Adv:Fjordkraft
Adv:Garmin
Leder:Kjære løper!
image

Norsk organisasjon for kondisjonsidrett og Den Norske Maratonklubb


Kondis
Post- og besøksadresse:
Sognsveien 75 A, 0855 Oslo
Telefon: 22 60 94 70
Internett: kondis.no
E-post: kondis@kondis.no


Ansvarlig redaktør:
Marianne Røhme
Tlf.: 415 09 061
E-post: marianne.rohme@kondis.no


Ansvarlig utgiver:
TIF Viking


Annonser:
Trond Hansen, tlf.: 412 78 472
E-post: trond.hansen@kondis.no


Arrangementer:
Fjordkraft Bergen City Marathon
Fjordkraft Bergen City Milen
Bergen Fjellmaraton


Kontakt arrangør:
TIF Viking
Øvre Dreggsalm. 7, 5003 Bergen
Tlf: 55 36 53 46


image

Sponsoransvarlig / daglig leder TIF Viking:
Roger Gjelsvik
roger@tifviking.no

image

Arrangementssjef:
Janne Jensen
janne@bergencitymarathon.no

image

Løypesjef og vaktansvarlig:
Halfdan Haukeland
halfdan@bergencitymarathon.no


Kjære løper!


Foto: Bjørn Johannessen

Som alle andre store løp det siste året er også Bergen City Marathon preget av covid-19. Derfor er også årets løp flyttet til høsten. Det er selvsagt synd, men i dagens situasjon helt riktig.

For deg som løper betyr det at du vil få enda mer tid til å trene. For noen blir det kanskje for lang ventetid. Jeg kan kjenne litt på det selv også. Treningen blir kanskje liggende et sted midt imellom det å ha et bra fokus og det å ta det litt mer etter lystprinsippet.

Nå er det jo ikke sånn at et løp nødvendigvis krever at alt hives til side, og at du nærmest har tunnelsyn i forhold til det å stå på startstreken på Bryggen – hundre prosent «taggad», som de sier i Sverige.

Jeg tenker mer at med bedre tid så kan treningen på mange måter gjøres mer variert. Med tilgang til alle de fine områdene rundt Bergen er det jo massevis av muligheter. Det er noe med at ensidig trening over tid ikke alltid er like motiverende for alle. I tillegg kommer det en sommer imellom. La oss håpe at sommeren blir både lang og bra, og at du får tid og lyst til å trene.

Har du løpt en av distansene i Bergen før, så vet du kanskje hvor det gikk «dårligst» sist gang? Kanskje trenger du å løpe litt oppover for å fikse Fjellveien? For selv om utsikten over byen er fin opp der, så er ikke denne veien bare idyll. Husk uansett at i den andre enden av veien så går det litt nedover. Så vær tålmodig, det kommer en belønning.

Løypen i Bergen City Marathon er uansett variert. Den har noe for alle med sine forandringer så å si hele veien. Det gjør løpingen mindre monoton. Personlig liker jeg løypen godt på grunn av variasjonen. Det gjør løpingen litt lettere faktisk, for det gjør at bevegelsene blir mer varierte.

Når jeg står på startstreken på Bryggen, har jeg alltid en positiv tankegang. Jeg vet at det er en morsom runde. Det gjelder egentlig uansett distanse.

Så – kjære løper, vi sees i august! Forhåpentligvis kan Bergen City Marathon kjøres nesten som normalt. Husk at det er en liten jobb å gjøre for deg som deltager også. Sett datoen opp på tavla di, og bruk det som en positiv reminder. Å løpe løp sammen med andre er gøy. Det skal vi få til i august!

Vi sees på start.


image-signature

President i Kondis



Adv:Kondis medlemsannonse
Adv:Kondis medlemsannonse
Småstoff VM maraton 2019: I følge den nye studien gir Nike Vaporfly mellom 1,2 og 4 minutts framgang på maraton for kvinner
Småstoff

Ny studie om
Vaporfly-effekten på maraton

VM maraton 2019: I følge den nye studien gir Nike Vaporfly mellom 1,2 og 4 minutts framgang på maraton for kvinner på elitenivå og mellom 2,1 og 4,1 minutts framgang for mannlige eliteløpere dersom en sammenligner med tradisjonelle sko. (Foto: Bjørn Johannessen)

FIN FRAMGANG: 308 menn som hadde løpt maraton under 2.24 og 270 kvinner med maratontid under 2.45, var med i studien. Av disse klarte forskerne å finne 71 menn og 56 kvinner som bytta fra vanlige sko til Vaporfly i perioden fra 2015 til 2019.

75,4 prosent av mennene og 71,4 prosent av kvinnene som bytta sko, fikk framgang. Da forskerne hadde foretatt statistisk analyse av alle resultatene, kom de fram til at menn kunne forvente en framgang på mellom 1,5 og 2,9 prosent og kvinner mellom 0,8 og 2,4 prosent på maraton ved å bytte til de nye skoene.

Studien viser også at de som løp i Vaporfly, i snitt løp bedre på andre halvdel av løpet enn de som brukte konvensjonelle sko.

Forskerne drøfta også om forskjellen mellom de to gruppene kunne skyldes at de som ikke fikk framgang i større grad lot være å investere i nye og dyre sko, men konklusjen deres var at siden alle deltakerne i undersøken var eliteutøvere, var det utenkelig at de ikke ville bruke de beste skoene som var tilgjengelige. Det ble heller ikke funnet noen signifikant forskjell i treningsmengden mellom de to gruppene som kunne forklare forskjellen i fart.


1.32.20 ble bestetida under Bergen Fjellmaraton i fjor. Den var det Stian Øvergaard Aarvik som stod for, mens Anita Iversen Lilleskare ble beste kvinne med tida 1.52.24.


TIF Viking har overtatt Løvstakken Opp


VISSTE DU AT …: Fra i år er det TIF Viking som har ansvaret for å arrangere Løvstakken Opp. De overtok stafettpinnen fra BFG Bergen Løpeklubb som har hatt ansvaret for arrangementet de siste årene.

TIF Viking ser fram til å overta et velorganisert og godt etablert løp som de tenker å videreføre med den profilen som BFG har bygget opp.


Foto: Marianne Røhme

Mange trenger trening som beskyttelse mot angst og depresjon


Sterkere: Trening bidrar til å gjøre deg både psykisk og fysisk sterkere. (Foto: Bjørn Johannessen)

NYTTE AV TRENING: Det er de som er sårbare for psykiske plager som har mest å tjene på å trene. Det går fram av undersøkelsen om psykisk helse som NTNU og Kondis har gjennomført blant 1307 Kondismedlemmer i forbindelse med koronanedstengingen. Undersøkelsen har fått støtte fra Stiftelsen Dam og viser at det er de med minst motstandskraft mot psykiske plager som har mest igjen for å være fysisk aktive.

Det å ha ressurser til å møte utfordringer i livet på en robust måte, forebygger mental uhelse. Psykisk motstandskraft og god evne til å beholde god psykisk helse, å ha støtte fra familie og sosialt nettverk, i tillegg til god mestringststro, er faktorer som trumfer det meste når det gjelder psykisk helse. Da har du trolig stor motstandskraft mot psykiske plager, og du vil tåle mye stress og ytre belastning uten at det går alt for hardt inn på deg.

– I undersøkelsen blant Kondismedlemmer fant vi store sammenhenger mellom motstandskraften deres mot psykiske plager og psykiske symptomer på for eksempel depresjon. De som hadde høy motstandskraft, var mindre deprimerte uavhengig av hvor mye de trente eller om de hadde økt, redusert eller holdt treningsmengden uforandret etter at Norge ble stengt ned 12. mars 2020, forteller psykolog og førsteamanuensis Audun Havnen som er prosjektleder og faglig ansvarlig for studien i samarbeid med førsteamanuensis Linda Ernstsen ved NTNU.

Selv om motstandskraft er viktig for å tåle psykiske påkjenninger, har trening fortsatt en stor betydning for folkehelsa.

– Vi fant i undersøkelsen at de som reduserte aktiviteten etter koronanedstengingen hadde høyere nivå av symptomer på angst og depresjon. Her så vi også at de yngre var mer utsatt enn de eldre i undersøkelsen, sier Audun som hadde med deltakere fra 18 til 81 år i undersøkelsen med en gjennomsnittsalder på 49 år.

Forskerne fant også at kvinner var mer utsatt enn menn for å utvikle symptomer på angst, men de fant ingen forskjell mellom kjønnene når det gjaldt symptomer på depresjon.

Denne delen av undersøkelsen konkluderer med at det er viktig å trene og ta vare på hverandre selv om muligheten for sosial kontakt blir mindre.

– Det gjør godt for den psykiske helsen å være fysisk aktive sammen med andre. Når de samtidig gir hverandre sosial støtte og oppmuntring, vil de kunne bygge opp selvfølelsen og dermed også evnen til å tåle psykisk press og stress fra omgivelsene, sier Audun.


Mindre angst og depresjon blant Kondis-medlemmer


Foto: NTNU

FORSKET PÅ KONDISMEDLEMMER: Forskerne Audun Havnen og Linda Ernstsen ved NTNU (bildet) har publisert flere artikler fra forskningsprosjektet der Kondis-medlemmenes psykiske helse og fysisk aktivitet har blitt undersøkt.

Det var vesentlig mindre angst og depresjon blant Kondis-medlemmer etter at myndighetene stengte ned Norge for å få kontroll på spredningen av koronaviruset i fjor sammenlignet med tidligere tall fra gjennomsnittsbefolkningen. Undersøkelsen viste også at Kondismedlemmer sov bedre enn gjennomsnittsbefolkningen.

Undersøkelsen er gjennomført med midler fra Stiftelsen Dam og ble nylig publisert i tidsskriftet Sleep Medicine.


Delfinen «Duffe» kommer til barneløpet


Populær: Delfinen «Duffe» er svært populær og omsvermet. Her fra en «badevakt» på Vestkanten Badeland. (Foto: Kristian Pletten)
Ansvarlig: Det er Piero Issa fra Absence Crew som er ansvarlig for oppvarmingen før barneløpet. Han lover at dette blir moro. På videoen kan du se deler av showet før barneløpet i 2018.

POPULÆR: Delfinen «Duffe» fra Vestkanten Badeland kommer til barneløpet for å være med på oppvarmingen.

Duffe har alliert seg med Piero Issa fra Absence Crew og «Norske talenter» som vil være konferansier. Sammen vil de skape liv og røre i startområdet.

– Duffe er svært populær blant barna, og det er alltid hyggelig når han kommer, sier Ole Konrad Fjeldstad Iversen som er markedssjef hos Vestkanten Storsenter hvor badeland er lokalisert.

– Vestkanten Storsenter skal være nærmiljøets viktigste medspiller, og vi har i over 20 år vært svært opptatt av å bidra positivt til miljøet for barn og unge i bydelen. Vi har derfor vært med i oppbygging av både badeland, ishall, curling, bowling og minigolf – i tillegg til at vi støtter idrettslag med både sosiale aktiviteter og gode priser på treningstøy. Det er mange barn og unge som er med i idrettslagene på grunn av det sosiale, og da er det viktig at lagene har støttespillere som også bygger opp under det sosiale, sier han.


Bli med på fellestrening med Bergen City Marathon. Program for treningene finner du HER.


Bli med på joggehalvmaraton med BMW

Populært: Flere hundre pleier å stille til start når BMW-forhandleren Jæger Sentrum arrangerer det uformelle og sosiale joggehalvmaratonløpet noen uker før Bergen City Marathon. (Foto: Jæger Sentrum)

LØPE-VORSPEIL: Det har blitt en tradisjon at BMW-forhandleren Jæger Sentrum, som sponser halvmaratondistansen i Bergen City Marathon, arrangerer joggehalvmaraton noen uker før selve Bergen City Marathon. Alle kan være med!

– Dette arrangementet er ikke for å måle verken kondis eller muskler med andre. Er målet å løpe raskest mulig er nok ikke dette arrangementet passende. Det skal være lavterskel og samlende med høy sosial faktor, sier daglig leder Bjørn Inge Knudsen i Jæger Sentrum.

Ved målgang får alle det Knudsen beskriver som den flotteste T-skjorten mosjonister kan få i et løp.

– Vi legger mye penger og ressurser i T-skjorter som holder høy kvalitet, og den har egne passformer for kvinner og menn. Den får ny farge hvert år og er blitt veldig etterspurt, sier han. I tillegg disker den lokale sponsoren opp med vann og saft, frukt og vafler samt flotte deltakerpremier.

– Løping er usosialt, mens jogging er sosialt. Derfor kaller vi det joggehalvmaraton. Tanken er at deltakerne sosialiserer underveis, så får heller den raske løpingen komme i konkurransen BMW

Halvmarathon som finner sted under hovedarrangementet til Bergen City Marathon, fortsetter Knudsen.

