Hjem
Tema denne utgaven: Rekrutteringsveileder del 2 • Strategi, innovasjon og endringsledelse
Ad:STICOS
INNHOLD

Innhold 03
JUNI 2022
Det vil alltid være sånn at noen bedrifter vokser, mens andre ikke gjør det. Hva kan være årsaken til dette? Og hvordan kan du som leder sørge for en strategi som gjør at akkurat din bedrift vokser og utvikler seg? Svaret får du av dekan ved NMBU Handelshøyskole, Casper Claudi Rasmussen.
11

Strategi, innovasjon og endringsledelse
9
10
11
13
14
16
17
18
20
21
23
Rekrutteringsveileder del 2
24
26
27
29
30
32
33
34
36
37
REDAKTØREN


Redaktøren

Juni 2022


Hvilken strategi har
du for fremtiden?

Pandemi, krig, det grønne skiftet, store digitale endringer – vil det noen ende ta? Det er ikke godt å si. Det eneste som er sikkert, er at vi blir tvunget til å tilpasse oss en helt ny verden – noe som igjen krever helt ny kunnskap. I denne utgaven av LederNytt vil vi derfor gi deg den innsikten du trenger for å være så godt forberedt som mulig, gjennom temaene: Rekrutteringsveileder del 2 og strategi, innovasjon og endringsledelse.

Visste du at genene dine faktisk påvirker deg i rollen som leder i mye større grad enn du tror? Sturla Ellingvåg tar oss med på en reise tilbake til steinalderen, der vår nåværende samarbeids- og delingskultur har sine røtter. Ved å ta i bruk helt ny kunnskap rundt dette, kan du skape råskap og innovasjon i din virksomhet.

Henger du med i utviklingen? Wenche Witberg mener at hvis du ikke klarer å innovere eller utvikle virksomheten din, så er sannsynligheten stor for at den rett og slett ikke overlever tiden fremover. Det handler om å innovere eller dø!

Ida Kjær deler sin kunnskap om hvordan du kan lykkes med smidig transformasjon. Nøkkelen handler i stor grad om å vise retning, tillit og empati. I tillegg handler det om kulturen du klarer å skape i din virksomhet – og da kreves det kunnskap om psyko-logisk trygghet.

Yngvar Christophersen har utviklet noe han kaller for Timeglassmodellen, et systematisk metodeverk og nyttig verktøy når du som leder skal sette opp en god strategi i virksomheten. Timeglassmodellen kan hjelpe deg til å gjøre de riktige tingene på riktig måte, samt skape en felles retning for alle i virksomheten.

I tillegg til alt dette har vi flere inspirerende artikler til deg som ønsker å utvikle deg selv og bli en enda bedre leder. Husk at du også kan sjekke ut nettsidene våre der vi legger ut nye, spennende artikler – hver eneste dag.

I neste nummer, som kommer ut fra 13 september, presenterer vi følgende temaer: Teamledelse, mellomledelse, HR ledelse og rekrutteringsveileder del 3.

I mellomtiden ønsker vi alle våre lesere en riktig god sommer!


Imran Jamil Naik, redaktør

Kolofon

JOURNALISTER:

Cecilie Hammernes
Inger Lise Kontochristos

FAGEKSPERTER:

Frode Dale
Frode Hübertz Haaland
Hans Petter Stub

FOTOGRAF FORSIDEBILDE:

Anne Kring

ART DIRECTOR:

Sigga Pia Olholm

OMBREKKING:

MediaDigital og Sigga Pia Olholm

REDAKTØR OG DAGLIG LEDER

Imran Jamil Naik

ANSVARLIG UTGIVER:

Bull Media Consulting AS
Postadresse:
Postboks 4335 Nydalen, 0402 Oslo

KONTAKT:

E-post: firma@ledernytt.no
Telefon: 405 50 372

OPPLAG:

6 500

DISTRIBUSJON:

Abonnementsblad print og digitalt.
Løssalg i Narvesen.

TRYKK:

Kroonpress, Estland

LEDERNYTT UTGAVE 01/2022:

Print + digital

NESTE NUMMER:

13. september 2022 – print + digital

ABONNEMENTS BESTILLING:

www.ledernytt.no/abonnement

ANNONSEBESTILLING:

firma@ledernytt.no



LederNytt er medlem av Fagpressen og underlagt presseetikken gjennom Fagpressens medlemskap i Norsk Presseforbund. Det betyr at redaksjonen forholder seg til redaktørplakaten, VVP (Vær varsomplakaten) og er en del av pressens selvdømmeordning PFU (Pressens Faglige Utvalg). LederNytt har opplagskontroll gjennom fagpressen.

Ad:expandia
JOBBINTERVJUET: Spørsmål som får samtalen til å flyte
5
minutter om jobbintervjuet

JOBBINTERVJUET: Spørsmål
som får
samtalen
til å flyte


TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: ISTOCK.COM

Med flere som bytter jobb eller kommer inn i arbeidsstyrken igjen, er det avgjørende å stille jobbkandidater de riktige intervjuspørsmålene for å få mest mulig ut av jobbintervjuet. Å stille det samme settet med spørsmål til alle kandidatene til en bestemt stilling er den beste intervjupraksisen, i tillegg til å lære mer om personen utover CV-en.

Enten intervjuet er ansikt-til-ansikt eller virtuelt, vil du ha kontakt på et menneskelig nivå. Ved å virkelig lytte og være imøtekommende og inkluderende, gjenspeiler du egenskapene din bedriftskultur verdsetter, og hjelper kandidater til å føle seg komfortable med å åpne opp.

Disse spørsmålene gir et effektivt og virkningsfullt intervju:

1. Hva var det med selskapet vårt som gjorde at du ønsket å søke stillingen?
Dette spørsmålet kan avsløre hvor forberedte kandidater går inn i intervjuet, og om de er nysgjerrige nok til å lære noe om din bedrift. En informert kandidat vil også stille mer meningsfylte spørsmål, noe som kommer dem og HR- og ansettelsesledere til gode.

2. Hva verdsetter du mest i en jobb og organisasjon du jobber for?
Dette åpner for samtaler rundt arbeidskultur, fleksible arbeidsmuligheter, ulike arbeidsstiler og hva kandidater trenger for å føle seg tilknyttet, støttet og verdsatt.

3. Kan du dele noen eksempler på prosjekter eller situasjoner der du trivdes, og andre som var mer utfordrende?
Dette spørsmålet gir innsikt i hva kandidater liker og misliker. Å vite hva de brenner for og hvordan de stiller seg til et nytt prosjekt, kan føre til en samtale om arbeidsglede og motivasjon.

4. Hvilke forventninger har du til stillingen?
Her er det ikke noe riktig eller galt svar. Ideen er å gi kandidatene en mulighet til å diskutere deres forståelse, synliggjøre eventuelle misforståelser om stillingen og sette realistiske forventninger.

Ha det gøy! Å spørre om noe som ikke er arbeidsrelatert, lar kandidater dele en annen dimensjon av seg selv: «Hvordan vil den perfekte dagen din se ut?» eller «Hva leser du nå?
Kilde: Inc.com

Endringer på gang? Slik skaper du engasjerte medarbeidere
5
minutter med Petter Bjerke

Endringer på gang? Slik skaper
du engasjerte medarbeidere

Petter Bjerke, og teamet hans i Netigate, har nylig gjennomført en undersøkelse om hva som har drevet norske ansattes engasjement i løpet av året.
Du vil aldri lykkes med endring i virksomheten din dersom ikke medarbeiderne er engasjerte og ønsker det. Netigate har nylig gjennomført en undersøkelse om hva som har drevet norske ansattes engasjement i løpet av året, for å forstå hvilke utfordringer norske arbeidsgivere står overfor, samt hva som kan gjøres for å skape et engasjert arbeidsmiljø for alle ansatte.

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: ANDREAS HANSEN

Petter Bjerke, og teamet hans i Netigate, har nylig gjennomført en undersøkelse om hva som har drevet norske ansattes engasjement i løpet av året.


Petter Bjerke og teamet hans, som står bak rapporten, kan fortelle at den trekker frem styrker, utviklingsområder og hvor det er sprik mellom ulike grupper.

– Vi har fordypet oss i spørsmål om arbeidsmiljø, arbeidsoppgaver og utvikling, lederskap, mangfold og inkludering, samt hvordan disse aspektene påvirker norske medarbeidere. Totalt sett er norske arbeidstakere relativt fornøyd med sine arbeidsgivere. De scorer høyest innenfor området arbeidsmiljø og lavest innenfor lederskap, og da knyttet til nærmeste leder i hovedsak.

– Det er opplevd lite diskriminering på norske arbeidsplasser, ifølge undersøkelsen, men vi oppfordrer til nulltoleranse til slik uønsket atferd. Vi ser at funksjonærer er mer tilfreds og engasjert generelt sett enn arbeidere. Overordnet er det minimale forskjeller mellom offentlige og private arbeidsgivere.

Stolthet og tillit

Bjerke forklarer at det er mange faktorer som driver medarbeideres engasjement.

– I vår modell ser vi nærmere på fire aspekter i selskaper; individet, nærmeste leder, team/kolleger og organisasjonen. Innenfor disse områdene går vi dypere i aspekter som medarbeidernes rolle, arbeidsoppgaver og muligheter til utvikling, fellesskap, arbeidsfordeling, lederskap, kultur, toppledelse og kommunikasjon.

– Hovedfaktorene til hva som driver engasjement, ser ut til å være stoltheten medarbeideren har for å være ansatt hos sin arbeidsgiver. Dette styrkes også av de andre sterkeste driverne, blant annet at medarbeideren har tillit til at ledelsen gjør hva som er best for selskapet, og at man føler organisasjonen har en positiv utvikling. Videre ser vi at det å føle seg verdsatt er svært viktig, tett fulgt av at medarbeiderne føler seg hørt og lyttet til. Dette kommer ikke som noen overraskelse basert på de ulike prosjektene og analysene vi gjør daglig for våre kunder.


Logg inn og les hele artikkelen på www.ledernytt.no/pluss

Ad:universitetet
Genene våre er mer avgjørende enn vi tror
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Genene våre er mer
avgjørende enn vi tror


Ny forskning viser at den suksessen du opplever i dag, og den du er som leder, kan være påvirket av gener langt tilbake i historien. Ved å ta i bruk denne nye kunnskapen kan du skape råskap og innovasjon i din virksomhet. Men da må den utnyttes på riktig måte.

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: PRIVAT | FOTO-ILLUSTRASJONER: ISTOCK.COM



Forsker og historieformidler
Sturla Ellingvåg kan fortelle at Norge er et konkurranse-samfunn på svært mange områder, spesielt innen idrett og i næringslivet.

– Samtidig har vi også en samarbeids- og delingskultur som faktisk kan spores helt tilbake til steinalderen, og er grunnen til at vi har en god del konfliktsky ledere og har så stor grad av konformitet i samfunnet vårt.

– Dette kan virke mot oss, noe jeg ofte ser eksempler på, men kan også utnyttes til vår fordel. Konkurranse i kombinasjon med en sterk samarbeidskultur kan være sterke motsetninger, for eksempel er det noe av forklaringen til at vi har relativt mange tilfeller av «la det skure-lederskap » i Norge. Men de kan også brukes på riktig måte der resultatet blir nettopp råskap og innovasjon. Tenk jegeren møter krigeren, som blir til vikingen. Det er nettopp dette jeg forklarer betydningen av til næringslivsledere.

– Dette er ny kunnskap basert på ny forskning som kan være gull verdt for bedrifter og ledere. Det bør være viktige momenter i ansettelsesprosesser, og spesielt er det viktig innsikt å bruke til utvikling av medarbeidere og ledere, og det kan være avgjørende når du som leder skal sette sammen team til prosjekter.

Tenk jegeren møter krigeren, som blir til vikingen. Det er nettopp dette jeg forklarer betydningen av til næringslivsledere. STURLA ELLINGVÅG
– Harald Eia var den første som populariserte denne forskningen i Norge i programmet Hjernevask på NRK, som i stor grad var basert på Steven Pinkers bok The Blank Slate. Men siden den gang har forskningen gitt oss mange nye, interessante aspekter.

Vi er litt spesielle her oppe i nord

Arbeidet til Ellingvåg er basert på DNA-forskning som viser at genene betyr mer for oss enn hva vi før trodde. Ikke bare individuelt, om du for eksempel er mest konkurranseeller samarbeidsmenneske, men også kollektivt. Ellingvåg mener at en bedre forståelse for disse nye kunnskaper om norsk og skandinavisk historie helt klart har noe å si for hvordan vi styrer bedrifter og er som ledere.

En bedre forståelse for ny kunnskap om norsk og skandinavisk historie har helt klart noe å si for hvordan vi styrer bedrifter og er som ledere. STURLA ELLINGVÅG
– Enkelt fortalt er Skandinavia spesielt av to grunner. Det første dreier seg om at i Norge og Sverige har en mye større andel av jegerne fra steinalderen overlevd til våre dager. Vi har en annen genetisk sammensetning enn resten av Europa. Nå skal det sies at det finnes forskjeller overalt, men vi er litt spesielle, og det kan vi utnytte positivt. Samarbeids- og delingskulturen til The Attacking Vikings, alpinlandslaget vårt, er et godt eksempel på dette. For det er spesielt når Aleksander Aamodt Kilde kjører ned til førsteplass i utfor, som i OL nå nylig, og det første han gjør etter målgang, er å gi tips opp til neste nordmann på start om hvordan han kan slå ham. Dette er et godt eksempel på norsk delingskultur.

– For det andre så er mange ikke klar over hvor langt nord Skandinavia egentlig er, og hva det har betydd for vår kystkultur gjennom tusenvis av år. Tenk på at våre forfedre brukte båter i åpent hav for over 9 000 år siden. De måtte være avanserte for å overleve i så marginale omgivelser. Det er ikke for ingenting at den mest innovative næringsklyngen innen shipping i Norge er på Sunnmøre mellom Stadt og Hustadvika, hvor det i all tid har vært blant de farligste områdene å seile. Vår geografi har skapt en helt særegen kultur som er relevant for oss i dag.

Om Sturla Ellingvåg
JOBB: Forsker, historiker og foredragsholder
ERFARING: Tidligere erfaring fra næringslivet i eiendomsbransjen, fra læreryrket og som forsker. Står blant annet som medforfatter i flere internasjonale forskningsstudier.
UTDANNING: Master i historie, Bachelor i økonomi, Pedagogisk utdannelse, Befalsutdanning i Forsvaret.
Tenk jegeren møter krigeren, som blir til vikingen. Det er nettopp dette jeg forklarer betydningen av til næringslivsledere. STURLA ELLINGVÅG

– Det er ikke for ingenting at den mest innovative næringsklyngen innen shipping i Norge er på Sunnmøre mellom Stadt og Hustadvika, hvor det i all tid har vært blant de farligste områdene å seile. Vår geografi har skapt en helt særegen kultur som er relevant for oss i dag. forteller historiker Sturla Ellingvåg.
Som historiker ser jeg hvordan kombinasjonen råskap og innovasjon har vært noe helt spesielt i Norge i vikingtiden og langt bakover i tid. STURLA ELLINGVÅG
Kombinasjonen samarbeid og konkurranse er en killer

– Som historiker ser jeg hvordan kombinasjonen råskap og innovasjon har vært noe helt spesielt i Norge i vikingtiden og langt bakover i tid. Nøkkelen ligger i hvordan samarbeid og konkurranse best kan kombin res. Har du for eksempel for mange samarbeidsmennesker i et team, kan resultatet bli dårlig fremdrift, lite fokus på prosjektet og/eller rammer, og at få eller ingen respekterer hierarki. Samarbeidsmennesker har en lei tendens til å slå seg sammen mot konkurransemenneskene som er fokusert på resultat og måloppnåelse, og det blir ofte lite produktivt.

– Putter du for mange konkurransemennesker sammen i prosjekter, kan kvaliteten forringes. Delingskulturen kan også være en utfordring sammen med konformitet – for mange kan det være en trussel å dele informasjon til andre.

– Løsningen ligger i å komponere gode team og ha gode ansettelsesprosesser. Det hjelper også med en god bedriftskultur med sunn konkurranse som gir rom for både samarbeid og råskap, og ikke minst feiling. Jeg mener at det faktisk finnes en matematisk formel her for optimalt resultat. Fremstillingen min er noe forenklet, men jeg har satt det litt på spissen for å få frem nyansene og mulighetene som ligger her. De er store, for dette er ukjent for mange.

Når det gjelder råskap, så produserer vi egentlig feil typer mennesker i samfunnet vårt. STURLA ELLINGVÅG
Perfeksjon skaper ikke innovasjon

Ellingvåg forteller at forsvarsfolk har de siste månedene vært ute i mediene og snakket positivt om NATOs og Det norske forsvarets ledelsesstil, som står i stor kontrast til den russiske – og her er det mange paralleller til idretten. Begrepet oppdragsbasert ledelse er nettopp et resultat av en god kombinasjon samarbeid og innovasjon, som under de rette forutsetningene kan skape råskap.

– Når det gjelder råskap, så produserer vi egentlig feil typer menne-- sker i samfunnet vårt. Det er en sakte prosess, men konformitetssamfunnet vårt er i ferd med å vinne over vinnerne. Tidligere direktør for Kulturhistorisk Museum, dansken Rane Willerslev, har fremmet dette særlig bra i danske medier: Vi trenger ikke alle skolelysene, for med dem skaper vi bare mer av en korrekthetskultur som verken fremmer innovasjon eller råskap. Det han mener, er at vi ikke trenger eksperter som kan svare korrekt på ethvert spørsmål. Men for hver danske (eller nordmann) som blir skolelys og gode korrekthetsmennesker, finnes det titusen flere i Kina og India. Vi taper på mengde alene i internasjonal konkurranse. Det vi trenger, er råskap og innovasjon, mener Rane.

Når det gjelder råskap, så produserer vi egentlig feil typer mennesker i samfunnet vårt. STURLA ELLINGVÅG
– Jeg støtter opp om det, og vil legge til at særlig i Skandinavia har vi spesielt gode forutsetninger for råskap og innovasjon. Men det kommer an på menneskene, samfunnsutviklingen vår og skolesystemet. Nikolai Tangen sa det så fint for noen uker siden til Norges beste unge ledere: Karakterer er ikke alt, det er karakteren din som er alt. Og så ba han dem utforske verden, lære seg språk og skaffe seg litt «grit».

En bedre forståelse for ny kunnskap om norsk og skandinavisk historie har helt klart noe å si for hvordan vi styrer bedrifter og er som ledere. STURLA ELLINGVÅG

Historiker og foredragsholder, Sturla Ellingvåg.

Viktig å feile

På spørsmål om hvordan ledere bør jobbe med innovasjon i konkurransesituasjoner, svarer Ellingvåg at det først og fremst må være lov å feile, så lenge man lærer av det.

– I mange andre kulturer er det å feile forbundet med tap av ansikt og integritet, men ikke hos oss. Det er de som reiser seg opp igjen, sterkere enn før, som har lært, som virkelig får det til. De som har litt “grit”, som Tangen påpekte, altså stayerevne og ikke gir opp. De fortjener belønning for sin innsats. Innovasjon handler jo i hovedsak om prøving og feiling. Hvis alt skal være helt perfekt, som det ofte er i en korrekthetskultur, er det vanskelig å vite om ting går bra, om det kunne gått bedre, i tillegg til at en kan bygge opp en frykt for å feile. Det skaper stagnasjon og ikke innovasjon. Kunsten er å bygge et miljø som kan dyrke dette i gode, trygge rammer. Det krever takhøyde, god og lett kommunikasjon, og ikke minst rom for både råskap og konkurransemennesker i kombinasjon med vår samarbeidsog delingskultur.

Hvis alt skal være helt perfekt, som det ofte er i en korrekthetskultur, er det vanskelig å vite om ting går bra, om det kunne gått bedre, i tillegg til at en kan bygge opp en frykt for å feile. STURLA ELLINGVÅG
– De jeg har sett som virkelig får dette til, bruker sunn konkurranse, humor og kløkt. De er flinke til å ansette de rette menneskene, og spesielt er de flinke på utvikling for å få frem potensialet i oss.

– Det som ikke fungerer så godt, er de som sier at de jobber tverrfaglig, men i praksis ikke gjør det. Mange bare fordeler oppgavene, og hvis det å jobbe tverrfaglig bare er en arbeidsfordeling uten overlapping av kunnskap eller fagområder, da har man ingen god delingskultur. Dette er fordeler som mange har, som ligger i genene våre, men som mange ikke bruker nok. I riktig gamle dager kunne det å dele kunnskap være farlig og det er klart at vi har arvet noe fra dette, det vil si at for mange er vi nesten programmert til ikke å dele kunnskap, for det forbindes med noe negativt. Da virker heller ikke innovasjon godt. Men dette er det fullt mulig å snu gjennom individuell oppfølging, kursing og å legge til rette for personlig utvikling og ny kunnskap.

Som historiker ser jeg hvordan kombinasjonen råskap og innovasjon har vært noe helt spesielt i Norge i vikingtiden og langt bakover i tid. STURLA ELLINGVÅG

– Vi trenger ikke alle skolelysene, for med dem skaper vi bare mer av en korrekthetskultur som verken fremmer innovasjon eller råskap, mener direktør for det danske Nationalmuseum, Rane Willerslev. Pressebilde: Rune Clausen, Nationalmuseet
Hvorfor i stedet for hva

Det norske forsvaret er et godt eksempel på det vi kaller for oppdragsbasert ledelse, mener Ellingvåg.

– Hovedlærer ved Krigsskolen, Johannes Kibsgaard, beskriver det som at du forteller de undergitte både hva de skal gjøre og hvorfor de skal gjøre det, men du forteller aldri hvordan de skal gjøre det. Hvorfor noe skal gjøres, er alltid viktigere enn hva som skal gjøres. Dette høster kreativitet, men skaper også eierskap til prosjekter.

– Alle setter pris på å ha eierskap til suksesshistorier. Kunsten er å gi medarbeidere en følelse av eierskap, for det er vel ikke overraskende at mange ledere kan falle for å skinne litt på sosiale medier og andre steder ved å bruke suksesshistorier til å bygge sitt eget navn, ettermæle og karriere. I en god delingskultur er det avklart hvem som bidrar og hva som er målet, og hvis alle er med på å dra prosjektet i samme retning, faller det meste på plass. Men da er det viktig å prioritere anerkjennelsen, altså belønningen. Gjenbruk av gode team er viktig, men de må også utvikles i innovasjonens ånd, avslutter Ellingvåg.


Hvis alt skal være helt perfekt, som det ofte er i en korrekthetskultur, er det vanskelig å vite om ting går bra, om det kunne gått bedre, i tillegg til at en kan bygge opp en frykt for å feile. STURLA ELLINGVÅG

Ønsker du å lære mer om dette?

12 000 år med norsk historie – sjekk ut podcast- eller YouTube-serien der Ellingvåg intervjues av Wolfgang Wee. Søk der du hører på podcast eller på YouTube:

Sturla Ellingvåg – WWU Miniserie (1:6)
– Prolog: Sturla som forsker i Thor Heyerdahls fotspor

Les Ellingvågs kronikk i Nordnorsk debatt:
En sørings bekjennelser: Vi må snu opp ned på Norgeshistorien!

For foredrag med Sturla Ellingvåg, sjekk talerlisten.no


Fallgruver når man jobber med innovasjon

Innovasjon handler mye om prøving og feiling, ikke minst å skape en god kultur og forståelse for hvorfor det kan være bra å feile. Se bare på hvorfor de sliter med innovasjon i Kina. De er verdensmestere på å kopiere, men har ikke en kultur for prøving og feiling. Frykten for tap av ansikt ødelegger alle forsøk på prøving, og er det først gjort en feil, er det umulig å finne ut hvor feilen ble gjort for å gjøre forbedringer. I Kina er det ikke bra å feile, i motsetning til mange steder i Vesten. Som Elon Musk har sagt: If things are not failing, you are not innovating enough. For mye konkurranse i en bedrift kan skape fallhøyder som motvirker innovasjon. På samme måte kan for mye fokus på samarbeid ødelegge helt for innovasjon. Du trenger råskap for å skape god innovasjon. Det krever kunnskap, forståelse og erfaring for å utnytte dette til det fulle.


Sturla Ellingvågs suksessfaktorer i forskningsprosjekt

Jeg har 18 års erfaring med å lede forskningsekspedisjoner til mange land. Prosjektene har alltid vært tverrfaglige med deltakere fra flere land, og jeg er stolt av at vi har nådd alle våre mål og aldri har opplevd verken kriser eller noe negativt av betydelig grad.


  • Nøkkelen i forkant for meg handler om: Gode forberedelser, hente inn de rette menneskene til hvert prosjekt og å tilegne meg gode kunnskaper om kultur, språk og historie og våre samarbeidspartnere.
  • For teamene mine jobber jeg primært med: Å legge til rette for improvisasjon og tilpasningsevne underveis. At vi bruker kommunikasjon, kløkt og humor sammen for å nå vårt felles mål som én gruppe, som i et vikingskip på tokt.


Hva som gjør Nord-Skandinavia så spesiell


Norge ligger såpass langt nord at man egentlig ikke skal kunne overleve her. Det var et så marginalt samfunn i steinalderen der alle måtte bidra, som formet en sterk samarbeids- og delingskultur. Man kunne for eksempel ikke hatt slaver fra andre land, for de hadde ikke overlevd. En konsekvens av dette er at det egalitære samfunnet og sosialdemokratiet vårt i dag er rotet i den nordiske steinalderen.
Det var først da jordbrukerne blandet seg med steinaldermenneskene at våre forfedre fikk de to genene for lys hud, og dermed kunne overleve så langt mot nord.
Steinalderfolk i Norge gjorde det bra i mange tusen år, men så kom jordbrukerne, og etter hvert krigerne, som mange kaller indoeuropeere. Krigerne tok over overalt i Europa, og hele våre konkurransekultur og klassesamfunnet stammer fra dem. Krigerne var de som tok over hele samfunnet, og som hele vår konkurransekultur og klassesamfunnet stammer fra. Kombinasjonen samarbeid og konkurranse ble tvunget frem gjennom bronsealderen, og nøkkelen her har med lys hud å gjøre. Jordbrukerne kunne ikke overleve så langt nord på grunn av lite sollys, som har med mangel på D-vitamin å gjøre. Det var først da jordbrukerne blandet seg med steinaldermenneskene at våre forfedre fikk de to genene for lys hud, og dermed kunne overleve så langt mot nord. Krigerne hadde ikke noe annet valg enn å samarbeide med de som var lengst oppe i nord, der det også var mange naturressurser. Det er derfor jegerne i mye større grad overlevde i Skandinavia enn i resten av Europa. Det er noe vi bør ta innover oss, fordi det har noe å gjøre med hvordan samfunnet fungerer selv i dag.

Det var først da jordbrukerne blandet seg med steinaldermenneskene at våre forfedre fikk de to genene for lys hud, og dermed kunne overleve så langt mot nord.

Om Sturla Ellingvåg
JOBB: Forsker, historiker og foredragsholder
ERFARING: Tidligere erfaring fra næringslivet i eiendomsbransjen, fra læreryrket og som forsker. Står blant annet som medforfatter i flere internasjonale forskningsstudier.
UTDANNING: Master i historie, Bachelor i økonomi, Pedagogisk utdannelse, Befalsutdanning i Forsvaret.
Strategisk handlekraft med Timeglassmodellen
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Strategisk
handlekraft med
Timeglassmodellen



Når man skal sette opp en god strategi i virksomheten, handler det om å gjøre de riktige tingene på riktig måte, samt skape en felles retning for alle i virksomheten. En måte å jobbe med dette på er gjennom et systematisk metodeverk, som kalles for Timeglassmodellen.

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: E IGIL KORSAGER / V IGMOSTAD & BJØRKE | ILLUSTRASJONER: ISTOCK.COM


Y ngvar Christophersen, partner i Scandi Insight AS, forteller at strategi først og fremst dreier seg om å gå i riktig retning, at man setter en forretningsmessig retning for virksomheten.

– I tillegg handler det om å vite hvor man er. De fleste er bevisste på det, men det er ikke alltid man tenker gjennom hvilken berettigelse man har, hvilke løsninger man egentlig leverer og i hvilken bransje man opererer i. Derfor er det lurt å tenke før man handler. Toppledere bør alltid jobbe proaktivt med utfordringer og alltid se strategiske muligheter. Da blir det mer en del av arbeidet og lederjobben enn at man setter av to dager på høsten hvor man skal lage et dokument. Det er den gamle måten å gjøre det på.

Et kompass som viser retning

– Mange håper at en strategiprosess skal gi en beskrivelse av hvordan fremtiden blir, men så heldige er vi ikke. Vi vet ikke hvordan fremtiden ser ut, og det er viktig å erkjenne at det er risiko og usikkerhet knyttet til fremtiden. Man får ikke et kart som beskriver i detalj hvordan ting kommer til å skje, men man kan få et kompass som staker ut en retning slik at man beveger seg mot de mulighetene og de utfordringene som er på horisonten. Et kompass vil vingle og endre seg ettersom man går, det er ulent terreng og været kan skifte. Men det kan også oppstå fantastiske muligheter hvis man er foroverlent og følger med, involverer folkene man har i staben, snakker med folk i bransjen, har gode relasjoner med kunder, partnerskap og alle slike ting som blir en del av det å jobbe strategisk.

Mange håper at en strategiprosess skal gi en beskrivelse av hvordan fremtiden blir, men så heldige er vi ikke. YNGVAR CHRISTOPHERSEN
– For meg handler strategi om å gjøre de riktige tingene på riktig måte. Når jeg snakker med oppdragsgivere og folk i næringslivet og i det offentlige, så er de typisk gode til det ene. Noen er flinke til å se hva som er de riktige områdene, riktige produkter, riktig teknologi, riktig land og riktige mennesker, men de er ikke like gode på å gjøre det på riktig måte. Og motsatt så har man de som er flinke med mennesker, men som ofte sliter med å gjøre de riktige tingene. Nøkkelen her er å få til begge deler. De virkelig gode topplederne gjør de riktige tingene i tide og vet hva det krever av kapital og tid, samtidig som de får ting gjort.

Om Yngvar Christophersen
JOBB: Partner i Scandi Insight AS og foredragsholder.
UTDANNING: Siviløkonom i finans og samfunnsøkonomi fra MIT og Harvard University.
ERFARING: Har jobbet ni år i USA, England og Singapore, startet opp flere vellykkede bedrifter og ledet større virksomheter. Han er også bestselgende forfatter av tre bøker om mestring.

Fokus på gjennomføring

Når man skal jobbe med en strategiprosess, så er den viktigste egenskapen for en toppleder å være glad i mennesker, hevder Christophersen.

Mange håper at en strategiprosess skal gi en beskrivelse av hvordan fremtiden blir, men så heldige er vi ikke. YNGVAR CHRISTOPHERSEN

– Det betyr at man skal oppsøke kunnskap, innspill og kompetanse både internt og eksternt, alltid være åpen for muligheter og være forberedt på utfordringer. Man kan jobbe litt strukturert, men det som er viktig med en strategiprosess, er ikke å lage en plan. Man må heller involvere folk underveis slik at de både tenker og bidrar, men i tillegg evner å gjennomføre det man identifiserer i løpet av prosessen. Suksesskriteriet er å få ting til å skje. Hvis alt er hemmelig, så får man ikke folk med seg. De vil kanskje klappe, men det vil ikke skje noe. Jeg har derfor tro på det å omgi seg med flinke mennesker, gi dem ansvar, involvere dem og tidlig integrere tanker om gjennomføringer og ansvar for gjennomføring.

