Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet bidrar til bedre helse, både fysisk og mentalt. Det har positiv effekt på stressnivå, blodtrykk og blodsukkerregulering, og kan forebygge muskel- og skjelettlidelser, depresjon og angstlidelse.
Et interessant spørsmål er om det å trene sammen med andre gir en tilleggsgevinst. Blir treningsutbyttet større og motivasjonen sterkere? Og i en tid med vintermørke og sosiale begrensninger; kan et samhold i treninga gi bedre mental helse og forkorte dørstokkmila?
Forpliktelse øker treningsmengden
Mulighetene til å trene sammen med andre er mange, det være seg gruppetimer på treningssenter, private avtaler eller i organiserte klubber og idrettslag. Felles for dem er at de medfører en form for forpliktelse, enten fordi vi melder oss opp til timer, avtaler fra gang til gang eller har mer faste treningstider. Forpliktelsen gjør det lettere å opprettholde treningsmengden, for terskelen for å droppe ei treningsøkt er høyere sammenlignet med når man gjør avtaler med seg selv. I tillegg lokker de sosiale øktene med komplimenter og heia-rop, som «Dette klarer du», «Kom igjen nå» og «Bra jobba». Litt mer fristende enn et klapp på egen skulder.
Flere studier viser at treningsmengden er større blant personer som trener sammen med andre, sammenlignet med de som trener alene. Og ikke bare trener de mer, men de gjennomfører også de planlagte øktene i større grad. Dette er blant annet illustrert i en amerikansk studie fra 2011 der 25 inaktive personer deltok i et 30 uker langt treningsprosjekt. De første seks ukene bygde de seg opp og ble vant med treningsbelastningen, og deretter trente de seks dager i uka. Resultatet var lavere vekt og kolesterol, økt muskelmasse og O2-opptak, og deltakerne hadde utsatt utviklingen av hjerte- og karsykdom med i snitt 3,6 år. Gledelig, men ikke oppsiktsvekkende utvikling gitt at deltakerne var inaktive i utgangspunktet. Da var det mer overraskende å se at så mange som 98,8 % gjennomførte samtlige treningsøkter, som er imponerende siden de ble satt på en relativt høy treningsmengde over lang tid.
Köhler-effekten øker treningsutbyttet
En artikkel fra 2019 viser ytterligere fordeler ved det å trene sammen. Studien fulgte 97 personer i to uker, og det ble funnet en klar sammenheng mellom opplevd gruppedynamikk og rapportert utmattelse og fornøydhet. Jo mer samhørighet med andre, jo mer innsats under økta og glede etterpå.
Vi presser oss selv hardere når vi trener sammen med andre enn det vi gjør alene. Dette er kjent som Köhler-effekten, som kan ligne et konkurranseelement. Ingen vil være det svakeste leddet i ei gruppe. Fenomenet er blant annet demonstrert i en studie publisert i Journal of Sport and Exercise Psychology, der deltakerne skulle utføre planken i to ulike settinger; alene og sammen med en partner. Partneren var manipulert til alltid å være bedre enn deltakeren. Deltakerne økte tiden sin med imponerende 24 % da de gjennomførte øvelsen sammen med en annen. Vil du ha best mulig utbytte av ei treningsøkt, kan det altså lønne seg å trene sammen med noen du anser som hakket raskere eller sterkere enn deg selv.
Uavhengig av kapasiteten til treningskameraten(e) kan sosial trening føre til at vi prøver øvelser vi ikke hadde tort alene, eller vi får gjort øvelser som krever mer enn én person. Dette gjør treningen mer variert, artig og inspirerende.
Det må legges til at sosial trening også har sine bakdeler. Treningsutbyttet blir ikke stort om vi gjemmer oss bort i et hjørne i en sal eller sløser bort tid på skravling. Det er heller ikke bra om stoltheten blir så stor at vi presser oss for hardt og risikerer feilbelastning og skader.
Bedre livskvalitet og mindre stress
En amerikansk studie publisert i 2017 viser at sosial trening ikke bare har fysiske fordeler, men også psykiske. Studien er ikke stor av størrelse, men funnene er interessante. Forskerne rekrutterte 69 medisinstudenter, en gruppe de hevder er utsatt for et høyt stressnivå og som ofte rapporterer lavere livskvalitet enn andre. Studentene deltok i et 12-ukers treningsprogram, med tre ulike strategier. Noen deltok på en ukentlig gruppetime, og kunne ellers trene så mye de ville. Andre fikk kun trene alene, eller med maksimalt to andre. En tredje gruppe fungerte som kontroller, som ikke fikk lov til å trene annet enn å gå eller sykle transportetapper.