Arrangementet er et lavterskeltilbud, og fartsholderne prøver å holde tempoet nede slik at de fleste kommer i mål på rundt 2.10-2.15 etter å ha lagt bak seg drøye 21 kilometer. I tillegg er det en løype på halve distansen, også den med redusert tempo.

I år arrangeres BMWs joggehalvmaraton den 14. august. Velkommen skal du være!


Foto: Baker Brun


Vant gratis brød i ett år!

VINNER: Hvert år gir Baker Brun bort ett års forbruk av brød som uttrekkspremie blant deltakerne i Bergen Fjellmaraton. I fjor var det Gyri Tvedt Rustand som ble den heldige vinneren.

– Jeg ble svært overrasket. Jeg vinner aldri noe. Det spesielle var at jeg egentlig hadde bestemt meg for å slutte å spise brød en uke tidligere. Det ble det selvfølgelig ikke noe av, ler Gyri.

Vinneren av premien får 10 brød i måneden et helt år fra Baker Brun.

– De har mange gode brød. Vi har hatt stor glede av premien, sier Gyri som deler hus med mannen sin og en sønn som fortsatt bor hjemme. Hun unner så absolutt neste deltaker å vinne premien.

– Det er en flott premie, sier hun.


Cramo bruker BCM til å aktivisere ansatte

Stiller opp: Alle i Cramo får tilbud om å være med og løpe under Fjordkraft Bergen City Marathon, og halvparten av de ansatte vil være med på arrangementet. Resten blir med som heiagjeng. Foran f.v.: Alexander, Henning , Åge , Caroline og Veronica. Bak f.v.: Trond, Ole Raymon, Frode, Morten, Snorre, Leif, Nina, Terje, Martin og Espen. (Foto: Cramo)

AKTIVE MEDARBEIDERE: De ansatte i Cramo liker å være i aktivitet. Det er de som har ansvaret for å sikre løypen til Fjordkraft Bergen City Marathon med gjerder, og på løpsdagen stiller de gjerne til start på en av distansene. De stiller også med eget stafettlag der mottoet er å være med og ha det moro – ikke å vinne.

– Vi har flere aktiviteter gjennom året, men deltakelsen i Bergen City Marathon skal være høydepunktet på årets aktivitetskalender. De ansatte får være aktive samtidig som det skal være en sosial og kjekk aktivitet, sier regiondirektør Veronica Oestreich i Cramo Nordvest.

I tillegg til å være med og løpe på denne dagen har de også en aktivitetskalender der alle ansatte som klarer å være aktive med trening i minst 30 minutter to ganger i uka i en tre måneders periode, får en premie etterpå.

– Dette er lavterskel, og det trenger ikke å være slitsomt. Det er nok å gå en tur der du får pulsen litt opp. Det å være fysisk aktiv er svært viktig for både hodet og kroppen, og vi håper at de som er med på dette, skal finne ut at det gjør godt å være i aktivitet, og at de også skal fortsette med dette etter at perioden er over, forteller Veronica.

Underveis i aktivitetskalenderen kan de ansatte laste opp bilder og kommentarer til en egen side som de har tilgang til og på den måten motivere hverandre og dele erfaringer.

– Vi skal også ha en treningssøkt der de ansatte får trene sammen med TIF Viking som er arrangøren av Bergen City Marathon. Det regner vi med blir både lærerikt og motiverende, sier hun og legger til:

– Vi er heldige som bor i Bergen. Her er det så mye flott natur og fine treningsmuligheter.

Gleder seg til å invitere til løpefest
VELKOMMEN

Gleder seg til å invitere til løpefest

– Det er viktig å ha noe godt å se fram til og trene imot, og vi gleder oss til å igjen kunne samle folk til løpefest i Bergen. Vi vet ikke helt hvordan dagen blir, men det blir fest.

Gleder seg: Janne Jensen og Roger Gjelsvik gleder seg til å kunne ta imot deltakerne i Bergen Fjellmaraton og Fjordkraft Bergen City Marathon i år. (Foto: Arne Dag Myking)


Det lover arrangementssjef Janne Jensen i Fjordkraft Bergen City Marathon og daglig leder Roger Gjelsvik i arrangørklubben TIF Viking som forbreder seg til Bergen City Marathon den 28. august.

– Vi vet ikke hvilke smittevernregler som gjelder den 28. august og forbereder oss i forhold til alle scenarier enten det blir begrensninger eller et tilnærmet tradisjonelt arrangement. Vi tar med oss erfaringene fra Bergen Fjellmaraton i fjor hvor vi sendte folk av gårde i puljer gjennom hele dagen, og hvor det aldri var store folkemengder samlet, sier Janne og legger til at de fikk mange tilbakemeldinger fra deltakerne om at de opplevde arrangementet som trygt.

– Vi i idretten har arbeidet svært mye med planlegging og smittevernkontroll dette året, og er svært godt forberedt til årets arrangementer. Vi lover at vi skal klare å arrangere trygt uansett hvilke smittevernregler som gjelder når den tid kommer, sier hun.


Stort behov

Pandemien har slitt mye på folk, og undersøkelser viser at folk har blitt mindre aktive etter at idretten ble stengt ned. Arrangørklubben mener det nå er svært viktig at vi kommer i gang igjen med å arrangere løp.

– Folk har behov for å se fram mot noe bra og sosialt. De trenger noe å trene mot som holder motivasjonen oppe, og vi som arrangør har et stort behov for å gi dem dette og lage et arrangement der vi kan være fysisk aktive og ha det moro sammen i trygge rammer, sier Roger og legger til at han er svært bekymret for folkehelsen.

– Mange har falt ifra etter nedstengingen, og det vil ta tid å få mange av dem i gang igjen. Noen vil nok være tapt for alltid. Det haster nå å komme i gang med idrettslige aktiviteter, sier Roger som har stor tro på en gjenåpning av idretten.

– Det er lite smitte forbundet med å være fysisk aktiv utendørs. Risikoen ved å åpne opp er derfor liten, tilføyer Janne.


Kun få plasser igjen

Foreløpig er det satt en grense på 10 000 deltakere i Fjordkraft Bergen City Marathon, og allerede i slutten av april var det kommet inn 8000 påmeldinger.

– Vi har satt en foreløpig grense på 10 000 deltakere og vil vurdere å heve denne når det nærmer seg. Vi må se an hvor langt myndighetene har kommet med gjenåpningen av landet, før vi tør å ta imot flere påmeldinger. Alle som melder seg på, skal føle seg trygge på at de blir behandlet på en god måte både når det gjelder smittevern og hvordan de blir håndtert om de ikke får løpt i år, sier Janne.


Takknemlige for gode sponsorer

Pandemien har også vært tøff for mange bedrifter, og det er ikke like enklet å skaffe sponsorinntekter til idrettsarrangementer. Likevel er arrangøren av Fjordkraft Bergen City Marathon svært godt fornøyd med støtten fra sine samarbeidspartnere i en vanskelig tid.

– Vi merker at mange bedrifter sliter under pandemien. Det får selvfølgelig konskevenser for oss når vi skal rekruttere nye sponsorer til arrangementene våre, sier Roger avslutningsvis.

Tage Morken Augustson: Ble utfordret på løping av samboeren sin
TRENING

Tage Morken Augustson: Ble utfordret på løping av
samboeren sin

På sitt første 10 km-løp ble Tage Morken Augustson slått av sin samboer med 8 minutter. Da bestemte han seg for å trene mer løping. Nå er han en av favorittene til å vinne helmaraton i Bergen City Marathon.

Tekst og foto: Arne Dag Myking
God respons: Systematisk trening ga raskt gode resultater for Tage Morken Augustson.


Det er gjerne når man blir utfordret på prestasjoner, at man bestemmer seg for å sette seg mål og å jobbe målrettet for å nå dem. Slik var det i hvert fall da Tage Morken Augustson begynte å trene systematisk løping. Da han møtte sin nåværende samboer i 2017, dro hun ham med på en del løp. Det første var Åsane Løpskarusell. Det ble læring på den harde måten for Tage.

– Jeg var da litt for høy på meg selv og trodde jeg skulle klare det ganske bra, men hun knuste meg med flere minutter. Hun løp på 37 og jeg på 45 minutter. Så da fikk jeg jekket ned egoet mitt litt, sier Tage.

Nå hører det med til historien at samboeren til Tage ikke er en hvilken som helst mosjonist. Det er nemlig Lina Rivedal som har vært en av de beste løperne på Vestlandet de siste årene. Hun har seire i flere karuseller og gateløp, og hun vant blant annet Knarvikmila i fjor.


Trening ga fort resultater

Tage Morken Augustson skjønte etter smellen i Åsane Løpskarusell at han måtte begynne å trene. Han trente litt sammen med Lina og litt på egen hånd, og formen ble stadig bedre. Faktisk ble fremgangen så stor at han i løpet av det året fikk tiden sin ned på 37 minutter på 10-kilometeren.

Tages grunnlag for kondisjon var at han hadde spilt basketball i ungdommen. I tillegg hadde han gått turer i fjellet. Han hadde imidlertid gitt seg med basketball og bare trent styrke i 5 år før den smertelige erfaringen i Åsanekarusellen i 2017.

– Det var Lina som fikk meg i gang med løpingen, og hun fikk meg til å innse at hvis jeg skulle henge på henne, så måtte jeg trene. Det var der det startet, sier Tage.


Skadefri: Tage slet med en ankelskade i fjor, men er nå skadefri og ser fram til at løpssesongen skal starte opp igjen.

Han satte seg noen mål. Første mål var å skulle bli like rask som Lina. Det klarte han i løpet av det første året. Deretter satte han seg nye mål, og så ballet det på seg.

Det ble stadig nye mål på ulike distanser, mest på 10 kilometer. Han løp sin første halv- og helmaraton året etter – i 2018. Etter dette hadde han to nye distanser som han ønsket å forbedre seg og å sette nye perser på. Deretter ble det hele en vane og en livsstil:

– Det er litt avhengighetsskapende å stadig prøve seg på nye perser på nye distanser, sier han.

Ettersom Lina arbeider på Haukeland Sykehus, trente han til å begynne med sammen med Haukeland Sykehus Bedriftsidrettslag når han trente sammen med Lina.

Lina trente også sammen med trener Kjell Karstensen i Gular. Etter hvert så byttet både Lina og trener Kjell klubb til Varegg, og da meldte også Tage seg inn i klubben. Nå er de begge i Varegg og har Kjell Karstensen som hovedtrener.

– Det er veldig nyttig å ha noen å diskutere med. Hvis man skal styre alt selv, så er det fort gjort å gå på noen smeller og gjøre dumme ting, forteller Tage.

Maratontrening i koronatiden

I det siste året har jo det vært koronatid med nedstengning av mange områder av samfunnslivet og avlyste løp, men for Tage Morken Augustson har det ikke bare vært negativt. I januar 2020 løp han en strålende god maraton der han for første gang kom seg under 2.30 og perset med 19 minutter.

– Jeg hadde da løpt fire maratonløp før dette løpet, men aldri raskere enn på 2.48. Selv om jeg hadde forbedret meg mye på kortere distanser, så var det ganske stort for meg å forbedre maratontiden så mye at jeg kom under 2.30, sier han.

Etter løpet slet han litt med en ankelskade.

– Da landet stengte ned i mars og det ble stopp i konkurransene, var min første tanke at dette passet greit! Siden jeg var skadet gikk jeg ikke glipp av løpene likevel, sier han.

I fjor deltok Tage i Stavanger Maraton, som hadde puljestarter, og han fikk med seg en del baneløp. På bane løp han inn til 31.14 på 10 000 meter.

– Jeg deltok også i NM Friidrett der jeg løp på 31.23 på den distansen. Det var jeg ganske fornøyd med. På grunn av ankelskaden fikk jeg ikke trent så bra som jeg hadde håpet på frem mot NM som var et av de store målene mine i fjor. Selv om jeg ikke perset i NM, så var jeg fornøyd, sier han.

Bergen City Marathon er årets mål

Denne vinteren har Tage vært ganske skadefri. Det eneste han har slitt med av sykdom er forkjølelse, som heldigvis ikke har vært korona. Men siden han har en datter som går i barnehage, så er nok sjansen stor for at forkjølelsene kommer derfra.

– Denne sesongen er Bergen City Marathon mål nummer én for meg. Dette er fortsatt det store løpet der jeg ønsker å få ut det jeg har inne. Jeg synes det er gøy å få med meg maratonløp i Norge, og jeg har også lyst til å delta og gjøre det bra i Oslo Maraton, sier Tage.

Tidligere har Tage også prøvd seg på løp i utlandet, men de har blitt avlyst. Ikke på grunn av koraona, men på grunn av været.