Suksesskriteriet er å få ting til å skje. Hvis alt er hemmelig, så får man ikke folk med seg. YNGVAR CHRISTOPHERSEN
– I en strategiprosess erfarer jeg at det er stort fokus på gjennomføring. Men kommer man til målet man har staket ut, dukker det opp en ny topp. Her kan man lære av toppidrettsfolk som er opptatt av å bryte prestasjonen ned i konkrete arbeidsoppgaver. For eksempel opplever jeg at noen menn er litt dårlige på å gå på skitur med sin kvinne. De ligger 50 meter foran, så stopper de litt og venter på kvinnen, og med en gang hun kommer, så går de videre i full fart. Kvinnen får aldri stoppet opp. Og det samme gjelder for medarbeidere, man må stoppe opp og glede seg litt, slik at det ikke blir enda en runde når man knapt har kommet i mål.

Må, vil og kan

Christophersen presiserer at man i en strategiprosess må være bevisst på at det internt vil oppstå motkrefter for endringer, særlig hvis det kommer overraskende på dem.

– For å takle motstandere best mulig pleier jeg å si at du må, vil og kan. Folk må virkelig skjønne hvorfor dette er nødvendig, gjerne med en positiv undertone, at det kan være spennende, det kan fremme karrieremuligheter og det kan skape en suksess i markedet. Men det må gjentas og brukes tid på.

– Vil handler om å ha en personlig evne og vilje til å si at dette gjør vi, dette skal vi få til, at man kommer på banen med begeistring, staker ut en kurs og jubler litt underveis. I tillegg må man kunne endring, og da må man ha kompetanse på forskjellige felt slik at man virkelig kan gjennomføre det man ønsker. Veldig ofte ser jeg at det skorter på en av de tre. Det som kanskje er enklest, er må-biten. Folk setter kanskje i gang uten at det er forankret et endringsbehov og forståelse. Men det er ikke lederen det skal komme fra, det skal komme innenfra og man skal si det selv. Det handler ikke nødvendigvis om verdier og visjoner, men at det kjennes meningsfullt, nyttig og gøy.

«Vil» handler om å ha en personlig evne og vilje til å si at dette gjør vi, dette skal vi få til, at man kommer på banen med begeistring, staker ut en kurs og jubler litt underveis. YNGVAR CHRISTOPHERSEN
Timeglassmodellen

Et systematisk metodeverk som Christophersen selv både bruker og har utviklet, er Timeglassmodellen. Den illustrerer grad av involvering i en prosess med strategi, som typisk går over tre–fire måneder der det skal tenkes og jobbes. Modellen består av fem hovedfaser.

Fase 1 er selve timeglasset i ytterkant. Det er de strategiske rammene der for eksempel ledergruppen eller konsernleder tenker gjennom hvilke strategiske rammer det er for deres jobb som leder. Det kan gå på ting som tilgjengelig kapital eller hvilke forventninger og krav eierne stiller, men det kan også være offentlige ting, som for eksempel det grønne skiftet eller sikkerhet. Det er viktig å tenke gjennom og beskrive hvilke strategiske rammer man har og være bevisst på det når man går inn i en prosess. Det kan være gøy å jobbe med alternative teknologier som er langt utenfor det man har kapital til, men ikke direkte nyttig.

Fase 2 er en kreativ og spennende fase hvor man involverer nøkkel-folkene i organisasjonen, som ledergruppen, eksterne partnere eller store kunder, og spør hvilke mulig-heter og utfordringer de ser. Når en ledergruppe går inn i en slik prosess, er det ofte fordi de føler det er mye på kryss og tvers som er viktig å holde fast i, men når de kommer ut av den type brainstorming og samhandling, så er det ganske opplagt hva som er de viktige tingene. Da er de mye mer samkjørt, og det gjør noe med tryggheten at man faktisk snakker åpent om det.

Fase 3. Til nå har man fått en god del konkrete muligheter, utfordringer, konkurrenter og teknologi, og da begynner man å jobbe mer analytisk med de mulighetene man har sett, både for å beskrive det bedre, men også tenke gjennom om det har noe for seg. Her kan man både bruke visualisering eller beskrive det med tall og ha det litt interaktivt. Dette er virkemidler for å skape begeistring, spre ideen og få folk med seg. En god del ting vil da falle fra, og man sitter igjen med en kjerne av fire-fem hovedpunkter. Det kan også være snakk om å teste det i markedet, og da er det nødvendig å jobbe med det eksternt og hente inn spisskompetanse på enkelte områder.

Fase 4. Nå har vi kommet til innsnevringen av timeglasset, som illustrerer de strategiske valgene. Toppleder eller kanskje styreleder skal ta en informert beslutning om hva man gjør, med gode argumenter for hvorfor det er viktig å gjøre det ene fremfor det andre, og da vil folk forstå begrunnelsen. Jeg anbefaler at man tenker på tre til fem strategiske tiltak, og i tillegg tenker på hvem i lederskapet som skal få ansvar for hvilke tiltak, slik at det nedfelles med en gang.

Suksesskriteriet er å få ting til å skje. Hvis alt er hemmelig, så får man ikke folk med seg. YNGVAR CHRISTOPHERSEN
«Vil» handler om å ha en personlig evne og vilje til å si at dette gjør vi, dette skal vi få til, at man kommer på banen med begeistring, staker ut en kurs og jubler litt underveis. YNGVAR CHRISTOPHERSEN

Fase 5 er den siste fasen, som er gjennomføring. Da handler det om å ha litt struktur på oppfølging, man skal møtes igjen kanskje tre måneder etterpå, forlenge handlingsplanen, og da må man ha et system. Hvis man blir enige om for eksempel fire-fem strategiske tiltak, så bør ledergruppen behandle ett av dem på hvert møte, slik at man i løpet av et halvår har vært gjennom porteføljen av strategiske tiltak. Da må man ha status på hva som skjer for å underbygge dette med at vi vil og må gjøre det, og så kan det også være at man justerer kursen underveis. I verste fall stopper det, men det er bedre å stoppe ting tidligere enn å kjøre på til siste slutt hvis ikke det har noe for seg.

Alt går bedre hvis man er forberedt. Timeglassmodellen gir struktur ved at man fordeler ansvar, følger opp, feirer suksesser og korrigerer om nødvendig. YNGVAR CHRISTOPHERSEN
Fører til mer effektivitet

Christophersen mener at Timeglassmodellen kan gjøre det lettere å takle store utfordringer og endringer i livet.

– Alt går bedre hvis man er forberedt. Timeglassmodellen gir struktur ved at man fordeler ansvar, følger opp, feirer suksesser og korrigerer om nødvendig. Det er det ledelse dreier seg mye om.

– I tillegg kan modellen være nyttig når det gjelder møter. Møter er jo en del av hverdagen, ikke bare for toppledere, men for de aller fleste. 70–80 prosent av arbeidstiden er blokkert av møter. Møtene kan bli hyggeligere og mer effektive, noe som gir betydelige fremskritt for virksomheten. Det skaper god stemning, og det trenger man. Da jobber man mer, og man lykkes bedre, avslutter Christophersen.

Alt går bedre hvis man er forberedt. Timeglassmodellen gir struktur ved at man fordeler ansvar, følger opp, feirer suksesser og korrigerer om nødvendig. YNGVAR CHRISTOPHERSEN

Fire nøkkelverktøy for suksess:
Fokus på gode handlingsplaner

1. Handlingsplaner er et ledelsesverktøy som kan brukes til å over tid følge opp både nye initiativ og det som er mer driftsorientert.

2. En handlingsplan skal være gjennomtenkt, kortfattet og inneholde helt konkret hva som skal skje. Ikke at vi skal bli bedre på teknologi eller bli mer kundeorienterte, men hva gjør vi, hvem gjør det og hva er viktigst først.

3. Det må være et eierskap, at det er én person og ikke et team som holder i det.

4. Lag et tiltakskart over hva som er viktig. Noen ting er viktige, men vanskelige, og noen ting er viktige og overkommelige. Selv starter jeg ofte en sånn prioriteringsdiskusjon med hva man skal slutte å jobbe med. Verden blir annerledes, og vi har store muligheter, men ingen har tid og plass før man rydder unna noe annet. Da må man kanskje kutte ut det prosjektet man sliter med. Prioritering er også å si hva man ikke skal gjøre.


Timeglassmodellen

©Scandi Insight AS

Strategiske rammer



  • Status, muligheter og utfordringer
  • Fremtidsbilder og analyser
  • Strategiske valg
  • Gjennomføring


Christophersens
beste tips

• Jobb innenfra i stedet for å bruke mye tid og penger på eksterne konsulenter. Det betyr at ansvaret og eierskapet må ligge i virksomheten. Mangelfull involvering kan fort bli kostbart og tidkrevende. Samtidig anbefaler jeg en erfaren fasilitator, fordi en del av disse elementene, både underveis og i selve beslutningsprosessen, krever mye av ledelsen. En utfordring når man for eksempel sitter i en strategisamling og skal tenke gjennom disse tingene, er at for eksempel styreleder ofte blir ordstyrer og passer på kaffeservering og tid, i stedet for å få frem hva de brenner for og tror på. Da kan det være lurt å ha en fasilitator som styrer og passer på praktiske ting, slik at eieren av prosessen faktisk får delta ordentlig. Veldig ofte synes vi det er befriende å kunne delta og tenke høyt. Det blir det få anledninger til i det daglige.

• Vær nysgjerrig og følg med. Man må ikke dra på dyre konferanser, men finn en samtalepartner med erfaring. Det har jeg selv tilfeldigvis endt opp med å være. Det kan iblant bli ensomt på toppen, så det kan være lurt å ha en tankeboble hvor man kan lufte ting og lene seg litt tilbake.

• Oppsøk jevnlig det åpne biblioteket til McKinsey. Her kan man gratis abonnere på spesielle temaer, som blant annet teknologi, analyser, verdensøkonomi og pandemi. Dette er noe jeg bruker jevnlig selv, og jeg kan da finne notater eller analyser som en klient har som problemstilling, og deretter sender det videre slik at de kan få ideer til angrepsvinkel.


Om Yngvar Christophersen
JOBB: Partner i Scandi Insight AS og foredragsholder.
UTDANNING: Siviløkonom i finans og samfunnsøkonomi fra MIT og Harvard University.
ERFARING: Har jobbet ni år i USA, England og Singapore, startet opp flere vellykkede bedrifter og ledet større virksomheter. Han er også bestselgende forfatter av tre bøker om mestring.
Skal du skape en strategi for vekst, må du tørre å drømme stort!
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Skal du skape en
strategi for vekst, må du tørre
å drømme stort!

– Vekst er godt
for mange ting, men i et
internasjonalt perspektiv står
vi overfor en verden hvor vi
skal finne en måte å redusere
forbruket for å ta bedre vare
på planeten, sier Casper
Claudi Rasmussen.

Det vil alltid være sånn at noen bedrifter vokser, mens andre ikke gjør det. Hva kan være årsaken til dette? Og hvordan kan du som leder sørge for en strategi som gjør at akkurat din bedrift vokser og utvikler seg?

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: LISE THOEN

– Vekst er godt
for mange ting, men i et
internasjonalt perspektiv står
vi overfor en verden hvor vi
skal finne en måte å redusere
forbruket for å ta bedre vare
på planeten, sier Casper
Claudi Rasmussen.


P å spørsmål om hva det er som gjør at noen bedrifter vokser, mens andre ikke gjør det, svarer Casper Claudi Rasmussen, dekan ved NMBU Handelshøyskole, at det er et spørsmål som mange har forsøkt å svare på, og som mange har svart feil på.

– Grunnen er selvsagt at det umiddelbart bare finnes kjedelige svar på spørsmålet. Hvis dette var enkelt, ville alle bedrifter gjøre det. Om det er en ting omkring vekst som er viktig å få med seg, er det at det ikke finnes noen gyllen oppskrift på å få til vekst i en bedrift. Dette er også noe som trekkes frem i forskningen på området (McKelvie and Wiklund, 2010). Med andre ord er det nok flere faktorer som skiller bedriftene som vokser, enn som samler dem.

– Hvis man skal gi noen karakteristika av bedrifter som vokser, er de generelt yngre og mindre enn bedrifter som ikke vokser (Storey and Greene, 2010). Videre virker det som om at intensjoner om vekst har en effekt på den faktiske vekst – altså at det betyr noe å drømme stort. I 2016 vant Skye Consulting prisen som årets gaselle i Norge. Daglig leder Lars Torp ble spurt hvor selskapet var om ti år, og svarte: «Da har vi 500 ansatte og er notert på Oslo Børs». Selskapet ble kjøpt opp av EY, men svaret er interessant i et vekstperspektiv. Det sier noe om at det betyr noe å drømme stort og tro på fremtiden.

Vekst kan være farlig

En strategi er en plan for organisasjonen, presiserer Rasmussen.

– Om planen ikke involverer vekst, vil naturligvis konsekvensen være konsolidering eller negativ vekst, men jeg tror ikke nødvendigvis at konsolidering eller negativ vekst er dårlig. Siden Michael Douglas holdt sin tale i filmen Wall Street fra 1987, hvor han stadfestet at «greed is good», har vi kanskje levd i et paradigme om at «growth is good».

Om Casper Claudi Rasmussen
JOBB: Dekan ved NMBU Handelshøyskole
UTDANNING: PhD i economics and business fra Handelshøyskolen NMBU
ERFARING: Flere lederposisjoner i universitetssektoren og forsket på vekst i små og mellomstore bedrifter


– Vekst er godt for mange ting, men i et internasjonalt perspektiv står vi overfor en verden hvor vi skal finne en måte å redusere forbruket for å ta bedre vare på planeten. På et organisasjonsnivå ser vi også at vekst har mange negative konsekvenser. Bedrifter som vokser ekstremt mye, har større sannsynlighet for å gå konkurs. Dette på grunn av at organisasjonen rett og slett ikke kan følge med, og det går for treigt med å bygge systemer og strukturer som passer til bedriftens størrelse. En annen negativ effekt av vekst kan være at ledelsen får stor tro på at de skal fortsette med det som har skapt veksten, og dermed lukker øynene for andre forklaringer.

Bedrifter som vokser ekstremt mye, har større sannsynlighet for å gå konkurs. Dette på grunn av at organisasjonen rett og slett ikke kan følge med. CASPER CLAUDI RASMUSSEN
Tre kjennetegn på vekstbedrifter

Rasmussen hevder at det utover det som er beskrevet tidligere, er tre ting som kjennetegner vekstbedrifter.

– De ser ut til å være mer eksportorienterte – altså at de med en gang tenker et globalt marked. Disse bedriftene blir også omtalt som «Born Globals». Om de klarer å komme igjennom til verdensmarkedet med en gang, er det klart at de har potensial til å vokse raskt (Parsly and Halabisky, 2008).

– Videre virker vekstbedrifter til å ha viktige «spill-over»-effekter. Altså at de for eksempel kommersialiserer ny teknologi, som bidrar videre til andre bedrifter eller til eksisterende organisasjoner (Stam and Wenneberg, 2009).

– Til slutt vet vi at vekst er spesielt med tanke på at sammenhengen mellom vekst i en tidligere periode og vekst i en fremtidig periode ikke eksisterer. Fordi en bedrift har opplevd vekst i fjoråret, betyr det ikke automatisk at den bedriften vil oppleve vekst neste år.

Bedrifter som vokser ekstremt mye, har større sannsynlighet for å gå konkurs. Dette på grunn av at organisasjonen rett og slett ikke kan følge med. CASPER CLAUDI RASMUSSEN

Finn ut av ditt egentlige mål

Rasmussen mener at det viktigste å være oppmerksom på når du som leder skal legge en strategi for vekst, er å vite hva målet ditt egentlig er.

– Vekst kan være mange ting: Vekst i antall ansatte, vekst i omsetning eller vekst i profitt. Disse tingene trenger ikke å henge sammen, og kan til og med være motstridende. Derfor tror jeg at første steg i å legge en god strategi er å finne ut hva som egentlig er målet med veksten, og deretter begynne å legge planen etter det.

– Videre tror jeg det er viktig å ha åpne øyne for kompleksiteten ved vekst. Det er ikke nødvendigvis så lett å vite hva som er årsaken til vekst og hvorfor den kommer. Det kan være både interne ting som bedriften har gjort, og det kan være et resultat av markedet.

Det er viktig å sette hårete mål og tørre å drømme stort. CASPER CLAUDI RASMUSSEN
– Ellers tror jeg det er viktig å sette hårete mål og tørre å drømme stort. Det betyr noe om ledelsen klarer å få med organisasjonen på en stor og fin visjon, og selv om det kanskje høres urealistisk ut, så tror jeg at Lars Torp gjorde en god jobb med å definere store drømmer for Skye Consulting, avslutter Rasmussen.


Det er viktig å sette hårete mål og tørre å drømme stort. CASPER CLAUDI RASMUSSEN

Rasmussens tre beste tips:
  1. Jobb hardt
  2. Drøm stort
  3. Tenk internasjonalt

Fallgruver du bør være obs på når du jobber med vekststrategi

Hvis bedriften vokser så raskt og ordrebøkene plutselig blir fulle, kreves det systemer og strukturer for å håndtere dette. I tillegg skal nye folk ansettes i stort tempo. Det er ikke sikkert at bedriften har kompetanse til dette og det vil oppstå interessekonflikter og verdikonflikter. Dette kan skape internt kaos og ha en negativ effekt på bedriften.

Selv om det er bra med store ambisjoner og drømmer, kan også ledelsen overvurdere vekstområdets potensial og dermed dyrke «suksessoppskriften » videre. Problemet oppstår her når veksten skyldes andre ting enn det ledelsen selv tror. Hvis bedriften da tviholder på tidligere løsninger, kan dette være negativt for bedriften.


Ønsker du å lære mer om temaet?

Internasjonale journaler:

  • Entrepreneurship Theory and Practice
  • Journal of Business Venturing

Bøker:

  • Small business and entrepreneurship, Storey and Greene
  • New perspectives on firm growth, Davidsson and Wiklund

Verktøy:

  • Business model innovation (strategyzer)
  • Diverse design thinkingverktøy

Veiledning til en god vekststrategi
Denne veiledningen på syv steg kan hjelpe deg med å sette opp både en kortsiktig og en langsiktig plan for hvordan du kan lykkes med vekst i din bedrift.


1. Sett klare mål

Ifølge S.M.A.R.T-metoden skal et mål være:

  • Spesifikt: Beskriv nøyaktig hva du planlegger å oppnå: Hvor mange registreringer eller kjøp.
  • Målbart: Målene skal kunne måles ved hjelp av KPI-er i de forskjellige stegene.
  • Achievable/Oppnåelig: Budsjettet ditt eller andre ressurser kan begrense deg. Å konvertere 80 prosent av trafikken er muligens ikke oppnåelig.
  • Relevant: Målet må være i samsvar med visjon og kjerneverdier.
  • Tidsbundet: Sørg for at målet har en frist, om det er et gjentakende mål.


2. Bli kjent med din målgruppe

Skaff deg en grundig forståelse av hvem din idelle målgruppe er, og hva de trenger hjelp med. Da får du en oversikt som hjelper deg med å skape riktige produkter og tjenester som løser målgruppens problemer. Ta i bruk spørreskjema og dybdeintervju for å identifisere alder, demografi, roller, hobbyer, behov og problemer.



3. Kartlegg kundereisen

Ikke alle kunder er på samme modenhetsfase i kundereisen, og ikke alle vet hva de trenger hjelp med. For å kartlegge kundereisen kan du bruke AARRR-rammeverket (innen vekstmarkedsføring). Deretter lager du verktøy som hjelper kunden med å ta en beslutning.



4. Ha et godt verdiforslag

Et verdiforslag består av tre faktorer:

  • Relevans: Hvordan produktet løser problemer eller forbedrer situasjonen.
  • Kvantifisert verdi: Spesifikke fordeler for målgruppen.
  • Unik differensiering: Hvorfor din målgruppe skal komme til deg.


5. Skap gode landingssider

En landingsside er der du ønsker at målgruppen skal ende opp, som for eksempel et blogginnlegg eller Facebookside. Hver landingsside må tilpasses hver målgruppe, da er det større sjans for at konverteringsfrekvensen vil øke.



6. Velg dine markedsføringskanaler

Nettsteder, nettverk eller medier du bruker som eksterne hjelpemidler for synlighet, for eksempel Google-annonser, SEO, LinkedIn, Tik Tok, utendørs reklame, avisannonser eller messer. Velg markedskanalen hvor din målgruppe ofte befinner seg.



7. Spesifiser verktøy

Dette kan være spesifikasjoner til funksjoner i produktet ditt, programvare for å skape innhold eller kode som skal implementeres for analyse. Verktøy du kan bruke: Facebook Pixel, FB Business Manager, Google Tag Manager, Google Analytics, Trello, Notion, Canva eller Hubspot.


Om Casper Claudi Rasmussen
JOBB: Dekan ved NMBU Handelshøyskole
UTDANNING: PhD i economics and business fra Handelshøyskolen NMBU
ERFARING: Flere lederposisjoner i universitetssektoren og forsket på vekst i små og mellomstore bedrifter
Ad:Computas
ANNONSE
Ida Ryland, leder for Computas nye satsing i Trondheim.

Klar ambisjon: Bygger den beste
arbeidsplassen for teknologer

Ida Ryland, leder for Computas nye satsing i Trondheim.

Ida Ryland (28) har i løpet av fem år gått fra nyansatt ITutvikler i Computas til leder for konsulentselskapets nye satsing i Trondheim. Det hele startet da hun var innom som sommer-student i 2016.


– Mitt første møte med Computas var disse 6-7 ukene der vi jobbet med å utvikle et internt system. Både faglig og sosialt ble det en god sommer, sier hun på klingende sunnfjorddialekt.

Det påfølgende året brukte Ryland til å fullføre mastergraden sin i algoritmer, etter først å ha tatt en bachelor i datavitenskap ved Universitetet i Bergen.

Den gode opplevelsen fra sommerprosjektet hadde mye å si da hun takket ja til fast jobb i Computas. Der ble hun umiddelbart kastet ut i et prosjekt for Aker Solutions.

– Ett år senere tenkte jeg tilbake på den sinnssyke læringskurven. Alt fra selvtilliten på det faglige til det sosiale og det å finne sin plass i et team. Med god oppfølging og hjelp kan du vokse enormt på kort tid, forteller hun.

Veien videre bar til Computas-avdelingen i København og et prosjekt for IKEA i Sør-Sverige.

– Det var da jeg virkelig utviklet meg som konsulent. Troen på at jeg fikk til ting, vokste. Samtidig skjønte jeg at det ikke var så farlig å feile. Hvis man ikke tør å feile, er det lett å begrense seg selv.

Planene for Trondheim

Ryland var heller ikke redd for å ta på seg ansvar. Lederegenskapene hennes begynte å ta form.

– Jeg trives best når det skjer mye. Og jeg kan gjerne være den som tar i et tak for at det skal skje, sier hun med et smil.

Da Computas nylig var samlet til felles fagdag var Ida på scenen for å dele planer og ambisjoner for Trondheimskontoret Hun holdt dessuten en workshop på Google Cloud Platform for sine kollegaer.

– Jeg vil videreføre det gode miljøet og tverrfagligheten fra Oslo – med en lokal trøndersk vri.

Ambisjonen er at Computas skal bli en av de beste arbeidsplassene for teknologer i Trøndelag, og at den nye avdelingen skal vokse raskt. I løpet av året er målsetningen å ansette 15-20 teknologer. De to første er allerede signert.

– Det er mye opp til meg å rekruttere de riktige profilene. Jeg ser etter en kombinasjon av seniorer og nyutdannede.

På tross av et brennhett jobbmarked har Ryland tro på at hun skal klare å finne gode folk.

– Vi trenger de som liker å jobbe i team og sammen med andre brenner for å skape gode løsninger. En viktig faktor er at den enkelte skal få anledning til å utvikle seg i Computas – enten det er innenfor et avgrenset fagfelt eller i nye retninger.

Pandemien har røsket opp i både arbeidsformer og samarbeidsformer. Mange arbeidsgivere velger å gi de ansatte stor frihet.

– Jeg har tro på fleksibilitet, men også på fysisk tilstedeværelse. Skal man jobbe ved Trondheimskontoret, så kan man ikke bo et helt annet sted i landet, sier Ryland bestemt.

Holdningen min er at det jeg ikke kan, det lærer jeg. Jeg ønsker å bygge en kultur der involvering og kompetanseutvikling står sterkt.

Trond Eilertsen, administrerende direktør i Computas.
Jakter nyutdannede fra NTNU

Selv er hun fortsatt i oppdrag i Oslo og deler i startfasen oppmerksomheten mellom hovedstaden og Trondheim. Men snart blir det hundre prosent Trondheim, der den ferske Computasavdelingen er en del av kontorfellesskapet Digs.

– At det er flere startups som holder til der, er midt i blinken for oss.

Nærheten til NTNU er en av grunnene til at Computas nå satser i Trondheim. Både med tanke på rekruttering til det lokale kontoret og til Oslokontoret er det en stor fordel å sitte tett på den institusjonen som utdanner flest teknologer i Norge.

– Nyutdannede har ofte et litt annet perspektiv enn oss med lengre erfaring. Jeg opplever at de har en stor læringsvilje, og etter flere års spesialisering innenfor et spesifikt felt, en nysgjerrighet til å utforske nye og ukjente områder.

Ryland er takknemlig for å ha fått ledermuligheten i en alder av 28 år.

– Holdningen min er at det jeg ikke kan, det lærer jeg. Jeg ønsker å bygge en kultur der involvering og kompetanseutvikling står sterkt. Og selv om dette er en ny rolle for meg, stiller jeg med en faglig tyngde som utvikler.

Holdningen min er at det jeg ikke kan, det lærer jeg. Jeg ønsker å bygge en kultur der involvering og kompetanseutvikling står sterkt.
Store vekstambisjoner

Computas’ administrerende direktør, Trond Eilertsen, trekker frem Rylands evne til å raskt sette seg inn i problemstillinger og til å bygge gode team, som hennes fremste egenskaper.

– Hun er svært dyktig og erfaren tross sin unge alder. Idas evne til å skape god energi rundt seg tror jeg vil gjøre det attraktivt å bli en del av vårt Computas-team i Trondheim, sier han.

– Noe av det jeg legger vekt på, er å sette sammen folk som utfyller hverandre. Tverrfaglighet er en viktig faktor når det kommer til å løse oppgavene, mener Ryland.

Målet er at Trondheimskontoret skal vokse til et tresifret antall ansatte i løpet av 4-5 år. Ryland har aldri bodd i Trondheim, men ser fram til å ta fatt på et nytt kapittel.

– Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med Trondheim. Planen er å ha en leilighet i Trondheim og tilbringe flest mulig dager på kontoret der. Samboeren min blir værende i Oslo, så det blir en del pendling. Men den livsstilen er jeg godt vant til fra tiden i København.

Vil du vite mer?
Les mer på computas.com/trondheim

Grønn strategi for morgendagens vinnere
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Grønn strategi
for morgendagens
vinnere


Det grønne skiftet vil by på nye krav og endrede forretningsmodeller, som igjen kan gi både utfordringer og store muligheter. Hvis du vil lykkes, må du tilegne deg ny kompetanse og andre verdier enn det som til nå har vært gjeldende. Men hva innebærer egentlig dette?

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: STEINAR L IER-HANSEN | ILLUSTRASJON: ISTOCK.COM



H vilke produkter og tjenester som er bærekraftige, er ikke åpenbart eller konstant, forklarer Hilde Charlotte Solheim.

– Man må ha et godt etisk og moralsk kompass, og stor omstillingsevne på plass, for å lykkes i det grønne skiftet. For å mestre det, er personlig egenskaper som ureddhet, åpenhet og nysgjerrighet nyttige. Jeg tror også realfagskompetanse og evne til kritisk tenkning blir veldig viktig framover. Det vil eksempelvis bli enda sterkere dragkamp om gode ingeniører. Man må forstå de biologiske og kjemiske prosessene som skjer i naturen og hva som kreves for å leve innenfor naturens tåleevne.

– Derfor er jeg glad for å være styreleder ved Vitenparken ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, ett av vitensentrene som tilbyr realfagsprogrammer til barn og ungdom. Vitenparken har tatt posisjon som et grønt vitensenter med fokus på mat i sin undervisning og formidling.

Vi må selv leve i skiftet

Hvordan vi skal mette en voksende befolkning innenfor rammene av klodens tåleevne, er en av vår tids største nøtter å knekke, understreker Solheim.

– Mye av svaret på utfordringene vi møter i det grønne skiftet, finnes innenfor matsystemene våre. Det har Gunhild Stordalen rett i. Samtidig er jeg glad for at hun nå fokuserer på å «walk the talk». Du redder ikke verden ved å fly til Davos i privatfly. Der trenger vi alle å gå i oss selv, så dette er ikke rettet mot en enkeltperson, men mot oss alle. Vi lykkes ikke i det grønne skiftet ved å sminke fasaden og fortelle andre hvordan de skal leve, om vi ikke evner å leve i skiftet selv.

Vi lykkes ikke i det grønne skiftet ved å sminke fasaden og fortelle andre hvordan de skal leve, om vi ikke evner å leve i skiftet selv. HILDE CHARLOTTE SOLHEIM
– Jeg tror også vi trenger flere type spillere enn «grønne misjonærer» og aktivister. Predikanter som forteller andre hvordan de skal leve, klarer ikke nødvendigvis få med seg folk. Jeg er bekymret for vår tids politikerforakt. La oss gjerne stille politikere til ansvar, men også anerkjenne at vi trenger politikere som er villige til å fronte endring, og at de kan gjøre feil. Jeg tror aggresjonen mot en del grønne løsninger, politikere og veivalg kommer fra en minoritet som blir mindre, men mer høylytt. Den polariseringen er bekymringsverdig. Vi kan gjennomføre et grønt skifte og fortsatt ha god livskvalitet, dette er ikke en eksistensiell trussel.

– Man trenger ikke stemme MDG for å forstå at sentrum i storbyene blir bedre uten å kveles av biltrafikk. Jeg kjører dieselbil selv, men er likevel helt enig i at Oslo nedprioriterer bilbruk i sentrum. Og man trenger ikke være fanatisk veganer for å forstå at vi tåler å redusere noe av forbruket vårt av kjøtt. Det sier jeg som kjøttspiser og aktiv jeger. Forbrukerne stemmer med lommeboka. Vi ser nå at grønne produkter og konsepter presterer stadig bedre. Det er en klar og dokumenterbar endring fra da jeg begynte å analysere forbrukeratferd, da jeg startet som direktør i NHO Reiseliv i 2005.

Om Hilde Charlotte Solheim
JOBB: Profesjonell styreleder.
UTDANNING: Cand.mag. med mellomfag i offentlig rett fra Juridisk Fakultet ved Universitetet i Oslo og journalistutdanning fra Høgskolen i Oslo (OsloMet).
ERFARING: Tidligere ungdomspolitiker og journalist i flere riksmedier. Mangeårig direktør i NHO Reiseliv og Hovedorganisasjonen Virke. Rådgiver og styreleder de siste 6 årene. En rekke styreverv, avtroppende styreleder i Brim Explorer.

– Vi ser nå
at grønne produkter
og konsepter presterer
stadig bedre, sier
Hilde Charlotte
Solheim.
Sløsing må koste mer

Å være grønn vil bli en hygienefaktor, noe alle må gjøre. Klarer du det ikke, vil du bli valgt bort, hevder Solheim.

