg vet hva det innebærer om jeg får i meg gluten, så det frister ikke
vane. På den tiden var jeg hjemmeværende og stort sett alltid lenger med boller og bakevarer, sier Mette Klingenberg fra Råholt.
nær en do, så det tenkte jeg ikke så mye over. Jeg reagerte heller (Foto: Privat/May Klingenberg)
ikke på at kiloene raste av og at jeg følte meg mye sliten. Som
nybakt tobarnsmor, var det sikkert bare å forvente. – Noe av det første jeg gjorde var å melde meg inn i cøliaki-
– Det var tvillingsøsteren min som til slutt fikk meg til å rea- foreningen og etter hvert bli med på bakekurs. Siden Google
gere. Da hun hørte jeg hadde gått med diaré i to år, fikk hun meg knapt var oppfunnet, kjøpte jeg det jeg kom over av bøker for å
raskt til legen. Vi mistet moren vår i kreft da vi var 18 år. Jeg hadde lese meg opp. Å gå ut og spise var poengløst. Menyen var som rib-
ikke tenkt på at symptomene den gang startet med kronisk diaré, bet for glutenfrie retter.
forteller Mette Klingenberg. – Reaksjonen til venner og familie var at de syntes voldsomt
synd på meg. Det gjorde jeg i grunnen selv også, sier hun og ler.
EN LITEN SORG – Heldigvis er situasjonen en helt annen i dag.
Fastlegen forsto heldigvis straks hva det var, og fikk sendt henne
videre til en gastroskopisk undersøkelse. Det var ingen tvil. EN ENORM UTVIKLING
– Ifølge legen så tarmen min ut som marmorvegger. Alle tarm- Da jeg fikk cøliaki var det ingen rundt meg som visste hva det innebar.
tottene var borte. Alle syntes det var kjempetrist. I dag er første reaksjonen hos folk:
– Hvordan var det å få beskjed om at du hadde cøliaki og skulle leve «Åh, har du det?» Litt sånn «ferdig snakket», nå vet de hva det vil si.
glutenfritt resten av livet? Vareutvalget er også blitt enormt mye større og bedre. Nå får du jo
– Det var en liten sorg, samtidig kunne det ha vært så mye kjøpt glutenfrie alternativer til det aller meste som smaker helt OK.
verre. Jeg har alltid vært glad i mat og spist hva jeg ville. Nå Selv om Mette etter noen måneder ble bedre av å spise gluten-
måtte jeg plutselig begynne å studere innholdsfortegnelsen på fritt, følte hun seg aldri helt bra, og kunne fremdeles slite med
alle varer. Jeg husker det var en liten hylle i butikken med noen få oppblåst og stinn mage.
glutenfrie produkter og brød som smakte sagflis. – På tross av at jeg spiste lite glutenfritt mel, var det tydelig at
kroppen jobbet hardt. De siste to årene har jeg derfor gått over
til lavkarbo og spiser minimalt med annet mel enn mandel- og
nøttemel som jeg maler selv. Nå er jeg blitt så vant til å leve med
cøliaki at jeg tenker ikke så mye over det, men jeg har blitt veldig
ensidig i matveien. Det blir mye salat, sier Mette.
– Det behøver ikke å være kjipt å leve med cøliaki. Noen ganger
tenker jeg at det er lettere å ha det enn andre kroniske sykdom-
mer. Vi vet hva det innebærer, og før kunne jeg gjerne ha tatt meg
en tur innom bakeren og kjøpt meg en bolle eller et saftig skole-
brød. Den lysten er blitt borte. Nå som jeg vet hva det vil inne-
bære, er det ikke lenger attraktivt.
METTES RÅD TIL DEG SOM ER NY MED CØLIAKI:
• Meld deg inn i Norsk cøliakiforening hvor det er mye hjelp å få.
• Jeg er ikke selv på Facebook, men det finnes egne grupper
for cøliaki for å utveksle erfaringer.
• Sjekk nettet: Det finnes masse bra tips og oppskrifter.
• Bli med på bakekurs og kjøp deg gjerne en egen brødmaskin.
• Ring i forkant om du er invitert bort og hør hva det er som
Energien er for lengste tilbake hos den aktive 57 åringen. I dag tenker skal serveres. Ta eventuelt med egen mat.
hun knapt på sykdommen.(Foto: Privat/May Klingenberg) ⏩
glutenFRI 33