– Da jeg skulle være med på 10-kilometeren i Berlin, ble løpet avlyst 15 minutter før start. Det er veldig skuffende når løp blir avlyst i siste liten, spesielt når man har reist lang vei. Så nå har jeg bestemt meg for bare å satse på løp i Norge fremover. Kanskje kan det bli noen løp i utlandet en annen gang. Plan og rutiner er best

– Det som har fungert best for meg, er å få gode rutiner og legge en plan for hvordan man skal trene, spesielt for hvor store mengder man skal ha. Man bør ikke trene for mye i rykk og napp, men heller legge seg på et nivå der man har et visst antall kilometer i uken som man klarer å holde over lengre tid. Dette både med tanke på motivasjon og hvor mye kroppen tåler slik at man ikke overdriver, men holder det jevnt og trutt. Nå føler jeg at jeg har funnet en ganske god balanse på dette området. Jeg ligger stort sett på 20 kilometer for dagen og 140 kilometer i uken. Målet er å få trent hver dag, forteller Tage.


Samboere: Tage er samboer med Lina Rivedal og pappa til lille Ronja.

image Litt om Tage Morken Augustson

image

Alder: 31 år
Bosted: Bergen
Sivilstatus: Samboer med Lina Rivedal, far til Ronja (1 år)
Trener: Kjell Karstensen
Yrke: Lærer, realfag i ungdomsskole og vgs
Perser:

  • Maraton: 2.29.46 (2020)
  • Halvmaraton: 1.08.48 (2020)
  • 10 000 m bane: 31.14 (2020)
  • 5 km gateløp: 15.11 (2020)

Meritter:

  • Løyperekord Maratonkarusellen 42,2 km: 2.29.46
  • Løyperekord Fanaløpet 21,1 km: 1.08.48
  • Vinner av Fanaløpet 21,1 km 2019 og 2020
  • Vinner av Bergen Fjell og Fjordtur 2019
  • 15. raskeste maraton (raskeste på Vestlandet) av en norsk løper i 2020
  • 33. raskeste halvmaraton (nest raskeste på Vestlandet) av en norsk løper i 2020
  • Løp 10 000 m bane i NM i friidrett 2020 på tiden 31.23
  • Begynte med løping i 2017, og hadde da aldri løpt lenger enn 10 km som ble tilbakelagt på 46 minutter

En typisk treningsuke for Tage Morken Augustson

Mandag: Rolig: 20 km (progressivt ca. 5.00-4.15 min/km)

Tirsdag: Intervaller: 5 km oppvarming + 3 km maratonfart + 4*1 km halvmaratonfart + 4*400 m 10-km-fart + 5*300 m 5 km-fart + 5 km nedjogg

Onsdag: Rolig: 20 km (ca. 5.00-4.15/km) eller fri ved behov

Torsdag: Tilsvarende intervalløkt som tirsdag

Fredag: Rolig: 20 km (ca. 5.00-4.15/km) eller fri ved behov

Lørdag: Langtur: 10 km oppvarming + 10 km maratonfart + 10 km rolig

Søndag: Rolig: 20 km (progressivt ca. 5.00-4.15 min/km)

Ukestotal: 110-150 km

Adv:Knarvikmila
Velkommen til høstens store løpsfest i hjertet av Bergen
Vinner: Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL vant halvmaratondistansen på tida 1.09.08 i 2018.
FJORDKRAFT BERGEN CITY MARATHON 28. AUGUST 2021

Velkommen til høstens store løpsfest i hjertet av Bergen

NB! Deltakerinformasjon kan bli endret i henhold til gjeldende smittevernregler i august!

Vinner: Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL vant halvmaratondistansen på tida 1.09.08 i 2018. (Foto: Arne Dag Myking)


STAFETTEN

300 lag er forhåndspåmeldt i til stafetten. Stafetten består av 10 etapper på totalt 21 097 meter. Løpet følger halvmaratontraseen. Lag og bedrifter deltar med kollegaer og klubbvenner. Her blir det garantert liv både i løypen og blant venner og bekjente som stiller opp som publikum.

VIKTIG! Deltakerne må selv sørge for å være på plass ved vekslingsfeltene til rett tid.

Vekslingsfeltene er avsperret og merket med røde matter i veibanen. Det vil også være vekslingsdommer til stede på alle vekslinger. I løypen vil det bli satt opp store skilt med teksten «200 meter til veksling» slik at du vil kunne gjøre deg klar til å levere vekslingspinnen videre til din lagkamerat. NB! Vi presiserer at stafettdeltakerne IKKE må oppholde seg i / benytte løypetraseen etter at de er ferdig med sin etappe.

Startnummer er pakket i deltakerkonvolutten som hentes ut på SPORTSMESSEN. Stafettpinnen er pakket i samme konvolutt som startnumrene til laget. Følg instruks i konvolutten for å montere stafettpinnen. Det er viktig at første løper medbringer stafettpinnen til start! Stafettpinnen skal følge laget fra start til mål og kan kastes etter løpet. NB! Kun en person fra laget henter startnumrene.


Løyperekorder

Løyperekorder halvmaraton:

Damer: Eli Anne Dvergsdal, Gular 1.17.42 2018
Menn: Mulugeta Z. Hunejaw Hero 1.06.59 2013

Løyperekorder maraton:

Damer: Åslaug Golf Kaardal, Lærdal IL 2.59.57 2012
Menn: Jonathan Albon, Varegg Fleridrett 2.26.20 2016

Løyperekorder stafetten:

Team Beerenberg 1.00.32 2018

DRIKKESTASJONER / REFRESHMENT STATIONS:
På drikkestasjonene serverer vi vann, sportsdrikk, bananer og mørk sjokolade. På alle stasjonene er dette lagt opp likt. Først vann, så sportsdrikk, deretter bananer og til slutt sjokolade. / At the refreshment stations we serve water, sportsdrinks, bananas and dark chocolate.


Stafett: Hele 300 lag er påmeldt den 21 097 meter lange stafetten fordelt på 10 etapper. (Foto: Arne Dag Myking)
Drikkestasjoner / Refreshment stations:
Sandviken Sykehus 3,5 km
Fjellveien v/ «hesten trenger hvile» 6,5 km
Haraldsplass Sykehus 10 km
AdO-arena 14 km
Nordnesparken 19 km
Bryggen (for hel-maratonløperne) 21,5 km
PREMIERING

Alle deltakere i Bergen City Marathon (BCM) 2021 får medalje i premie. Den flotte medaljen har et kjent og kjært motiv fra Bergen. Bergen kommune har gitt BCM anledning til å benytte det flotte motivet fra Kulturby 2000. Motivet finner vi blant annet igjen på byens bekkalokk.
Premie til de tre beste i dame- og herreklassen på maraton
Premie til de tre beste i dame- og herreklassen på halvmaraton
Premie til de tre beste i dame- og herreklassen på 5 km
Premie til det beste laget i de tre ulike klassene i stafetten.
I tillegg trekkes flotte premier på startnummer.
Sjekk om du er en heldig vinner på www.bergencitymarathon.no


Gamle dager: Tidligere løp vi gjerne tett i tett. Mye tyder på at årets arrangement må legge til rette for mer avstand mellom deltakerne. (Foto: Arne Dag Myking)
Fartsholdere på hel- og halvmaraton

Fartsholderne vil prøve å legge seg noen få minutter foran skjema slik at det er litt «å gå på» mot slutten. Dessuten vil opp- og nedoverbakker også virke inn. Det er ikke lurt å stå på i motbakkene og løpe seg stiv. Det er heller ikke lurt å mørne lårene for mye i unnabakkene.

Tenk på dine egne styrker og svakheter underveis. Om du slipper flagget fordi du går noen skritt ved drikkestasjonene, kan det være en fordel – du tar det lett igjen etter noen kilometer. Husk at med såpass mange løpere, kan det bli litt kaos på drikkestasjonene. Ikke hopp over næringsinntaket! Tenk positive tanker! Smil til publikum! Husk at smerter flytter seg i kroppen underveis. Endorfinene er din venn. Bruk din egen klokke – fartsholderne er faktisk bare mennesker de også. Lykke til!


Høydeprofil: Start ligger 5 moh. Høyeste punkt er i Fjellveien etter ca. 7,8 km og er på 122 moh. / Start at 5 meters above sea level. Highest point of the race is Fjellveien after about 7.8 km and is at 122 meters above sea level.
Adv:Sport 1
Welcome to Fjordkraft Bergen City Marathon 28th of August 2021

Time schedule may be changed in accordance with applicable restrictions.


Welcome to Fjordkraft Bergen City Marathon 28th of August 2021

We hope you are well settled and ready to run in our beautiful city of Bergen! It’s the 9th time the marathon race is held in Bergen. This year about 10.000 runners have signed up, and we look forward to a great racing day in our spectacular course.

IMPORTANT! You will receive a storage bag we will store while you run. In the envelope together with the bib, you will find a sticker with your number. This sticker MUST be placed on the bag, or else we won’t accept it. To collect the bag after the race, show your bib number to the staff, and you can collect your belongings. The storage, as well as showers and changing rooms, will be in Vikinghallen.

Vikinghallen will be open from 07.00. We hope you will enjoy this day as much as us, and we look forward to seeing you in the race! Remember, the most important thing is to have fun!

(Vikinghallen, address: Øvre Dreggsalm. 7, 5003 Bergen Phone: + 47 55 36 53 46)

Sincerely yours, Janne Jensen, Event Manager Fjordkraft Bergen City Marathon.

Adv:Flomsdalenløpet
Dale Oen-gjengen trenger heiagjeng 13. juni
LØPEGLEDE

Gleder seg: Elevene ved Dale Oen Academy gleder seg til å løpe langt. Her er halvparten av de som kommer til å stille til start den 13. juni. (Foto: Kjetil Nordås)


Dale Oen-gjengen trenger heiagjeng 13. juni

I fjor skulle en gjeng fra Dale Oen Academy delta i Fjordkraft Bergen City Marathon, men da konkurransen ble avlyst, valgte de å lage sitt eget arrangement isteden. I år vil de gjenta bragden og håper mange vil stille opp og heie den 13. juni.

Dale Oen Academy-gjengen skal løpe halv- og helmaraton i Bergens gater.

– Vi har trent jevnt, og den siste tiden har vi kjørt på med motiverende og intensiv trening. Vi logger alt på Strava og i egne regneark, sier leder for Dale Oen Academy, Kjetil Nordås.

I fjor fullførte alle deltakerne fra Dale Oen helmaraton.

– Vi var svært imponerte. Vi arbeider hele tida med å få ungdommene til å bryte grenser. Vi ønsker at de skal gi alt og ikke gi opp, men helmaraton var mye mer enn vi hadde håpet på før løpet, forteller Kjetil og legger til at de er svært optimistiske med tanke på prestasjonene den 13. juni.

– Folk kommer til å stille opp og gi alt, og det hadde vært utrolig moro om noen kom og heiet på oss, sier han.

Her vil de løpe

De kommer til å starte på Bryggen i Bergen kokka 9.00, men noen vil få tidligstart en time før. Løypa går rundt Store Lungegårdsvann, forbi brannsatasjonen og over på Laksevågsida, over Puddefjordsbroen og tilbake til byen.

Dette er Dale Oen Academy

Dale Oen Academy er et modnings- og oppdagerår for ungdom mellom 15 og 18 år som er skoleleie og ønsker å oppdage gleden ved naturen og å være i aktivitet.

– Vi ønsker å bidra til at ungdommene oppdager en utdanningsvei og kan starte opp en meningsfull utdanning. De skal oppdage egne ressurser og finne tilbake til troen på seg selv. På Dale Oen skal de lære gjennom praksis. De skal lære om samfunnet i samfunnet. Vi har kontakt med mange gode bedrifter, og vi har seilbåter og minibusser som gjør oss fleksible og ikke låst til noe klasserom, sier Kjetil. Han legger til at de ønsker at elevene skal lære om verden i verden, og at de skal lære å utvikle seg på fjellet og ved sjøen.

– På Dale Oen Academy gir vi ikke karakterer. Vi bygger karakterer, forteller Kjetil.

Dale Oen Academy har sentre både i Øygarden, Bergen og Oslo.

Adv:Kondis Hafjell
Alt du trenger å vite til Bergen Fjellmaraton
BERGEN FJELLMARATON

Alt du trenger å vite til Bergen Fjellmaraton

Bergen Fjellmaraton arrangeres 5. juni og er en halvmaraton over Vidden med start på Montana og mål på Skansemyren.

Tekst: Janne Jensen, arrangementsansvarlig
Flott naturopplevelse: Det å delta i Bergen Fjellmaraton er en flott naturopplevelse enten en deltar i tur- eller konkurranseklassen. (Foto: Marianne Røhme)


Vi har utarbeidet en plan som ivaretar smittevern i henhold til Norges Friidrettsforbunds krav for løp under koronasituasjonen. Løpet vil bli litt annerledes enn det vi kjenner fra tidligere, men vi lover et flott arrangement der din sikkerhet og god løpsopplevelse er ivaretatt.