– Grønn og lønnsom vil etter hvert bli samme sak. Er du grønn, evner du å drifte uten å overforbruke klodens ressurser. Etter hvert vil den økonomiske politikken bli lagt om, slik at dette lønner seg på alle områder. Sløsing med ressurser vil og må bli dyrere.

– Det er utfordrende å leve i et paradigmeskifte. Som kjent kommer endringer vi har spådd og venter på, gjerne litt senere enn vi tror, men med større effekt, når de først slår til. Klamrer du deg til gamle måter å tenke på, vil det holde en stund. Jeg tror det er lurt å skille mellom universelle verdier, som etikk og moral, kultur og kulturarv og natur, og prinsipper som står for fall; som at vi kan drive business som forurenser miljøet, gjør folk syke eller overforbruker verdens ressurser.

– Et eksempel på hvordan store skifter arter seg, er hvordan tradisjonelle medier er blitt utfordret av internett. Jeg var en av Norges første internettjournalister i Aftenposten da vi gikk online med aftenposten.no i 1995. På det tidspunktet sto papiravisene fortsatt knallsterkt. Dette varte til lenge etter at folk skjønte at World Wide Web var kommet for å bli! Annonser i papiraviser er ikke lenger Schibsted-konsernets største cash cow, for å si det mildt. Men kvalitetsjournalistikk er viktigere enn noen gang før. Slik sett er faktisk substansen i Aftenposten før og etter internettrevolusjonen mye av den samme.

Vi lykkes ikke i det grønne skiftet ved å sminke fasaden og fortelle andre hvordan de skal leve, om vi ikke evner å leve i skiftet selv. HILDE CHARLOTTE SOLHEIM

Man må
forstå bransjene
og forretningsmodell-
ene man skal operere
innenfor, sier Hilde
Charlotte Solheim.

Må gå i virksomhetens kjerne

Hvordan ledere kan lykkes med å implementere grønn strategi i sin virksomhet, vil åpenbart variere ut fra bransje og type virksomhet, mener Solheim.

– Jeg tror man må jobbe både innefra og ut og utenfra og inn, og sette det mest kritiske søkelyset på seg selv. Lever vi som vi lærer? Har vi tatt konsekvensen av skiftet vi står oppe i? Hva tilbyr vi som er unikt?

– Markedet vil gjennomskue grønnvasking. Arbeidet med grønnere drift, eller grønne konsepter og produkter, må gå helt inn i kjernen av virksomheten og måles med riktigere indikatorer. Til det trenger man å engasjere hele organisasjonen og være åpen på at man ikke vet helt hvor man vil ende opp.

– Det beste som skjedde Brim Explorer, da vi kom til Tromsø med vår hybridelektriske turistbåt, var at en konkurrent tipset lokalavisa om at vi var en «grønn bløff». Det skapte en fantastisk anledning til å få gå i detalj og forklare hvor langt båten kunne gå på helelektrisk drift. Vi fikk god plass til informasjon om hvor mye drivstoff og utslipp vi sparte sammenlignet med konkurrentene. Årets beste reklame i lokalavisa, helt gratis!

Vit hva du er dårlig på

På spørsmål om hvilke verktøy som er nyttige i møte med nye krav og endrede forretningsmodeller, svarer Solheim at hun har klokkertro på godt innsikts- og analysearbeid i bunn.

– Man må forstå bransjene og forretningsmodellene man skal operere innenfor. Derfor elsker jeg flinke tallknusere og ønsker alltid å ha gode fagøkonomer i mine team. Jeg er også veldig opptatt av å bygge sterk endrings- og forbedringskultur.

– Samtidig er noen av de mest innovative menneskene jeg møter, gründertyper med sterke instinkter og visjoner og sterk drive. De beste resultatene skapes når disse talentene kobles med god forretningsutvikling og folk som kan rigge bedriften så den tåler vekst, som kan levere årsregnskaper i tide og med svarte tall. Der kommer sånne som meg inn, som kan bidra i oppbygging av organisasjon og få formelle ting på plass. Nøyaktig hva man kan selv, og hva man trenger å hente inn, varierer fra sak til sak. Den sterkeste personlige egenskapen jeg vet om, er å ha innsikt i hva du selv er skikkelig dårlig på! Da kan du hente inn den kompetansen fra andre.

Den sterkeste personlige egenskapen jeg vet om, er å ha innsikt i hva du selv er skikkelig dårlig på! Da kan du hente inn den kompetansen fra andre. HILDE CHARLOTTE SOLHEIM
– En god del av norsk hotellnæring, som jeg har jobbet mye med, er ikke så gode på kvalitet. Det fremste suksesskriteriet i bransjen har vært å drifte billigst mulig. Da er det krevende å bytte fokus. En del yngre ledere jeg har jobbet med, har virkelig skjønt det. De jobber konsekvent med de aller beste, uansett hva de skal gjøre av samarbeid eller tjenestekjøp. Det er litt typisk norsk å tro at du kan nok om eksempelvis merkevare, markedsføring og kvalitet til å håndtere dette selv, eller «snu bunken» og gjøre mer av det samme. Jeg kjenner ikke mange som ikke blir bedre av å samarbeide med de beste, enten det er markedsføring, salg, revisjon eller hva det måtte være. Gründere og eiere som tviholder på kontroll med alt, både det de er gode på og det de er mindre gode på, vil etter hvert få store problemer.

– Norge har noen virkelig gode klynger innenfor teknologi. Vi har en åpen internasjonal økonomi, mer enn mange er oppmerksom på. Det er ingen grunn til å tenke for snevert. De fleste har skjønt at vi nærmer oss tiden «etter oljen». Noen synes dette er skremmende. Jeg mener det ikke er noen grunn til det. Vi var ikke «et av Europas fattigste land» da vi fant olje, det er en myte. Norge har alltid hatt naturlige fortrinn i form av naturressurser og entreprenørskap, enten det har vært bacalao, maritim kompetanse, fornybar vannkraft, eller naturbasert turisme. I skiftet vi står i nå, kan vi bygge videre på de sterke næringsklyngene vi har innenfor eksempelvis offshore, maritim næring, romfart, forsvarsindustri og et fantastisk naturbasert reiselivsprodukt.

Overmodne bransjer

Solheim tror at grønn strategi er aktuelt for absolutt alle.

– Bedre ressursutnyttelse og evne til å ta samfunnsansvar er tilgjengelig for alle, fra enkeltpersonforetaket til store konserner. Pandemien har lært oss at ikke alle trenger å sitte i matpakkekø til et kontor i en storby hver dag. Det gir mulighet til å tenke alternativt om hverdagen. Det er klart det går utover kreativiteten å ha gjeld langt over pipa, fordi du bor i et pressområde, og bruker mye av dagen på å kjempe imot tidsklemma.

Pandemien har lært oss at ikke alle trenger å sitte i matpakkekø til et kontor i en storby hver dag. HILDE CHARLOTTE SOLHEIM
– Jeg følte meg gal da jeg sa opp en god, fast direktørjobb og ble styreproff og rådgiver. Jeg har ikke angret et sekund. Jeg er mindre rik på penger, men jeg styrer hverdagen og tiden min og jobber med ting jeg tror på. Å følge det grønne rederiet Brim Explorer fra idé til skalering som styreleder (Brim Explorer har i vår fått inn Ferd som majoritetsaksjonær), har vært et stort privilegium. Jeg tror vi vil se flere slike gründercase framover. Mange bransjer er overmodne for utfordrere med en tydelig og gjennomarbeidet grønn profil, avslutter Solheim.


Den sterkeste personlige egenskapen jeg vet om, er å ha innsikt i hva du selv er skikkelig dårlig på! Da kan du hente inn den kompetansen fra andre. HILDE CHARLOTTE SOLHEIM
Pandemien har lært oss at ikke alle trenger å sitte i matpakkekø til et kontor i en storby hver dag. HILDE CHARLOTTE SOLHEIM

Fallgruver når du jobber med grønn strategi
  • Å bli en copycat eller tenke at dette er noe informasjonsfolka kan drive med.
  • Ikke gå i grønnvaskingsfella og tro at dette er noe man kan pynte seg med, det vil bli avslørt.

Ønsker du å lære mer?

Jeg anbefaler alle å sette seg inn i de sektorvise veikartene som er laget for ulike bransjer i Norge, noen er mye bedre og mer konkrete enn andre. Det er også nødvendig for ledere som vil jobbe med dette å sette seg inn i EUs taksonomi for bærekraftig virksomhet.


Solheims fem beste tips for å lykkes

1. Etterstreb ulikhet. Ulike hoder tenker bedre sammen enn like.

2. Still deg selv kritiske spørsmål underveis; er det noe vi misser her?

3. Finn inspiratorer, les og lær noe nytt når du kan.

4. Skaff deg handlefrihet om mulig. Har du dårlig tid eller gjeld til over pipa, har du ikke råd til å takke nei til feil samarbeidspartner.

5. Jobb med folk som er yngre enn deg selv eller kan noe annet. Gjerne veldig unge. Barn og ungdom kjenner hardere på klimakrisen enn voksne.


Om Hilde Charlotte Solheim
JOBB: Profesjonell styreleder.
UTDANNING: Cand.mag. med mellomfag i offentlig rett fra Juridisk Fakultet ved Universitetet i Oslo og journalistutdanning fra Høgskolen i Oslo (OsloMet).
ERFARING: Tidligere ungdomspolitiker og journalist i flere riksmedier. Mangeårig direktør i NHO Reiseliv og Hovedorganisasjonen Virke. Rådgiver og styreleder de siste 6 årene. En rekke styreverv, avtroppende styreleder i Brim Explorer.
Inn véroeller dø!
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE
– Det gjelder
å ikke bli sittende igjen
i godstolen med hvileputen
full av gode produkter
eller tjenester ingen lenger
etterspør, sier
-Wenche Witberg.

Det grønne skiftet vil by på nye krav og endrede forretningsmodeller, som igjen kan gi både utfordringer og store muligheter. Hvis du vil lykkes, må du tilegne deg ny kompetanse og andre verdier enn det som til nå har vært gjeldende. Men hva innebærer egentlig dette?

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: STEINAR L IER-HANSEN | ILLUSTRASJON: ISTOCK.COM


– Det gjelder
å ikke bli sittende igjen
i godstolen med hvileputen
full av gode produkter
eller tjenester ingen lenger
etterspør, sier
-Wenche Witberg.

Eksponentiell vekst forklart:
En størrelse vokser slik at endringen i størrelse er proporsjonalt med størrelsen selv.

I følge Wenche Witberg, høyskolelektor på Høyskolen Kristiania, er det like mange definisjoner på innovasjon, som mennesker som mener å vite noe om det.

– Vi kan definere innovasjon som noe nytt, som er nyttig og nyttiggjort, altså tatt i bruk. Det er usikkert hvem som først valgte å definere innovasjon slik, men det fanger kjernen ved begrepet. Innovasjon er mer enn en løsthengende idé, og nærmest et bidrag til reell endring av verdi.

– Innovasjon kan også være forvirrende; det er et fyndord, samtidig som det har vært i tiden så lenge at vi nærmest har mistet begrep om tid. Innovasjon er ikke lenger trendy. Og når alle innoverer, er det ikke lenger like attraktivt, verken å snakke om eller arbeide med. Innovasjon er likevel viktigere i dagens samfunn enn noen gang. Vi lever i en tid der utviklingen skjer i et forrykende tempo. FN forventer at verdens befolkning passerer ti milliarder mennesker innen 70 år. Det er store endringer i demografi, og hva skjedde egentlig med alle hovedstedene vi pugget på ungdomsskolen, som bare forsvant?

Må tenke raskt og klokt

Witberg forklarer at den teknologiske utviklingen er eksponentiell, noe som innebærer at vår verden endres raskere enn noen gang tidligere.

– Teknologier blir billigere og mer tilgjengelig for flere. Som virksomheter kan vi tillate oss å tenke nytt; om vår portefølje, våre forretningsmodeller, våre ansatte og våre arbeidsprosesser. Samtidig bør vi i tillegg til å tenke nytt, også gjøre nytt.

– Den amerikanske forfatteren Tom Peters har blitt mye sitert for begrepet «innovér eller dø!». I vår humanitære verden får begrepet en ny og langt sterkere mening enn det Peters i sin tid la til grunn. Innovasjon er en nødvendighet for å forhindre at millioner av mennesker som er rammet av konflikt, naturkatastrofer, klimaendringer og fattigdom, dør av sult. Og nå med krigen i Ukraina møter vi det igjen; betingelsene endres, og man må tenke raskt og klokt for å komme opp med nye løsninger for å hindre ytterligere katastrofer.

Eksponentiell vekst forklart:
En størrelse vokser slik at endringen i størrelse er proporsjonalt med størrelsen selv.

Om Wenche Witberg
JOBB: Høyskolelektor på Høyskolen Kristiania med hovedvekt på strategi og innovasjon. Studieprogramleder for bachelor i digital markedsføring.
UTDANNING: Master i ledelse, Bachelor i markedskommunikasjon
ERFARING: Bred erfaring fra næringslivet, deriblant ledet innovasjonsbyrået Spinnovasjon.

Komfort er farlig

Mange virksomheter har tjent gode penger og har hatt stabil drift i mange år, forteller Witberg. Hun mener at den komfortable og kostbare lenestolen kan sees som et symbol på det.

– Den er så god å sitte i at vi altfor lett blir sittende der. Og en virksomhet, som kroppen vår, blir lat og svekket om vi sitter der lenge og dveler i egen komfort.

– Vi blir fortalt at hvis vi gjør slik vi alltid har gjort – vil vi få det vi alltid har fått. Med et samfunn i stor endring så må også virksomheter utvikles, om de vil overleve. Ingen virksomhet har livets rett i seg selv. Så hjelp virksomheten opp av lenestolen. Hvordan kan den best tilpasse seg dagens og morgendagens markeder? Og finnes det muligheter for at virksomheten kan bidra til å forme fremtiden? Det gjelder å ikke bli sittende igjen i godstolen med hvileputen full av gode produkter eller tjenester ingen lenger etterspør.

Med et samfunn i stor endring så må også virksomheter utvikles, om de vil overleve. Ingen virksomhet har livets rett i seg selv. WENCHE WITBERG
Med et samfunn i stor endring så må også virksomheter utvikles, om de vil overleve. Ingen virksomhet har livets rett i seg selv. WENCHE WITBERG

– Innovasjon er
et eget fagfelt som
trives best der ulike
fagdisipliner møtes
og utfordrer hverandre,
sier Wenche
Witberg.

Innovasjonsparadokset

– Redselen for å bli sittende igjen i godstolen er stor. Så på jakt etter en mer stabil og trygg fremtid velger mange virksomheter å fokusere på innovasjon for å beholde eller øke sin markedsposisjon, men fokuset på innovasjon skaper ustabilitet og utrygghet i virksomheten. Altså, dersom virksomheter ikke innoverer, blir de sittende tilbake for utviklingen, men dersom fokuset på innovasjon og nyskaping går ut over vanlig forretningsdrift, så risikerer man å miste grunnlaget for virksomheten. Dette paradokset kan vi ikke flykte fra, men kanskje kan vi klare å balansere det? (José Fonseca drøfter innovasjonsparadokset i sin bok Complexity and Innovation in Organizations (2002, Routledge).

– Innovasjonsparadokset viser utfordringer med et sterkt fokus på nyskaping. Så la oss i stedet dreie fokuset mot vår tids viktigste ressurs, nemlig ansatte! Virksomheter bør fokusere på mennesker, menneskelige relasjoner og samhandling for å skape innovasjon og vekst.

– En ting Fonseca og andre enes om, er viktigheten av erfaring blant ansatte for å innovere godt. Innovasjonsfaglig bakgrunn, men også kompetanse fra annet kreativt arbeid og konseptutvikling, er verdifullt. Men vit at også noens tidligere erfaring som vaskehjelp, kassadame, fisker, biloppretter, bartender eller annet kan ha betydelig verdi for deres evner som innovatører. For å innovere rundt logistikken i en dagligvareforretning kan det være en fordel å ha vært der, jobbet der, observert og interagert med andre i butikken, og gjerne også ha kunnskap om logistikk som fagfelt. Alle kan bidra til innovasjon, og med en god fasilitator kan de ulike erfaringene ansatte har, løftes frem og nyttiggjøres.


Samhandling forer innovasjon – knus siloene!

Witberg fastslår at der innovasjon tidligere var en hendelse, et prosjekt eller et stunt vi jobbet med akkurat da, har innovasjon blitt en naturlig del av mange virksomheters hverdag og tenkemåte rundt forretningsløsningerog drift.

– Mange har ikke lenger en eller to ansatte som jobber deltid med innovasjon, men har innovasjon som en integrert arbeidsprosess hos en rekke ansatte. Innovasjon er et eget fagfelt som trives best der ulike fagdisipliner møtes og utfordrer hverandre.

– Samtidig er innovasjonsarbeid risikosport, og som leder av virksomheten må man derfor akseptere utrygghet. Ansett dyktige folk, sats kraftig på dem, og gi dem frihet og støtte. I kompleks produkt- eller tjenesteutvikling vil prosessene involvere et stort antall mennesker fra forskjellige disipliner. Gjennom å rive de naturlige hindrene mellom ulike fagfelt, åpner man for økt samhandling.

– Virksomheten er avhengig av at ansatte jobber effektivt sammen for å løse problemer og utfordringer. Ansatte bør derfor dele sitt arbeid underveis og støtte hverandre. Det er viktig at alle ansatte føler frihet til å kommunisere med hvem de vil, og at det oppleves trygt å komme med ideer. Det kan også være en god tilnærming at virksomheten holder seg nær innovasjoner i tilliggende bransjer og i det akademiske miljøet. Bygg en virksomhetsstruktur og -kultur for samarbeid.


Det er viktig at alle ansatte føler frihet til å kommunisere med hvem de vil, og at det oppleves trygt å komme med ideer. WENCHE WITBERG
Hjemmekontor – et hinder for innovasjon?

Som et resultat av pandemien har vi fått en ny utfordring som kan bremse innovasjonstakten om den ikke håndteres godt; nemlig hjemmekontor, eller manglende tilstedeværelse på kontoret, påpeker Witberg.

– Nesten alle prognoser for fremtiden ser hybridmodeller der arbeid fordeles mellom hjemmet, kontoret, i farten og mer temporære arbeidsplasser. Flere undersøkelser har vist en utbredt tilfredshet blant ansatte for det nye arbeid-hjemmefra-paradigmet.

– Vi finner ikke gode virksomhetsløsninger sittende i egen godstol hjemme mens vaskemaskinen går for fullt i naborommet. Forskning viser også at vi interagerer mindre med kolleger når vi jobber hjemmefra, også digitalt. Og med en ute av øye – ute av sinn-konsekvens vil innovasjon lide. Så hvordan kan vi lokke ansatte tilbake til kontoret?

– Verktøy og teknologi som de ansatte ikke har tilgjengelig hjemme, kan være det overbevisende lokkemiddelet ansatte trenger for å komme tilbake til arbeidsplassen og praktisere utviklende samarbeid med andre, avslutter Witberg.


Stingrays lakseluslaser – eksempel på god innovasjon

Norsk fiskeri- og havbruksnæring leverer i dag sjømat til forbrukere i over 150 land verden rundt, og er en av Norges fremste eksportnæringer. Laks var i særklasse den største arten i norsk sjømateksport i 2021. Det ble et svært sterkt år, med rekord både i volum og verdi. Eksporten var på 1,3 millioner tonn, og verdien på hele 81,4 milliarder kroner. Lakselus er den vanligste parasitten på oppdrettslaks, og det største sykdomsproblemet i næringen. Lakselus er i mange tilfeller blitt resistent mot behandlingsmetoder som legemidler og badebehandlinger.

Oppfinner Esben Beck byttet ut godstolen med dreiebenk, og la sammen med selskapet Stingray frem ideen om en lakseluslaser i 2010. I 2013 vant de Innovasjonsprisen. I dag har Stingray 25 selskaper, med i overkant av 40 lokasjoner på kundelisten. Siden de fyrte av den første laseren mot en lakselus, har de skutt 6,3 milliarder lakselus med lasernoder – og har et mål om 100 milliarder innen tre år.

Stingrays lakseluslaser er et strålende eksempel på innovasjon, der man har tatt i bruk teknologi utviklet for andre formål og satt det inn i en ny kontekst for å løse et problem. Denne innovative løsningen har skapt noe nytt, som er nyttig og nyttiggjort.


Om Wenche Witberg
JOBB: Høyskolelektor på Høyskolen Kristiania med hovedvekt på strategi og innovasjon. Studieprogramleder for bachelor i digital markedsføring.
UTDANNING: Master i ledelse, Bachelor i markedskommunikasjon
ERFARING: Bred erfaring fra næringslivet, deriblant ledet innovasjonsbyrået Spinnovasjon.
Ad:A2
Pass på så du ikke blir tatt igjen og overtatt
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Pass på så du ikke blir tatt igjen og overtatt


Vi mennesker er vanedyr og kan som oftest ikke fordra endringer og ting som drar oss ut av de trygge, dagligdagse rammene. Men hvis du ønsker å skape en innovasjonskultur og en organisasjon som går fremover, så har du ikke noe annet valg enn å kaste deg ut i det og ri på endringsbølgen.

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: INTENDIA


N ils Ola Bark, CEO Intendia Professional AS erfarer at innovasjon rett og slett handler om overlevelse. Han påpeker at det er avgjørende for en organisasjon å være i bevegelse og bevege seg fremover.

– Det avhenger selvsagt av hvilken bransje man er i, men på et eller annet tidspunkt så vil en eller annen form for nytenkning og innovasjon, eller i verste fall disrupsjon, utfordre enhver inntektsstrøm. Hvis man da ikke er innovasjonsorientert, så blir man tatt igjen og overtatt.

Folk tror de er innovative

– Forskning viser at ni av ti, altså de aller fleste av oss, tror at vi er veldig innovative, men i virkeligheten er det bare ti prosent som egentlig er det. Det vi er mest komfortable med, er å gjøre det vi gjorde i går, helt likt, og hvis vi er litt mer påskrudd, så har vi lyst til å gjøre det vi gjorde i går, litte grann bedre. Mennesker i sin natur er lineære, så det å tenke nytt og heve blikket er vanskelig. Og når det er vanskelig for enkeltindividet, så blir det enda vanskeligere for organisasjonen som er et kollektiv av individer, og dermed mye mer sammensatt.

– Hvis du ikke har en innovasjonsorientert kultur, så sakker du akter ut og gjør bare det du gjorde i går, litt bedre. Det kan funke veldig bra i en periode, men vi lever i en tid der alle bransjer på et eller annet vis har blitt disrupterte. Alt av næringslivet har opplevd en kraftig endring de siste 20 årene, særlig da mediebransjen og reiselivsbransjen. Nå ser vi at det har skjedd store endringer innen retail, spesielt matvare-retail, med tanke på suksessen som for eksempel Oda har hatt.

Hvis du ikke har en innovasjonsorientert kultur, så sakker du akter ut og gjør bare det du gjorde i går, litt bedre. NILS OLA BARK
– Jeg er i dag i utdanningsbransjen, som jeg opplever som svært lineær og lite endringsvillig. Enhver lærer som nettopp har gjennomgått pandemien, vil nok protestere på dette og virkelig være hardnakket på at vi har endret oss de siste to årene. Men det eneste vi har gjort, er å sette strøm på klasserommet ved å overføre klasseromsundervisningen til Teams.

Følger faste mønstre

Bark forklarer at vi ofte agerer i mønstre, noe som kan være problematisk for næringslivet.

– Å agere i mønstre handler nettopp om at vi bare gjør det samme som vi alltid har gjort. Svært mange vil kjenne seg igjen i en gammeldags måte å budsjettere på, der man tar frem budsjettet fra i fjor og justerer litt på det. Ofte følger man en årskalender og en rutine, man skal rapportere kvartalsvis og de ansatte har en forventning om at man for eksempel skal ha både julebord og sommerfest. Det er et mønster som vi på mange måter er avhengige av fordi vi trenger å ha visse regler og normer å følge. Jeg tror at transparens og forutsigbarhet er viktig for å kunne levere bra, fordi det gir en trygg arbeidshverdag. Men samtidig står det litt i veien for å tenke nytt og det å røske seg ut av det mønsteret. Så her handler det om å finne en balanse.

– Det er ikke noe galt i å ha en rapporteringsrutine på økonomi, men problemet er at vi ofte glemmer å finne frem til ny kunnskap. Før jeg kom til den virksomheten jeg er i nå, snakket jeg mange ganger om nettopp det å søke ny kunnskap, noe jeg synes er kjempevanskelig selv. Men vi er faktisk helt avhengige av det for å kunne være bærekraftig i arbeidslivet, både når det gjelder en selv, men også med tanke på arbeidsgiveren vår, det å sørge for at arbeidsgiveren i sum blir mer økonomisk bærekraftig.

Åpen innovasjon

Bark tror at det å tilrettelegge for samhandling, at man lærer på tvers, er utrolig viktig.

– I Schibsted så jeg spesielt at det å ha et delingsmiljø funket kjempebra. Jeg har også opplevd steder hvor de ikke var vant til å dele på tvers, og hvor man tenkte veldig silo. Da jeg kom til den virksomheten jeg er i nå, var de mer silo-orientert og de snakket ikke nok sammen. De bygde ikke felles kulturer, men bygde i stedet subkulturer, noe jeg tror er skadelig. Dette har vi jobbet mye med, og samhandlingen er i dag betydelig bedre på tvers av avdelinger og fagfelt.

– Jeg tenker at det er viktig å skape felles mål som man kan lene seg mot, og samtidig sørge for at man også har måleverktøy, som for eksempel OKR-er eller KPI-er, slik at du måler at du beveger deg. Da kan du sekundere medarbeidere at de faktisk beveger seg i riktig retning, og dersom de ikke gjør det, eller det går for sakte, så korrigerer du dem. Da er det viktig at man har en kultur som omfavner måling som noe positivt, at det finnes både takhøyde og åpenhet rundt det.

Åpenhet handler ikke bare om å være åpen og ha en delingskultur internt, men òg å ikke være redd for at konkurrentene skal lære av oss. NILS OLA BARK
– Entreprenøren Eric Ries, som har vært en inspirator for meg, snakker om noe som heter åpen innovasjon, altså det å dele, noe jeg er sterk tilhenger av. Åpenhet handler ikke bare om å være åpen og ha en delingskultur internt, men òg å ikke være redd for at konkurrentene skal lære av oss. For hvis konkurrentene lærer av oss, så kan vi også lære av konkurrentene og la oss inspirere av det bra som andre gjør. Det finnes masse flinke folk i ulike bransjer, og vi kan lære av både best practice og feil, men for å få det til så må enhver virksomhet også være villig til å dele syn eller kompetanse. Samtidig er det ingen enkel sak å prøve å motivere til et miljø som har lyst til å lære. Det er vanskelig fordi alle sier at de har lyst til å lære, men så må de faktisk også gjøre det. Jeg skulle gjerne hatt oppskriften på hvordan man kan bygge et kompetansemiljø som er nysgjerrige og lærevillige hele tiden, men man må i det minste etterstrebe det å prøve å få det til.

Jeg skulle gjerne hatt oppskriften på hvordan man kan bygge et kompetansemiljø som er nysgjerrige og lærevillige hele tiden. NILS OLA BARK
Å eie kannibalen selv

I norsk industrihistorie snakker vi om hva Hydro, Statoil og Equinor har gjort for norsk økonomi, men jeg tror at når vi titter oss over skulderen, og om 10–20 år, så kommer vi til å se på Schibsted som de som drev kunnskapsvirksomheter og den intellektuelle kapitalen i riktig retning i Norge, forteller Bark.

– Hvis man ser på noen av de som har vært der, som for eksempel administrerende direktør i solcelleselskapet Otovo, Andreas Thorsheim, flere av nøkkelressursene i Oda, og hele den gjengen som konsernleder Kjell Aamot klarte å skape rundt seg på slutten av nittitallet og gjennom hele 2000-tallet – det er industrihistorie. Aamot påstod at han bare hadde god magefølelse, og det er det ingen tvil om at han hadde. Han samlet flinke folk, folk som kanskje var flinkere enn ham og som kunne andre ting enn det han kunne. Så spredte dette seg ned i virksomhetene, i VG og i Aftenposten, og så gjorde lederne der det samme. De hadde folk som kunne ting de selv ikke kunne, som fikk lov til å jobbe i fred, som fikk lov til å jobbe over tid. De var innovasjonsorientert til beinet og var villige til å ofre gamle inntekter for å vinne nye. De tenkte at det var bedre å eie kannibalen og kannibalisere seg selv, enn å bli kannibalisert av noen andre.

– I tillegg har jeg også fulgt med på mindre virksomheter, som DragonBox og Poio, før de ble kjøpt opp av Kahoot-systemet. De bryter ut av etablerte mønstre og identifiserer nye metoder og områder å løse problemer på. DragonBox og Poio har som mål å løse problemer for barn som synes det kan være vanskelig og tungt å lære, og måten de gjør det på er fascinerende og utrolig imponerende. De skaper verdi både for seg selv og for brukerne sine, avslutter Bark.

Om Nils Ola Bark
JOBB: CEO Intendia Professional AS
ERFARING: 12 år i Schibsted, MD i Isobar, lederroller i Atea
UTDANNING: MA Internasjonal Økonomi, MBA
Hvis du ikke har en innovasjonsorientert kultur, så sakker du akter ut og gjør bare det du gjorde i går, litt bedre. NILS OLA BARK
Jeg skulle gjerne hatt oppskriften på hvordan man kan bygge et kompetansemiljø som er nysgjerrige og lærevillige hele tiden. NILS OLA BARK
Åpenhet handler ikke bare om å være åpen og ha en delingskultur internt, men òg å ikke være redd for at konkurrentene skal lære av oss. NILS OLA BARK

Dette må du være obs på

• Alle de som sier «not invented here». Bryt ned de mønstrene og forsøk å omvende endringsmotstandere, selv om det ikke er noen enkel sak. Det er vondt å være motstander, og det er vondt å ha motstand. Det skal være lov å ha diskusjoner, men det er ikke alle som har lyst til å være med på en endringsreise hvis man er i en etablert bedrift. Da kan det faktisk være at det etter hvert er til det beste for begge parter å skille lag, hvis man ikke finner noen annen løsning. Den type prosesser er vanskelig, men det er helt avgjørende at man har med seg folk som vil, har lyst og som er motivert. Men husk at det er din oppgave som leder å motivere.

• Det å glemme å ansvarliggjøre folk og bare tro at organisasjonen som organisme skal fikse ting. I ansvarliggjøring handler det også om å gi folk ressurser og mandat og sørge for at de eier det mandatet og at de har lyst til å levere. Man må sørge for at folk følger med. Akkurat det synes jeg kan være vanskelig selv, fordi jeg ofte beveger meg raskt og glemmer at ikke alle tenker som meg. Men hvis man ikke greier å få med seg folk, så tryner man.


Barks bokog podkasttips
  • The Start Up Way av Eric Ries
  • Silvija Seres og hennes podkast
  • Tech-podkasten til Atea med Christian Brosstad
  • Følg med generelt på nettsteder, som for eksempel Ad Age, Wired eller Shifter. Jeg mener at norske tidsskrifter og nettsteder, spesielt DN, har blitt mye bedre til å følge med i utviklingen enn de var bare for noen år siden. DN holder også bedre øye med start up-scenen, hvor det skjer mye spennende.