Da perioden var over, viste det seg at deltakerne i fellestreningsgruppen hadde trent i snitt tre timer per uke, mens individualistene hadde trent i snitt fire timer per uke. Kontrollene hadde naturlig nok tilnærmet ingen aktivitet.
Selv om individualistene hadde trent litt mer, var det de som trente sammen med andre som hadde best effekt av treningen. De rapporterte store forbedringer i både mental (12,6 %), fysisk (24,8 %) og emosjonell helse (26 %), og en betydelig reduksjon i opplevd stressnivå (-26,2 %). Bortsett fra en 11 % forbedring i mental helse hos individualistene, så man ingen endringer hverken hos dem eller i kontrollgruppa. I utgangspunktet var det ingen forskjeller på hvordan deltakerne vurderte sin mentale og fysiske helse, eller opplevde stressnivå. Det var heller ingen forskjeller i fysisk form mellom deltakerne i de tre gruppene, så effektene ser ut til å skyldes gruppetreningsprogrammet i seg selv.
Mentale fordeler
At fysisk aktivitet og psykisk helse henger sammen, ble demonstrert i første del av et forskningsprosjekt mellom NTNU og Kondis, der nesten 1300 Kondis-medlemmer besvarte et spørreskjema tilbake i juni 2020. Andelen med symptomer på angst eller depresjon var betydelig lavere blant Kondis-medlemmene sammenlignet med tidligere funn i befolkningen ellers. Spørreundersøkelsen kan ikke forklare kausaliteten (årsakssammenhengen), bare slå fast at det er en sammenheng mellom aktivitetsnivå og mental helse.
Forfattere av studier jeg har lest, trekker fram flere aspekter ved det å trene sammen med andre, som kan forklare sammenhengen mellom sosial trening og mental helse. Det sosiale aspektet kan ha en terapeutisk effekt, enten vi får luftet tanker på en løpetur, eller trent av oss bekymringer i en sal. I mange tilfeller møter vi personer med samme utgangspunkt, livssituasjon og mål som oss selv, og vi kan føle oss som en del av flokken. Treningen blir morsom og engasjerende, for eksempel fordi det brukes musikk og koreografi. Sist, men ikke minst, så bidrar kontakten med andre til at vi smiler mer, og vi får en større utskillelse av endorfiner enn det vi får fra treninga alene.
Krevende forhold for sosiale treningsdyr
Hvor sosiale vi er som treningsdyr, varierer. Noen foretrekker å være ensomme treningsulver, noen er 100 % avhengig av en eller flere treningspartnere, men flesteparten befinner seg nok et sted imellom, der de veksler mellom alenetrening og fellesøkter.
For de to siste gruppene har det siste året vært utfordrende. På grunn av stengte treningssentre, restriksjoner på avstand, gruppestørrelser og antall nærkontakter, har mange måttet avlyse treninger eller tenke alternativt. Jeg skal ikke spekulere i den langsiktige virkningen koronapandemien vil ha på vår fysiske form, men det er utvilsomt viktig at vi opprettholder en form for treningsrutine.
Det er gledelig å se at en stor del av Kondis-medlemmene har greid dette. Da første runde av tidligere nevnt spørreundersøkelse ble sendt ut i juni 2020, svarte hele 64,3 % at de hadde beholdt samme aktivitetsnivå, og 21,9 % at de hadde trent mer de siste tre-fire månedene. Jeg håper tallene står seg i dag også, og basert på det som er skrevet i denne artikkelen; at noe av treningen gjøres sammen med andre. For selv om det er noen begrensninger, er det mulig å gjennomføre trening med andre på en trygg og lovlig måte.
Mange er aktive brukere av treningsapper, og under pandemien har tilgangen på digitale treningsøkter økt. Selv om dette ikke kan erstatte fysiske møter, har noen forskere sett at treningsapper med en form for gruppeaktivitet stimulerer til økt deltakelse og større utbytte. Det kan dreie seg om direktesendte treningsøkter, posting av bilder og tekst etter å ha trent, og utveksling av kommentarer og heiarop.
I tillegg til å ta i bruk digitale løsninger kan vi utnytte det største treningssenteret av dem alle: naturen. Der har vi mulighet til å holde forsvarlig avstand, både innad i gruppa og til andre vi måtte møte. Trenger du enda flere grunner til å komme deg ut, serveres de her: ingen kostnad, døgnåpent, lett tilgjengelig, variasjon, frisk luft, dagslys og naturopplevelser.