NB! VIKTIG - OPPMØTETID OG STARTTID

Av sikkerhetsgrunner er det ikke mulig å starte utenom de oppsatte OPPMØTETIDER/STARTIDER. Alle må ha passert Rundemanen innen klokken 20.00 uavhengig av hvilken klasse de starter i. Mål stenger klokken 21.00.


Turklassen

Sjekk OPPMØTETID i e-post som er sendt 26. mai. OPPMØTETID vil også være trykket på startnummeret. Starttid vil være 5-10 minutter etter oppmøtetid. DU må ankomme arena NØYAKTIG på oppgitt oppmøtetid, og du må være klar til start ved oppmøte.


Konkurranseklassen

Sjekk starttid i e-post sendt 26. mai. OPPMØTETID vil også være trykket på startnummeret. Starttid vil være 5-10 minutter etter oppmøtetid. DU må ankomme arena NØYAKTIG på oppgitt oppmøtetid, og du må være klar til start ved oppmøte.

Bare løpere i konkurranseklassen kan vinne løpet eller sin klasse. Det er bare løperne på denne starten som kan kjempe om gullmerkene.

Det er satt opp toaletter ved start. Beregn 10 minutter ekstra dersom du skal benytte toaletter før start.


Startnumrene: På startnummeret står din oppmøtetid i startområdet.


Startnummer

Startnummer og bestilte t-skjorter må hentes i Vikinghallen torsdag og fredag før løpet. Dette for at vi skal få større plass ved avhenting. Åpningstider 10.00-18.00. Startbevis sendes på e-post/SMS onsdag 2. juni. Startbevis fremvises ved henting av startnummer.

NB! Det vil ikke være mulig å hente startnummer ved start på løpsdagen pga. den organisering som kreves i henhold til smittevern. Det vil være mulig å hente startnummer i Vikinghallen lørdag fra kl. 08.00, men vi anbefaler henting torsdag og fredag.


Verst til å begynne med: De fleste høydemetrene skal du forsere fra start og opp til Vidden. Her er det viktig å disponere kreftene riktig slik at du holder helt til mål.


Løypen

Løypen går fra Montana, opp via «Korketrekkeren» til Vidden, følger varderekken til ca. 1 km etter Borgarskaret, tar der av mot nordøst og går over Vareggen. Når du kommer til Vikinghytten på Vareggen, er du halvveis. Løypen fortsetter så i retning Rundemanen. Fra Rundemanen går løypen øst for Store Tindevann og ned Blåmansveien. Avslutningen er via lysløypen forbi øvre Fløybanestasjon og ned til mål på Skansemyren.

Løypen er tilgjengelig for nedlasting på vår hjemmeside http://www.tifviking.no/arrangement/loype-bergenfjell/


Ingen bagasjetransport

Pga. smittevernhensyn vil det ikke være mulighet for bagasjetransport fra start til mål under årets arrangement. Vi anbefaler derfor at deltakerne tar med ekstra overdel til skift etter målgang.


Påmelding

Alle plasser i Bergen Fjellmaraton 2021 er utsolgt!

Regler: Om alle følger reglene, blir dette et godt og trygt arrangement for alle.


Sikkerhet og minimumsutstyr

Siden deler av løypen går i høyfjellsterreng, vil det være krav om at alle deltakere som minimum har med sekk med vindtett jakke samt oppladet/fulladet mobiltelefon i vanntett pose. Avhengig av været er det forventet at alle har med den ekstra bekledning som værforholdene krever. Husk at temperaturen ofte er 4-5 grader celsius lavere på Vidden enn ved start og mål, og vinden er også ofte friskere. (NB! Løpebelte og rumpetaske blir ikke godkjent som sekk).

Deltakere er selv ansvarlig for å møte til start med utrustning og i en tilstand som gjør gjennomføring av Bergen Fjellmaraton forsvarlig. Arrangøren kan ikke påta seg ansvar for deltakere som stiller dårlig kledd/utrustet.


Personer som ikke kan delta i arrangementet
  • Personer som har luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19
  • Personer som er i karantene eller isolasjon

Helsepersonell vil være stasjonert ved Borgarskaret, Vikinghytten og på Rundemanen. Det vil i tillegg være vakter på Ulriken, på Vidden og på flere punkter langs løypen i området fra Rundemanen til Fløyen. Etter siste start vil en gruppe fra arrangøren gå gjennom løypen. Det vil være ekstra vakthold ved Vikinghytten, halvveis i løypen. Her vil det også registreres mellomtider slik at arrangør har oversikt over hvem som har passert. Det vil også bli satt opp mellomtidsstasjon på Rundemanen. Oppdager man noen som er skadet eller har problemer, forventes det at man i god sportsånd stopper for å hjelpe og melder fra til arrangøren, eventuelt ringer nødnummeret 113 dersom det anses nødvendig. Vi oppfordrer også løperne til å vise hensyn til hverandre og turgåere ved passeringer i løypen. Husk; hold avstand og hold høyre!


Drikke under løpet må du ha med selv

På grunn av smittevernhensyn vil det ikke være drikkestasjoner underveis i løpet. Deltakerne må ha med egen drikke til turen. Ved mål vil det bli utdelt Olden flaskevann fra Hansa Borg Bryggerier. Vi vil også gjøre oppmerksom på at vår sportsdrikkeleverandør SQUEZZY vil være til stede ved utdeling av startnummer i Vikinghallen med eget utsalg. Det blir gode tilbud på sportsernæring og energiprodukter for deg som ønsker ernæring med optimalt opptak og maksimalt innhold av næringsstoffer.


Deltakermerke og gullmerke

Ved målpassering får alle som har fullført deltakermerke eller gullmerke. Gullmerket deles ut til deltakere i konkurranseklassen som oppfyller tidskravet. På grunn av årets konkurranseform med intervallstart og puljer, må kriteriene for årets gullmerke bli annerledes enn normalt. Kravet er derfor satt ut fra et gjennomsnitt av gullmerkekravene fra 2017-2019 (arrangement med fellesstart og uten smittevernstiltak). Årets gullmerkekrav er:



Parkering og transport av deltakere

Det er vanskelige parkeringsforhold ved Montana og Skansemyren, så vi oppfordrer deltakere til å benytte offentlig transport for å komme seg til startområdet. Deltakere som blir kjørt til Montana må ikke kjøre helt opp til startområdet, men slippes av i Sollien (der bussen går). Buss til Lægdene/Montana har nærmeste holdeplass (Montana) til startområdet.


Bergen Fjellmaraton benytter ny teknologi på tracking og sikkerhet!

Alle deltagerne i Bergen Fjellmaraton oppfordres til å løpe med appen RaceConnect, som er utviklet av Ultimate Sport Service (USS). USS er leverandør av påmeldings- og tidtakersystemet til Bergen Fjellmaraton. RaceConnect er en ny og banebrytende teknologi utviklet til elite- og mosjonsløp, som samler unike egenskaper i en app:

  • Live GPS-tracking (med pulsmålerintegrasjon)
  • Nødoppringningsfunksjon til arrangør (med GPS-tracking)
  • Ekstra mellomtider (via telefonens bluetoothchip)

Appens tidtakerfunksjon, som er bluetoothbasert, er utviklet til små og mellomstore mosjonsløp. Den er et resultat av mange års dedikert utvikling rettet mot en digital, miljøvennlig og omkostningseffektiv tidtakerløsning. RaceConnect er det første tidtakersystemet som kan tas i bruk 100 prosent digitalt via App Store og Google Play av både deltaker og arrangør. Bergen Fjellmaraton var første arrangement som benytter systemet i Norge.


Ingen drikkestasjon: Vanligvis pleier det å være drikkestasjon ved Vikinghytten. På grunn av koronapandemien har vi ikke det i år. Du må derfor ta med alt du trenger av mat og drikke selv under turen. I målområdet deler vi ut en flaske vann fra vår samarbeidspartner Olden. (Foto: Marianne Røhme)
Miljø

Vi oppfordrer alle til å tenke på miljøet under arrangementet. Store deler av løypen går i forvaltningsområdet Byfjellene, og forurensingslovens § 28 (forbud mot forsøpling) gjelder selvfølgelig også her. Vennligst ikke kast søppel fra deg i naturen. Ta vare på papir og annen emballasje, og kast det i målområdet.


Til slutt

Motivasjonen for å delta i Bergen Fjellmaraton kan være svært varierende. For noen er turen viktigst, og for andre er det tiden i mål som teller mest. Vis storsinn, oppmuntre hverandre, vær høflig ovenfor meddeltakere, arrangører eller andre dere møter i løypen. Vi ønsker dere lykke til og håper dere får en kjempefin tur.

Adv:Kondisløpet Vår 2021
Amalie Joensen: Fremgangen kom da Amalie fikk trent mer strukturert
TRENING

Amalie Joensen: Fremgangen kom da Amalie fikk
trent mer strukturert

Da Gular inviterte Amalie Joensen til å trene med klubben, førte det til at hun i løpet av et år forbedret persen sin på halvmaraton med 10 minutter. Nå er målet å løpe under 1.20 i år, og drømmen hadde vært å gjøre det i Bergen City Marathon.

Tekst og foto: Arne Dag Myking
Mål om pers: Amalie Joensen har store forventninger til sesongen 2021. Første målet er å perse i Bergen City Marathon.


Amalie Joensen begynte med løping på egen hånd da hun var rundt 15-16 år. Hun løp et par ganger i uken ved siden av at hun spilte fotball. Hun deltok også i noen løp, og da hun kom på tredjeplass i et 10-kilometerløp i Fana, ble hun kontaktet av Gular som lurte på om hun ville komme på trening med dem. I januar 2020 begynte hun så i Gular.

Klubbtilhørigheten førte til at hun kom inn i et mer strukturert treningsregime sammen med andre løpere som hun kunne trene med og som kunne motivere hverandre. Da kom også resultatene.

– Jeg merket stor fremgang med litt mer strukturert trening. I oktober i fjor perset jeg med 10 minutter på halvmaraton. Før der var persen min på 1.31. Nå er den på 1.21, sier hun, og legger til at det nok er resultat av treningen med Gular, i tillegg til at hun har fortsatt med god kontinuitet.

– Det viktigste har vært å lære å skille mellom når man skal trene hardt og når det skal være rolig. Før var det gjerne hardt hver gang jeg gikk ut for å trene, nå er det et tydelig skille mellom disse, sier hun.

Amalie skryter også av treneren hun har i Gular, Bjørn Steinar Nedrebø.

– Han er veldig flink og tar hånd om alle i gruppen og tilpasser treningsopplegget til den enkelte sier hun.


Skille: Amalie Joensen har lært hvor viktig det er å skille mellom rolige og intensive økter.
Håper på Bergen City Marathon i år

Det er jo usikre tider nå for alle arrangementer som samler mennesker på samme sted; koronatiden har gjort at veldig mange løp blir avlyst. Amalie Joensen er klar på at hun håper at Bergen City Marathon blir arrangert, og hun ser frem til å delta her.

– Dette blir nå femte gangen jeg er med. Målet er å komme ned mot 1.20. Tidligere år har jeg løpt halvmaraton i Bergen City Marathon på mellom 1.31 og 1.35, sier Amalie som i mange år løp på det samme uten å få framgang.

– Målet i fjor var å løpe halvmaraton under 1.30, og det klarte jeg jo, og nå vil jeg under 1.20, men det tror jeg blir vanskelig i Bergen City Marathon-løypen, erkjenner Amalie med tanke på at løperne skal bevege seg fra Bryggen og opp til Fjellveien på sin ferd mot mål. Amalie har også et ønske om at hun kan få delta i både 5- og 10-kilometersløp denne sesongen og gjøre det bra også der.


image Litt mer om Amalie Joensen

image

Alder: 24 år
Bosted: Bergen
Sivilstatus: Samboer
Trener: Bjørn Steinar Nedrebø
Yrke: Lærer
Perser:

  • Halvmaraton: 1.21.47
  • 5 km: 17.34
  • 3 km: 10.13

Meritter:

  • Norgesløpet – 13. plass. Pers: 1.21.47
  • NM 5000 m – 16. plass. Pers: 17.34
  • Vinter10 Bergen – 3. plass
  • Åsane løpskarusell 5 km – 1. plass
  • Bergen City Marathon – 1. plass i klassen på halvmaraton

Sentrumsnært: Amalie Joensen legger ofte løpeturene gjennom Bergen sentrum.
Prøvd baneløp

Med tilhørighet i miljøet i Gular ble det naturlig at Amalie fikk prøve seg på baneløp, og hun deltok i NM Friidrett på Fana Stadion i fjor der hun løp 5000 meter.