Barks beste tips
for å lykkes med Innovasjon

1. Åpenhet. La folk få lov til å komme med ideene sine og motiver dem til kreativitet og løsning.

2. Ansvarliggjøring. Hvis mange nok får det, så er det med på å forme en innovasjonskultur. Gi folk armslag og mandat, ansvarliggjør dem for det mandatet de får, og mål det resultatet.

3. Deling. Det å være delingsorientert er et fundament for alt.

4. Kommunikasjon. Ha arenaer der man kan og tør snakke sammen. Det fordrer at man har en samtalekultur eller åpenhetskultur som er positiv, at man snakker til hverandre på en fin måte, at man er blid på jobb – som i bunn og grunn handler om folkeskikk.

5. Sett sammen team med ulike mennesker. Når man skal lykkes med innovasjon, bør man sette sammen et team med folk som kan andre ting enn deg selv, og som kan utfylle deg. Jeg har selv satt sammen team fra ulike bransjer. Jeg tror det er helt essensielt, fordi hvis man skal skape et innovativt miljø, så handler det om å samle folk som kan tenke ulikt og ikke for lineært og uniformt.


Om Nils Ola Bark
JOBB: CEO Intendia Professional AS
ERFARING: 12 år i Schibsted, MD i Isobar, lederroller i Atea
UTDANNING: MA Internasjonal Økonomi, MBA
Innovasjon handler ikke nødvendigvis om de store og mystiske tingene
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Innovasjon handler ikke
nødvendigvis om de
store og mystiske
tingene


Vi i LederNytt har tatt en prat med seriegrunder Lars-Petter Windelstad Kjos, som har hatt suksess og lyktes godt med innovasjon i sine prosjekter. Han mener at mange ser på innovasjon som noe mye større enn det trenger å være.

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: PRIVAT | ILLUSTRASJON: ISTOCK.COM


K jos forklarer at innovasjon dreier seg om å hele tiden jobbe med å skape noe nytt eller forbedre noe man allerede har.

– For meg er innovasjon en del av hverdagen. I store selskaper opplever jeg ofte at de sier «her er innovasjonsarbeidet vårt, resten er business as usual». For meg blir det feil. De bedriftene jeg ser som har lyktes, er de som ikke har noe skille, hvor de heller prøver å ha innovasjon som en helt vanlig del av arbeidet. For meg betyr innovasjon business as usual, samtidig som det handler om å hele tiden prøve å gjøre løsningene bedre eller optimalisere produkt.

– Tidligere kjøpte man for eksempel et software-produkt, og det var det. Nå er det Software as a Service (SaaS) der man forventer jevnlige forbedringer. Det er viktig først og fremst fordi veldig mange kunder der ute forventer produktuvikling og kontinuerlig forbedring. For eksempel så har jeg nå kjøpt meg en Tesla, og det er fascinerende å se hvordan den hele tiden oppdateres. En bil som stadig endres, justeres og forbedres. Sånn har jeg aldri tenkt på bil før, sant? I dag er det sånn at vi i mye større grad kan forbedre, og min opplevelse er at det er kjappere å sette i gang små justeringer og endringer nå enn før, da det var en mye tyngre prosess. Det er det nok fortsatt på noen områder, men de aller fleste er nå så giret på forbedringer, så hvis ikke du som bedrift og leder skjønner det, så tror jeg du veldig fort faller ut.

– En annen ting du bør være bevisst på, er at du også må gjøre innovasjon på salg og businessmodell. Du kan ikke bare tenke at det er produktet eller tjenesten som skal endres eller forbedres, men også hvordan du jobber internt, hvordan du når bærekraftsmålene, hvordan du selger og hvordan du markedsfører dine produkter eller tjenester.

Kreativitet

– Innovasjon handler ofte om å sette kreativitet i system. Om å frigjøre en kreativ kraft som finnes blant mennesker i bedrifter. Innovasjon er jo på mange måter å tenke nytt for å oppnå forbedring eller nye varer og tjenester. Så hva er kreativitet?

– I et kreativt miljø handler en del av den kreative prosessen om å lete etter det som kan gjøres bedre eller å se ting på nye måter. Da jeg var gjesteforeleser på Westerdals for mange år siden, snakket jeg mye om forskjellen på kreativitet og fantasi. Når det kommer til fantasi, så er det ingen begrensninger. Men ved kreativitet får man en slags boks, som skal forestille de ytre rammene du får lov til å bevege deg i. Du kan ikke gå utenfor disse rammene. Det kan være snakk om for eksempel tid, penger eller målgruppe, og siden du får disse begrensningene, så må du være kreativ for å finne en god løsning. Øvelsen handler om å tenke og trene på å bli kreativ, akkurat som alle andre trener på andre ting. Magien i kreativitet, slik jeg ser det, er at man tenker ut masse tankerekker kjappere enn de andre. Så det å være kreativ betyr kanskje ikke mer enn at man er raskere frem med å tenke og forkaste ideer.

I et kreativt miljø handler en del av den kreative prosessen om å lete etter det som kan gjøres bedre eller å se ting på nye måter. LARS-PETTER WINDELSTAD KJOS
Agil metodikk

En virkelig game changer Kjos opplevde med tanke på innovasjonsmetodikk, var da man tok i bruk prinsippene til agile- og scrum-metodikk.

– Det jeg opplevde at knyttet disse tingene sammen, ikke bare i det kreative leddet eller utviklingsleddet, men som tok med alt, også kundeperspektiv, bestiller og de som skulle lage det, det var da agil metode kom. Den kom vel fra tech-verden, og jeg tror at den var presset frem fordi man skjønte at det ikke lenger funket å gjøre det slik man hadde gjort tidligere. Da brukte man mye tid på å finne ut hva man skulle lage, hvor mye det kostet og hvor lang tid man kom til å bruke – før man i det hele tatt gikk i gang med prosjektet. Det er ikke rart at store prosjekt gikk ad dundas.

– Da denne teorien kom, og man begynte å snakke om en agil utviklingsmetodikk, så tenkte nok mange at det bare var et buzzword. Samtidig så jeg at det var noe der. Jeg la merke til at da jeg snakket med kunden om det, begynte de etter hvert å innse at det skulle være et samarbeid. I stedet for at kunden bestiller og vi utfører, så blir det mer en greie man gjør sammen. Vi skal lære, vi skal forkaste, vi skal gjøre justeringer og vi skal navigere – sammen. Premisset når vi går i gang, er at vi har en idé om hvor vi skal gå, men det er ikke sikkert at vi ender opp der. Det skjønte kunden etter hvert, fordi de også begynte å gjøre det samme internt.

Om Lars-Petter Windelstad Kjos
JOBB: Jobber nå med oppstart av nytt selskap samtidig som han hjelper en rekke start up-selskaper i ed tech.
ERFARING: Seriegrunder og co-founder av Motimate, Hyper, Hyper Games, Folka og Mediaparken. Jobbet som kreativ leder, CPO, foredragsholder og kommunikasjonsrådgiver i mer enn 20 år. Solgte siste selskap til Kahoot! i 2021.
UTDANNING: Utdannet pedagog fra Oslo Met.
I et kreativt miljø handler en del av den kreative prosessen om å lete etter det som kan gjøres bedre eller å se ting på nye måter. LARS-PETTER WINDELSTAD KJOS

Vi må se hverandre

Kjos tenker at det å være en god innovasjonsleder handler mye om å være en som kan koble de ulike miljøene og få dem til å jobbe sammen.

– La oss si at du skal bygge en innovasjonskultur i en stor bedrift. For det første må du ha en metodikk som er knyttet til det du skal gjøre, som for eksempel agil. Den andre biten handler om å se dem du jobber med. Da jeg var kreativ leder i kommunikasjonsbyrået Hyper, snakket vi om noe som ble kalt «De tre K-ene». Det var en trekant som innbefattet Kunde, Kvalitet og Kæsj. Det var tydelig at prosjektlederne ble målt på kæsj, og resultatet ble da at de ville ha leveransen så kjapt som mulig, på kortest mulig tid, med høy inntjening. Kunden ville ofte ha langt mer enn de både betalte og det fantes tid til, og de som jobbe med produksjon, ville ha høyere og høyere kvalitet. De ble aldri helt fornøyd og følte at de alltid hadde for lite ressurser. Her ligger det en del konfliktsoner, og det er fort gjort å begynne å peke på hverandre.

– Det jeg har vært opptatt av å snakke åpent om, er at alle må klare å sette seg inn i skoen til den andre. Enten du jobber i produksjon, med design eller som utvikler, så må du faktisk bruke mye tid på å forstå både prosjektlederens og kundens perspektiv. Og vice versa. Du som leder må derfor sørge for at folk er motiverte, at de ser hverandre, at de har respekt for alles fagområder, at de har begeistring og er nysgjerrig på andre. Det er en positiv spiral oppover. Det er som et fotballag som skal spille sammen, og det er ikke lov å sitte på sin fagtue å eie sannheten. Vi er nødt til å ha empati når det gjelder andre fagområder. Og der tror jeg lederen er ekstremt viktig.

Enten du jobber i produksjon, med design eller som utvikler, så må du faktisk bruke mye tid på å forstå både prosjektlederens og kundens perspektiv. LARS-PETTER WINDELSTAD KJOS
Det må ikke være så skummelt

Kjos legger vekt på at innovasjon handler om kultur og mennesker.

– Jeg nekter å tro at du har en god innovasjonskultur hvis du ikke har et bra kulturbegrep. Det kan være krevende å få mennesker til å være i en innovasjonsprosess, fordi det er en del usikkerhet rundt det, men det er viktig å vite at det ikke behøver å være så skummelt. Innovasjon er ikke mer mystisk enn at vi skal lage noe nytt, forbedre eller optimalisere noe, smått eller stort.

– Et lite eksempel som jeg liker godt, finnes i NRK-appen. Når du logger inn, møter du på en karikaturtegning av en kjent NRK-programleder, noe som er søtt i seg selv. Idet du begynner å skrive brukernavn og passord, så ser hun ned og holder seg for øynene, fordi hun ikke skal se hva du skriver. Det tenker jeg er laget med kjærlighet. Det var ikke noe de trengte å gjøre, og jeg tviler på at det var noen brief som forklarte dette, men der har de bygd en kultur for det jeg mener er innovasjon i de små tingene. Jeg som forbruker blir glad, det er humor, sjarmerende og litt nært.

Vi må ikke glemme at innovasjon ikke nødvendigvis bare handler om de store tingene. Det handler om litt bedre av de gode tingene, litt færre av de dårlige. LARS-PETTER WINDELSTAD KJOS
– Vi må ikke glemme at innovasjon ikke nødvendigvis bare handler om de store tingene. Det handler om litt bedre av de gode tingene, litt færre av de dårlige. Litt bedre rapportering, litt mindre av det ene og mer av det andre. Jeg mener at begrepet innovasjon kanskje har blitt for svulstig, for det er ikke nødvendigvis noe mer enn det vi har gjort før, avslutter Kjos.

Enten du jobber i produksjon, med design eller som utvikler, så må du faktisk bruke mye tid på å forstå både prosjektlederens og kundens perspektiv. LARS-PETTER WINDELSTAD KJOS
Vi må ikke glemme at innovasjon ikke nødvendigvis bare handler om de store tingene. Det handler om litt bedre av de gode tingene, litt færre av de dårlige. LARS-PETTER WINDELSTAD KJOS

Fallgruver du bør se opp for

• Vi alle ser verden fra vårt eget perspektiv med vår egen kunnskapsbase. Det er den arbeidskulturen du klarer å skape med de folkene rundt deg, som fører til at du lykkes eller ikke. Som rådgiver har jeg jobbet med mange store norske selskaper i privat og offentlig sektor. Noen av disse selskapene har en kultur der man er veldig opptatt av eierskap, fart og beslutninger. Da vil det også tas en rekke dårlige eller gale beslutninger. Er det ikke det, så er det et tegn på at ting går for sakte, og at risikoaversjon blir for stor. Det hemmer innovasjon. Fart trumfer ofte riktig beslutning fordi det går så fort at du kan justere den inn – og så lærer du underveis.

• Jeg har sett selskaper som har vært produktledere i et marked hvor innovasjon var selve årsaken til suksessen, plutselig skifter fokus over på kortsiktig inntjening og børsrapportering. De glemmer det viktigste – nemlig menneskene i bedriften. Når du glemmer hvorfor du egentlig er her. Hvordan havnet du her med denne suksessen, hva var det som gjorde det, hvilke folk har vært med underveis, hva har vært viktig for deg frem til i dag, hvilke beslutninger har du tatt de siste årene som har ført deg hit, og hva har du nå endret? Fallgruven her er at man får inn en ledelse som ikke erkjenner og forstår hva som la grunnlaget for suksess og at man aldri kan stoppe opp å ha dette fokuset.


Om Lars-Petter Windelstad Kjos
JOBB: Jobber nå med oppstart av nytt selskap samtidig som han hjelper en rekke start up-selskaper i ed tech.
ERFARING: Seriegrunder og co-founder av Motimate, Hyper, Hyper Games, Folka og Mediaparken. Jobbet som kreativ leder, CPO, foredragsholder og kommunikasjonsrådgiver i mer enn 20 år. Solgte siste selskap til Kahoot! i 2021.
UTDANNING: Utdannet pedagog fra Oslo Met.
Vis retning i en smidig transformasjon
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE


Vis retning i en smidig transformasjon


Bedriftens kultur er alfa og omega for suksess og overlevelse. Men hva kjennetegner god kultur, og hva kjennetegner dårlig kultur? Og hvordan kan man måle om kulturen er god eller dårlig i sin bedrift?

TEKST: CECILIE H. HAMMERNES | FOTO: TOBIAS FALKBERGER


I da Kjær, Senior Manager i KPMG, tidligere business agility coach hos DNB, forklarer smidig transformasjon som behovet man har for å bli en mer tilpasningsdyktig organisasjon. Det handler om å kunne håndtere kompleksitet, høyere endringstakt i markedet og stadig høyere og nye forventninger fra kundene. Samtidig handler det om å sørge for at organisasjonen er et sted hvor ansatte får være innovative, indre motivert, at de utvikler seg og kan samhandle på tvers.

– Disse interne og eksterne faktorene henger sammen som yin og yang. Du kan ikke bli skikkelig god på den ene uten å være skikkelig god på den andre – det er det som er essensen i en smidig transformasjon. Vi ser mange endringer og stadig høyere forventninger ute i markedet, en kompleksitet som man ikke alltid kan forutse, og da er smidig tankesett en god tilnærming. I tillegg ser vi også at nye generasjoner som skal jobbe i selskapene i næringslivet i Norge, har helt andre forventninger med seg. Og for å møte dem, og samtidig sørge for at folkene i organisasjonen er indre motivert, utvikler seg og samhandler, så må man tenke nytt og annerledes.

Det må være trygt å feile

Nøkkelen til å være konkurransedyktig i tiden fremover handler om å være god på endringer, og det innebærer noe som kalles for «sense and respond», altså om å observere/reflektere – og deretter respondere, forklarer Kjær.

Nøkkelen til å være konkurransedyktig i tiden fremover handler om å være god på endringer, og det innebærer noe som kalles for «sense and respond», altså om å observere/reflektere – og deretter respondere. IDA KJÆR
– Det betyr at det er en fordel å trene så mye man kan på endring, fordi jo mer vi trener på noe, desto bedre blir vi. Det gjør vi blant annet ved å iterere, da gjør vi også ting veldig smått og ufarlig. Og dette gjør vi av flere grunner, fordi vi for eksempel ønsker korte feedback loops, der vi får hyppige og korte tilbakemeldinger som gjør oss i stand til å kontinuerlig lære og forbedre oss, for så å tilpasse oss.

– Når vi gjør ting smått, så vil konsekvensen bli mindre hvis noe går galt, og på den måten kan man også trene på å bli bedre på å svare på endringer i det økosystemet selskapet befinner seg i. Ved å gjøre ting så smått som mulig, så vil det også gjøre det tryggere å feile. Det er enormt mye læring i feiling, men om man skal hente ut det fulle læringspotensialet, så må du ha psykologisk trygghet. Har man ikke det, så klarer man ikke å løfte opp feilene. Da klarer man ikke å reflektere rundt feilene, og da kan man heller ikke lære.

Det er enormt mye læring i feiling, men om man skal hente ut det fulle læringspotensialet, så må du ha psykologisk trygghet. Har man ikke det, så klarer man ikke å løfte opp feilene. IDA KJÆR
Vis retning, tillit og empati

Kjær viser til tre ulike ting som er viktig for ledere dersom de skal lede en organisasjon i en smidig transformasjon.

– Først og fremst må du sette retning, som er noe av det viktigste vi gjør i en smidig verden. Retningen må være tydelig kommunisert fra ledelsen slik at resten av organisasjonen kan prioritere ut ifra det. I en smidig organisasjon ønsker man seg autonomi, fordi det vil resultere i raskere læringstakt og at beslutningsmyndighet blir distribuert i organisasjonen. Hvis man ikke har tydelig retning i en organisasjon som baserer seg på smidige prinsipper, så vil man dersom man har den autonomien man ønsker seg, oppleve en form for kaos og at man ikke får den slagkraften man forventer seg. Hvis folk har autonomi, men ikke vet hvilken retning organisasjonen skal i som helhet, så kan du ende opp med at folk løper i ulike retninger. For å jobbe med dette kan du ta i bruk OKR, som er et målstyringsverktøy. I tillegg er det noe som heter Improvement KATA, som fokuserer mer på kontinuerlig forbedring og hvordan en jobber med dette, men det kan med fordel kombineres med OKRer.

– En annen viktig ting som er viktig i smidig, er tillit og åpenhet. Tillit og åpenhet ko-eksisterer, og det ene vil forsterke det andre. Mennesker og team opplever eierskap av å bli inkludert og vist tillit. Men det vil også gå tilbake til ledelsen og organisasjonen dersom medarbeiderne er trygge på arbeidsplassen. Det blir tryggere å gjøre feil, noe som er en forutsetning for å bli en lærende og tilpasningsdyktig organisasjon. Man vet også at tillit er bra for business. Lav grad av tillit, gjennom for eksempel rigide prosesser, regler, sjekklister og byråkrati, reduserer mye fart på grunn av alle hindringene – som dermed øker kostnadene. Men om du har høy grad av tillit, så vil du ikke ha behov for samme antall sjekklister og byråkrati. Beslutninger kan tas raskere, du får mer fart på grunn av færre hindringer, og med det lavere kostnader. Her vil jeg anbefale en god bok som heter The Speed of Trust av Stephen M. R. Covey.

En annen viktig ting som er viktig i smidig, er tillit og åpenhet. Tillit og åpenhet ko-eksisterer, og det ene vil forsterke det andre. Mennesker og team opplever eierskap av å bli inkludert og vist tillit. IDA KJÆR
Om Ida Kjær
JOBB: Senior Manager i KPMG
ERFARING: Podcast-vert Smidigpodden, tidligere Business Agility Coach i DNB og konsulent i Deloitte.
UTDANNING: MSc in Business Administration and Information Systems og BA in Information Management, begge fra CBS (Handelshøgskolen i København).
Nøkkelen til å være konkurransedyktig i tiden fremover handler om å være god på endringer, og det innebærer noe som kalles for «sense and respond», altså om å observere/reflektere – og deretter respondere. IDA KJÆR

– Det handler om
å sørge for at organisa-
sjonen er et sted hvor ansatte
får være innovative, indre
motivert, at de utvikler seg
og kan samhandle på
tvers, sier Ida Kjær.

– Det siste tipset er å være en empatisk leder. Jeg vil påstå at empati fremdeles er en av de viktigste lederegenskapene. Det kan være krevende, men som leder bør du sette deg inn i hvordan det er å være ansatt i et selskap som er i en transformasjon og hvordan det egentlig er å være mellomleder i denne prosessen. Forsøk å forstå hvordan andre kan ha det, og tilrettelegg teamene gjennom åpenhet og tillit. Stol på at folkene dine kan ta imot sensitiv informasjon, at de kan bearbeide den informasjonen og bruke den til å ta beslutninger. Dette er essensielt i en smidig organisasjon, men det er lederen som må vise tillit og åpenhet først.

Komplisert og kompleksitet

Kjær forklarer at økosystemet som de aller fleste selskaper opererer innenfor i dag, har relativt høy kompleksitet.

– I smidig skiller vi mellom komplisert og kompleksitet. Komplisert handler om at ting er veldig vanskelig, men du vet hvordan det skal løses. Når ting er komplekst, så vet du ikke hele problemet, og du oppdager mer og mer av problemet jo mer du graver deg ned. I den verden vi lever i nå, har de aller fleste selskaper høy kompleksitet, og da er smidig en fin tilnærming. Hvis man ikke velger en iterativ, lærende og utviklende tilnærming til produkt- eller organisasjonsutvikling, så velger du en tilnærming som er relativt lineær, og da er sjansen for å bomme veldig høy.

– Velger du en lineær tilnærming, så vil du ikke lære noe eller utvikle deg som selskap. Dermed vil ikke selskapet vokse eller ha en kollektiv læring – og da stagnerer dere. Du trenger å tiltrekke deg nye kunder. I smidig er man veldig opptatt av å ha kundenærhet, det å forstå behovet til kundene og å lage produkter og tjenester som kunden faktisk vil ha. Da må du bruke de ressursene som finnes i selskapet, både de økonomiske ressursene, men også folkene du har. Tenk på hvordan du best mulig kan utnytte all den kunnskapen som er i organisasjonen og i menneskene. Hvis du ikke klarer det, og ikke kjenner til kundens behov og forventninger, så er det lett å bomme der også. Da kan du risikere å bli utkonkurrert av konkurrenter som er mye bedre enn deg og som lager bedre produkter og tjenester.

Kontinuerlig læring og endringsledelse

Kjær legger vekt på at kontinuerlig læring er selve essensen i smidig tankesett.

– Som jeg nevnte, så stagnerer du hvis du ikke kontinuerlig utvikler deg, og da er du per definisjon ikke smidig lenger. Mange vil kanskje tenke at kontinuerlig læring og endringsledelse er litt motstridende. Endringsledelse blir ofte sett på som lineært, mens kontinuerlig læring er iterativt. Men innenfor smidig tankesett så tenker jeg at det ikke er det, fordi dersom du ønsker å bli en endringsdyktig organisasjon, så står kontinuerlig læring sentralt i akkurat det. Og hvis du ikke fokuserer på læringsutvikling, så vil du ikke bli mer endringsdyktig. Hvis jeg vil at noen skal bli bedre på kontinuerlig læring, så er endringsledelse veldig viktig for meg.

Hvis du kombinerer åpenhet og tillit med å sette retning, så blir det åpen informasjonsdeling, og da blir ikke organisasjonen eller ansatte nødvendigvis nervøse for hva som skjer. De føler at ledelsen har kontroll, og de har tillit til at det de gjør er riktig. IDA KJÆR
– For å få med medarbeiderne på reisen må du kommunisere tydelig og åpent om hvor dere skal. Hvis du kombinerer åpenhet og tillit med å sette retning, så blir det åpen informasjonsdeling, og da blir ikke organisasjonen eller ansatte nødvendigvis nervøse for hva som skjer. De føler at ledelsen har kontroll, og de har tillit til at det de gjør er riktig.

– Jeg har nylig snakket med NAF om hvordan de setter retning, og der har de målstyringsprosesser hvor de inkluderer hele organisasjonen. Det er utrolig viktig å få med alle, og da er du nødt til å se alle folkene dine og hvor de er, avslutter Kjær.


Det er enormt mye læring i feiling, men om man skal hente ut det fulle læringspotensialet, så må du ha psykologisk trygghet. Har man ikke det, så klarer man ikke å løfte opp feilene. IDA KJÆR

En annen viktig ting som er viktig i smidig, er tillit og åpenhet. Tillit og åpenhet ko-eksisterer, og det ene vil forsterke det andre. Mennesker og team opplever eierskap av å bli inkludert og vist tillit. IDA KJÆR

Hvis du kombinerer åpenhet og tillit med å sette retning, så blir det åpen informasjonsdeling, og da blir ikke organisasjonen eller ansatte nødvendigvis nervøse for hva som skjer. De føler at ledelsen har kontroll, og de har tillit til at det de gjør er riktig. IDA KJÆR


Et verktøy fra endringsledelse
– modellen ADKAR:
A står for Awareness, det å skape bevissthet for hvorfor vi skal endre oss.

D står for Desire, ønsket om å gjøre endringen. Det er umulig å endre andre, men du kan hjelpe dem med å skape et ønske om det.

K står for Knowledge, som fokuserer på kunnskap og det å faktisk istandsette folk til å klare å endre seg.

A står for Ability, evnen til å endre og implementere endret adferd.

R står for Reinforcement, handler om evnen til å opprettholde endringen.

Selv om endring skjer på individnivå, er det ikke sånn at alle er på Desire eller Knowledge samtidig. Folk vil være på ulike nivåer hele tiden, og det er derfor det er viktig med empati, det å se folkene dine og hvor de er på denne reisen. Hva er det du trenger for å støtte opp under de menneskene du har i organisasjonen slik at de føler seg trygge? Man kan også gå fra Awareness til Desire og Knowledge, og så tilbake igjen et steg eller to, for det er sånn vi mennesker er. Det er en naturlig del av endringen. Endringer tar tid, og de er ikke rett frem.


Kjærs
lese- og lyttetips

BØKER:

  • Drive av Daniel Pink
  • Organize for Complexity av Niels Pflaeging
  • Ikigai av Héctor Garcia og Francesc Miralles. Dette er en annerledes bok om smidig, men mer på et personlig nivå. Den handler om å skape bevissthet rundt det man gjør og hvordan man skal leve.
  • Leaders Eat Last av Simon Sinek
  • Team of Teams av General Stanley McKrystal

PODKAST:

Smidigpodden med Ida Kjær og Tobias Falkberger


FORSKNING:

  • Amy Edmondson – psykologisk trygghet
  • Bård Kuvaas fra BI har mye spennende på tillitsbasert ledelse, indre motivasjon osv.
  • Therese Sverdrup fra NHH, mye spennende forskning innenfor samhandling, ledelse, team osv

Verktøy for smidig endring

Det er mange måter å sette kontinuerlig læring i system på, for eksempel med gode verktøy fra Lean, som A3 eller Problem Card. Innenfor smidig bruker vi ofte noe vi kaller for Retrospektiver, som er et veldig godt verktøy for team. Men det er viktig å huske at det retrospektive i seg selv ikke er kontinuerlig forbedring. Det er det du gjør med informasjonen som du får ut av et retrospektiv, som er kontinuerlig forbedring. Da er det fint å supplere med verktøy som A3 for å få en bedre struktur.

Et annet verktøy jeg personlig liker veldig godt, er Improvement KATA, men også en litt forenklet versjon som heter Improvement Theme. Disse verktøyene er spesielt gode hvis du driver med smidig transformasjon, jobber med kontinuerlig forbedring eller du har komplekse problemer uten en lineær løsning.


Dette bør du unngå

• At ledergruppen ikke engasjerer seg. Ledergruppen må virkelig tro på målet, tro på hva dere ønsker å oppnå, og det må være noe annet enn «vi skal bli smidig». Smidig er et middel og en hjelp til det målet dere ønsker å nå, men smidig er aldri målet. Som ledergruppe trenger man ikke å vite alt i starten, men dere må være villige til å lære og være overbevist om at det er riktig retning å gå i.

• At man eksperimenter på og ikke med. En ting jeg ofte ser når man bruker en del hypoteser og eksperimenter innenfor smidig, er at det kan være kraftfullt, men da er det viktig å gjøre det med folk og ikke på folk. Det er ingen som er spesielt glade i å bli eksperimentert på. Da vil du fort møte motstand.

• Å kopiere andre. Finn ut av hva som er viktig for deres organisasjon. Jeg liker å forklare smidig som et isfjell: Det er en liten del på overflaten som vi kan se, og det er metodene, verktøyene, rammeverket og prosessene. Men den virkelige verdiskapningen er det som ligger under overflaten, det du ikke kan se, og det er kultur, prinsipper og verdier. Dette kan du ikke kopiere fra andre, og det er dette du skal fokusere på. Når dere er modne innenfor det, så kan dere utvikle prosesser, rammer og metoder og velge verktøy basert på egne prinsipper, verdier og kultur. Det er da det blir skikkelig bra.



Kjærs beste tips for å lykkes med smidig transformasjon

• Sett tydelig retning for organisasjonen. Forklar hvorfor dere skal gjøre det dere skal gjøre, så blir dere samlet og får brukt hele kraften i organisasjonen (igjen tilbake til ADKAR).

• Smidig transformasjon handler om kulturendring, og kulturendring tar tid, så husk at menneskene i organisasjonen din som skal endre seg, endrer seg i ulik takt.

• Ikke undervurder kunnskapen og innflytelsen som mellomledere har på organisasjonen, men heller ikke undervurder usikkerheten de kan oppleve ved store omstillinger. I en smidig transformasjon har de muligens den minst tydelige fremtiden, og opplever dermed også høyest grad av usikkerhet. Ta vare på mellomlederne og inkluder dem i det som gjøres.

• Ganske enkelt, men veldig vanskelig: Det er det du gjør, som virkelig teller, ikke det du sier. Det gjelder både som organisasjon, men spesielt som leder. Det betyr at alle ledere må lede gjennom eksempel. Gjør du ikke det, så blir det gjennomskuet med en gang. Mange har sikkert opplevd at en leder har sagt at noe er kjempeviktig, for så å gjøre noe helt annet. Hvor viktig oppleves det egentlig da?


Om Ida Kjær
JOBB: Senior Manager i KPMG
ERFARING: Podcast-vert Smidigpodden, tidligere Business Agility Coach i DNB og konsulent i Deloitte.
UTDANNING: MSc in Business Administration and Information Systems og BA in Information Management, begge fra CBS (Handelshøgskolen i København).
Ad:Bevisste Valg
ANNONSE

6

tips for å bli
em superleder

Tove Fjellvang Lie (th) er daglig leder og Signe Lindi er partner i Bevisste Valg AS.


Forskning viser at ansatte i større grad ønsker fleksibilitet når det gjelder hvor og når de skal jobbe. Tilgjengelig teknologi sammen med langvarig pandemi har satt fart på denne utviklingen. Hjemmekontor og digitale møter er kommet for å bli. I tillegg er arbeidslivet i bevegelse, og det er stor kamp om ressursene. Dette krever noe annet av deg som leder. For å kunne lede andre, må du kunne lede deg selv på en bærekraftig måte, ergo du må ha selvinnsikt. Slik får du bedre selvutsikt og forståelse for systemet og de du leder.

Selvledelse – veien til superledelse

Ifølge de fremste forskerne på superledelse er en superleder en leder som er god til å begå selvledelse, og som derfor fungerer som en god rollemodell gjennom å trene andre til å begå selvledelse (Martinsen, Glasø, Thompson, BI 2018)

Hvordan bli en superleder?

For å bli en superleder er det spesielt seks områder vi har fokus på når vi jobber med selvledelse som ditt lederfundament:

  1. Hvorfor er du leder?
  2. Hvem er du som leder?
  3. Bevisstgjøring av egen verdiog ressursplattform
  4. Bevisstgjøring av din indre kritiker og indre veileder
  5. Bevisst bruk av tid i forhold til oppgaver, prioritering og egen evne til å løse dem
  6. Selvobservasjon, selvevaluering og refleksjon av selvsnakk, tanker, følelser og adferd

Som superleder vil du kunne skape et team av selvledere, slik at du frigjør tid og ressurser til det som skaper resultater både for deg og selskapet du jobber i.