– Jeg skal delta på baneløp i år også der målet er å løpe under NM-kravene på 3000 og 5000 m, men siden jeg kvalifiserte meg i fjor, får jeg også løpe NM i år, sier Amalie som liker både gateløp og bane selv om favoritten er gateløp.

– Det er jo kjekt med variasjon så jeg stiller gjerne i baneløp også, sier hun.

Korona-tiden har ikke ødelagt for treningsopplegget til Amalie. Hun elsker å trene og har ikke noen vansker med å komme seg ut alene.

– Jeg har også hatt noen som jeg har løpt sammen med. Den eneste hindringen har vært stengte treningssentre når man har ønsket å komme inn for å trene på mølle når det er slaps ute.

– Når man først har kommet seg ut, så går det bra, men det har kanskje blitt litt mindre styrketrening enn det burde, forteller hun.

Råd mot Bergen City Marathon

Siden Amalie etter hvert har fått godt kjennskap til løypen nettopp i Bergen City Marathon, så deler hun gjerne på disse erfaringene:

– Den første gangen jeg var med i Bergen City Marathon begynte jeg altfor hardt. Det førte til at jeg måtte bryte. Den harde stigningen opp til Fjellveien gikk egentlig greit, men da jeg kom ut til Nordnes ville ikke beina flytte seg, sier hun og legger til at de første kilometerne gjerne går litt fortere enn de bør gå.

– Da blir du dradd med. Det lureste er å finne en pulje som ligger på ditt nivå slik at du ikke blir dratt med i for høyt tempo. Du kan velge pulje når du melder deg på, ikke lyv der, råder Amalie.

Men samtidig minner hun oss på at et like viktig råd er å nyte løpet.

– Nå spørs det jo i år da, men vanligvis pleier det å være masse folk i løypen med musikk og flagg. Og folk heier på alle løperne. Det må vi ta oss tid til å nyte, sier hun.

Venter med helmaraton

Amalie Joensen forteller at hun ikke kommer til å prøve seg på helmaraton med det første. Men ellers så ønsker hun å få med seg de løpene som måtte dukke opp. Da vi snakket med henne var planen egentlig å løpe Flyplassmila på Stord til helgen, men dette ble avlyst.

– Men med en gang det dukker opp noen løp, så stiller jeg, sier Amalie og legger til at gateløp er hennes greie!


En typisk treningsuke

Mandag: 10 x 4 min eller 12 x 3 min intervaller

Tirsdag: 60-70 min rolig

Onsdag: 20 x 400 m eller 20 x 300 m intervaller

Torsdag: 60-70 min rolig

Fredag: 60 min rolig

Lørdag: 3 x 12 min intervaller

Søndag: 70-90 min rolig

Stigningsløp etter rolige turer

Hvor forskjellig er det å løpe på mølle kontra å løpe ute?
MØLLE- VS. UTELØPING

Hvor forskjellig er det å løpe på mølle kontra å løpe ute?

Er det egentlig så mye verre å velge tredemølla på en regnværsdag? Her er noen forhold du bør du tenke på når du skal velge mellom mølleløping og en løpetur ute.

Av Magnus Håmsø
Liten forskjell: Så lenge det er barmark og ikke blåser alt for mye ute, er ikke forskjellen på å løpe på vei ute og på tredemølle inne særlig stor. (Foto: Bjørn Johannessen og Marianne Røhme)


Du skulle ha dratt på joggetur, men regnet står sidelengs. Da er veien til tredemølla kort. Men er det egentlig så stort nederlag å ty til løsninger innendørs, spør fysioterapeut Magnus Håmsø hos Movon i denne artikkelen.

Myten om motbakke på mølle

At du bør ha minst én prosent motbakke på mølla for å simulere utendørs løping, er nærmest opplest og vedtatt flere steder. Men hvorfor er det blitt slik?

For de aller fleste av oss spiller det nemlig ingen rolle.

Mer motbakke gjør det selvsagt tyngre å løpe, og det krever dermed mer energi, men forskjellene er minimale sammenlignet med en joggetur ute.

Denne myten stammer nok i stor grad fra en studie som A.M. Jones og J.H. Doust presenterte i 1996. De så på trente løpere som testet ulik bakkegrad på tredemølle, mellom 0 og 3 prosent i fem ulike hastigheter fra 10,5 til 18 kilometer i timen. Energiforbruket ble sammenlignet med hva de samme løperne fikk da de løp i flat løype utendørs.

Konklusjonen? Løperne brukte i de fleste hastighetene mer energi ute enn på mølle med 0 prosents stigning. 1 prosent bakke på mølla var nærmest forbruket utendørs.

Det er denne konklusjonen som mest sannsynlig har dannet grunnlaget for myten om at du må ha stigning på tredemølla for å få den samme effekten som utendørs løping.

Jeg kaller det en myte fordi Jones og Doust er ikke de eneste som har gjort slike studier. Jayme R. Millers metaanalyse i 2019 konkluderer med at flat mølle er tilsvarende uteløping, i alle fall opp til 16 kilometer i timen. Over 18 kilometer i timen, fant ikke Jones og Doust heller nevneverdige forskjeller mellom 0-3 prosents motbakke på mølle og utendørs løping.

Og så må vi modifisere påstanden litt. For å teste laktat, altså syre, bør du over 1 prosents stigning for å få mer like resultat ute og på tredemølle. For å evaluere maksimalt oksygenopptak, spiller det mindre rolle. Du må altså justere tredemølla ut fra målet med økta hvis du ønsker å gjøre det mest mulig likt løping utendørs.

Det føles tyngre på mølle

Vi er mange som tenker at det er kjedeligere å løpe på tredemølle enn ute. Og det er ingen myte. For ja, det føles faktisk tyngre.

Dersom du ikke får se farten på mølla, vil du si stopp på en lavere hastighet enn du egentlig er i stand til å holde ute. Millers nevnte meta-analyse fant også ut at de fleste velger lavere tempo på tredemølla når de blir bedt om å løpe like fort som ute, dersom de ikke får se hastigheten. De samme løperne treffer bedre hvis de får se hvor fort det går, men synes det føles tyngre enn å løpe ute.

Mest sannsynlig henger dette sammen med luftmotstanden som kjøler deg ned utendørs. I tillegg har du omgivelser ute som kan distrahere deg litt fra arbeidet. Dermed kjenner du ikke like godt på hvor slitsomt det er.

Men husk at selv om det føles tyngre, så er det i alle fall lite som tilsier at du bruker mindre energi hvis du holder deg til samme hastighet som ute.

Nok en myte: «Skyvet»

Du har kanskje også tenkt at tredemølla krever mindre av deg fordi du bare «flyter» på et bånd som drar bakken under deg? Det stemmer ikke.

Bas Van Hooren undersøkte dette i 2020, og konklusjonen er klar: Det betyr ingen verdens ting om det er du som beveger deg over underlaget, eller underlaget som beveger seg under deg. Du må like fullt skyve deg framover for å unngå å skli bakover på mølla, akkurat som du må skyve for å komme deg fremover når du er på løpetur ute. Her ser vi selvsagt bort fra motvind og luftmotstand som du har utendørs.

Underlaget er forskjellig

Det finnes bare veldig små forskjeller i teknikk og belastning mellom løping på mølle sammenlignet med utendørsløping. De fleste forskjellene er så små at de sannsynligvis er irrelevante for de aller, aller fleste.

Men i skaderehabilitering kan det ha noe å si. Forskjellene i belastning handler ifølge en studie gjort av Enrique Colino i 2020 mest sannsynlig om forskjell i hardheten på underlaget og stegfrekvens. De henger i mindre grad sammen med mekanikken av å løpe på et bevegelig underlag.

Selv om det finnes lite forskning på om det er mykere eller hardere å løpe på tredemølle enn ute, vil nok de fleste være enige i at det iallfall er ulikt. Det er stor forskjell på å løpe på mølle og for eksempel kunstgress, løpebane eller asfalt. Det er også stor forskjell mellom både merker og modeller av tredemøller.

Dette kan ha noe å si for skadebehandling. At tredemølla er mykere enn for eksempel betong eller asfalt, gjør at den er mer skånsom og kan tillate at du kommer raskere i gang med løping.

Trolig varierer vi steget vårt i mindre grad på mølle, noe som fører med seg at samme vev blir belastet over lengre tid. Det kan føre med seg utfordringer for enkelte vev å tåle denne belastningen over tid.

Noe å tenke på er også at det er mindre belastning på leggbeinet, men mer belastning for akilles når en løper på mølle. Årsaken til dette er ikke helt kjent, men den reduserte belastningen i leggbeinet kan være relatert til hardheten på underlaget, og den økte belastningen i akilles kan være knyttet til de små forskjellene i muskelbruk og teknikk som man har på tredemølle.

Her er det igjen viktig å minne om at disse små forskjellene vil bety lite dersom man ikke tar de viktigste hensynene som er justering av løpsmengde og hastighet ved løp. Man kan heller tenke seg at man kan tåle litt mer løping på mølle i rehabilitering av en stressfraktur, og tåle litt mindre trening på mølle ved rehabilitering av akillesplager, men det vil i begge tilfeller være viktigst å justere den totale treningsmengden og -intensiteten.


image Om artikkelforfatteren

image

Magnus Håmsø,
(f. 1984) jobber som fysioterapeut og manuellterapeut på Movon (www.movon.no) i Sandnes. Han har de siste ti årene vært ekstra engasjert i løpsteknikk og rehabilitering av løpeskader. En mer dyptgående versjon av denne artikkelen kan finnes på https://movon.no/artikler/tredemolle-vs-utendors-loping. Følg med på https://www.facebook.com/movonsandnes for oppdateringer og nye artikler.
(Foto: privat)

Adv:Nordmarkaskogsmaraton
Tre ambassadører som brenner for Bergen City Marathon
AMBASSADØRER

Tre ambassadører som brenner for Bergen City Marathon

Linda Uglenes Maristuen, Asgeir Lien og Orsika Swahn er løpere som trener for å holde seg i form framfor å løpe raskest mulig, og som alle har et ønske om å strekke seg litt ekstra når de stiller til start på halvmaraton i Bergen City Marathon i år.

Tekst: Marianne Røhme, Foto: Privat
Ambassadører: F.v.: Linda Uglenes Maristuen, Asgeir Lien og Orsika Swahn gleder seg alle til å løpe halvmaraton under Bergen City Marathon i august.


Mens Linda har vokst opp i Bergensområdet, har verken Asgeir eller Orsika vært i Bergen tidligere, og de gleder seg til å oppleve byen løpende. Linda gleder seg mest til å komme «hjem». Hun bor nå på Filefjell og ser fram til å kunne mimre litt mens hun løper gjennom byen flere år etter at hun flyttet derfra.

Skremmes ikke av løypa

Asgeir og Orsika føler de at de kjenner løypa godt etter å ha studert den nøye på nett opptil flere ganger, og det er ingen av de tre ambassadørene som gruer seg til verken Fjellveien eller andre deler av løypa.

– Ettersom den er noe kupert har jeg lagt inn litt mer trening i kupert terreng enn det jeg vanligvis gjør slik at jeg skal være forberedt på høydemeterne, sier Asgeir.

Tilpasser treninga til hverdagen

Alle tre har familie og krevende jobber, og de må tilpasse treningen til belastningen ellers i hverdagen.

– Jeg fødte mitt tredje barn i august i fjor, og hadde planer om å løpe masse med vogn etter fødselen, men så viste det seg at minstejenta ikke likte å være i barnevogna. Jeg har derfor ikke fått løpe så mye som jeg hadde håpet på, sier Orsika, men legger til at hun har fått trent mye styrke.

– Jeg har satt meg som mål at jeg skal trene 10 minutter løpefokusert styrke hver dag. Dette kan også babyen være med på. Det liker hun, forteller Orsika.



Ambassadør Orsika Swahn
29 år, sykepleier fra Støren i Trøndelag

Orsika elsker å inspirere og motivere andre til en sunnere livsstil og håper hun med ambassadørrollen kan bidra litt til at andre småbarnsmødre også vil finne tid til trening.

– Hva liker du med Bergen City Marathon?

– Bergen City Marathon er et av de store løpene i Norge. Dette må jeg bare få med meg! Jeg har også sett på løypen og høydeprofilen og ser at deltakerne får delta på et spennende løp.

– Hvordan har du fått trent i vinter?

– Jeg har løpt ute hele vinteren, også i mange kuldegrader, helt ned mot 25 minus. Jeg løper 3-4 ganger i uka – rundt hver andre dag. Den totale kilometermengden er på ca. 25-35 kilometer i uka. Dette er svært lite, men det er dette jeg får tid til i min hektisk lille hverdag.



Ambassadør Asgeir Lien
43 år, fengselsbetjent fra Trondheim

Asgeir synes det er utrolig motiverende å kunne bruke ambassadørrollen til å spre treningsglede blant andre i et så stort løp som Bergen City Marathon.