Vårt signaturforedrag «Fra ledelse til superledelse» skreddersys ditt interne møte, dine kickoffs, workshops, samlinger og større arrangementer.

I foredraget forteller vi om hvordan:
  • ny tid trenger økt fokus på selvledelse
  • psykologisk trygghet aldri har vært viktigere
  • selvinnsikt gjør frykt til kraft
Om oss

Tove Fjellvang Lie er daglig leder og Signe Lindi er partner i Bevisste Valg AS. De er sertifiserte co-aktive coacher med internasjonal akkreditering og utdannet gjennom the Coaches Training Institute (CTI) og International Coach Federation (ICF). De er også trente ORSC-coacher og har mer enn 1000 timer coaching bak seg. Begge har lang erfaring med å jobbe med ledere, og har coachet ledere og team på ulike nivåer. De har rekruttert ledere og spesialister gjennom mer enn 27 år.


Kontaktinfo:

Signe Lindi
Mobil: 928 45 309
signe@bevisstevalg.com

Tove M. Fjellvang Lie
Mobil: 971 50 255
tove@bevisstevalg.com


'Pissedårlige' organisasjoner – hvordan kan vi unngå det?
TEMA | BOKINTERVJUET

'Pissedårlige' organisasjoner – hvordan kan vi unngå det?


«Hensikten med den nye boken min er å svare på spørsmålet om hva som styrker organisasjoners evne til endring og innovasjon. Hovedsaken er altså en beskrivelse av hva som kjennetegner de som virkelig er gode på dette. Det er dette bokens tittel drømmeorganisasjonen henspiller på. Men, virkeligheten er jo ofte ikke så rosenrød. Og jeg vil ikke bidra til en urealistisk framstilling av noe som er umulig å oppnå. Derfor ville jeg også skrive om det som svekker organisasjoners evne til endring og innovasjon. Det er nemlig mye å lære av å se på ting som ikke virker». Dette sier Oscar Amundsen, forfatter av boken, som vi i LederNytt har tatt en prat med.

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: ANNE L INE BAKKEN



-F or å være litt filosofisk: Lyset kommer fra mørket (den låner jeg fra forfatter Tore Renberg). Eller med andre ord: Du ser bedre hva som er bra, hvis det settes i kontrast til noe som er dårlig. Jeg har derfor vært opptatt av å bruke kontraster for å få fram budskapet i denne boken.

– Poenget er at det er vel og bra å være opptatt av det positive, men at det også er viktig å ta tak i det som ikke fungerer, det som er ‘pissedårlig’. Dette uttrykket skriver seg fra to dansker som skrev en bok med tittel ‘Pissedårlig ledelse’ for noen år siden.

De åtte temaene

Amundsen forteller at de åtte temaene i boken er relevante for alle typer virksomheter, uavhengig av sektor og bransje.

– Det er kanskje mer typisk at fagfolk utelukkende fokusert på en type setting, det vil si privat sektor eller offentlig sektor, eller frivillig sektor for den del. Jeg tenker at det går an å løfte blikket, for det er mye ved organisasjoner som vil ha relevans uavhengig av hva som er de konkrete målene som skal oppnås.

Toleranse fremmer innovasjon

Et av temaene som Amundsen tar frem som et eksempel, er toleranse.

– Det er tre grunner til at toleranse fremmer evnen til innovasjon i en organisasjon:

1. Toleranse for FEIL er nødvendig for å få til noe nytt. Uten noen form for risiko (for feil) får du ikke til innovasjon.

2. Toleranse for MANGFOLD styrker evnen til å skape nytt. Poenget er ikke hvor folk kommer fra, eller hvilken legning de har. Det er ulikheten i ‘perspektiv’ som styrker evnen til innovasjon.

3. Toleranse for FLERTYDIGHET betyr at du har forstått at ting kan sees på ulike måter. Du har innsett at andre kan noe du selv ikke kan (som du må prøve å få tak i), du ser din egen begrensning ved at du klarer å legge til side egne ideer og lytter til andre.

– Når det kommer til toleranse, har jeg i boken brukt Nokia som case. Det som skjedde i Nokia, var at det utviklet seg en kultur der ledelsen i selskapet ikke ville høre dårlige nyheter. Det ble en slags optimismekultur, der det dannet seg et lag i organisasjonen mellom det som foregikk av teknologiutvikling og toppledelsen. De ansatte utviklet en tendens til å unngå å stille kritiske spørsmål, og dette gjorde etter hvert at det ble vanskelig å følge med på utviklingen som skjedde innen mobilteknologi.

– De som ble lyttet til, var mellomledere og de som bare kom med gode nyheter, mens ingeniørene og teknologene gradvis ble hørt mindre og mindre. Da smarttelefonene var i ferd med å komme, så ingeniørene at situasjonen kunne bli kritisk for selskapet, og at de fort ble hengende etter teknologisk. Men denne informasjonen og innsikten nådde ikke opp til toppledelsen i og med at de kun hørte på en annen type folk i virksomheten. Dermed gikk Nokia til slutt fra å være verdens største mobilprodusent til å nesten gå helt under. Når feil og problemer skjules, er det også vanskelig å lære av feilene, slik at man rekker å endre kursen underveis.

Tittel: Drømmeorganisasjonen – Åtte ting ledere bør vite om endring og innovasjon
Forfatter: Oscar Amundsen
Utgivelse: Gyldendal, 2021
Om Oscar Amundsen
JOBB: Professor i organisasjonsforskning ved NTNU.
ERFARING: De siste 20 årene har det gått mye i forskning, veiledning og undervisning. Før det jobbet han blant annet et par år som selger av programvare.
UTDANNING: Har vært innom mange fagområder, men endte med å ta doktorgrad i organisasjonsforskning.
Overskuddet til endring og innovasjon forsvinner fort under forhold preget av mistillit. OSCAR AMUNDSEN


Hvorfor tillit er gull verdt

Et annet tema Amundsen ønsker å bruke som eksempel, er tillit.
– Poenget er å se hvordan dette fenomenet fungerer i organisasjoner. For det første er det liten tvil om at det er bedre flyt av informasjon og kunnskap i en situasjon med tillit. Dette blir tydelig når det er fravær av tillit, eller direkte mistillit: Dersom du mistror en avsender, vil du også lettere tvile på innholdet i det som deles. Kanskje gir du heller ikke selv informasjon til mottakere du mistror. Slik brytes det som kan være helt nødvendige informasjonskjeder, og sjansen for at folk opplever seg generelt dårlig informert øker. Under forhold med mindre kunnskapsdeling svekkes dessuten evnen til læring og innovasjon i organisasjonen.

– For det andre blir det generelt sett lettere å samarbeide under tillitsfulle forhold. Grunnen er for så vidt enkel: Veien fram til ferdig produkt eller utført tjeneste i en virksomhet involverer svært ofte flere personer. Når du selv jobber med noe, vil det dermed være fornuftig (og ofte nødvendig) å bygge på andres arbeid. Spørsmålet er om du stoler på den (eller dem) som har utført arbeidet, som du nå skal ‘stå på skuldrene’ til i den videre bearbeidingen. Tillit i denne sammenhengen gjør at du slipper å kontrollere (alternativt gjøre på nytt) det som allerede er gjort tidligere i arbeidsprosessen. Noe som igjen selvsagt er en stor fordel, siden det sparer deg for tid og krefter.

– Et tredje poeng er at den som gir andre tillit, faktisk øker sitt eget handlingsrom. En leder som utviser tillit til en medarbeider på et felt, oppnår rett og slett avlastning. Dermed åpner det seg muligheter for lederen til å konsentrere seg om andre felt, som kanskje trenger mer oppmerksomhet. For eksempel innovasjonsarbeid.

– Så bør det tilføyes at tillit rett og slett er mindre krevende rent psykologisk enn det motsatte: Det har psykiske omkostninger å være konstant mistenksom overfor folk i sine omgivelser, og det vil gjøre de fleste av oss slitne etter hvert. Det er krevende stadig å ta forholdsregler når du har med andre (eller andres arbeid) å gjøre. Overskuddet til endring og innovasjon forsvinner fort under forhold preget av mistillit.

Overskuddet til endring og innovasjon forsvinner fort under forhold preget av mistillit. OSCAR AMUNDSEN

Diamantmodellen for endring og innovasjon


Den omvendte diamantmodellen


Kontrollkultur svekker evnen til innovasjon

Amundsen understreker at det ikke er kontroversielt å hevde at tillitsfulle forhold fremmer innovasjonsarbeidet i en virksomhet.

– Det kan likevel være et poeng som undervurderes i en del tilfeller. Temaet kontroll (som jo er et slags motstykke til tillit) egner seg godt for å få fram denne sammenhengen.

– Det er et robust funn fra innovasjonsforskningen at kontrollkultur svekker innovasjonsevnen i en virksomhet. Så blir det likevel litt for enkelt å sette opp en ren motsetning mellom kontroll og tillit. I praksis vil de to gjerne eksistere i kombinasjoner. Det er jo ikke slik at virksomheter har null behov for kontroll over det som foregår. Poenget er snarere å være oppmerksom på at det finnes sammenhenger mellom de to, det vil si at kontrolltiltak fort kan virke uheldig inn i organisasjonen.

– For eksempel kan innføring av et system for kvalitetskontroll bli oppfattet som et signal om mistillit av medarbeiderne. Et slikt tiltak kan gjerne være godt ment. Men det kan likevel bli starten på en negativ spiral av nedadgående tillit i organisasjonen. Generelt er det grunn til å anta at økt kontroll i en virksomhet vil virke negativt på ansattes indre motivasjon og dermed kreativitet. Dermed svekkes selve ‘motoren’ for å engasjere seg i innovasjonsarbeid.

– Som leder bør du derfor gjøre en avveiing mellom kontroll og tillit. Du bør med andre ord spørre deg selv: Hva er det reelle behovet for kontroll her? Kontrolleres det mer enn strengt tatt nødvendig i denne virksomheten?


Tittel: Drømmeorganisasjonen – Åtte ting ledere bør vite om endring og innovasjon
Forfatter: Oscar Amundsen
Utgivelse: Gyldendal, 2021

Bokens mål og hovedbudskap

Det har vært viktig for meg å gjøre fagstoff og forskning lesbart og tilgjengelig i denne boken. Vi akademikere kan fort bli litt unødvendig kronglete i språket. Litt for innadvendte og opptatt av oss selv når vi skriver fag. Men samtidig som jeg vil tenke formidling, så må det hele selvsagt gjøres med full forankring til forskning og etablert kunnskap. Jeg er tross alt forsker av yrke.

Jeg vil altså by på forskningsbasert kunnskap, men jeg har også et mer praktisk rettet mål med boken: At den som leser den, skal kunne bidra til å gjøre egen organisasjon bedre – for seg selv, og for virksomheten som sådan. Det er dette bokens undertittel henspiller på. Kunnskapen er der altså ikke for sin egen del. Målet er at den skal være nyttig og brukbar for den som vil styrke seg på området endring og innovasjon. Samtidig vil dette gjøre organisasjonen til en mer attraktiv arbeidsplass.

Bokens mål om å bidra med generell kunnskap betyr at den som leser på et vis må ‘oversette’ fra det generelle til det spesifikke inn mot sin egen virksomhet. Det er gjennom denne prosessen at boken blir relevant i de ulike settingene. Noe vil være gjenkjennelig og enkelt å overføre, mens andre deler vil kreve spørsmål som: Hva betyr egentlig dette for meg og min organisasjon? Hva heter dette hos oss, og hva vil det innebære i praksis?


Om Oscar Amundsen
JOBB: Professor i organisasjonsforskning ved NTNU.
ERFARING: De siste 20 årene har det gått mye i forskning, veiledning og undervisning. Før det jobbet han blant annet et par år som selger av programvare.
UTDANNING: Har vært innom mange fagområder, men endte med å ta doktorgrad i organisasjonsforskning.
Slutt å tenke at alt var bedre før – jobb sammen med det som er nå
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Slutt å tenke at
alt var bedre før – jobb sammen med det som er nå


Når det er endring på gang, vil det oppstå mange forskjellige reaksjoner blant medarbeiderne. Vi i LederNytt har pratet med atferdspsykolog/erhvervspsykolog Helen Eriksen, som mener at hvis bare ansatte og arbeidsgivere kunne gjenkjenne disse reaksjonene, så ville endring sjelden være et problem. Hvorfor reagerer vi ofte som vi gjør? Og hvordan kan du som leder bevisstgjøre medarbeiderne på egne reaksjoner?

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: ANNE KRING



E riksen forklarer at vi har en funksjon i hjernen vår som kalles for amygdala, som gjør at vi reagerer på endring – uansett hvor liten eller stor den er. Dette skyldes en nedarvet overlevelsesmekanisme der vi reagerer ved å kjempe, flykte eller å spille død.

– Det å legge seg ned på rygg og spille død når man opplever endring i en organisasjon, er det nok ingen som vil gjøre. Men noen ganger kan medarbeiderne reagere ved at de blir mindre initiativrike. De kan også flykte, men de færreste gjør faktisk det. De aller fleste vil veldig gjerne bli igjen og kjempe. Og som leder er det så viktig å se at det er forskjellige måter å kjempe på. Noen kan kjempe så mye at de blir veldig stresset. Kanskje man har mye ansvar, men føler at man ikke har nok innflytelse som medarbeider. Kanskje man ikke får nok feedback eller klare nok rammer.

– Jeg pleier å si at man skal kjempe klokt. Og måten vi kjemper klokt på, er ved å kjempe bevisst. Det handler om at vi blir mer bevisste på egen atferd. Da kan vi stille noen kloke spørsmål der vi spør oss selv hvorfor vi tenker og føler som vi gjør. Den historien vi er i gang med å fortelle, er den riktig? Kan vi være helt sikre på det? Vi må stille oss litt utenfor situasjonen og bli mer objektive, undrende og nysgjerrige. Det gjør at vi blir mer og mer bevisste på hva det er vi egentlig holder på med. Hvorfor gjør vi dette? Hvorfor er vi egentlig her? Er det på grunn av reelle utfordringer, eller er det noen historier vi lager i våre hoder når amygdala setter i gang?

«Alt var bedre før»

Eriksen forteller at når amygdala våkner til liv, så er det noen psykologiske ubevisste dynamikker som setter i gang, og da vil det ofte være en del ubevisste, grunnleggende antagelser som dukker opp.

– En av de første antagelsene som normalt dukker opp, er at «det var mye bedre før». Og den kan være enormt utfordrende for både medarbeidere og ledere, nettopp fordi man gjør det ubevisst. Iblant kan det være sånn at den ene medarbeideren synes endringen er en god idé, mens den andre vil gå tilbake til sånn som det var før. Og de som vil tilbake til før, er ikke bevisste på at det er det de holder på med, så de prøver hele tiden å sammenligne og kan lage mye støy. Derfor sier forskningen at vi veldig raskt bør gå sammen i fellesskap og finne ut av og bli bevisste på hva vi ikke kan komme tilbake til. Noen ganger er det politisk besluttet, eller det er en ledelsesbeslutning, og det må man faktisk akseptere. Det er ikke alltid man kan komme tilbake til det gamle. I noen tilfeller kan det godt være det var bedre før, men vi kan ikke komme tilbake til før.

Iblant kan det være sånn at den ene medarbeideren synes endringen er en god idé, mens den andre vil gå tilbake til sånn som det var før. HELEN ERIKSEN
– Som organisasjonskonsulent ser jeg ofte at mange organisasjoner og avdelinger, som for eksempel sykehus, advokatfirmaer eller utdanningsinstitusjoner, holder på i årevis med å tenke at det var mye bedre før. Forskere mener at man i løpet av en–tre måneder skal finne ut av hvordan vi får det beste ut av det SAMMEN. Det er en kjempehjelp til selvhjelp å stille disse spørsmålene både til seg selv og hverandre, fordi det gjør at ingen behøver å tape ansikt. Vi kan hjelpe hverandre med å få det beste ut av det når det er noe vi ikke kan komme tilbake til. Dette er noe vi bør være bevisst på og ta kjærlig hånd om, eller så kan det hende at folk blir slitne og stressede, noe som ofte ender opp med sykmeldinger.

Hjelp medarbeiderne over broen

Ifølge Eriksen er empati og medfølelse, både for medarbeidere og organisasjonen, gode lederegenskaper, spesielt når det kommer til endring.

– En god leder vil på en respektfull måte spørre hva folk tenker, og om de mener at det var bedre før. Hen vil spørre hvordan vi kan støtte hverandre og bli bevisste på hva vi ikke kan komme tilbake til. Hva er det vi må si farvel til? Du som leder må rett og slett være veldig oppmerksom og støtte medarbeiderne dine i å komme over denne broen. Spør dem jevnlig hvordan dere kan få det beste ut av dette. Hvis du er nærværende og tilgjengelig, så vil medarbeiderne ofte gjerne gi deres beste. Det å være oppmerksom på denne psykologiske mekanismen kan være en enorm hjelp, men mange ledere er ikke klar over dette.

En god leder vil på en respektfull måte spørre hva folk tenker, og om de mener at det var bedre før. HELEN ERIKSEN
– Disse spørsmålene er bevisstgjørende verktøy der man kaster lys på den ubevisste atferden man holder på med. Når det kommer en forandring, og det nye ikke virker, så tenker ofte medarbeiderne at det må komme noen og ordne det, og det er som regel lederen. Medarbeiderne gjør det de kan, de passer på jobben sin, og derfor er det viktig som leder å være oppmerksom på at mange medarbeidere ikke sier at de egentlig er drevet av denne antagelsen om at det var bedre før. Ubevisst mener medarbeiderne da at lederen må komme og ta tak i det, siden det er lederen «som har satt det i gang».

Om Helen Eriksen
JOBB: Erhvervspsykolog, foredragsholder, forandringsog trivselsekspert.
ERFARING: 30 års internasjonal erfaring med forandringsog trivselsprosesser. Forfatter av to bøker.
UTDANNING: Psykolog, akademiøkonom, Mindfulnesslærer fra Aarhus Universitet.
Iblant kan det være sånn at den ene medarbeideren synes endringen er en god idé, mens den andre vil gå tilbake til sånn som det var før. HELEN ERIKSEN
En god leder vil på en respektfull måte spørre hva folk tenker, og om de mener at det var bedre før. HELEN ERIKSEN


«Vi» er kulturen

– Jeg pleier å si til både ledere og medarbeidere at de skal minne seg selv og hverandre på at det er «vi» som er kulturen og at vi står sammen i det. Det er ikke bare lederen som er kulturen. Lederen har helt klart en stor innflytelse på kulturen, men ofte så bli ledere skiftet ut, mens det er medarbeiderne som blir. Derfor er det faktisk på mange måter medarbeiderne som er kulturen, og når det går opp for dem, så innser de også at de har innflytelse. Det ligger mye selvansvar i dette, både for ledere og medarbeidere.

– Man vet også at hvis man ser på hva det er som gjør at en kultur skaper veldig høy trivsel, så er det fordi det er et overtall av medarbeidere som er løsningsorienterte, som har fokus på trivsel og som prøver å få det beste ut av ting. Men hvis overtallet er på det motsatte, så blir kulturen deretter.

Når du leder sammen med og involverer medarbeiderne, får de mer innflytelse, og det er dypt meningsgivende for medarbeiderne. HELEN ERIKSEN
– De fleste ansatte vil gjerne gjøre en god figur. Det vil si at når lederen spør om alt er ok, så kan de godt finne på å si at det er det. Men så går de samtidig i allianser bak lederen og snakker om alt som er galt. En stor fallgruve er å lede gjennom medarbeiderne i stedet for sammen. Fremover er du nødt til å lede sammen med, eller så kan du ikke holde på de gode medarbeiderne. Når du leder sammen med og involverer medarbeiderne, får de mer innflytelse, og det er dypt meningsgivende for medarbeiderne. Nettopp derfor er det viktig at du som leder er nærværende, empatisk og involverende, avslutter Eriksen.

Når du leder sammen med og involverer medarbeiderne, får de mer innflytelse, og det er dypt meningsgivende for medarbeiderne. HELEN ERIKSEN

Eriksens beste tips for å lykkes
  • Bli bevisst på at vi alle sammen er kulturen. Vi kan ikke forvente at lederen gjør alt. Alle må gjøre det de kan.
  • Lytt til medarbeiderne dine. Når medarbeiderne ønsker å dele noe, kan det være en svært verdifull feedback til deg som leder. Lytt nøye til det medarbeiderne kommer med, og unngå å ta det personlig.

Få medarbeiderne
til å reagere mer
positivt på endring


• Nesten en tredel av ansatte som opplever organisasjonsendring, vet faktisk ikke hvorfor endringen skjer. Derfor må virksomheter dele sin visjon for endringen og fordelene den kan skape, for å gi ansatte en reell forståelse av hvordan endringen vil påvirke dem. Og der det er mulig, involvere medarbeiderne og deres fagprofesjonelle kunnskap og erfaring i endringsprosessen.

• I mange tilfeller har ikke ledere alle svarene de ansatte trenger for å dempe frykten. Det er uansett viktig å være ærlig med teamet ditt. Hvis det er en mulighet for at endringen kan bety at noen ansatte vil stå uten jobb, si at du jobber med saken, og lov dem at du er åpen og vil følge opp når du har mer informasjon. Ikke si med en gang at noen vil miste jobben før du vet det for sikkert.

• Når ansatte ikke har alle detaljene, kan de ofte begynne å spre rykter om hvordan fremtiden til virksomheten ser ut. For å unngå dette er det best å kommunisere effektivt med ansatte. Sett opp forventninger til endringen i begynnelsen av planen. For eksempel, når virksomheten begynner å implementere endringene, sørg for å avtale et møte for å gi detaljer og svare på spørsmål.

• Ansatte kan miste troen på virksomhetens ledelse i endringstider fordi de ikke helt tror på planen. Forbedre virksomhetens lederskap før, og under, tider med endring, slik at de føler seg trygge på hvordan virksomheten styres. Bedriftsledere må utmerke seg på områder som endringsledelse, automatisering, designtenkning og andre områder knyttet til endringer, slik at de kan ta de beste beslutningene for fremtiden til virksomheten samt opparbeide seg tillit til arbeidsstyrken.



• Å lære nye arbeidsprosesser og systemer eller navigere i et nytt område kan få ansatte til å føle seg frustrerte og stressede. Dette betyr at du som leder bør justere mål eller forventninger til resultater, med forståelse for at ansatte må fokusere på å lære sine nye roller. Minn de ansatte på at endringen ikke er noe negativt, men en måte for ansatte å lære nye ferdigheter og lykkes på andre områder.

• Stress kan være en normal reaksjon på endringer på arbeidsplassen, men det finnes også mange ansatte som ønsker endring velkommen. Be de ansatte som er begeistret for endringen, om å fungere som endringsambassadører og bidra til å berolige de som har negative følelser. Når ansatte ser sine medarbeidere ønske endringen velkommen, kan det være mer sannsynlig at de vil delta og jobbe mot den nye organisasjonsnormen.

• I tillegg til negative og positive følelser overfor endringer, kan det være noen ansatte som er på en mellomting hvor de sitter litt på gjerdet. Involver de ansatte i endringsplanen så mye som mulig. Da kan de både forstå endringen og ta eierskap til den. Dette kan innebære å be om tilbakemelding om spesifikke aspekter rundt endringen eller holde hyppige møter.

• Feir suksessene til virksomheten før endringen. Noen ganger kan beskjeder om en kommende endring få folk til å føle at alt arbeidet som har blitt gjort tidligere, er bortkastet. Dermed kan spesielt ansatte som har jobbet der i mange år, føle seg avvist eller demotivert. Det er viktig å se på det virksomheten har oppnådd så langt, og knytte dem til de fremtidige endringene. Dette vil hjelpe ansatte til å føle begeistring i stedet for frustrasjon.
Kilde: Chron.com


Om Helen Eriksen
JOBB: Erhvervspsykolog, foredragsholder, forandringsog trivselsekspert.
ERFARING: 30 års internasjonal erfaring med forandringsog trivselsprosesser. Forfatter av to bøker.
UTDANNING: Psykolog, akademiøkonom, Mindfulnesslærer fra Aarhus Universitet.
Ad:Jeffersonwells
Få fart på gjennomføringskraften ved hjelp av samhandling og psykologisk trygghet
TEMA | STRATEGI, INNOVASJON OG ENDRINGSLEDELSE

Få fart på gjennomføringskraften ved hjelp av samhandling og
psykologisk trygghet


For å skape den gjennomføringskraften som trengs for nødvendig endring og innovasjon i din virksomhet, så hjelper det ikke alltid å samle dine beste medarbeidere. I dag er det noe helt annet som gjelder.

TEKST: CECILIE HALS HAMMERNES | FOTO: PRIVAT OG ISTOCK.COM


I følge Jeanette Bergum holder det ikke lenger å ansette de smarteste hodene når man ønsker å skape gjennomføringskraft for endring og innovasjon. Hun mener at årsaken til dette er samhandling.

– Undersøkelser viser at vi bruker 50 prosent mer tid på samhandling i dag enn det vi gjorde for bare 20 år siden – og dette er økende. I takt med mer fleksible arbeidsformer, så er samhandling måten vi løser ting på i dag. Da sier det seg selv at det ikke hjelper å være smartest, ei heller mest motivert. Du må «hire for attitude and train for skills». Nøkkelen er rett og slett å ansette folk som evner å samhandle med andre. Hvis du kun tenker på å ansette de med de beste karakterene og tilsynelatende «flinkeste» – og de viser seg å ikke kunne samhandle med resten i teamet, da har den ansettelsen svært liten verdi. For å skape teamprestasjoner må vi ha et team, ikke en gruppe individualister.

«I takt med mer fl eksible arbeidsformer, så er samhandling måten vi løser ting på i dag.» JEANETTE BERGUM
Et trygt team-klima

For å eskalere læring og innovasjon i en virksomhet er man nødt til å bygge en kultur med høy grad av psykologisk trygghet. Samtidig er det viktig å være klar over at psykologisk trygghet ikke er et mål i seg selv, det er effekten av det optimale team-klimaet som man hele tiden søker, forklarer Bergum.

– Psykologisk trygghet defineres som å ha en felles opplevelse og at det er trygt å ta mellommenneskelig risiko i et team. Er man i et team hvor man føler seg trygg, så er man ikke redd for å bli ydmyket, avvist eller straffet av de andre medlemmene. Man tør å si meningene sine og dele tanker. Det er når vi holder igjen, at det blir kritisk.

– I Google sitt prosjekt Google Aristoteles fant de at det var fem elementer som viste seg å være avgjørende når det gjelder gode prestasjoner over tid. Psykologisk trygghet og det å være trygg på kollegaer viste seg å være den mest forklarende mekanismen i et høytpresterende team. Og det tror jeg man ofte undervurderer. Når man setter sammen team, så tenker man ofte at man skal sette sammen de beste hodene. Men i dette prosjektet fant de at det i veldig liten grad handlet om hvem som var i teamet. Det handlet i mye større grad om hvordan de samhandlet, delte og vurderte hverandre.

Om Jeanette Bergum
JOBB: Leder salg og distribusjon DNB i Fremtind forsikring
UTDANNING: Bachelor i økonomi & forretningsjus, Master i strategi og ledelse
ERFARING: Endringsleder og fremtidsoptimist. Salgsleder med 15 års erfaring fra endringsprosesser i bank og forsikring. Kurs- og foredragsholder på talerlisten.no.

Psykologisk trygghet er ingen koseklubb

Amy Edmondson er den som har fått psykologisk trygghet opp i lyset, selv om det ikke er hun som har funnet opp begrepet, forteller Bergum.

– På bakgrunn av forskningen hennes fra 2018 har hun laget en læringsfigur med fire soner (se figur). Læringssonen ligger høyt oppe til høyre, og det finnes en x-akse (gjennomføringskraft) og en y-akse (trygghet). Dersom det er lite trygghet og lite gjennomføringskraft, så fører det til apati, og der skal vi i hvert fall ikke være. Hvis vi girer opp tryggheten, så er man fortsatt lav på gjennomføringskraft, men høy på trygghet, og da er vi i komfortsonen og i det man kan kalle for «koseklubben». Det er fint når man er på ferie, men ikke resten av året. Det er veldig mange som, når de hører ordet psykologisk trygghet og ikke kjenner til det, tenker at det er en «koseklubb». Men det er nettopp det det ikke er.

– Den nederste sonen, som er høy gjennomføringskraft, men lav trygghet, er den aller farligste sonen: angstsonen. Her er det høye krav til leveranser, man er usikker på om man vil hverandre vel og man er redd for hva som skjer hvis man dummer seg ut. Da er det kritisk, for da risikerer man faktisk å bli psykisk syk dersom man blir der for lenge. Da strupes alt av motivasjon, kreativitet og samhandling.

– Edmondson mener at det beste stedet man kan være, er høy på trygghet og høy på gjennomføringskraft. I forskningen hennes er det der de høytpresterende befinner seg. Det er både godt å være der, samtidig som det også skaper veldig gode resultater. Psykologisk trygghet handler om at vi skal eskalere læring og gjennomføringskraft. Og trygghet og gjennomføringskraft trenger hverandre.

«Lederen er kjempeviktig som rollemodell, særlig knyttet til det å vise sårbarhet. Men dessverre har mange ledere bygget opp hele sin karriere basert på at de er flinkest.» JEANETTE BERGUM
Frykten må snus

– Vi mennesker har noen grunnleggende mekanismer i oss ved at vi alle ønsker å være en del av flokken. Psykologisk trygghet handler om å få folk på banen. Det handler om å være så trygg at du deler meninger og tanker uten å være redd for å bli støtt ut av flokken. For den frykten gjør gjerne at vi holder igjen.

– Undersøkelser viser at tre av ti medarbeidere opplever at nettopp sin mening betyr noe, og det er ganske kritisk for læring og innovasjon hvis syv av ti faktisk ikke er med i kampen. I fremtiden er det ingen som vet hvem som kommer med den neste gode ideen. Derfor har vi ikke råd eller tid til at så mange mennesker ikke bruker stemmen sin og holder igjen fordi man er redd. Jeg tenker at den frykten som i stor grad i dag handler om å bli ledd av eller å bli sett på som dum, den må snus til å heller være en frykt for at nå stagnerer vi, nå har vi sluttet å lære, nå spiller vi ikke på hverandre lenger. For det er det innovasjon handler om, det å bygge på hverandres tanker og ideer. Det handler om å prøve og feile – og prøve igjen. Og vi må faktisk se på det å stagnere som det verste som kan skje, for da vil også endringer og omstillinger bli mindre skummelt.

«Den beste form for læring er jo å stille spørsmål, og som leder bør du være nysgjerrig, ikke bare på kollegaen din, men mennesket bak kollegaen.» JEANETTE BERGUM
«I takt med mer fl eksible arbeidsformer, så er samhandling måten vi løser ting på i dag.» JEANETTE BERGUM


Feire feil, ikke bare suksess

For at du som leder skal kunne skape psykologisk trygghet, handler det om å være nysgjerrig, modig og å fokusere på læring, presiserer Bergum.

– Den beste form for læring er jo å stille spørsmål, og som leder bør du være nysgjerrig, ikke bare på kollegaen din, men mennesket bak kollegaen. Da blir dere mer trygge på hverandre og kjenner hverandre på en litt annen måte.