– Hva liker du med Bergen City Marathon?

– Jeg har aldri vært i Bergen, men byen og ikke minst løypa virker flott og spennende. Jeg liker høydeprofilen. Den skiller seg fra et standard maraton som gjerne er så flat som mulig.

– Hvordan har du fått trent i vinter?

– Jeg har egentlig ikke gjort noe annerledes denne vinteren enn tidligere. Jeg trener ikke nødvendigvis for å bli rask, men har stor glede av å holde meg i form og se de små forbedringene i formen som kommer av aktiviteten. Jeg har slitt litt med en akilles som har gjort at jeg til tider ikke har kunnet løpe så mye som jeg har ønsket, men jeg er likevel fornøyd med den treningen jeg har fått lagt ned. Det blir rundt 50 kilometer i uka fordelt på tre-fire turer med en blanding av intervaller og rolige turer. Jeg gjør det jeg føler for der og da og trener både ute og på mølle.


Ambassadør Linda Uglenes Maristuen
46 år, lærer i Lærdal

Linda bruker løpingen som terapi og «fritid». Med Kongevegen rett gjennom tunet er det enkelt å snøre på seg løpeskoene og la seg rive med.

– Hva liker du med Bergen City Marathon?

– Bergen er en fantastisk flott by, og det å få kunne se Bergen by løpende, må jo være en «innertier». Jeg som bare er vant til å løpe i terrenget, gleder meg til å løpe i en litt mer «flat» løype.

– Hvordan har du fått trent i vinter?

– Ingrid Kristiansen og Framsport har laget treningsprogram til meg som jeg følger dag for dag, men den aller viktigste drahjelpen har jeg fått av min rutinerte løpevenninne Anna Margrethe Tråve. Hun har det siste halvåret dradd meg med på langtur rundt Kongeveien hver lørdag. Hun er en maskin og en super motivator. Da det ble treningsstopp i vinter grunnet kulde og astmaproblemer, og jeg kjente panikken grep meg, var det godt å få noen trøstende ord og råd fra Anna. I tillegg til en langtur i uka i terrenget, har jeg trent en del på mølle inne.

Jeg løper i gjennomsnitt 40-50 km i uka. De to viktigste øktene i uka er langturen med Anna på lørdagene og en intervalløkt inne på mølle. Resten er roligere økter med tanke på puls. Noen uker løper jeg hver dag, mens andre uker må noen økter vike grunnet jobb og logistikk med barna.


Løpevenninner: Linda (t.v.) og Anna Margrethe Tråve løper gjerne en langtur sammen på lørdagene. (Foto: Privat)
TAKK TIL VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE


TAKK TIL VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE


Trene sammen eller alene?
SOSIAL TRENING

Trene sammen eller alene?

Vi blir sterkere, gladere og trener mer når vi gjør det sammen.

Av Ane Korsvold
Fellestrening: Ei god treningsøkt blir som regel enda bedre når en kan gjøre den sammen med likesinnede. Her er det Kondistreninga i Årnes som er på vei ut på treningstur. (Foto: Marianne Røhme)


Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet bidrar til bedre helse, både fysisk og mentalt. Det har positiv effekt på stressnivå, blodtrykk og blodsukkerregulering, og kan forebygge muskel- og skjelettlidelser, depresjon og angstlidelse.

Et interessant spørsmål er om det å trene sammen med andre gir en tilleggsgevinst. Blir treningsutbyttet større og motivasjonen sterkere? Og i en tid med vintermørke og sosiale begrensninger; kan et samhold i treninga gi bedre mental helse og forkorte dørstokkmila?

Forpliktelse øker treningsmengden

Mulighetene til å trene sammen med andre er mange, det være seg gruppetimer på treningssenter, private avtaler eller i organiserte klubber og idrettslag. Felles for dem er at de medfører en form for forpliktelse, enten fordi vi melder oss opp til timer, avtaler fra gang til gang eller har mer faste treningstider. Forpliktelsen gjør det lettere å opprettholde treningsmengden, for terskelen for å droppe ei treningsøkt er høyere sammenlignet med når man gjør avtaler med seg selv. I tillegg lokker de sosiale øktene med komplimenter og heia-rop, som «Dette klarer du», «Kom igjen nå» og «Bra jobba». Litt mer fristende enn et klapp på egen skulder.

Flere studier viser at treningsmengden er større blant personer som trener sammen med andre, sammenlignet med de som trener alene. Og ikke bare trener de mer, men de gjennomfører også de planlagte øktene i større grad. Dette er blant annet illustrert i en amerikansk studie fra 2011 der 25 inaktive personer deltok i et 30 uker langt treningsprosjekt. De første seks ukene bygde de seg opp og ble vant med treningsbelastningen, og deretter trente de seks dager i uka. Resultatet var lavere vekt og kolesterol, økt muskelmasse og O2-opptak, og deltakerne hadde utsatt utviklingen av hjerte- og karsykdom med i snitt 3,6 år. Gledelig, men ikke oppsiktsvekkende utvikling gitt at deltakerne var inaktive i utgangspunktet. Da var det mer overraskende å se at så mange som 98,8 % gjennomførte samtlige treningsøkter, som er imponerende siden de ble satt på en relativt høy treningsmengde over lang tid.

Köhler-effekten øker treningsutbyttet

En artikkel fra 2019 viser ytterligere fordeler ved det å trene sammen. Studien fulgte 97 personer i to uker, og det ble funnet en klar sammenheng mellom opplevd gruppedynamikk og rapportert utmattelse og fornøydhet. Jo mer samhørighet med andre, jo mer innsats under økta og glede etterpå.

Vi presser oss selv hardere når vi trener sammen med andre enn det vi gjør alene. Dette er kjent som Köhler-effekten, som kan ligne et konkurranseelement. Ingen vil være det svakeste leddet i ei gruppe. Fenomenet er blant annet demonstrert i en studie publisert i Journal of Sport and Exercise Psychology, der deltakerne skulle utføre planken i to ulike settinger; alene og sammen med en partner. Partneren var manipulert til alltid å være bedre enn deltakeren. Deltakerne økte tiden sin med imponerende 24 % da de gjennomførte øvelsen sammen med en annen. Vil du ha best mulig utbytte av ei treningsøkt, kan det altså lønne seg å trene sammen med noen du anser som hakket raskere eller sterkere enn deg selv.

Uavhengig av kapasiteten til treningskameraten(e) kan sosial trening føre til at vi prøver øvelser vi ikke hadde tort alene, eller vi får gjort øvelser som krever mer enn én person. Dette gjør treningen mer variert, artig og inspirerende.

Det må legges til at sosial trening også har sine bakdeler. Treningsutbyttet blir ikke stort om vi gjemmer oss bort i et hjørne i en sal eller sløser bort tid på skravling. Det er heller ikke bra om stoltheten blir så stor at vi presser oss for hardt og risikerer feilbelastning og skader.

Bedre livskvalitet og mindre stress

En amerikansk studie publisert i 2017 viser at sosial trening ikke bare har fysiske fordeler, men også psykiske. Studien er ikke stor av størrelse, men funnene er interessante. Forskerne rekrutterte 69 medisinstudenter, en gruppe de hevder er utsatt for et høyt stressnivå og som ofte rapporterer lavere livskvalitet enn andre. Studentene deltok i et 12-ukers treningsprogram, med tre ulike strategier. Noen deltok på en ukentlig gruppetime, og kunne ellers trene så mye de ville. Andre fikk kun trene alene, eller med maksimalt to andre. En tredje gruppe fungerte som kontroller, som ikke fikk lov til å trene annet enn å gå eller sykle transportetapper.

Da perioden var over, viste det seg at deltakerne i fellestreningsgruppen hadde trent i snitt tre timer per uke, mens individualistene hadde trent i snitt fire timer per uke. Kontrollene hadde naturlig nok tilnærmet ingen aktivitet.

Selv om individualistene hadde trent litt mer, var det de som trente sammen med andre som hadde best effekt av treningen. De rapporterte store forbedringer i både mental (12,6 %), fysisk (24,8 %) og emosjonell helse (26 %), og en betydelig reduksjon i opplevd stressnivå (-26,2 %). Bortsett fra en 11 % forbedring i mental helse hos individualistene, så man ingen endringer hverken hos dem eller i kontrollgruppa. I utgangspunktet var det ingen forskjeller på hvordan deltakerne vurderte sin mentale og fysiske helse, eller opplevde stressnivå. Det var heller ingen forskjeller i fysisk form mellom deltakerne i de tre gruppene, så effektene ser ut til å skyldes gruppetreningsprogrammet i seg selv.

Mentale fordeler

At fysisk aktivitet og psykisk helse henger sammen, ble demonstrert i første del av et forskningsprosjekt mellom NTNU og Kondis, der nesten 1300 Kondis-medlemmer besvarte et spørreskjema tilbake i juni 2020. Andelen med symptomer på angst eller depresjon var betydelig lavere blant Kondis-medlemmene sammenlignet med tidligere funn i befolkningen ellers. Spørreundersøkelsen kan ikke forklare kausaliteten (årsakssammenhengen), bare slå fast at det er en sammenheng mellom aktivitetsnivå og mental helse.

Forfattere av studier jeg har lest, trekker fram flere aspekter ved det å trene sammen med andre, som kan forklare sammenhengen mellom sosial trening og mental helse. Det sosiale aspektet kan ha en terapeutisk effekt, enten vi får luftet tanker på en løpetur, eller trent av oss bekymringer i en sal. I mange tilfeller møter vi personer med samme utgangspunkt, livssituasjon og mål som oss selv, og vi kan føle oss som en del av flokken. Treningen blir morsom og engasjerende, for eksempel fordi det brukes musikk og koreografi. Sist, men ikke minst, så bidrar kontakten med andre til at vi smiler mer, og vi får en større utskillelse av endorfiner enn det vi får fra treninga alene.

Krevende forhold for sosiale treningsdyr

Hvor sosiale vi er som treningsdyr, varierer. Noen foretrekker å være ensomme treningsulver, noen er 100 % avhengig av en eller flere treningspartnere, men flesteparten befinner seg nok et sted imellom, der de veksler mellom alenetrening og fellesøkter.

For de to siste gruppene har det siste året vært utfordrende. På grunn av stengte treningssentre, restriksjoner på avstand, gruppestørrelser og antall nærkontakter, har mange måttet avlyse treninger eller tenke alternativt. Jeg skal ikke spekulere i den langsiktige virkningen koronapandemien vil ha på vår fysiske form, men det er utvilsomt viktig at vi opprettholder en form for treningsrutine.

Det er gledelig å se at en stor del av Kondis-medlemmene har greid dette. Da første runde av tidligere nevnt spørreundersøkelse ble sendt ut i juni 2020, svarte hele 64,3 % at de hadde beholdt samme aktivitetsnivå, og 21,9 % at de hadde trent mer de siste tre-fire månedene. Jeg håper tallene står seg i dag også, og basert på det som er skrevet i denne artikkelen; at noe av treningen gjøres sammen med andre. For selv om det er noen begrensninger, er det mulig å gjennomføre trening med andre på en trygg og lovlig måte.

Mange er aktive brukere av treningsapper, og under pandemien har tilgangen på digitale treningsøkter økt. Selv om dette ikke kan erstatte fysiske møter, har noen forskere sett at treningsapper med en form for gruppeaktivitet stimulerer til økt deltakelse og større utbytte. Det kan dreie seg om direktesendte treningsøkter, posting av bilder og tekst etter å ha trent, og utveksling av kommentarer og heiarop.

I tillegg til å ta i bruk digitale løsninger kan vi utnytte det største treningssenteret av dem alle: naturen. Der har vi mulighet til å holde forsvarlig avstand, både innad i gruppa og til andre vi måtte møte. Trenger du enda flere grunner til å komme deg ut, serveres de her: ingen kostnad, døgnåpent, lett tilgjengelig, variasjon, frisk luft, dagslys og naturopplevelser.


image Om artikkelforfatteren

image

Ane Korsvold (f. 1991) jobber som klinisk ernæringsfysiolog hos Oppfrisk i Trondheim. Hun er glad i alt som byr på frisk luft og økt puls, men på øverste hylle står løping i terrenget og skiturer i fjellet. Hun forsøker å inspirere til et sunt kosthold og en aktiv hverdag på Instagram, med kontoen @drivstofftanker.

Adv:7 Fjellsturen
Karbon or not karbon
KONDIS TESTER


Karbon or not karbon

Det siste året har jeg hatt et spesielt behov for å teste ut alle disse skoene med karbonplate. Det har vist seg litt vanskelig å få tak i alle de forskjellige modellene. Og på meg virker det som om alle de forskjellige merkene mer eller mindre har lagt seg på linja om lav tilgjengelighet.