«Den beste form for læring er jo å stille spørsmål, og som leder bør du være nysgjerrig, ikke bare på kollegaen din, men mennesket bak kollegaen.» JEANETTE BERGUM


– I tillegg handler det om å være modig. Det at vi tør og vise oss som hele mennesker, for vi er jo bare mennesker, uperfekte, alle sammen. Det å lette litt på sløret og gi kollegaen din et glimt av den sårbarheten du har, skaper trygghet og får flere til å komme på banen. Da legger du til rette for psykologisk trygghet, og sånn sett også innovasjon og gjennomføringskraft. Til sist bør du være bevisst på at dere i stedet for å hele tiden snakke om å kun feire suksesser, så bør dere i større grad feire feil, for det er der man virkelig lærer, avslutter Bergum.

«Lederen er kjempeviktig som rollemodell, særlig knyttet til det å vise sårbarhet. Men dessverre har mange ledere bygget opp hele sin karriere basert på at de er flinkest.» JEANETTE BERGUM

FALLGRUVER
  • Lederen er kjempeviktig som rollemodell, særlig knyttet til det å vise sårbarhet. Men dessverre har mange ledere bygget opp hele sin karriere basert på at de er flinkest, og da kan det være krevende å faktisk vise frem feilbarligheten sin. Når man hele tiden har behov for anerkjennelse for at man er den flinkeste, så faller det ikke alltid naturlig å vise seg sårbar. Da får man ofte den klassiske «nei, følelsene legger vi igjen hjemme». Lederen som rollemodell må faktisk eie dette med å bygge psykologisk trygghet, og da handler det ofte om å gå foran og «walk the talk».
  • Endring er ikke et stunt. Dette er arbeid over tid, og det er derfor viktig at man ikke haster med å sette i gang bare fordi man har lest en artikkel og fått en god idé, fordi dette handler om team-klima. Og når det kommer til endringer, så tar ting tid. Du vil møte motstand, noen vil være skeptiske, og derfor er det å stå i hvorfor man skal gjøre det, veldig viktig.
  • Psykologisk trygghet er ikke en «koseklubb»!

Bergums tips til mer kunnskap om psykologisk trygghet
  • Alt med Amy Edmondson, spesielt boken “The Fearless Organization”.
  • Joharis vindu, en psykologisk modell, som handler om å skape en grunnleggende forståelse for å bygge psykologisk trygghet. Det går ut på det du vet om deg selv, og det andre vet om deg, og at du da kan finne egne blindspots. Der ligger det masse i form av feilbarlighetheten din, og da bygger du opp til at andre kan gi deg feedback.
  • Bård Fyhn tar doktorgrad i psykologisk trygghet på NHH. Sjekk ut hans Bing video: «Psykologisk trygghet er en suksessfaktor og hvordan kan vi utvikle det i team?» og på Ledernettverket: Hvordan lede til psykologisk trygghet?
  • Adam Grant har sammen med Constantinos Coutifaris skrevet en helt ny forskningsartikkel som heter «Taking your team behind the curtain – The effects of leader feedback-sharing and feedback-seeking on team phsycological safety”.

Om Jeanette Bergum
JOBB: Leder salg og distribusjon DNB i Fremtind forsikring
UTDANNING: Bachelor i økonomi & forretningsjus, Master i strategi og ledelse
ERFARING: Endringsleder og fremtidsoptimist. Salgsleder med 15 års erfaring fra endringsprosesser i bank og forsikring. Kurs- og foredragsholder på talerlisten.no.
Del to av seks En veileder for ledere som ansetter
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2

Del to
av seks

En veileder for ledere
som ansetter

Hva er en helhetlig ansettelsesprosess, og hva er lederes ansvar i gjennomføringen av denne virksomhetskritiske prosessen?




Denne temaserien blir en komplett veileder for ledere som skal gjennomføre ansettelsesprosesser. Serien tar altså lederes ståsted som hovedansvarlig for ansettelser/rekrutteringer. Gjerne i samspill med HR og eventuelle rekrutteringsfirmaer/headhuntere.

Serien er viktig for deg som leder fordi det vil kunne hjelpe deg med å gjennomføre en god og profesjonell helhetlig rekrutteringsprosess. Både for deg selv og din virksomhet, men òg for de du møter underveis i de ulike delfasene. Ved å lese og jobbe med veilederen kan du i tillegg sikre at du minimerer risikoen for feilansettelser.

Lær av de beste

For å hjelpe oss med at denne veilederen for ledere i en rekrutteringsprosess skal bli best mulig, har vi alliert oss med to av de mest faglig sterke ressurspersonene i Norge knyttet til dette med helhetlige ansettelsesprosesser:

Frode H. Haaland er førsteamanuensis ved høyskolen i Østfold (HiØ). Han forsker mellom annet på ansettelser inkludert rekruttering, utvelgelse og innfasing. Han har skrevet en rekke artikler og holdt mange foredrag om tematikken. Han er forfatter på den mest omfangsrike boken i Norge om rekrutteringsog ansettelsesprosesser: «Å knytte bånd. Rekruttering, utvelgelse og innfasing av nyansatte» (Gyldendal). Han har også skrevet boken «På randen av ledelse. En veiviser i førstegangsledelse» sammen med Frode Dale. Boken har solgt over 23 000 eksemplarer.

Frode Dale er lederlos for nye ledere uansett ledernivå. Han har jobbet med «ny som leder»-tematikken i 25 år og hjulpet hundrevis av nye ledere. Han har skrevet en rekke artikler om dette fagområdet. Han er også forfatter av boken «Lederskifter. Om lederutvelgelse, innfasing av nye ledere og lederes første 90 dager i ny jobb» (Gyldendal). Han har også skrevet boken «På randen av ledelse. En veiviser i førstegangsledelse» sammen med Frode Haaland. Boken har solgt over 23 000 eksemplarer.

Disse to vil i hvert nummer av LederNytt bidra med innledende teorier og forskningsbidrag, samt avslutningsvis komme med oppsummerende praktiske råd.

For hver del vil det også bli invitert inn andre fag- og ressurspersoner knyttet til de ulike fagområdene og temaene.



Dette gikk vi igjennom
i del 1:

(Dette er tilgjengelig på nett og utgave 02-2022 digitalt i arkiv)


  • Helhetlig ansettelsesprosess – hva er det?
  • Den Psykologiske Kontrakten: Hvordan arbeidsgiver og arbeidstaker er knyttet sammen av forventninger, løfter og forpliktelser
  • Gode råd til deg som rekrutterende leder
Dette kan du lese mer om i denne utgaven:
  • Offboarding
  • Behovsanalysen
  • Rekruttering
  • Employer branding
  • The great (re)shuffle/- The great resignation

Dette kan du lese mer om i rekruttering-
sveilederen i de neste fire utgavene:

UTGAVE 04 2022 (september)
  • Grep for å tiltrekke de beste kandidatene
  • Kandidatopplevelsen
  • Stillingsannonsen

UTGAVE 05 2022 (oktober)
  • Hva er en profesjonell rekrutterer?
  • Enfold eller mangfold
  • Fit-tradisjonene

UTGAVE 06 2022 (desember)
  • Utvelgelses- og seleksjonsmetoder
  • Jobbsøk uten CV og søknad
  • «Omvendt intervju»
  • DNV-sertifiserte tester
  • Utvikling og bruk av «kontekst-caser»
  • Referanser: Nyttig eller unødvendig ekstraarbeid?
  • Avslag
  • Gode råd videre for deg som leder

UTGAVE 01 2023 (februar)
  • Hvordan innfasing skal realisere verdier skapt gjennom god rekruttering og god utvelgelse
  • Prøveperioden – krav og muligheter
  • Veien videre fra nyansatt til ansatt
  • Gode råd videre for deg som leder
Ad:Expoline
Profesjonell offboarding/utfasing
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2


Profesjonell
offboarding/
utfasing


I forrige Rekrutteringsveileder (Del 1) slo vi fast at en helhetlig ansettelsesprosess som oftest impliserer en erstatningsprosess. En person slutter, og denne skal da erstattes gjennom en nyansettelse.

TEKST: FRODE DALE | FOTO: INGAR NÆSS OG ISTOCK.COM


I praksis betyr det en form for stafettveksling og at den nyansatte skal overta og «arve» mye av det tidligere medarbeider eller leder hadde ansvar for og ikke minst jobbet med.

Det betyr at et slikt medarbeidereller lederskifte krever fokus på to hovedprosesser:

- Avslutning av et arbeidsforhold.

- En form for overlapping mellom avtroppende og påtroppende medarbeider eller leder.


Dette krever både helhetsforståelse, planlegging og ikke minst verktøy for å kunne gjennomføre.

Det er dette innlegget mitt vil handle om: en profesjonell offboarding. Eller som vi sier det på norsk: utfasing.

Jeg vil fokusere på utfasing av ledere som slutter. Rett og slett fordi det er den mest krevende og omfattende utfasingsprosessen. Mye av rammeverket kan selvsagt også brukes for utfasing av medarbeidere som slutter.

En del av dette er tatt fra min bok om Lederskifter og kapittelet: «Utfasing av avtroppende leder». Jeg har i tillegg fylt på med aktiviteter og gjøremål fra prosesser der jeg har hjulpet virksomheter til å lage sine systemer og rutiner for avslutning av arbeidsforhold (offboarding/utfasing).

Utfasing av ledere

«Jeg hadde ikke en plan for hvordan jeg burde organisere arbeidet i min oppsigelsesperiode. Det hadde heller ikke min arbeidsgiver. Resultatet lot ikke vente på seg: uro, manglende deltagelse, mangelfull forpliktelse, lite koordinering, dårlig overlapping, frustrerte medarbeidere, manglende kontinuitet, frustrerende møter osv. I ettertid burde jeg selvsagt ha skjerpet meg, men jeg ville jo egentlig bort raskest mulig – og det var uaktuelt for min daværende arbeidsgiver. I ettertid lurer jeg på om de holdt meg tilbake på bare pur f … De burde jo ha brukt meg på en mye mer systematisk og målrettet måte. Nå gikk jeg der og gjorde det jeg så jeg måtte gjøre. Etter hvert som jeg nærmet meg sluttdatoen, ble det bare mer og mer. Da jeg sluttet, hadde jeg jobbet ti–tolv timer de siste ukene med ferdigstillelse og overlapping med konstituert leder. Det burde vi ha gjort mye tidligere. Neste gang jeg slutter eller en av mine ledere slutter, må jeg ha en plan for dette. Det er alle parter tjent med».

Beskrivelsen ovenfor av hvordan en oppsigelsesperiode oppleves, er dessverre mer regelen enn unntaket. Mye blir gjort mer eller mindre på halv tolv og ettersom det oppstår et behov for å gjøre det en leder beskrev som «i aller seneste laget». Det å ta en oppsigelsesperiode som den kommer, er et stort sjansespill. En dårlig utfasing vil ofte kunne føre til et dårlig utgangspunkt for den nye påtroppende lederen. I verste fall kan en påtroppende leder overta en organisasjon i nærmest total oppløsning. En leder beskrev dette som å «overta et konkursbo som ingen hadde hatt et ansvar for».

Jeg minner på at grunnen til at vi faktisk har en lovregulert oppsigelsesperiode, er at den er til for at arbeidsgiveren skal kunne iverksette tiltak for å enten erstatte den som slutter, eller sørge for tiltak som gjør at arbeidsoppgavene blir ivaretatt av andre. Slik sett er det oppsiktsvekkende å se at få om noen virksomheter har systemer, rutiner og planer for hva de gjør når folk slutter. Det holder selvsagt ikke med å ha et avskjedsintervju samme uke som den som slutter, fysisk forlater jobben for godt. Det holder særlig ikke dersom vi snakker om mellomog toppledere som slutter, for her må hele oppsigelsesperioden organiseres og struktureres.

Derfor er det viktig at oppsigelsesperioden ikke bare planlegges, men også avtales, på en måte som ivaretar begge parters behov. Hva de behovene er, vil selvsagt variere, men det viktigste er at det settes på dagsordenen, diskuteres og avtalefestes. En uventet og ofte ikke ønsket oppsigelse kan føre til sterke følelser, som igjen kan skygge over at de neste månedene er viktige for alle parter. Partene bør reflektere over følgende momenter:


Frode Dale
er knyttet til som
fagperson i denne
artikkelserien, og har
jobbet med denne
tematikken i 25 år.


Utfasingsplanen – hensikt, formål og innhold

Hensikten med en strukturert utfasing er

  • å sørge for en ryddig overlappingsog avviklingsprosess
  • å få innspill til jobb- og rolleanalysen
  • å legge forholdene til rette for påtroppende leder
  • å sørge for at bedriften ikke går i stå i påvente av ny leder
  • å sørge for at det er business as usual, og at den daglige driften opprettholdes og vedlikeholdes

Perioden fra oppsigelsen kommer og til den avtroppende lederen fysisk er ute, er altså tre måneder. Ofte kommer avvikling av ferie eller avspasering til fratrekk. Normalt vil en leder som har fått ny jobb, være mentalt til stede der. Og ikke så mye til stede i nåværende (oppsagte) jobb. Det betyr at den som er nærmeste overordnede, må legge opp oppsigelsesprosessen på en slik måte at en skaper en balansert avvikling. Det betyr at du som overordnet leder søker å balansere mellom organisasjonens behov og den avtroppende lederens behov. En avtroppende leder er som oftest også i rollen som påtroppende leder et annet sted. Dette bør en snarest sette seg ned og diskutere, avtale og gjennomføre. Målet må være at virksomheten mer eller mindre fortsetter som før og opprettholder aktivitetsog effektivitetsnivået slik at en unngår det en toppleder beskrev som å «måtte sette ned farten og nesten ankre opp i påvente av ny leder».

Hovedaktiviteter i en plan for utfasing er:
  1. Mottak av oppsigelse. Vær profesjonell og ikke emosjonell.
  2. Gjennomfør en sluttsamtale: forsøk å få ta i sluttårsaken. Dersom dette er en uønsket oppsigelse, forsøk å få reversert beslutningen (forhandlinger). Dersom ikke, avtal møte for diskusjon om avviklingsplanen.
  3. Avtal en avviklingsplan (se detaljer senere). Dette er den viktigste delen av en god og profesjonell utfasing/offboarding.
  4. Gjennomføring av «læringssamtaler » med de viktigste samarbeidspartnerne. Handler om både å gi og få tilbakemeldinger. Dette er selvsagt frivillig, men arbeidsgiver bør oppmuntre og eventuelt fasilitere slike samtaler.
  5. Utfasing/offboarding ifra teamet/ ledergruppen. Her bør det være et eget opplegg som også er nedfelt i teamkontrakten. Fokus er læring via toveis tilbakemeldinger.
  6. Sluttintervjuet. Gjennomføres siste uke. Hovedfokus er evalulæring av hele oppsigelsesperio den og gjennomføring av avviklingsplanen.

Når du så leser innholdet i en avviklingsplan, vil du kunne danne deg et bilde over helheten og samtidig ha mange innspill til en egen sjekkliste for utfasing/ offboarding.

Avviklingsplanen – innhold og utforming

I korte trekk bør en avviklingsplan inneholde følgende aspekter:

  1. sluttdato, samt avspasering og ferie.
  2. økonomiske forhold (lån, pensjon, forsikringer osv.)
  3. stedfortrederproblematikken – innfasing av eventuelt konstituert leder.
  4. fullmakter og ansvar – både for avtroppende og eventuelt konstituert leder.
  5. videre møtedeltagelse.
  6. arbeidsoppgaver – overlapping/ avvikling.
  7. ferdigstillelse av oppdrag (prioritering)
  8. prosjektdeltagelse (både avslutning/oppstart)
  9. overlapping erstatter (anbefales ikke, da avtroppende leder normalt har forlatt organisasjonen før påtroppende leder er på plass. Når en har begynt i ny jobb, bør en ikke trekkes tilbake til den gamle jobben. En har trolig mer enn nok med å få fotfeste i sin nye jobb)
  1. informasjonsstrategi overfor resten av organisasjonen.
  2. innspill i arbeidet med behovsanalysen, jobb- og rolleanalysen, kompetanseprofilen + innspill til innholdet i øvelser eller caser i intervjuene.
  3. forholdet til den nye arbeidsgiveren (deltagelse på møter, seminarer og kurs)
  4. arbeidsbetingelser i oppsigelses perioden (ekstra overtid?)
  5. innhenting av tilbakemeldinger på deg som leder fra ulike aktører (læringssamtaler)
  6. gjennomføring av sluttintervju, attester.
  7. eventuelle avskjedsmarkeringer
  8. utarbeidelse av et «testament» fra avtroppende til påtroppende leder (medarbeider)
  9. innlevering av utstyr/kort/…….
  10. siste dag.
  11. sluttundersøkelse. Gjennomføres elektronisk cirka to uker etter at arbeidstaker har sluttet fysisk.
Oppsummering

Mangelfulle systemer og rutiner for å fase ut ledere vil kunne føre til beslutningsvegring, informasjonsvakuum, manglende fremdrift, interne maktkamper og et ledelsesvakuum som fører til individuell og kollektiv usikkerhet og utrygghet. Konsekvensene er et langvarig effektivitetstap med direkte utslag på bedriftens bunnlinje. Videre vil forholdene for den nye lederen ikke bli optimale, da han eller hun vil arve mange «etterlatenskaper » fra den avtroppende lederen og/eller konstituert leder. I sum vil dette kunne føre til at ny leder blir usikker og til slutt slutter på grunn av for mye rot og negativt etterslep.

Formålet med en god utfasingsprosess er derfor å holde aktiviteten og effektiviteten opp på et høyest mulig nivå. Det bør være mest mulig «business as usual», og en må unngå at organisasjonen går inn i en form for ventemodus. Hverdagen og konkurrenter tar selvsagt ikke fri. Det gjør heller ikke de behovene og avtalene som virksomheten har gående, og som en har forpliktet seg til. Et viktig resultat av en god utfasing er selvsagt at forholdene er lagt best mulig til rette for påtroppende leder eller medarbeider. Om en ikke kommer til et dekket bord, bør en iallfall komme til et ryddet bord.

En mulig definisjon på offboarding/ utfasing kan være: «Måten en som arbeidsgiver avslutter et arbeidsforhold på. Enten det gjelder arbeidstagere som selv sier opp, går av med pensjon, sies opp eller må gå på grunn av nedbemanninger/omstillingsprosesser ».

Platon har sagt: «En god begynnelse er halvparten av et godt resultat. » Her vil en god avslutning være om ikke halvparten, så iallfall begynnelsen, av et godt resultat.

Kommer offboarding i skyggen av onboarding i bedriften din?
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2

Kommer offboarding i skyggen av onboarding
i bedriften din?


Når vi snakker om rekruttering, er onboarding et sentralt begrep – vi ønsker jo at de nye ansatte skal få en best mulig start. Men det snakkes lite om offboarding – hvordan du håndterer ansatte som skal slutte. Ellen Jorunn Bergem gir oss innsikt i hvordan OBOS har løst denne problematikken – og gir råd til deg som ønsker å gjøre ansatte som er på vei ut døra, til gode ambassadører for bedriften.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS - | FOTO: PRIVAT ILLUSTRASJON: ISTOCK.COM


F okus på de som er på vei ut
Bergem mener at det finnes mye uforløst potensial i den overgangen som offboarding innebærer, både for arbeidsgiver og medarbeider. Det kan være vanskelig å argumentere for hvorfor man skal investere i medarbeidere som skal slutte. Hun forklarer at som leder er det lett å fokusere mer på at man må finne en erstatter og glemme at offboardingsprosessen er vel så viktig.

– Jeg har tro på at offboardingen bør reflektere kulturen i selskapet og være i tråd med det man ønsker å oppnå. Det finnes ingen fasit for hva man skal gjøre. For vår del er det ikke aktivitetene i seg selv, men måten man leder medarbeideren som er på vei ut av selskapet, som er det viktigste. Vi ønsker å utvikle ledere som selv ønsker å opprettholde gode relasjoner i offboardingsfasen, men også etter man har sluttet.

– At HR oppretter en alumnigruppe, kan fungere for noen organisasjoner, for andre er det kanskje bedre at man inviterer vedkommende i sitt fagnettverk og på den måten opprettholder man relasjonen og får samtidig hente verdi gjennom erfaringsdeling etter at medarbeideren har sluttet.

Offboarding som fortrinn

– Det ligger et forretningsfortrinn i å være like god på offboarding som onboarding. Det sies at medarbeiderne er de viktigste ambassadørene for selskapet, men en tidligere medarbeider er vel så viktig for å opprettholde et godt employer brand. Det kan være vanskelig å ikke brenne broen når noen forlater et selskap på grunn av en uenighet, men selv da er det mulig. Det handler igjen om hvordan man har håndtert prosessen.

«Det ligger et forretningsfortrinn i å være like god på offb oarding som onboarding.» ELLEN JORUNN BERGEM
– I dagens arbeidsmarked hvor arbeidsledigheten er lav og de beste søkerne er mangelvare, har rollene snudd. Som arbeidsgiver sitter man ikke lenger med den store valgfriheten når det kommer til å tiltrekke og beholde kandidater. Da kan man ikke la alt være opp til tilfeldighetene. Det er viktigere enn noen gang å bygge en god organisasjonskultur med ledere som utøver god ledelse, med en medarbeiderreise som får fram det beste i medarbeiderne og skaper gode ambassadører hele veien. Medarbeidere som ønsker å komme tilbake når de slutter, eller som heier på oss og anbefaler oss i sitt nettverk.

God offboarding kan skape takknemlighet

Bergem forklarer at de i OBOS ser på offboarding som en del av medarbeiderreisen, reisen som starter med den nyansattes første møte med dem som arbeidsgiver og som på et eller annet tidspunkt tar dem videre til neste arbeidsgiver eller ut i en annen livsfase.

– Fra et lederperspektiv handler det om å lede medarbeideren på en god måte fra første møte, til man ønsker lykke til videre. Vi har medarbeidere som har jobbet store deler av sin yrkeskarriere hos oss, og hvert år markeres det jubileer for medarbeidere med så mye som 20-40 års fartstid i konsernet. Vi ser imidlertid en endring med det nye arbeidslivet hvor det å beholde medarbeidere like lenge ikke er realistisk. Korte arbeidsforhold er mer vanlig, kampen om talentene er større, og utviklingog karrieremuligheter kommer hvert år høyt opp på listene over hva som verdsettes.

«Fra et lederperspektiv handler det om å lede medarbeideren på en god måte fra første møte, til man ønsker lykke til videre.» ELLEN JORUNN BERGEM
– Med andre ord må man kanskje stikke fingeren i jorden og akseptere at vi «låner» medarbeiderne våre i en periode og at vi må bruke den perioden godt. Vi må få dem om bord på en god måte, slik at de kommer raskt i gang og ikke snur i døren. Mens de er hos oss, skal de kjenne på en tilhørighet, inkludering og et engasjement som gjør at de trives og yter sitt beste. På vei ut døren skal de kjenne på en takknemlighet over tiden her og i etterkant anbefale oss, eller i beste fall, komme tilbake.


Om Ellen Jorunn Bergem
JOBB: Leder, Employer branding og rekruttering i OBOS
ERFARING: 10 års erfaring fra ulike roller innen HR
UTDANNELSE: Mastergrad i Arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Oslo

En integrert del av lederplattformen

Bergem forklarer at i OBOS er HR sin viktigste oppgave å gjøre lederne i stand til å utøve god ledelse.

– Dette gjør vi gjennom å legge til rette for gode rutiner og prosesser, tilby verktøy og systemstøtte som gir verdi, og ikke minst gi råd til og coache ledere kontinuerlig. Den viktigste jobben vi gjør er faktisk å være tett på ledere og ha fokus på lederutvikling. Å være leder er dynamisk, og god ledelse skal kunne utøves gjennom hele medarbeiderreisen.

– På det prosessuelle planet har vi etablert noen rutiner for offboarding som skal følges og prøver å hjelpe lederne ved bruk av systemstøtten. Gjennom det digitale HR-systemet vårt har vi automatisert offboardingsprosessen, med en digital sjekkliste for leder og medarbeider (synlig for begge parter), sluttundersøkelse og en mulighet for sluttsamtale med HR. Som en del av sjekklisten skal leder ha en sluttsamtale og sørge for å legge en god plan for offboardingen. Det er også leders oppgave å sørge for å takke av på en god måte med avdelingen og gi anerkjennelse. Vi ser at mange er flinke til dette og at dette verdsettes av medarbeiderne.

– I sluttundersøkelsen har vi begynt å måle i hvor stor grad medarbeider vil anbefale oss som arbeidsgiver. Dette måles i alle undersøkelser i løpet av arbeidsforholdet, og på den måten gir det oss en indikasjon på når i medarbeiderreisen man er vår beste ambassadør. Foreløpig har jeg ikke nok data på akkurat det spørsmålet til å si hvor vi ligger an, men det blir spennende å følge. Målet er at man er like god ambassadør som en «nyforelsket» nyansatt, som når man forlater selskapet. Men igjen så mener jeg det starter med å utvikle ledere som ser verdien av en god offboarding.

Kontinuerlig forbedring

– Jeg er fornøyd med at vi har etablert en offboardingsprosess, med malverk og systemstøtte, og at vi innhenter innsikt gjennom sluttundersøkelsen som kan brukes i arbeidet med medarbeiderreisen. Likevel er det flere spørsmål jeg sitter med: Mister vi noen form for verdi i offboardingsfasen? Klarer vi å holde på engasjementet til de som har sagt opp i oppsigelsestiden? Sørger vi for en god bro og erfaringsoverføring fra den som slutter og den som starter, kanskje spesielt når det kommer til ledere? Og reflekterer måten vi takker av medarbeidere på måten vi tar dem imot? Dette tror jeg vi må dykke dypere i fremover.

– Vi har jobbet mye med onboardingsprosessen og får tilbakemeldinger fra medarbeidere og ledere på at dette er de godt fornøyd med. Men jeg brenner for kontinuerlig forbedring og tror vi med fordel kan snakke mer internt om viktigheten av en god offboarding, og synliggjøre at mobilitet ikke nødvendigvis er negativt. Når en dør lukkes, åpnes en annen, både for arbeidsgiver og medarbeider. Å bolte døren når noen forlater deg, bør unngås, avslutter Bergem.

«Det ligger et forretningsfortrinn i å være like god på offb oarding som onboarding.» ELLEN JORUNN BERGEM
«Fra et lederperspektiv handler det om å lede medarbeideren på en god måte fra første møte, til man ønsker lykke til videre.» ELLEN JORUNN BERGEM

Bergems beste offboarding-råd til deg som leder HR
  1. Start med hva du ønsker å oppnå og hvordan det henger sammen med bedriftens strategier.
  2. Få på plass noen grunnleggende rutiner og innfør disse.
  3. Spill lederne dine gode gjennom en kombinasjon av verktøy, innsikt og inspirasjon.
  4. Ta beslutninger basert på innsikt. Sluttundersøkelse og sluttsamtaler er gode verktøy for det.
  5. Spør den som slutter, ikke bare om hvordan vedkommende har hatt det hos dere og hvorfor de slutter. Bruk anledningen til å spørre om hva den ansatte ønsker seg for å få en god avslutning på arbeidsforholdet.

Bergems lytteog lesetips

Podcast: HBR IdeaCast / Episode 785 - The Competitive Advantage of an Offboarding Program

Artikkel: Turn Departing Employees into Loyal Alumni av Alison M. Dachner og Erin E. Makarius



Om Ellen Jorunn Bergem
JOBB: Leder, Employer branding og rekruttering i OBOS
ERFARING: 10 års erfaring fra ulike roller innen HR
UTDANNELSE: Mastergrad i Arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Oslo
Ad:SPAXO
Behovet for en målestokk: Arbeids- og rolleanalyse
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2

Behovet for en målestokk: Arbeids- og
rolleanalyse


Startpunktet for ansettelser er et opplevd behov for å bringe nye arbeidstakere inn i virksomheten, enten fordi noen har sluttet, eller fordi det har oppstått nye, eller større, behov. Dette behovet blir utgangspunktet for å finne ut hvem du skal rekruttere og bør velge.

TEKST: FRODE HÜBERTZ HAALAND | FOTO: ISTOCK.COM OG PRIVAT


B ehovene
Nye prosjekt og forretningsområder krever ofte en helt annen kompetanse enn man har hatt tidligere, men selv i rene erstatningsprosesser vil det gjerne være behov for annen, og høyere, kompetanse enn hos forgjengeren. Samtidig har forgjengerens rolleutøvelse satt sitt preg, slik at behov, ønsker og forventninger preges av historien. Du som leder må forsøke å vurdere nøytralt og objektivt, men samtidig være oppmerksom på at andre kan vurdere behov og kvalifikasjoner annerledes, og at full objektivitet antakelig er et uoppnåelig ideal.

Derfor er det ikke nok å se til hvem og hvordan forgjengeren var, og hva denne gjorde, eller kopiere forrige stillingsutlysning. For å fylle framtidige behov, må du kjenne arbeidsoppgaver, rolle, kontekst, mål og så videre – også på litt lengre sikt. Dette blir grunnlaget for å identifisere hvilken utdanning, kompetanse, personlige egenskaper og annet man eller bør ha for å fylle rollen.

Objektivitet

Denne analysen styrer alt fra stillingsannonse, til hvilke metoder du velger for å vurdere søkerne, intervjuspørsmål, hvilke trekk du må se etter i personlighetstester, og hva du bør spørre referanser om. Tanken er å la objektive kriterier styre ansettelsesprosessen, slik at du får det du faktisk behøver, ikke bare det du ønsker deg, slik at du velger den best kvalifiserte – noe som faktisk er lovhjemlet i offentlig sektor.

Når det er vanskelig å få ta i søkere, risikerer du at ingen av søkerne matcher behovene perfekt, slik at ideelle behov og kriterier må fravikes. Spørsmålet blir om du klarer å holde fast ved må-kravene, og samtidig ikke lar deg overstyre av mer personlige ønsker og magefølelse.

«Analysen gir søkerne viktig, og sårt tiltrengt, informasjon.» FRODE HÜBERTZ HAALAND
Målestokk

Selv om noen hevder at godt evnenivå er tilstrekkelig for å fylle en å definere yrkesroller som konkrete håndgrep og oppgaver, og å analysere sammenhengende rollesett, der ulike aktører kan ha ulike interesser, ønsker og behov knyttet til rollen. Derfor har interessentkartlegging, relasjoner, kontekst, mål og krav blitt viktigere, og avspeiler spenninger, dilemma og konflikter.

Konteksten

Klassisk jobbanalyse har vært opptatt av hvorvidt kandidatene kan utføre spesifikke jobber eller oppgaver med tilfredsstillende kvalitet og tidsbruk (Person-Job fit). Siden stadig mer arbeid har blitt til samarbeid, har samspillet med kolleger (Person- Group fit) og ledere (Person-Supervisor fit) blitt stadig viktigere. Mange bedrifter har en sterk kultur som bidrar til å styre de ansatte, og gjør organisatorisk- og kulturell tilpasning viktigere (Person-Organization fit).

Rolle eller person?

Arbeids- og rolleanalysen har to fokuspunkt: (1) Arbeid, oppgaver og rolle, eller (2) Hvilke forutsetninger som kreves for å gjøre dette og fylle rollen. I praksis vil mange velge en kombinasjon av disse, men det er viktige prinsipielle forskjeller mellom dem.

Tanken er at man må kjenne arbeidet for å vite hva som kreves for å utføre det. Det er imidlertid et stort tolkningssprang fra beskrivelse av arbeid og rolle, til hvilken kompetanse som kreves for å fylle rollen. Dette tolkningsspranget er ett av de store problemene ved arbeidsog rolleanalysen.

En annen tilnærming er å fokusere på hva som preger dem som presterer særlig godt i tilsvarende roller, og identifisere hvilke egenskaper, trekk og kompetanser disse har, og hvilke som mangler hos dem som presterer dårligere.

«Skal hjelpe oss å velge dem vi behøver, og ikke bare dem vi ønsker.» FRODE HÜBERTZ HAALAND
Fremtidsproblemet

Når man analyserer trekk ved rollen i dag og hva/hvem som har skapt suksess i denne, blir arbeids- og rolleanalysen tilbakeskuende, mens ansettelser peker flere år inn i fremtiden. Vi må anta at fremtiden blir annerledes enn fortiden, og da blir både arbeid og suksessfaktorer også annerledes. Dermed blir det diskutabelt hvilken nytte en slik analyse har.

Jo mer konkret man er i arbeidsanalysen, desto mindre relevant risikerer man at den blir for morgendagens mer ukjente krav. Samtidig stiller dette et grunnleggende krav til fremtidens arbeidstakere: de må være fleksible, lærings- og endringsvillige!

Søkernes behov

Arbeids- og rolleanalysen framstilles vanligvis som verktøy for objektiv styring av arbeidsgivers prosesser, men gir samtidig søkerne viktig, og sårt tiltrengt, informasjon for å avgjøre om de bør ta jobben eller ikke. Når den synliggjør arbeidsgivers utvalgskriterier, kan søkerne målrette sin kommunikasjon og vise hvorfor de er et relevant svar på arbeidsgivers behov.

Kriteriene hjelper også søkerne å forstå i hvilken grad de blir behandlet objektivt og rettferdig, og således også å holde dem fast i ansettelsesprosessen – eller skyve dem ut om de opplever at irrelevante kriterier og metoder blir brukt.


Arbeidsog rolleanalyse

Arbeidet/rolle:

  • Rollens formål, mål og ønskede resultat
  • Arbeidsoppgaver og ansvarsområder
  • Rollens utfordringer og utviklingstrekk

Kontekst:

  • Plassering i organisasjonen
  • Samarbeidsforhold og avhengigheter
  • Interessenter og dilemma
  • Organisasjonens kultur, politikk og maktspill

Kompetansekrav:

  • Tilpasning til ulike sider ved et arbeidsforhold
  • Hva skiller høyt- fra lavt presterende?
  • Krav til utdanning og sertifiseringer
  • Kompetanse og erfaringer
  • Nødvendige personlige egenskaper

Om Frode Hübertz Haaland
Frode Hübertz Haaland er førsteamanuensis, forsker, forfatter og foredragsholder innen ansettelser, førstegangsledelse og lederskifter. Frode er tilknyttet som fagekspert til denne temaserien: Rekrutteringsveilederen.
«Analysen gir søkerne viktig, og sårt tiltrengt, informasjon.» FRODE HÜBERTZ HAALAND
«Skal hjelpe oss å velge dem vi behøver, og ikke bare dem vi ønsker.» FRODE HÜBERTZ HAALAND


Om Frode Hübertz Haaland
Frode Hübertz Haaland er førsteamanuensis, forsker, forfatter og foredragsholder innen ansettelser, førstegangsledelse og lederskifter. Frode er tilknyttet som fagekspert til denne temaserien: Rekrutteringsveilederen.
Jobb- og rolleanalyse – et ofte undervurdert steg i ansettelsesprosessen
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2


Jobb-
og rolleanalyse – et ofte undervurdert
steg i ansettelsesprosessen



Mange tror at det i 2022 fortsatt er nok å skrive en informativ stillingsannonse hvor de beskriver alle kriteriene som søkeren må oppfylle, og så banker ivrige søkere på døra. I dagens beinharde arbeidsmarked er det derimot helt andre ting som kreves. Blant annet at det legges inn mer jobb enn det man tror, på bakrommet i forkant. Ulf M. Singstad, rekrutteringsekspert i Jobzone, tar oss gjennom en praktisk modell for jobbog rolleanalyse som har blitt utviklet på bakgrunn av hundrevis av ansettelser.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS | FOTO: ODD ARNE NOMEDAL, FOTOFABRIKKEN


F unksjonsanalysen i diamantmodellen
Singstad har utviklet det han kaller diamantmodellen (se modell, red.anm.) som er en rollebehovsanalyse bygget som en relasjonsmodell med en oppskrift på hva man bør vektlegge. Han forklarer at funksjonsanalysen, den øverste halvdelen av modellen, handler om hva jobben skal inneholde. Denne delen har tre hovedelementer. Den nederste delen av modellen er kompetanseanalysen, altså hva søkeren må oppfylle. Kompetanseanalysen har også tre hovedelementer. Singstad vektlegger at alt henger sammen med alt – og alt påvirkes av alt.

– Hvis de tre øverste punktene (funksjonsanalysen) utgjorde en kleshenger, så ville kroken i toppen henge i formålet – det som er utgangspunktet for bedriftens eksistens. Hvorfor gjør bedriften det den gjør, altså hva er hensikten, eller visjonen? Når denne hensikten forstås, er det lettere å sette gjennomtenkte mål og kartlegge hva som skal oppnås med denne stillingen. Når målet er tydelig definert, så kan jeg lettere se hvilke oppgaver som må gjøres for å oppnå dette målet. Så dette handler rett og slett om å identifisere hensikten med denne ansettelsen og stillingen. Og vi må ha verdisettet tydelig i dette bildet. Mange synes at dette bare blir tøv – at verdier er bortkastet tid, at vi heller burde fokusere på det vedkommende faktisk skal utføre i rollen. Det er jeg uenig i.

– Når målet er tydelig og klart, kan jeg få kartlagt hva er det som må gjøres av oppgaver, gitt rammebetingelsene, for å oppnå nettopp det vi har satt oss som mål for stillingen. Dette kan vi kalle trinn to i analysen (til høyre, red.anm.). Før jeg kan finne riktig person, må hva denne stillingen innebærer være helt tydelig definert. Her kan man også se på om noen av disse oppgavene kan løses av andre ansatte i selskapet, noe som kanskje endrer hele stillingen slik at man søker etter en annen person enn først tenkt. Det å definere disse oppgavene etter hvert er faktisk den enkleste delen av denne prosessen, fordi når du har definert tydelig hva det er du skal oppnå, så er det lettere å se hva som må gjøres. Men ha i bakhodet hele tiden at dette ikke gjøres i et vakuum, det er en del rammebetingelser som må tas hensyn til.

– Og da er vi over i trinn tre i funksjonsanalysen (til venstre, red. anm.) – er det mulig å gjennomføre dette? Er det mulig å gjøre det vi sier at vi skal? Er det mulig å gjøre de oppgavene vi har definert i rollen, gitt de rammebetingelsene som ligger til grunn for det? Er det økonomi til det? Får jeg den hjelpen jeg trenger? Har jeg mandater?

Om Ulf M. Singstad
UTDANNING: Bedriftsøkonom med tilleggsutdannelse innen salg og marked, coaching og kommunikasjon
ERFARING: Jobberfaring fra varehandelen, media, bedriftsrådgivning, bemannings- og rekrutteringsbransjen (20 år) og over 20 år som leder fra ulike sammenhenger

Kompetanseanalysen i diamantmodellen

– Når jeg har gjort unna funksjonsanalysen, altså definert hva som er formålet med ansettelsen, hvilke konkrete mål vedkommende skal oppnå, hvilke oppgaver rollen består av, og hvorvidt rammebetingelsene understøtter eller begrenser, går jeg videre til kompetanseanalysen (den røde delen nederst, red.anm.). Da begynner jeg å se på hvem som skal gjøre dette, og hva som kreves av vedkommende.

– For det første må vedkommende ha kompetanse til å gjøre det. Men det alene er ikke nok. Jeg intervjuer stadig unge mennesker som kan ha bommet på utdannelsesvalg. Så selv om det på papiret kan virke som at stillingen er riktig for dem, så har de egentlig ikke lyst til å holde på med det vi spør etter. Motivasjon må vi jo ha med oss. Du må ville gjøre disse oppgavene over tid. Dette er det de to første elementene i kompetanseanalysen handler om – har vedkommende kompetanse nok, og er vedkommende motivert for jobben?

«Jeg intervjuer stadig unge mennesker som kan ha bommet på utdannelsesvalg. Så selv om det på papiret kan virke som at stillingen er riktig for dem, så har de egentlig ikke lyst til å holde på med det vi spør etter.» ULF M. SINGSTAD
– Det siste leddet i analysen har som utgangspunkt at det ikke hjelper både å ville og kunne, hvis de ikke er egnet til rollen. Alle faktorene henger tett sammen med hverandre. Du kan for eksempel se på hva en er egnet til å gjøre, opp mot rammebetingelser, om de passer inn i arbeidsmiljøet og sånne ting. Disse tre røde er uløselig knyttet til hverandre, og samtidig påvirkes de alle av faktorene på funksjonsanalysenivået.

«Jeg anbefaler å sløyfe personlighetstrekk i utlysningen med mindre du kan forklare hvorfor du ber om det.» ULF M. SINGSTAD

Mulige fallgruver

Singstad forklarer at det kan være en del potensiell feilnavigering i denne prosessen som gjør at det svikter når man skal ansette en ny.

– Det første som slår meg, er kartleggingen av rammebetingelsene, altså om noe er «mulig å gjøre», og hvorvidt vedkommende faktisk passer inn i rollen, altså er «egnet til å gjøre», med denne informasjonen kartlagt. Dette gjelder spesielt når vedkommende både «kan gjøre» (har riktig kompetanse) og «vil gjøre» (er motivert). Disse to faktorene påvirker de andre momentene i relasjonsmodellen mer uforutsigbart enn de andre. Både den som ansetter og den som ansettes, står i fare for å bomme fordi det sviktes på helhetstenkningen – altså det å ta alle momentene i betraktning som like viktige. Svikter ett, svikter alt.

– Det kan også være at en person både kan og vil, men så skorter det på «mulig å gjøre» på grunn av rammebetingelsene. Vi må så klart være ærlig rundt det som handler om opplæringsmuligheter. Vi skryter gjerne på oss ting som vi kanskje ikke greier å holde. Det kan være spesielle forhold, spesielle ansvarsforhold, ikke avklarte fullmakter eller mandater/rettigheter.

– Det kan være noe så banalt som det fysiske arbeidsmiljøet; inneklima, dårlig stol, ikke heve/senke-pult, lysforhold – altså små irritasjonsmomenter. Veldig ofte tenker vi ikke på viktigheten av slikt i hverdagen. Vi er gjerne husblinde og tenker at slikt ikke er avgjørende. Kanskje tenker vi at det viktigste er at vi skaper verdier, at vi når de målene vi har satt oss. Vi skaper jo ikke verdier i et vakuum, det kreves at vi fyller en del forutsetninger for at vi skal klare det. Derfor er rammebetingelsene mye viktigere enn det vi holder dem frem for å være.

«Jeg intervjuer stadig unge mennesker som kan ha bommet på utdannelsesvalg. Så selv om det på papiret kan virke som at stillingen er riktig for dem, så har de egentlig ikke lyst til å holde på med det vi spør etter.» ULF M. SINGSTAD


Håndtere et stramt arbeidsmarked

Singstad forklarer at man ofte nevner personlighetstrekk i en annonse, og at dette ikke alltid fungerer etter hensikten. I tillegg mener han mange har for strikte kriterier for å velge kandidater, spesielt i dagens stramme arbeidsmarked.

– Når det gjelder personlighetstrekk, har folk gjerne en tendens til å forstå eller lade begreper forskjellig. Vi tillegger av og til de begrepene vi bruker, ulik verdi: utadvendt – innadvendt – strukturert – fleksibel. Da må vi være bevisst på hva vi spør etter – og ikke minst hvorfor. Jeg kan beskrive en arbeidsoppgave, og ut fra den vil man naturlig kunne fordre at den ansatte i et tenkt eksempel bør arbeide strukturert. Gjennom å utfordre til å løse en case som ligner et scenario i den faktiske jobben, kan vi avdekke hvorvidt kandidaten faktisk innehar den egenskapen vi anser fordelaktig. Da kan vi identifisere den «strukturerte» vi eventuelt er ute etter. Jeg anbefaler å sløyfe personlighetstrekk i utlysningen med mindre du kan forklare hvorfor du ber om det.

«Jeg anbefaler å sløyfe personlighetstrekk i utlysningen med mindre du kan forklare hvorfor du ber om det.» ULF M. SINGSTAD
– Når det er et stramt arbeidsmarked som nå, kan det også tenkes at du er nødt til å bare ha noen med tilstrekkelig motivasjon og som er egnet til jobben, og så må du heller lære dem opp i «kan gjøre», altså heve kompetansen hos dem. Det er også klokt å vurdere kapasiteten i eksisterende arbeidsstokk før en eventuelt ansetter en ny person, også av andre årsaker, for det kan jo hende at det sitter en eller flere på nabokontorene som hadde vært mer enn villig til å ta på seg enkelte av oppgavene som var tiltenkt den nye – i tillegg til de oppgavene vedkommende allerede gjør. Vi har alle oppgaver som vi vi finner mer motiverende å utføre enn andre, og andre igjen som vi gjerne skulle delegert videre. Ideelt sett kan vi se på muligheten til å omrokere litt i teamet, slik at alle har en overvekt av de oppgavene vi finner både givende og interessante.

– Med andre ord kan det være en tanke å ha mer flytende stillingsinstrukser, istedenfor å bli for bundet opp i dem. Vi har som regel mer å gå på enn det vi tar ut av kapasitet i hverdagen. Så hvis vi både finner motivasjon til å gjøre ting som er litt utenfor den opprinnelige stillingsinstruksen, i tillegg til det du allerede finner motivasjon i, og luker vekk det som er mindre kjekt, da kan det være en hensiktsmessig øvelse å gjøre. Det ideelle ville være å få sydd sammen et team hvor det finnes noen som kan bekle alle rollene og oppgavene med et positivt fortegn. Da får vi sykefraværet ned, vi får bedre kultur internt, og vi får en gladere stab, avslutter Singstad.


Singstads bokog lyttetips

Bok: Frode Hübertz Haaland, «Å knytte bånd»

Podkast: Meyer Haugen


Om Ulf M. Singstad
UTDANNING: Bedriftsøkonom med tilleggsutdannelse innen salg og marked, coaching og kommunikasjon
ERFARING: Jobberfaring fra varehandelen, media, bedriftsrådgivning, bemannings- og rekrutteringsbransjen (20 år) og over 20 år som leder fra ulike sammenhenger
Ad:Tudu
Sterkt behov for arbeidskraft – slik opplever HR-ledere og andre aktører dagens virkelighet
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2

Sterkt behov
for arbeidskraft – slik opplever HR-ledere og andre aktører dagens virkelighet



Ikke siden 2008 har arbeidsledigheten vært på et lavere nivå enn den er nå, med to prosent, samtidig som den norske økonomien går veldig bra. Dette høres ut som en gladnyhet, men for ledelsen i norske bedrifter medfører dette et problem – det er svært vanskelig å få kvalifiserte søkere på utlyste stillinger. LederNytt har tatt pulsen på hva som rører seg i nyhetsbildet, og snakket med to HR-ledere om hva deres bedrift har gjort for å løse problemet.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS | FOTO: SERIT ELTELE, ISTOCK.COM, PIPELIFE OG PRIVAT.


S å hva kan bedriftsledere gjøre for å tiltrekke seg de beste søkerne? Vi har tatt en prat med Linda Tangen, som er personal- og nestleder i Serit Eltele AS, en Finnmarks-basert IT-bedrift med 40 ansatte, og spurt om hennes beste råd.

– Gode søkere søker seg til gode bedrifter. Det er et stort privilegium å bli valgt som arbeidsgiver. På samme måte som vi kontinuerlig jobber for høyere kundetilfredshet, må vi jobbe for våre ansattes tilfredshet. Hvilke bedrifter som er gode å arbeide for, er godt kjent i de ulike bransjene. Sørg for å være en av disse bedriftene, ved å stadig være på søken etter hva som gjør at de ansatte trives. Hold fast ved, og sørg for å utvikle disse faktorene. Dyrk mangfold, og husk at ulikheter leker best og skaper best resultater, så lenge de får rom til det, og verdsettes for sine forskjeller.

Når dere får inn søknader, hvordan avgjør dere hvem som bør få jobben?
– Vi må være klar over at de som ser ut til å være de beste søkerne, ikke trenger å bli de beste ansatte. Bruk god tid, og lytt nøye under intervjufasen. Mange ganger kan vi gå glipp av fantastiske ansatte fordi vi ikke lytter godt nok, eller stiller de riktige spørsmålene. Vær på jakt etter glimtet i øyet. Hva er det som motiverer den som sitter foran deg, og hvordan kan din bedrift sørge for at glimtet i øyet består? Det ligger mye i utsagnet om at stillest vann har dypest grunn. Vi blir ofte fascinert av ekstroverte personer, og av helt rette grunner, men vi må også evne å se de mer introverte og bli kjent med alle kvalitetene de har, til tross for at de ikke er de første til å fortelle deg om dem.


Linda Tangen

Hvordan jobber dere for å få tak i «passive søkere»? – De ansatte er bedriftens beste markedsførere. Involver dem i søknadsfasen, både i kartlegging av hvilken kandidat dere søker, i tekstutforming av annonsen for å øke treffsikkerheten, og ved at de søker i eget nettverk etter mulige kandidater. De beste kandidatene er sjeldent ute i aktivt jobbsøk, og må derfor oppsøkes med oppfordring til å søke. Vi i Serit Eltele finner frem til disse gjennom våre egne ansatte, ved å delta på bransjeseminarer, ulike arrangementer, og ved å pleie vårt nettverk.

Hvor viktig er lønn for å få tak i de beste søkerne?
– Riktig lønn er en selvfølgelighet. I tillegg til lønn ser vi at våre søkere er like opptatte av faktorer som mulighet for trening i arbeidstiden, fritid, frihet til å styre egen arbeidsdag, et godt arbeidsmiljø, pensjon og forsikringsordninger, selskapets lederskap og hvilke verdier vi har.


Gerd Inger Aarnes er HR-sjef på Pipelife Norge, som er Norges største produsent av rørsystem i plast, med 255 ansatte fordelt på tre fabrikker på Stathelle, i Surnadal og Ringebu.

Hva er ditt beste råd for å få tak i de beste søkerne?
En ting er jo å få tak i de beste søkerne, en annen ting er å sitte igjen med de beste kandidatene til slutt. Vi merker at det hjelper oss veldig å ha et godt omdømme i bransjen vi tilhører, og det hjelper å ha et godt omdømme i lokalområdet. Ellers har vi fått flere relevante søkere ved å tenke nøye gjennom hva som er faktiske krav til jobben, og hva som er «kjekt å ha» av kvalifikasjoner. Det er ikke sikkert den rette kandidaten tør å søke hvis det er en lang smørbrødliste av ting vi spør etter. Vi er jo ikke så godt kjent nasjonalt, så vi har ikke så mye å reklamere med ovenfor noen som ikke kjenner oss fra før. Derfor gjelder det å få frem det som er spennende med stillingen, hva som er unikt med å jobbe hos akkurat oss.

Hvor viktig er lønn for å få tak i de beste søkerne?
Ikke så viktig som enkelte andre faktorer. De aller fleste av kandidater vi har inne til intervju, nevner arbeidsmiljøet som viktig for dem, og det er forståelig med tanke på hvor mye tid de skal tilbringe i det miljøet. Utviklingsmuligheter virker også tiltrekkende for mange, et miljø hvor de kan lære av dyktige kolleger og får lov til å prøve og feile på en trygg måte, så det er to ting vi vektlegger i dialog med kandidater. Men når det er sagt, er det sjelden at folk er villige til å gå ned i lønn for en ny jobb.


Gerd Inger Aarnes

Hvordan jobber dere for å få tak i «passive søkere»?
Det spørs litt hva slags jobb det er, men i mange tilfeller bruker vi målrettet annonsering på sosiale medier, i tillegg til AI-annonsering. Tanken er at potensielle søkere skal se annonsen vår mer enn en gang i løpet av et par uker. Det hender også at vi kjenner til kandidater som vi tror kunne passe, som har søkt på andre stillinger, eller som har jobbet hos oss tidligere som vi tar kontakt med. Vi prøver også å ta litt mer plass og bruke lokalpressen aktivt med å fortelle om hva som skjer hos oss, og hvis vi trenger nye folk.



Arbeidsinnvandring

Direktør for NAV Rogaland, Merethe Prytz Haftorsen, sier i et innlegg på aftenbladet.no at import av arbeidskraft fra andre EØS-land har blitt vanskeligere, og et bedre arbeidsmarked i Europa har gjort det mindre attraktivt å jobbe i Norge. Vi kan derfor ikke lenger basere oss på at arbeidsinnvandring skal dekke inn for mangelen på arbeidskraft.

Det er viktig å være klar over reglene for å leie inn arbeidskraft i stedet for å ansette noen på fast eller midlertidig basis. Ofte kan man benytte innleie, men reglene varierer. Siden hovedregelen er at alle ansettelser skal skje i faste stillinger, kan resultatet av en ulovlig midlertidig ansettelse være at arbeidstageren krever fast ansettelse eller erstatning. NHO kan gi bedrifter all informasjon som trengs for å foreta lovlig innleie.


Kampen om de dyktigste

Statistikkene fra både NAV og Statistisk Sentralbyrå viser at det aldri har vært så mange ledige stillinger på markedet som nå, og kampen om de dyktigste nye medarbeiderne har dermed blitt knallhard. I fjor ble 484 000 stillinger utlyst, noe som er en økning på 30 prosent fra forrige normalår, 2019, men i mange av tilfellene var det søkere med lavere kompetanse, eller annen kompetanse, som ble ansatt i mangel av kvalifiserte søkere.


Ubesatte stillinger

På NAV.no kan vi lese at én av fire bedrifter sliter med store rekrutteringsproblemer, og at det er i Nordland at problemene er størst, selv om det er i Oslo og Øst-Viken at det står flest ubesatte stillinger. Problemet er gjeldende i de fleste bransjer, men særlig innen helsevesen, pleie og omsorg, bygg og anlegg, håndverkere og snekkere, tømrere og rørleggere, undervisning, industri og produksjon. Per mai 2022 står over 70 000 utlyste stillinger ubesatte, og i april ble det utlyst nesten 3000 nye stillinger per virkedag på NAVs jobbformidlingsside arbeidsplassen.no. Norges Bank rapporterer at ikke siden 2007 har flere bedrifter hatt problemer med å få tak i varene de trenger og med å få tak i ansatte som har de riktige kvalifikasjonene.


Tap av markedsandeler

IT-bransjen er også en av mange som har et skrikende behov etter arbeidskraft. Dette fører til at flere arbeidsgivere, deriblant Politiet (ifølge en nyhetsartikkel på aftenposten. no) nå vil utdanne folk selv for å dekke etterspørselen. For mange bedrifter kan mangelen på kvalifisert arbeidskraft føre til at bedriftene må redusere aktiviteten sin. Ifølge NHOs kompetansebarometer for 2021 rapporterte 45 prosent av virksomhetene at mangel på kompetanse fører til tap av kunder og markedsandeler, og like mange har sett seg nødt til å utsette eller skrinlegge planer om å utvide virksomheten.


Krigskonsekvenser

NAVs årlige bedriftsundersøkelse viser stor optimisme og høye forventninger for resten av året i mange bransjer, særlig i Trøndelag og Sørøst-Norge. Men for mange av virksomhetene vil den pågående krigen i Ukraina få store konsekvenser. Ikke bare fører den til redusert eksport, men prisen på råvarer har gått kraftig opp de siste månedene. Mangelen på kvalifisert arbeidskraft fører også til at lønningene presses oppover for å tiltrekke seg ansatte, noe som igjen fører til prisstigning i markedet generelt, noe tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen advarte mot i sin siste årstale.


Eksplosiv vekst

Fylkesdirektør i NAV Troms og Finnmark, Kristin Røymo, sier på NAVs hjemmesider at ledigheten fortsatt synker, og at tallene for 2022 så langt indikerer at vi får et nytt rekordår i antall utlyste stillinger. Her er det spesielt innen reiseliv en eksplosiv vekst, med en økning på over 300 prosent i utlyste stillinger kontra samme periode i fjor, en naturlig konsekvens av at smittevernstiltakene nå er fjernet. NAV oppfordrer alle arbeidsgivere til å lyse ut de ledige stillingene sine på arbeidsplassen.no, for å nå flest mulig kandidater, og å gjerne også utlyse stillingene på engelsk for et enda bredere nedslagsfelt. Hun tipser også om at mange av de ledige i Troms og Finnmark er unge under 30 år, og at en vei til rekruttering til faste stillinger kan være sommerjobb. Her kan unge få verdifull jobberfaring, som kanskje kan føre til fast jobb etter sommeren eller etter endt skolegang. Fordelen for arbeidsgiver er at NAV gir et tilskudd på lønnen i fire uker. Røymo sier på NAVs hjemmesider: «Vi oppfordrer arbeidsgivere som har behov for arbeidskraft til aktivt å rekruttere inkluderende, og NAV står klar til å bidra som samarbeidspartner. Vi har mange virkemidler som kan gjøre det lett å satse på de kandidatene som trenger kvalifisering eller støtte i starten av et arbeidsforhold. Ta kontakt med ditt lokale NAV-kontor for å få vite mer om hvordan du som arbeidsgiver kan tiltrekke deg arbeidskraft og samtidig bidra til inkludering ved å rekruttere utradisjonelt.»

Å FÅ TAK I SØKERE: REKRUTTERING
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2

Å FÅ TAK I SØKERE: REKRUTTERING



I hverdagen brukes begrepet rekruttering om hele ansettelsesprosessen fra stillingsutlysning, via utvelgelse og onboarding, og helt til man har en fast ansatt som fungerer i jobben. Faglig sett betyr imidlertid rekruttering å få tak i søkere, opprettholde deres interesse og påvirke deres vurderinger og jobbvalg. Altså hverken utvelgelse eller onboarding/innfasing.

TEKST: FRODE HÜBERTZ HAALAND | FOTO: PRIVAT OG ISTOCK.COM


R ekrutteringsproblemet
Rekruttering innebærer å selge en jobb og en arbeidsplass, og krever at du har noe bra å selge, men også at du får budskapet ut til, og overbeviser, aktuelle søkere. Du må attpåtil få dem som er fornøyd med jobben til å tenke over, og ta stilling til, spørsmålet: Hvorfor skal jeg bytte jobb, og velge akkurat denne jobben hos akkurat denne arbeidsgiveren?

De færreste er på jobbjakt, og søkerne står ikke (lenger) i en lang og pen kø for å få lov til å jobbe for deg. I stedet må du regne med å jobbe stadig hardere for å få tak i (gode) søkere.

«Hvorfor skal jeg bytte jobb og velge akkurat denne jobben hos akkurat denne arbeidsgiveren?»

Hvis du ikke når fram til potensielle søkere, blir det få, eller ingen, å velge blant, kvaliteten på søkerne blir dårligere, og du ender med dårligere arbeidstakere og dårligere prestasjoner. God rekruttering er således en forutsetning for å velge riktig og skape gode prestasjoner, og er en sentral del av ansettelsesprosessen.

Få tak i søkere

Bare 5–10 prosent er aktive jobbsøkere, selv om langt flere speider etter jobb mer usystematisk og sporadisk. På toppen av det hele er de beste arbeidstakerne sjelden aktive jobbsøkere. Hvis du kun bruker formelle rekrutteringsmetoder, vil du derfor få færre og dårligere søkere.

I privat sektor gir derfor mange belønning når egne ansatte bruker eget nettverk til å få inn søkere. I offentlig sektor skal all rekruttering være formell, men du kan gjerne ta direkte kontakt, og be aktuelle kandidater søke. Slik uformell rekruttering bringer ikke bare flere søkere inn i prosessen, de har vanligvis også bedre kompetanse, tilpasning og motivasjon, og presterer derfor også bedre om de får jobben.

Den gode arbeidsplass

Det blir vanskelig å vekke interesse hos potensielle søkere om ikke disse kjenner bedriften og dens kvaliteter, og ser jobbåpningen som en attraktiv mulighet. Vi har vanligvis lite kjennskap til andre arbeidsplasser enn vår egen, selv om vi har mer overflatisk kunnskap om store og høyprofilerte selskaper og dem som er svært aktive i «employer branding».

Rekruttering innebærer å kommunisere arbeidet og arbeidsplassens kvaliteter på en overbevisende måte til aktuelle søkere.

Å selge en jobb

Som leder har du antakelig kjent hvor vanskelig det er å nå gjennom i informasjonsstrømmen i salg av firmaets produkter og tjenester. Det er eksakt samme med rekrutteringsbudskap: Bare få vil oppdage at du har en ledig stilling!

Generell «employer branding» og aktivitet på ulike (sosiale) medier kan være viktig for å markere selskapet som interessant og attraktivt. For å nå spesifikke søkergrupper om konkrete ledige roller kreves konkret kjennskap til målgruppe, kanaler og interesser.

Derfor er stillingsannonsen fremdeles en viktig del av rekrutteringen. Bortsett fra at de i hovedsak er flyttet fra papir til nett, er annonsene til forveksling lik dem vi fant bakerst i Aftenposten for 30 år siden og mer. De tekniske mulighetene for målretting har endret seg dramatisk, og gir større muligheter enn før til å nå spesifikke målgrupper. Her ligger fremdeles et stort uutnyttet potensial. Men man må fremdeles klare å overbevise om at det er nyttig å bytte jobb.

Søkeropplevelsen

Som i annet salg, er godt rykte og gode kundehistorier viktig i markedsføringen. En god ansattreise med gode kolleger, spennende oppgaver, godt lederskap og balanserte psykologiske kontrakter vil således forbedre rekrutteringen.

Motsatt kan vi si med Henning Kvitnes: «- Evig eies kun et dårlig rykte!» Negative historier spres raskt og bredt, og overskygger gjerne positive historier. Noe av det søkerne reagerer sterkest på, er svak kommunikasjon og prosesser som eser ut i tid. Søkerne må behandles som kunder, og derfor med respekt. Ansettelsesprosessene må være profesjonelle og gå så raskt som mulig, men ta så mye tid som nødvendig.

Derfor handler rekruttering både om hva søkerne ønsker seg og tror at de kan få, kvaliteter ved arbeidsplassen, hvordan dette kommuniseres, og om positive opplevelser i ansettelsesprosessen.

Nye forventninger

Arbeidstakernes ønsker og krav til godt arbeid og en god arbeidsplass ser ut til å bli stadig høyere og mer vidtfavnende, og nye generasjoner blir trolig enda mer kresne.

Som leder kan du riste på hodet over urealistiske forventninger, lure på hvem som nå skal utføre alle nødvendige, men kjedelige oppgaver, og ikke minst hvordan du skal klare å finansiere galopperende lønnsforventninger.

Din utfordring er at i dagens kandidattørre marked er alternativet kanskje at du ikke får tak i nye medarbeidere overhodet!

Et nytt arbeidsmarked

Historisk har søkertilgang ikke vært noe stort problem, og utfordringen i stedet å vurdere og velge blant søkerne. Nå er det for mange ledige stillinger og for få ledige hender, hoder og hjerter. Samtidig er arbeidstakerne mindre lojale og stabile, og mer interessert i å flytte på seg enn tidligere.