Av Tim Bennett

Egentlig er det vel bare Hoka sine modeller du får tak i uten så mye styr. Prismessig virker det jo også som om karbon gjør sko dyrere – ganske mye dyrere også.

Da karbonhysteriet begynte satt jeg i sofaen og leste om disse fantastiske skoene med den plata i såla, mens jeg pusset mine gode, gamle lavprofilsko Adidas Takumi Sen. Disse har gitt meg de fleste gode og raske opplevelser i løp. Men nettet snører seg jo til, og til slutt krøp jeg til korset og fikk tak i mine første karbonsko. Og siden har det altså balla på seg.

Asfaltsko

Etter at jeg nå har testet så mange forskjellige karbonsko, så er nesten det å løpe i sko uten karbon blitt litt «kjedelig». Det kan nok skyldes at jeg nå tror at så fort jeg får på meg karbonsko, så løper jeg automatisk bedre. Det er nok ikke helt sånn da – heldigvis. Det er fortsatt garantert fullt mulig å løpe fort uten karbon, bare så det er sagt.

Jeg har også merket meg at flere og flere av de skoene som lages i dag, ikke nødvendigvis er bra på grus. Sånn er det selvsagt også med karbonskoene. For karbonsko lages nok primært med tanke på at de skal brukes på svart, ny asfalt, så ha det litt i bakhodet. Noen av modellene er testet på grus også, og slitasjen der er klart mye større enn på asfalt. Nesten så jeg angrer på at de er prøvd på grus faktisk.

Konkurranser og intervall

Karbonskoene er nok laget slik at det primære bruksområde er konkurranser og intervall. Altså ikke en typisk slitesko som skal tåle mil etter mil på langturer. Når en ser hvor mye disse skoene koster, så skulle en jo tro at de tåler mye juling. Sånn er det nok ikke.

Mine sko er uansett brukt til alt mulig. Jeg liker å løpe mine rolige langturer på 25-30 kilometer med karbonsko. Litt sånn psykologisk også fordi en sko med karbon gir litt mindre slitasje på foten. Det har jeg merket meg – derfor brukes ofte karbonskoene på langturer.

Bruk også klassiske løpesko

Dette gir en ny problemstilling etter hvert, nemlig det at foten får mindre å gjøre når det er karbonsåle. Over tid kan det igjen gi deg svakere føtter. Ergo så er nok karbonsko mest for konkurranser og intervaller. Så husk å bruke «vanlige» sko også! Dette er også en påminnelse til meg selv.

Når du kommer til den konkurransen hvor du har tenkt å sprenge din egen lydmur, det er da karbonskoene skal frem. Ganske enkelt fordi en sånn sko gir deg litt ekstra hjelp.

Doping?

Blir da karbonsko «doping»? Jeg vet ikke helt altså. Jeg har tenkt litt på det og kommet fram til at karbon definitivt vil hjelpe ganske mange der ute når tider skal presses ned. Men igjen så går det også på hvert enkelt individ sin løpestil. For vi er alle forskjellige og løper deretter også. Kanskje kan karbonsko være bra for de ikke fullt så raske løperne ved at de får bedre opplevelser underveis og mindre slitasje – som fører til bedre tider. Det tenker jeg er helt ok!

Karbonsko er et fremskritt, tenker jeg. Og det største problemet, som jeg ser, er faktisk tilgjengelighet. Den må nok bli bedre.

I forhold til rangering av sko, så er det sånn at Nike i mine øyne fortsatt er det alt annet sammenlignes mot. Det jeg umiddelbart kan si, er at flere merker nå nærmer seg Nike. Det er bra!

Vær oppmerksom på at utvalget av skomodeller på markedet kan ha endret seg noe etter at denne testen ble laget.


Nike Vaporfly 4%

Nike Vaporfly 4 % var skoen som startet den moderne «karbonrevolusjonen» i løpesko da den ble lansert i 2017. Vi tar den med i denne testen av historiske årsaker, selv om den for lengst er ute av produksjon og borte fra butikkhyllene.

Vaporfly 4% har jeg løpt to maraton med – begge i Bergen City Maraton. Vaporfly 4% var skoen med ZoomX, versjon 1. For meg ble nok den versjonen litt i mykeste laget og kontakten med underlaget ble litt deretter også. Og der de andre Nike-modellene får deg til å løpe fortere, så ble Vaporfly 4 % litt sittende igjen i myra. Kontakten med underlaget ble for mykt og jeg lettet liksom ikke med den. Selv ikke den lave vekten (203 gram i størrelse 43) hjalp. Så Vaporfly 4 % ble brukt til to maraton på 3.20-tallet – og ikke noe annet.

I fjor vår fant jeg faktisk frem den skoen igjen og brukte den til rolige løpeturer, type lang. Der funket den veldig bra. Problemet var bare at sålen på den modellen ikke var av det holdbare slaget. Men jeg fikk noen gode turer altså. Droppet på 10 mm er nok nærmere normalen for meg, tror jeg.

Vekt: 203 gram
Dropp: 10 mm
Pris: 2550 kr


New Balance Fuelcell TC

New Balance Fuelcell TC er en tung sko. 257 gram i størrelse 42,5. Noe som egentlig er for mye i min verden. Så den skoen skal nok ikke de superraske bruke til maraton. Skoen har 8 mm dropp, er helt nydelig å ha på foten og dermed veldig behagelig å løpe med. Særlig har den vært super til lange turer på grusveier i marka. Men altså: Det er ingen rask sko. Og karbonplaten, eller sålen for den saks skyld, gir deg lite ekstra.

Her kommer også mitt innspill i forhold til hva en karbonsko egentlig er bra på. Komfort er greia. Jeg mener ganske bestemt at karbonsko gir mer komfort! Du kan løpe lenger mer komfortabelt med en karbonsko er mitt utsagn.

Det er nok kombinasjonen såle + karbon som gjør det. Såla på Fuelcell er litt anonym, men den funker til de lange, komfortable turene. Det gir lite slitasje på beina selv om det blir 30 km. Et lite pluss med modellen er at den blir bedre jo lenger du løper med den.

New Balance har også en lettere utgave, Fuelcell RC Elite, som nok kan være et alternativ til maraton for de raskere løperne.

Vekt: 257 gram
Dropp: 8 mm
Pris: 2000 kr


New Balance Fuelcell RC Elite

Fuelcell RC Elite er en ganske lett sko (211 gram i størrelse 42,5) og mye lettere enn Fuelcell TC. Denne modellen er noe helt annet enn sistnevnte. Sålen er ikke like glatt, faktisk mer ruglete, og det gjør at jeg tenker den kan være god på grus også. Jeg er litt usikker på om jeg syns en så ruglete såle er like kul på asfalt, men det kan være jeg venner meg til. Skoen sitter godt på foten. Kanskje bitte litt trang - særlig i forfot. Skummet i mellomsålen er akkurat passe mykt og gjør at du føler det går sakte selv om du har ganske høy fart.

Jeg tenker at RC Elite nok er en ren maratonsko. Skal du løpe for eksempel i 10-kilometerfart på under 4 min/km, så føler jeg at skoen blir treg. Hele steget tar litt lenger tid. Derfor passer skoen best på maraton.

Totalt sett er jeg litt skuffet. Jeg tenkte dette skulle være en lett og kvikk sko som tvinger deg opp i høy fart, men den leverer faktisk ikke helt der. Så altså: bruk denne på maraton!

Holdbarheten på skoen føles også som den er litt over snittet. Der er den i samme gate som lillebroren TC.

Vekst: 211 gram (i str. 42,5) Dropp: 9 mm Pris: 2500 kr


Hoka Carbon X

Heller ikke Hoka Carbon X er noen lettvekter (247 gram i størrelse 43). Den har litt lavere dropp (4 mm) og er mykere på underlaget. Men dette er en sko for de lange, rolige turene. Jeg har nesten konsekvent brukt denne på de løpeturene hvor jeg føler at beina trenger en skånsom sko. Så for meg er Carbon X definitivt ikke en sko å løpe fort med. Jeg tror faktisk ikke jeg klarer det. Dette fordi det er for mye såle og for mykt mellom fot og underlag.

Men Carbon X er den klart beste «koseskoen». Det betyr at jeg kan løpe og kose meg, uten å bekymre meg for at beina blir såre. For meg som løper sånn ca. hver eneste dag i uka, så er en sånn sko gull verdt.

Det er også verdt å merke seg at Carbon X har blitt oppgradert og erstattet av Carbon X 2.

Vekt: 247 gram
Dropp: 4 mm
Pris: 2100 kr


Nike Vaporfly Next% og Nike Alphafly Next%

Så kommer vi til de modellene som skiller klinten litt fra hveten.

Her er jeg veldig i tvil om hvilken som egentlig er best. Alphafly er jo skoen som en viss Kipchoge brukte da han løp under 2 timer på maraton høsten 2019. Den skoen var nok enda litt mer modifisert, og kanskje faktisk ulovlig. Det vet egentlig bare Nike.

Jeg har løpt ca. 100 km med den skoen. Og det er den første skoen jeg noen gang har stått i kø for å få tak i!

Alphafly er tung. I min størrelse 30 gram tyngre enn Vaporfly Next%, det vil si 230 gram. Prisen er også tyngre – 3200 kr. Hvilket er mye for en sko.

For å overgå Vaporfly i energy return, er Alphafly i tillegg utstyrt med zoom air pods i forfot. Ved riktig bruk skal de gi deg enda litt mer energy return. Det betyr nok at du må treffe bedre på forfot.

Jeg slet skikkelig med å få skoen på meg, så forbered deg på litt tid der. Den er nemlig trang å komme inn i, så de to hempene som skoen er utstyrt med er der for en grunn. Men når du vel har fått på deg skoen, så sitter den bra uten at det blir trangt. Overdelen i atomknit sitter bra uten at foten har for mye bevegelse sideveis. Overdelen på Vaporfly er litt fastere, men fortsatt god nok.

Alphafly har lavere dropp, 4 mm vs. 8 mm på Vaporfly.

Alphafly, som finnes både i dame- og herremodell, har samme karbonplate som Vaporfly, men blir gradvis tykkere / stivere for hver størrelse. Så jeg med mine 43 i størrelse kommer ganske høyt opp.

Første løpetur var sånn sett ganske interessant. Jeg merket jo helt klart forskjellen og syntes skoen ble litt ustabil – eller wobbly, som en kompis av meg mente. Og jeg er litt usikker på hva det kan bety for de med litt skjøre ankler. Jeg har også det, men så langt har det gått greit.

Noe av moroa med Vaporfly er jo farten. Du løper liksom fort bare du får den på beina. Sånn virker det i hvert fall! Alphafly virker derimot egentlig ikke sånn, men gjør faktisk det samme uten at du merker det. Min første tur med de var en sånn opplevelse. Skoen var litt wobbly og virket tung, men ettersom kilometerne gikk, så løp jeg allikevel klart fortere med den i forhold til andre løpesko – selv på en rolig tur. Farten var altså relativt «høy» - uten at jeg egentlig gjorde noe for det. Kilometertidene ble plutselig mye bedre. Selvsagt litt den der jomfruturen med nye, freshe sko, men allikevel fortere.

Sist helg løp jeg 30 km med den, med innlagte intervaller underveis. En kompis av meg løp med samme sko og jeg fikk «gleden» av å se han løpe bakfra. Han er raskere må vite, så jeg ble nokså lett fraløpt. Men jeg fikk se steget hans bakfra, noe som var interessant. Han løp renere og med et mye bedre steg gjennom hele bevegelsesmønstret. Jeg har egentlig aldri sett han løpe penere. Ikke sånn at du nødvendigvis løper fortere med et pent steg, men kraften blir nok riktigere brukt, tenker jeg.

Jeg føler at Alphafly er litt «ulv i fåreklær». Den ser tung og litt klumpete ut, men så fort du kommer i gang kjenner du at den fungerer. Allikevel er jeg fortsatt litt i tenkeboksen på om den er like god på maraton som Vaporfly. Nike selv mener at den er en mer rendyrket maratonsko enn Vaporfly.

Men å løpe for eksempel 10 km med Alphafly mener jeg er litt bortkastet. Det er liksom ikke der den vil fungere optimalt.

Vaporfly vet jeg funker, for jeg løp vel min letteste maraton noensinne med den i Amsterdam høsten 2019, for øvrig min maraton nr. 97. Det var en kjærlighetshistorie fra start til mål. Jeg løp siste 21 kilometer fire minutter raskere også. Og hadde absolutt ikke et eneste sekund med antydning til ømme eller såre bein. Og i dagene etterpå kjente jeg absolutt ingenting til maratonløpet. Jeg løp for så vidt ikke fortere enn 3.27, men allikevel.

Grunnen til det er garantert karbon + ZoomX-sålen. Alphafly har altså karbon + ZoomX + zoom air. Kan det da egentlig bli dårligere?