Det har blitt stadig vanskeligere å holde på ansatte, i en situasjon der vi har et rekrutteringsproblem i tillegg til de klassiske utfordringene i å velge rett blant søkerne.

Til sammen betyr dette at målrettet og profesjonell rekruttering har blitt stadig viktigere. Dessverre har forskningen vært mer opptatt av utvelgelse enn av rekruttering, og to av tre norske bøker om ansettelser drøfter faktisk ikke rekruttering overhodet. Dermed får du som leder mindre hjelp enn du behøver og fortjener.


Om Frode Hübertz Haaland
Frode Hübertz Haaland er førsteamanuensis, forsker, forfatter og foredragsholder innen ansettelser, førstegangsledelse og lederskifter. Frode er tilknyttet som fagekspert til denne temaserien: Rekrutteringsveilederen.
«Hvorfor skal jeg bytte jobb og velge akkurat denne jobben hos akkurat denne arbeidsgiveren?»

Fakta
  • Hvor mange har jeg behov for?
  • Hvem vil jeg ha tak i?
  • Hvor befinner de seg?
  • Hvordan kan jeg nå dem?
  • Hvordan kan jeg holde på deres interesse?
  • Hvordan kan jeg påvirke deres jobbvalg?


Om Frode Hübertz Haaland
Frode Hübertz Haaland er førsteamanuensis, forsker, forfatter og foredragsholder innen ansettelser, førstegangsledelse og lederskifter. Frode er tilknyttet som fagekspert til denne temaserien: Rekrutteringsveilederen.
Employer branding; en leders rolle
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2

Employer branding; en leders rolle



Med stadig hardere kamp om gode hoder, hender og hjerter, kommer
Employer branding høyere på virksomheters agenda. Hvor skal man begynne?

TEKST: HANS PETTER STUB | FOTO: WHYDENTIFY


A rbeidsmarkedet preges av det vi kan kalle en perfekt storm, som gjør det vanskeligere å få tak i nye medarbeidere enn noensinne.

Lav arbeidsledighet, flere ledige stillinger enn tidligere, lavere årskull blant de unge, lengre og til dels lite relevante studier, lavere arbeidsinnvandring grunnet Covid samt en stadig mer tjenestebasert økonomi gjør at det å få tak i gode kandidater ikke bare er noe av de viktigste en virksomhet må gjøre for å sikre suksess, men også vanskeligste.

For å bli en mer attraktiv arbeidsgiver investerer stadig flere virksomheter i employer branding. Men hva er nå det, og hvilken rolle skal en leder spille i dette arbeidet?

Employer branding og rekruttering

Employer branding handler om det langsiktige arbeidet med å holde på og tiltrekke medarbeidere. Det handler altså om å selge virksomheten som arbeidsplass, utvikle det vi kaller et medarbeiderløfte, eller EVP (employer value proposition).

Employer branding er til rekruttering det markedsføring er til salg. Jo mer du har investert i markedsføring, jo enklere blir salget. Jo mer du har investert i employer branding, jo enklere blir rekrutteringen.

Spørsmålet er hva det er som skal få kandidatene til å bli interessert i akkurat den stillingen du lyser ut? Vel, det holder neppe med utviklingsmuligheter, spennende arbeidsoppgaver og godt arbeidsmiljø alene. Du må nok grave dypere enn som så, skal du nå frem til kandidatene.

Å være attraktiv

En fallgruve mange virksomheter går i, er å prøve å tekkes alle – noe som er tilnærmet umulig. Det er langt bedre å ha noen få blodfans, enn mange likegyldige. Lær av Forsvaret, som hadde følgende budskap: "Vi er ikke for alle, men for noen er vi alt".

«Vi er ikke for alle, men for noen er vi alt.» HANS PETTER STUB
Eller hva med Circle K som begynner sine stillingsannonser med «Helt ærlig, så er ikke dette en jobb som passer for alle»? Vil du at noen skal kunne si ja til stillingen din, må du være såpass tydelig at også noen kan si nei.

Hva som er attraktivt for akkurat din målgruppe, kan du finne ut av ved å spørre dine egne medarbeidere. Hva er det som trigger deres indre og prososiale motivasjon? Er det muligheten til å jobbe utendørs, bedre barns hverdag, sikre mer bærekraftig oljeproduksjon eller leke seg med ny teknologi?

Det du bør unngå er å bruke lønn som lokkemiddel, eller ytre motivasjon som vi kaller det på fagspråket. På samme måte som du ikke vil ha kunder inn i butikken kun når det er salg, vil du ikke ha ansatte bare fordi du betaler høy lønn.

Du kan også finne svaret i diverse rapporter om hva kandidater ser etter i en arbeidsgiver, det være seg fra Academic Work, Randstad eller Universum. Men husk at dine konkurrenter leser disse listene de også, så vær forberedt på at de fleste leverer på det meste av det viktigste. Du må med andre ord ha noe i tillegg.

Om Hans Petter Stub
Hans Petter Stub er en av Norges fremste på «employer branding» og partner i Whydentify.
Er det sant som du sier?

Du kan ikke pynte bruden til evig tid, dermed er det vesentlig at ansatte kjenner seg igjen i medarbeiderløftet. I det minste må de se at virksomheten er på vei mot en arbeidshverdag som er i tråd med det du kommuniserer.

Å spørre dine ansatte hva de verdsetter mest ved arbeidsplassen din, er derfor lurt. Hva synes de er moro, når opplever de mestring og hva gir dem en følelse av mening? Det er spørsmål du kan begynne med.

Unngå flosklene

Fallgruven for de fleste virksomheter er å ikke ha nok fantasi eller mot til å kommunisere noe annet enn spennende arbeidsoppgaver, et godt arbeidsmiljø og utviklingsmuligheter. I mai 2022 er det 4261 stillinger på FINN.no som tilbyr sistnevnte. Du må altså ha noe mer; du må grave dypere.

Eventuelt må du hyre inn et veldig godt reklamebyrå. Ta eksempelet McDonald’s, prisbelønt for sitt arbeid med employer branding. De tilbyr faktisk utviklingsmuligheter som sin fremste fordel. Ved å pakke det inn i budskapet «stjel våre ansatte», har de likevel klart å skille seg ut. Men det var nok mot et klekkelig honorar.

Ting tar tid

Å bygge opp et sterkt employer brand tar tid. Det er ikke noe stort poeng å investere store summer i employer branding for å tiltrekke deg én ingeniør om tre uker. Men når du skal ha 30 av dem de to neste årene, er det et poeng.

For å sikre holdbarheten til ditt EVP, er det lurt at den er i tråd med den delen av virksomhetsstrategien som har følger for tilfanget av medarbeidere.

Da Rune Bjerke sa at DNB var en teknologivirksomhet med banklisens, var det et signal til HR om at det var viktigere å styrke merkevaren overfor teknologer enn overfor økonomer. Dersom strategien ikke gir noen pekepinn på hvem virksomheten skal ansette i de kommende årene, spiller det i grunn liten rolle hvem du styrker ditt employer brand overfor.

Start med hvorfor

Kommunikasjonen av ditt EVP skjer gjennom alt fra stillingsannonsen, til karrieresiden, foredraget sjefen holder, måten man blir ønsket velkommen i resepsjonen på, gjennomføringen av intervjuet og de artige snuttene virksomheten legger ut på Snapchat.

Du skal si ulike ting gjennom rekrutteringstrakten. Nøkkelen til god kommunikasjon overfor kandidater er å begynne med et drivende godt svar på hvorfor man skal begynne å jobbe for deg. Når du har gjort det, kan du si hva man skal gjøre, og hvordan.

I sine prisbelønte filmer og annonser, snakker Forsvaret nærmest utelukkende om hvorfor man skal jobbe for dem; for å ta vare på alt vi har og alt vi er. De vekker den prososiale motivasjonen hos kandidatene, ønsket om å ta vare på fedrelandet.

Når du er solgt på det budskapet, kan du klikke deg videre for å høre om konkrete jobber. Hadde Forsvaret begynt med å beskrive arbeidsoppgavene som radiooperatør, ville de på ingen måte nådd ut til like mange.


«Vi er ikke for alle, men for noen er vi alt.» HANS PETTER STUB
Tenk på kandidaten

En annen nøkkel til god kommunikasjon mot kandidater er å bry seg mer om hva de ser etter, og mindre om det som står i årsrapporten din. Antall avdelinger, hvordan dere er organisert og hvor dere er børsnotert er langt fra det beste svaret på hvorfor noen skal jobbe for deg.

Dersom du begynner en stillingsannonse med «vi opplever for tiden sterk vekst og søker derfor...», så er du mest opptatt av deg selv og egne behov. Å være opptatt av seg selv er kandidatene også. Det er imidlertid du som har noe å selge, og derfor må du tenke mindre på deg selv og mer på kandidatene. Skriv derfor heller «Vil du vokse som fagperson og samtidig... ».

Få med alle, ikke bare HR

Employer branding som fag delegeres ofte til HR, men oppgaven med å fremme virksomheten som arbeidsplass bør være alles ansvar. Forskning fra Edelmann Trust Barometer viser at folk har aller mest tillit til helt vanlige ansatte. Å mobilisere medarbeidere til å fortelle om arbeidsplassen i alt fra sosiale medier til sosiale lag, er vel verdt det.

Også ledere må være sterkt involvert i arbeidet. Noe av det viktigste en leder kan gjøre, er å sørge for at HR tør å være sær nok til at noen kan elske å jobbe for virksomheten, med konsekvensen av at andre absolutt ikke gjør det. Å velge en slik posisjon krever mot, og dermed må HR ha ryggdekning fra ledelsen.


Fire krav til et
sterkt EVP:
  • Det må være attraktivt
  • Det må være troverdig
  • Det må være distinkt
  • Det må være holdbart over tid

Om Hans Petter Stub
Hans Petter Stub er en av Norges fremste på «employer branding» og partner i Whydentify.
Ad:Ledernytt
The Great Reshuffle – eller kampen om arbeidstakere
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2

The Great Reshuffle – eller kampen
om arbeidstakere


The Great Reshuffle har blitt et begrep som favner stadig flere bransjer – og kampen om arbeidstakerne har blitt stadig tøffere. Hege Solbakken, leder for Jefferson Wells i Norge, sitter tett på denne problematikken, både når de skal rekruttere til kundene sine og ansette folk internt. Hun gir oss innsikt i hvordan denne utfordringen arter seg i Norge for tiden.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS | FOTO: INGAR SØRENSEN OG ISTOCK.COM


E n internasjonalt trend
– Nå er det ganske tøft for mange å finne de riktige spesialistene, kanskje spesielt innenfor IT, for markedet er støvsugd. Vi opplever at det er ekstremt mye mer arbeidskrevende, du må løpe dobbelt så langt for å finne riktig kompetanse, for de som har denne kompetansen blir nedringt, så det er spesielle tider. Vi merker veldig at det er mangel på folk etter pandemien.

– Begrensningen for mange selskap i dag er hvordan tiltrekke seg, og beholde, de flinkeste folkene. Dette er en real nøtt som jeg tror de aller fleste større virksomhetene, og selvfølgelig de små og, sliter med å finne gode svar på. Og da må en lete egentlig med lys og lykter på alle måter for å se på hva som kan gjøres som man ikke allerede gjør i dag. Hovedspørsmålene er: Hvordan klare å være attraktiv nok for de som er i selskapet allerede? Og hvor attraktiv er man som arbeidsgiver utad?

Sitter løsere i stolen

Solbakken forklarer at vi må se på hva arbeidstakerne er opptatt av, og hva de krever fra arbeidsgiveren. Hun mener at dette har endret seg veldig de siste årene.

– Vi ser at arbeidstakere sitter løsere i stolen, de har lettere for å la seg rive med når det kommer et tilbud, og man er veldig opptatt av at det skal være et selskap som de kan identifisere seg med, som har et verdigrunnlag som er rett. Lønn er selvfølgelig en viktig faktor, og fleksibilitet. Og så ser man etter ledere som er støttende og empatiske.

«Vi ser at arbeidstakere sitter løsere i stolen, de har lettere for å la seg rive med når det kommer et tilbud.» HEGE SOLBAKKEN
– Jeg opplever at folk har et mye mer bevisst forhold til sitt eget arbeidsliv og hvilke muligheter som er der. Før opplevdes det som et større hopp å bytte jobb, mens nå er det mindre dramatisk. En får nok ikke gullklokke i dag. Det å bytte jobb er sett på som en del av det å utvikle seg i arbeidslivet. Selvfølgelig kan ansatte være flinke unge konsulenter som har lyst til å prøve seg flere steder og vil gjøre det hos én og samme arbeidsgiver, ved å prøve seg på forskjellige steder i samme bedrift.


«Vi ser at arbeidstakere sitter løsere i stolen, de har lettere for å la seg rive med når det kommer et tilbud.» HEGE SOLBAKKEN
Felles trender i USA og Europa

– Mange er ute etter en balanse og orker ikke å være inne i en boks der alt handler om jobb. Samtidig er det blitt mer legitimt å shoppe jobb etter betingelser, og ha en uttalt tydelighet rundt det. Den fleksibiliteten en hadde under pandemien har de fleste av oss kjent både plusser og minuser med. Man er litt mer opptatt av å ta vare på seg selv, og å ha en jobb som kan kombineres med livet ellers, med familie og venner og trening. Og klimakrisen er tettere innpå. Nå er det sjelden det aller viktigste for folk, men det spiller en rolle. Man har lyst til å være et sted hvor man kan være stolt av å jobbe, at man kjenner at man kan stå inne for det selskapet gjør. Det blir litt hygienefaktor at organisasjonen jobber for å redusere sitt eget fotavtrykk, og har en positiv påvirkning på samfunnet.

«Mange er ute etter en balanse og orker ikke å være inne i en boks der alt handler om jobb.» HEGE SOLBAKKEN
– Dette er noen av de faktorene som er felles i USA og Europa. Vi ser ofte trendene først i USA, men de har jo et mye løsere organisert arbeidsliv, de har hatt mye større usikkerhet jobbmessig, men vi ser også i Norge at det virker som folk synes det er mer ufarlig å starte opp for seg selv. For 20 år siden var det sett på som veldig annerledes og eksotisk å være gründer, det å velge en annen karriere enn å være lønnsmottaker, mens nå for tiden er det mer normalt. Nå har du digitale virkemidler, du har plattformer hvor du kan hente informasjon, du har verktøy som gjør at det er veldig lett å starte opp og skalere en virksomhet. Alt er lettere tilgjengelig.

Om Hege Solbakken
JOBB: Leder for Jefferson Wells Norge. Styremedlem i Vekselbanken ASA og Austevoll Seafood ASA. Medlem av Statens Lederlønnsutvalg som avgir innstilling i juni.
ERFARING: 15 års erfaring fra nasjonal politikk (bl.a. erfaring fra tre regjeringer som statssekretær, stabssjef og politisk rådgiver), 10 års erfaring som leder og konsulent i privat sektor i havnæringene og konsulentbransjen.
UTDANNELSE: Hovedfag i sammenlignende politikk. I tillegg Styrekompetanse fra BI og masterkurs i Business & Human Rights.
Ekstrem mangel i Norge

Solbakken forklarer at bedriftskultur har blitt utrolig viktig. Spesielt siden folk gjerne vil ha fleksibilitet, for da er det færre ting som knytter deg til jobben din.

– Hvis du sitter hjemme tre til fire dager, så er du ikke så nære kollegaen din som hvis du er innom jobben tre-fire dager i uka. Da knyttes andre bånd, man får litt andre følelser for arbeidsplassen sin. Da snakker vi på makronivå, men vi gjorde en undersøkelse i fjor i USA, som kartla disse trendene og hva folk vil ha, helt detaljert. I det amerikanske arbeidsmarkedet har arbeidstakeren tradisjonelt vært i en mye mindre privilegert posisjon enn i Norge, hvor vi har hatt jobbtrygghet og sikkerhetsnett. IT-bransjen er de som virkelig har fått trøkken, og det er der man bruker mest tid og ressurser på å beholde og utvikle folk. Det som er viktig hos oss er kulturen – å få innsikt i hvilke tilbakemeldinger våre folk har, hvordan opplever de å jobbe hos oss, hvor ligger forbedringsområdene, hvor trykker skoen?

– Det som er så spesielt i Norge er at vi har en ekstremt kritisk mangel - og nå bruker jeg veldig sterke ord - på håndverkere. Det skorter jo ikke på prosjekter som skal i gang igjen, enten det er i oljeindustrien eller i nye grønne næringer, eller om det er operatører, industrioperatører, bygg og anlegg, eller hvor det måtte være. Det er en stor mangel på kapasitet uavhengig av hvilken utdannelsesbakgrunn man har og, i alle sektorer, så det blir viktig å finne gode løsninger for å integrere flere inn i arbeidslivet, og få gitt folk ny kompetanse, nye oppgaver og ferdigheter.


«Mange er ute etter en balanse og orker ikke å være inne i en boks der alt handler om jobb.» HEGE SOLBAKKEN


En ny type fokus på ledelse

Solbakken understreker at det vi fokuserte på innen ledelse for ti år siden er i endring.

– I dag kreves det et oversiktlig mandat i forhold til oppgave og mål. Altså hva er det faktisk man skal oppnå, hva er det man skal få til, hvilke forventninger er det som stilles. For ti år siden var det de færreste selskapene som hadde utarbeidet en ESG-plattform, eller en tydelighet rundt hvordan man jobber med å redusere fotavtrykk - selv om noen har vært langt fremme. Et godt arbeidsmiljø har alltid vært viktig i Norge, men det å ha strømlinjeformede prosesser når man kommer inn, at man kjenner litt sånn ekstra på omsorgen og ønskes velkommen, det er nok litt av nyere dato.

– Det forventes at du som leder skal både være tydelig og klar. Du skal se organisasjonen, og du skal se folk, og du skal gjøre deg fortjent til den tilliten som det er å være leder, og det tror jeg er et skifte. Og det har med alt å gjøre; hvordan tilnærmer man seg folk i en rekrutteringsprosess, hvilken oppfølging får folk når de er i rekrutteringsprosessen. Det er jo noe som er viktig for profesjonelle aktører hvis en knytter til seg aktører som ikke opptrer ryddig ovenfor kandidater. Jeg tror også at kjønnsdimensjonen er blitt mer tydelig de siste ti årene. Jeg håper i hvert fall at det er vanskelig å forskjellsbehandle, fordi det forventes ryddige og skikkelige prosesser.

Arbeidsgiver blir også sjekket

Solbakken forklarer at folk kan velge og vrake, og at de da vil måle deg opp imot andre selskaper i samme bransje.

– Vi har gått fra «hvorfor skal vi velge deg» til «hvorfor skal du velge å jobbe her». Og det vil gå på vilkår, det vil gå på både hvordan selskapet ser ut, hvilket inntrykk man får, hvordan man blir møtt, hva man blir tilbudt av karrieremuligheter. Og det kommer an på om en kommuniserer både verbalt og non-verbalt og digitalt. Man må vite at man blir benchmarked, og man må vite at det blir gjort referansesjekk den andre veien.

– Du må være i stand til å levere det du sier, fordi sannsynligvis blir du og selskapet sjekka ut ganske grundig, fordi at all informasjon er så lett tilgjengelig. Den informasjon som du ikke hadde tilgang til før, den er bare et nettbesøk unna, så det er jo ekstremt lett å danne seg et inntrykk, og det kan være riktig eller det kan være feil. Men det er litt som med førsteinntrykket; du får bare den ene muligheten. Og det samme gjelder hvordan det ser ut på nettsiden din. Så det man kan gjøre er selvfølgelig å være sikker på at man kommuniserer hvem man er.

«Du må være i stand til å levere det du sier, fordi sannsynligvis blir du og selskapet sjekka ut ganske grundig, fordi at all informasjon er så lett tilgjengelig.» HEGE SOLBAKKEN
– Jeg kan ta ett konkret eksempel. Hvordan ser man ut på nettsidene? Ser man ut som et selskap som er opptatt av folk med bilder av vanlige jobbsituasjoner, eller ser man ut som et selskap der det ikke er relevant? Reflekterer man verdier på en god måte? Har man et gjennomtenkt forhold til rollen plassert i organisasjonen, mandat, fleksibilitet og utviklingsmulighetene? En profesjonell arbeidsgiver må ha et gjennomtenkt forhold til at spørsmålet kommer, og ha en åpen holdning, ellers kan man gå på en smell, rett og slett. Så finne gode balanserte vurderinger, men ha en tydelig og fleksibel policy.



«Du må være i stand til å levere det du sier, fordi sannsynligvis blir du og selskapet sjekka ut ganske grundig, fordi at all informasjon er så lett tilgjengelig.» HEGE SOLBAKKEN
Ansettelsen er bare starten

Solbakken mener at det er et problem at man tenker at når den nyansatte har signert, så er vedkommende om bord. Hun mener at vi må vise at vi er interessert i å beholde og utvikle kompetansen.

– Den nyansatte vil gjerne ha PC-en litt før, man vil bli tatt godt imot og få god opplæring. Jeg har hørt om virksomheter som har mista folk fordi mottagelsen ikke har fungert, de har ikke fått utstyr, de har ikke kommet i gang med den mestringen de hadde forventet. Og det er selvfølgelig viktig at man blir involvert, at man blir sett, at man har muligheter for tilbakemeldinger, at arbeidsgiver etablerer gode systemer for å ta imot folk, det som på godt norsk heter «onboarding», gode systemer for å inkludere folk i det sosiale livet, og det å sørge for at man har gode muligheter for kompetanseutvikling og karriereplanlegging.

«Jeg har hørt om virksomheter som har mista folk fordi mottagelsen ikke har fungert.» HEGE SOLBAKKEN
– En ting jeg er opptatt av, er at vi skal stå i arbeidslivet til vi er rundt 70. Da må vi ikke glemme at det er mange dyktige seniorer som har veldig høy og god kompetanse, og som ofte føler seg litt sånn oversett i all denne viraken rundt at noen flytter på seg. En glemmer litt de som er stabile og som kanskje også har lyst til å flytte på seg.

– Det handler mye om bevissthet hos arbeidsgivere, hvordan de kommuniserer det ut. Mange har mye taus kunnskap, og informasjon og kommunikasjon er jo første bud. Det er viktig at en er tett på, at de vet hva som rører seg, hva som er planen, og hva som er deres bidrag oppi det hele. Kompetente folk er den viktigste ressursen for enhver organisasjon. En virksomhet som bommer med å ivareta kompetansen, da blir situasjonen kritisk. Du får ikke satt i gang de prosjektene du skal, du får ikke fulgt opp de forpliktelsene du har inngått. Og dette er uavhengig av kompetansenivå og bevissthet. En må rett og slett investere i å få på plass innsikt om hva folk er opptatt av og lage gode rammer, avslutter Solbakken.


«Jeg har hørt om virksomheter som har mista folk fordi mottagelsen ikke har fungert.» HEGE SOLBAKKEN

Bok- og podkasttips fra Solbakken

Jegerånden Forsvarssjef Eirik Kristoffersens bok handler om ledelse og motivasjon og kultur – konkret, ujålete og god

The fearless organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth av professor Amy C. Edmondson of Harvard Business School. Om betydningen av kultur for å legge til rette for innovasjon og utvikling og for å beholde og tiltrekke attraktiv kompetanse.

Podkastene i Lørn Tech i regi av Silvija Seres – gir konstant påfyll om teknologi, strategi og ledelse.


Om Hege Solbakken
JOBB: Leder for Jefferson Wells Norge. Styremedlem i Vekselbanken ASA og Austevoll Seafood ASA. Medlem av Statens Lederlønnsutvalg som avgir innstilling i juni.
ERFARING: 15 års erfaring fra nasjonal politikk (bl.a. erfaring fra tre regjeringer som statssekretær, stabssjef og politisk rådgiver), 10 års erfaring som leder og konsulent i privat sektor i havnæringene og konsulentbransjen.
UTDANNELSE: Hovedfag i sammenlignende politikk. I tillegg Styrekompetanse fra BI og masterkurs i Business & Human Rights.
OPPSUMMERING Offboarding, foranalyser, arbeidsmarkedet og arbeidsgiverattraktivitet
TEMA | REKRUTTERINGSVEILEDER DEL 2


OPPSUMMERING Offboarding, foranalyser,
arbeidsmarkedet
og arbeidsgiver-
attraktivitet


Da har du forhåpentligvis lest og reflektert over alle innleggene frem til nå. Min jobb er, i hvert nummer fremover, å forsøke å fange opp de viktigste «ledetrådene» for deg som ansettende leder. Samt eventuelt bringe inn noen nye aspekter.

TEKST: FRODE DALE | ILLUSTRASJON: ISTOCK.COM



I forrige del 1 så vi nærmere på hva en helhetlig ansettelsesprosess bestod av og på det som er selve nervetråden i et ansettelsesforhold: den psykologiske kontrakten. Det er særdeles viktig å bokstavelig talt ta med seg at den psykologiske kontrakten er «i spill» nærmest hele tiden i en ansettelsesprosess. I denne del 2 går vi dypere inn i starten på en ansettelsesprosess. Der vi som trolig de aller første i Norge, har tatt med offboarding/ utfasing som en del av en ansettelsesprosess. Da en ansettelse ofte er en erstatningsprosess.

Offboarding/utfasing

Vår foreslåtte definisjon på denne fasen er: «Måten en som arbeidsgiver avslutter et arbeidsforhold på. Enten det gjelder arbeidstagere som selv sier opp, går av med pensjon, sies opp eller må gå på grunn av nedbemanninger/ omstillingsprosesser».

Vi har fokusert på hvordan en bør håndtere en frivillig oppsigelse. Der altså en ansatt leverer en skriftlig oppsigelse. Der det handler om å bruke og håndtere hele oppsigelsestiden på en best mulig måte. Der hovedhensikten er:

  • En profesjonell og ryddig avvikling av et arbeidsforhold
  • Opprettholdelse av effektiviteten (unngå effektivitetsdipp)

Basert på det vi har skrevet, så bør du som leder nå kunne danne deg et oversiktsbilde og ikke minst lage en skisse til en avviklingsplan.

En god offboarding/utfasing er en god onboarding av den som etter hvert kommer og skal overta både rollen, ansvaret, prosessene, prosjektene og gjøremålene.

Foranalyser

I stort sett alle bøker og artikler pekes det på viktigheten av å gjøre grundige analyser av behovet for en nyansettelse. Noen kaller det for en Behovsanalyse, mens andre igjen kaller dette for Jobb- og Rolleanalyse, Arbeids- og Rolleanalyse eller bare Jobbanalyse.

Det viktigste er uansett innholdet. Her vil jeg anbefale deg å lese særlig Frode H. Haaland sitt innspill. Han tar med mer enn «bare» jobben/ rollen/stillingen. Han bringer også inn det vi kan kalle konteksten knyttet til rollen. Denne «Rollekonteksten » handler primært om forhold knyttet til kollegaer, teamet en skal inn i eller overta som leder, om forholdet til nærmeste leder og om organisasjonsperspektivet.

Jeg kaller dette for en «Rolleog kontekstanalyse».

Du får for øvrig gode tips fra Ulf M. Singstad når det gjelder hva du bør tenke på, og over, knyttet til selve jobben/rollen.

Dersom dere har en HR-avdeling/ tilsvarende, så pleier de alltid å ha noen maler knyttet til dette med Behovs- og Jobbanalyser. Der de trolig kan «utvides» innholdsmessig gitt det vi har foreslått her.

Arbeidsmarkedet og attraktivitet

Det «nye arbeidslivet» handler mye om fleksibilitet, hybride løsninger og ikke minst de ansattes behov og ønsker.

Dermed blir din utfordring som ansettende leder å få til et best mulig møte mellom deg/dere og både søkerne og etter hvert kandidatene.

Der du da har gjort en grundig (for)analyse av egne behov og ønsker (rolle- og kontekstanalyse).

Nå er utfordringen å få kartlagt og forstått kandidatenes ønsker og behov. Så særlig utvelgelsesprosessen må bli en balansert, gjensidig og utforskende læringsprosess. Dette vil vi komme tilbake til når vi dykker dypere inn i hvordan selve utvelgelsen bør gjennomføres.

Det viktige nå er å ta inn over seg at utfordringen ikke ligger i å gjennomføre en god og profesjonell utvelgelsesprosess, men at hovedutfordringen nå rett og slett er å få tak i kvalifiserte søkere overhodet (rekruttering).

Flere av innleggene vil gi deg og dere gode ledetråder. Employer branding (attraktivtet) er noe en også må jobbe med underveis i utvelgelsen og ikke bare i markedsføringen og annonseringen. Husk at de beste ambassadørene er de ansatte som allerede jobber der. Slik sett vil det vi kommer tilbake til senere med «omvendte referanseintervjuer», være metoder og tilnærminger som vil gjøre at gode og kvalifiserte kandidater velger dere og ikke «de andre». For gode og kvalifiserte søkere og kandidater er garantert i andre ansettelsesprosesser. Samtidig.

Rekrutteringsproblemet er altså stort, og hindrer leveranser og utvikling i stadig nye bransjer og kompetansegrupper. Det står ikke lenger en kø av søkere og venter med lua i hånda for å få lov til å jobbe.

Nå er det de som er i førersetet. Det er stort sett de som velger. Hvem de vil søke hos og etter hvert hvem de vil jobbe for. Valget er nærmest snudd på hodet og de gir selvsagt mange og for så vidt nye utfordringer.

Ledere i arbeidslivet erkjenner rekrutteringsproblemer, og forsøker så godt de kan å løse det. I samspill med både HR og rekrutteringsfirmaer. Dette står i skarp kontrast til at «innføringslitteraturen» knyttet til rekruttering og ansettelser (Iversen og Skorstad) ikke forholder seg til rekrutteringsutfordringene vi nå opplever, men i stedet forutsetter at det finnes nok tilgjengelige søkere å velge blant, og at utvelgelsen er hovedutfordringen. Og dermed hovedfokuset i deres bøker. Frode H. Haaland står her i skarp kontrast til Iversen og Skorstad, og bekrefter i sin bok «Å knytte bånd» de utfordringene arbeidslivets aktører nå beskriver knyttet til å tiltrekke seg og beholde søkere.

Flere av innleggene her nevner behovet for mer uformell rekruttering, men også at man kan utnytte sommerjobber for rekruttering, og at man må være mer nøye i sine kriterier, slik at ikke nice-to-havekriterier hindrer rekruttering av kandidater som er litt annerledes.

Avslutning

De ulike bidragsyterne viser kompleksiteten i rekruttering, og at det i dag kreves et helt arsenal av tiltak: Employer Branding, gode arbeidsplasser, gode ledere, definerte målgrupper, uformell rekruttering, bevissthet om må-krav og nedtoning av kan/bør-ønsker og ikke minst mangfoldsrekruttering. Men de er også tydelig på klar og gjensidig kommunikasjon med søkerne og kandidater. Søknadsbehandling må gå over til søkerbehandling.

Dersom du «vinner» kampen om søkerne, så står neste utfordring klar: Kandidatopplevelsen. Dermed er også kandidatopplevelser et særdeles viktig tema i helhetlige ansettelsesprosesser. Det vil vi komme tilbake til i neste del.

Så jo bedre foranalyser, jo bedre offboarding/utfasing, og jo bedre «arbeidsgiverrykte», jo bedre vil resten av ansettelsesprosessen kunne gå. Forhåpentligvis har du fått en del gode tips og råd i så måte i denne del 2.

Vel møtt igjen til Del 3 i denne Rekrutteringsguiden for ledere.

Ad:Ledernytt Abonnement Medieplan