Jeg må nok løpe en maraton først for å få en fullstendig sammenligning der. Noen sier også at den litt høyere vekten gjør at valget fort blir Vaporfly. Men husk at Alphafly har litt bedre energy return og dermed blir den enda litt bedre for beina.

Vaporfly har i senere tid også kommet i en ny utgave, kalt Next% 2, men det er i hovedsak kun overdelen som har blitt endret.

Nike Vaporfly Next%
Vekt: 200 gram
Dropp: 8 mm
Pris: 2950 kr

Nike Alphafly Next%
Vekt: 230 gram
Dropp: 4 mm
Pris: 3200 kr


ON Cloudboom

ON er et sveitsisk merke som jeg egentlig ikke hadde tenkt noe særlig på. Det jeg har testet av de har liksom ikke virket verken bra eller komfortable, selv om jeg har sett at ganske gode utøvere har brukt merket.

Ergo hadde jeg ingen forhåpninger om denne skoen, og første tur var rett og slett en ganske dårlig opplevelse. Det spesielle med ON er sålen som består av x antall elementer med hull i. Disse presses sammen når du treffer underlaget. ON kaller det for clouds (skyer). Du lander mykt og får en eksplosiv takeoff. Og noe av essensen er mest mulig tid i lufta ved hjelp av skyene.

Første turen var som sagt dårlig. Andre turen var mye bedre, uten at jeg helt kan si hvorfor. Kanskje fordi skoen etter min målestokk er «tung», hele 239 gram i str 43, som gjorde at jeg var skeptisk. Men skoen er faktisk ganske ok. Og speedboardplaten av karbon, kombinert med skyene, kommer veldig til sin rett i høy fart. Sålen er også avrundet og gjør at du ruller raskere gjennom steget. Meshen på skoen er veldig behagelig og sitter godt rundt foten.

Jeg tror også sålen tåler ganske mye slitasje, og skoen kan nok i litt større grad brukes på grus og lignende enn de modellene som er helt glatte. Totalen er at skoen er gøy å løpe med. Dog er jeg litt usikker på om den holder seg like bra på en maraton, litt fordi jeg oppfatter sålen som litt hard. Men 10 til 21 km vil fungere bra.

Vekt: 239 gram (i str. 43)
Dropp: 9 mm
Pris: 2200 kr


Adidas Adizero Pro

Adizero Pro var en god start for Adidas på markedet for karbonsko. Skoen veier 238 gram i størrelse 42,5. Den har 10 mm dropp, som er ganske normalt i Adidas-sammenheng. Min første tur med den var på 35 km. Umiddelbart ikke en sånn wow-feeling, men etter noen kilometer fungerte den heldigvis bedre. Jeg tror kanskje jeg ville ha prøvd å få skoen i helt riktig størrelse – ikke for romslig. Meshen på skoen er så bra og føles tight uten å gnage eller føles stram. Meshen er uten tvil et stort pluss. Hælkappen er myk, men sitter mer enn godt nok. Plasseringen av skolissene kan faktisk også justeres til en bedre passform, så test gjerne ut det.

Foamen er Boost og Lightstrike. Det funker. Boost gjør at sålen ikke føles så hard som for eksempel på Adios 5 som er den skoen jeg føler er nærmest å sammenligne med. Adios 5 har også boost, men sammensetningen er litt forskjellig, og Adizero Pro er mer behagelig.

Etter å ha brukt skoen på flere turer føler jeg at den kommer mer til sin rett også. Den blir bedre og bedre.

Det viktigste er at karbonplaten dekker hele skoen, men den er kanskje ikke like stiv som på andre modeller. Det har ingen stor betydning slik jeg ser det.

238 gram gjør den ikke til en superlett konkurransesko, men den føles ikke så tung. I hvert fall ikke i forhold til Adios 5. Men vekten gjør at jeg nok mest vil bruke denne skoen på halv- og helmaraton. På kortere distanser vil jeg ha en sko som kjennes raskere. Konklusjonen min er at Adidas leverer bedre enn jeg fryktet. De har brukt litt tid på den, tenker jeg, og det er bra. Prisen er også helt ok.

Vekt: 238 gram
Dropp: 10 mm
Pris: 1950 kr


Adidas Adizero Adios Pro

Endelig leverer Adidas! Denne skoen er mye bedre enn Adizero Pro. For der Adizero Pro var litt daff, så er denne morsommere å løpe med. Skoen har karbonplate bak og karbonstaver i forfot. Sånn omtrent en stav per tå. Dette skal gjøre energitapet enda mindre. Adidas om det altså, men det kjennes ganske ok ut.

Den store forskjellen er uansett skummet - som er Lightstrike PRO. Den er tjukk, men superlett. Ikke noe boost-materiale i det hele tatt. Det kjennes som om boosten bare hadde ødelagt.

Overdelen er Celermesh her også, som på Adizero Pro. Og Celermesh er perfekt. Mykt, behagelig og luftende. Adios Pro sitter også veldig godt på foten og virker ikke så løs som Adizero Pro gjør.

Totalt sett virker dette som en sko Adidas har brukt litt mer tid på. Den har mer kvalitet. Sålen er helt glatt, så det skal bli spennende å se over tid hvordan den slites. Høyden gjør at skoen kan virke litt ustabil, men det samme synes jeg om Nike Alphafly også. Relativt lett er den også: 227 gram i størrelse 42,5. Altså ganske lik Alphafly i vekt, men Adios føles ganske mye lettere å løpe med. Den er også ganske mye billigere. På distanse tenker jeg 21 og 42 km er perfekt. Noen vi helt sikkert bruke den på 10 km også, men der syns jeg skoen blir for høy og gjør at følelsen med underlaget blir dårligere.

Vekt: 227 gram (i str. 42 2/3)
Dropp: 8 mm
Pris: 2149 kr


Saucony Endorphin Pro

Denne hadde jeg gledet meg masse til. Den veier 217 gram i størrelse 43 med en dropp på 8 mm. Altså ganske lett i vekt. Men jeg syns den virker tung og litt treig. Kule farger, men hele skoen virker kjedelig. Når jeg sier kjedelig, mener jeg at den ser ut som en helt vanlig løpesko. Ikke noe fancy, selv om den har karbonplate.

Heldigvis er ikke dette en motekonkurranse – det er løpinga som er det viktige. Min første løpetur med denne var faktisk en maraton. Ikke noe wow her heller, men mer som en Volvo: driftsikker, stabil og fungerer. Skoen hadde akkurat samme egenskaper på samtlige 42 km og var bunnsolid å løpe med. Den tåler helt klart god fart og har bra komfort. Og best av alt: Slitasjen på beina var lav!

Jeg merket ingenting underveis eller etterpå i forhold til ømme legger og såre bein. Så karbonsålen funker. Skummet i skoen er akkurat passe hardt og stabilt. Det er ikke mye slingring, så steget blir rent og jevnt hele tiden. Overdelen er grei nok. Veldig tradisjonell, med kanskje en aning stivere hælkappe enn andre modeller i denne testen. Skoen er ganske bred i forfoten også, noe som gjør den god på en maraton.

Denne skoen tar deg garantert gjennom en maraton på en bra måte. Du får ingen overraskelser i noen retning. Den gjør jobben sin liksom, og er kanskje den tryggeste modellen for maraton av alle jeg skriver om i denne artikkelen. Det betyr nok også at den kan levere bra på fart i en maraton. Men den mangler altså morsomheten. Det betyr kanskje ikke så mye på en maraton?

Vekt: 217 gram
Dropp: 8 mm
Pris: 2500 kr


Skechers Speed Elite

Skechers er et amerikansk merke, med Meb Keflezighi som trekkplaster gjennom mange år. Skechers er nummer 3 på det amerikanske markedet, så det er mange som bruker det. Jeg har hatt noen Skechers-modeller før, og det har vært lette, raske og komfortable sko. Derfor var det litt spennende å få tak i denne for å teste!

Dette er helt klart den letteste skoen av de alle. Den veier 165 gram i størrelse 42,5 og har et dropp på 4 mm.

Men denne skoen er absolutt ikke for alle. Mest fordi den har så lav vekt at den krever en del å løpe med. Den har ikke den vanlige karbonsålen som dekker hele skoen heller. Her er det mer snakk om «winglets» på forfot. Altså nærmest vinger på ytterside og innerside av forfot. Foamen er ikke supermyk, men mer akkurat passe. I og med at skoen er så lett, så føles den også litt mer ustabil. Den lette vekten gjør at du tvinges fremover, og da kommer karbonvingene til sin rett så det suser!

Hælkappa er det som kanskje mange vil reagere på. Den er der, men den er veldig myk og føles veldig lav. Så akkurat den krever litt tilvenning. Så ta på skoen ordentlig. Overdelen er syntetisk og lett – kanskje ikke så pustende, men god nok.

Dette er definitivt en konkurransesko. Du løper ikke tre timers rolige turer med denne. Til det er den totale komfortfaktoren litt lav.

Men skal du løpe fort, så er det bare å klinke til! For med den lette vekten og at du tvinges forover, så blir det høy fart de luxe. Speed Elite tenker jeg, for oss vanlig dødelige, vil funke best på 5 til 21 km.

Skal du løpe maraton med den, så kan det gjøre litt vondt, tror jeg. Men er du en «rask» maratonløper som er vant til å løpe mye, og dermed har bein som er herdet, så vil den være bra. Jeg tenker jeg prøve den på maraton, men resultatet kan bli hva som helst – og det vil kjennes, vinger eller ei.

Vekt: 165 gram
Dropp: 4 mm
Pris: 2600 kr


Asics Metaracer Tokyo

Asics har jeg ikke brukt på mange år, og det måtte en karbonsko til for at det skulle skje. Men det skjedde med et smell altså. For Metaracer – det er en bra sko det! Det tok meg 37 sekunder å like denne. Alt er sånn jeg vil en ordentlig løpesko skal være. Den er lekker å se på, friske farger, lav profil og bare oser fart!

Den veier 199 gram i størrelse 42,5 med et dropp på 9 mm. Begge deler perfekt for en sko som skal gi deg store opplevelser underveis. Jeg har allerede brukt skoen på halvmaraton, og den fungerte 100 prosent fra start til mål.

Den er lett å løpe med, særlig med den lave profilen. Skummet er akkurat passe hardt slik at du kjenner spretten i overgangen til neste steg. Sålen er sikker som banken på asfalten, og dermed kan du gjøre hvert enkelt steg fullt ut uten å være redd for at skoen skal svikte – selv når det regner. Overdelen er suveren og sitter godt rundt foten. Meshen er også pustende sånn at beina ikke føles innestengte heller. Hælkappen på denne er også relativt myk, men det føles som det sitter godt uansett.

Og ut av det jeg har skrevet over, så har jeg faktisk ingen minuser med denne skoen. Min mening er at med den lave vekten og karbonplaten, så er den perfekt for halvmaraton. Brukes den riktig der, så er de gode tidene rett rundt hjørnet. Men den kan også fungere på maraton, vil jeg tro, fordi den til tross for lav profil og vekt har en demping som er holdbar også over to timer. Prisen er heller ikke sånn avskyelig.

Vekt: 199 gram
Dropp: 9 mm
Pris: 2100 kr


Brooks Hyperion Elite 2

Brooks Hyperion Elite 2 er, etter min høyst personlige mening, den skoen som er nærmest Nike. Kanskje en drøy påstand, men jeg mener nå det uansett.

Skoen veier 215 gram i størrelse 43 og har et dropp på 8 mm. Skummet er altså ikke fullt så hardt, litt mer oppbygd og levert med en teknologi som heter «Rapid Roll». RR gjør at steget ditt blir mer effektivt og raskere gjennomført, noe som også minner litt om stegavviklingen på Nike Vaporfly Next %.

Overdelen er lett, pustende og behagelig rundt foten. Brooks selv mener også at skolissene er avanserte. Der er jeg egentlig ikke så imponert. Men for meg så holder det med at skolissene ikke går opp. Hælkappen er kanskje aningen strammere enn øvrige modeller – faktisk også der ganske lik Nike, men bitte litt mykere.

Jeg har prøvd modellen på langtur – i vekslende fart – og den holder mål. Men ikke bruk denne skoen på grus. Det fortjener den ikke og vil uansett fort bli slitt.

I forhold til distanse, så tenker jeg halvmaraton og maraton. Kanskje mest på maraton da det er der den virkelig kan leve opp til forventningene. Jeg skal definitivt prøve den på maraton. Og tenker altså at denne skoen er ganske så nær Nike Next % i kapasitet. Så hvis du vil ha et alternativ til Next %, så kjøper du Hyperion Elite 2!

Vekt: 215 gram
Dropp: 8 mm
Pris: 2600 kr

Adv:Teamkondis